Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και ο παιδίατρος του μας είπε ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσει κολύμπι. Με προβληματίζει το γεγονός ότι είναι πολύ μικρό και ίσως του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα το χλώριο της πισίνας. Ποια είναι κατά την άποψη σας η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει ένα βρέφος κολύμπι; Ευχαριστώ πολύ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα εγκρίνω και εγώ να ξεκινήσει το μωρό σου να κάνει κολύμπι. Μετά τους τρεις μήνες είναι εφικτό. Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τις πισίνες που χρησιμοποιούν χλώριο εφόσον ελέγχεται σωστά. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλά κολυμβητήρια που δεν χρησιμοποιούν χλώριο αλλά άλλους τρόπους που είναι και πιο υγιεινοί όπως όζον, καθαριότητα με ηλεκτρολυτικό τρόπο κλπ.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγόρι 8 ετών. Κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης (μπάσκετ, κοιλιακοί κ.ά.) έχει ακούσια απώλεια ούρων σε μικρή ποσότητα (λίγες σταγόνες). Πρόβλημα νυχτερινής ενούρησης δεν υπάρχει. Είναι ανησυχητικό και πώς αντιμετωπίζεται;”
Απάντηση
Εφόσον όπως περιγράφεις γίνεται κάτω από έντονη σωματική άσκηση μπορώ να πω ότι είναι μέχρι ένα βαθμό δικαιολογημένο Θα σου πρότεινα να διδάξεις στο παιδί σου πριν την άσκηση να ουρεί ώστε η κύστη του να είναι άδεια και αν συνεχίζει το πρόβλημα να το δει παιδοουρολόγος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανατομικό ή λειτουργικό στην ουρήθρα του και στην βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ της ουρήθρας και της κύστης.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 4 χρονών και έχει έντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν χρόνισε, περνούσαν και 4 ημέρες για να ενεργηθεί με αποτέλεσμα να κάνουμε συνέχεια κλισματάκια. Το πρόβλημα συνεχιζόταν με αποτέλεσμα τα κλισματάκια να μην την βοηθούν. Έχουμε κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξουμε αν είναι σε κάποιες τροφές αλλεργική αλλά βγήκε αρνητική. Η παιδίατρος μας έχει χορηγήσει κάποια ομοιοπαθητικά χάπια, την έχουν βοηθήσει ώστε κάποιες μέρες να της έρχεται να ενεργηθεί αλλά όχι κανονικά κακά και κάποιες άλλες να περνάει και 5 μέρες για να της έρθουν. Τής ακολουθώ διατροφή ώστε να μπορέσω να τη βοηθήσω. Σήμερα το αποτέλεσμα είναι το παιδί να μην θέλει να πάει τουαλέτα, είναι ψυχολογικό, να τα κάνει πάνω της ή στο babylino τις λίγες φορές που της έρχεται να ενεργηθεί και ποτέ να μην κάνει κανονικά κακά. Έχω έρθει σε μια απελπιστική κατάσταση, να μην ξέρω τι άλλο να κάνω και να φοβάμαι μήπως πάθει κάτι. Τι άλλο να κάνω ή τι να της δώσω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αν λάβω υπόψη μου αυτά που περιγράφεις, δηλαδή ότι έχεις κάνει έναν πλήρη έλεγχο και επίσης δίνει σωστή διατροφή προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα, θα σου πρότεινα να το δει κάποιος ειδικός παιδοχειρουργός ώστε να ελέγξει το έντερό της μήπως και έχει αυτό που λέμε “συγγενές μεγάκολο” το οποίο προκαλέι την δυσκοιλιότητα. Είναι σίγουρο ότι μετά από τόσα χρόνια που έχει αυτό το πρόβλημα της έχει δημιουργηθεί και ψυχολογικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να φοβάται να κάνει κένωση γιατί θα πονέσει. Μετά από τον έλεγχο που σου περιγράφω, θα προσπαθήσεις και με παιδοψυχολόγο ή με ειδική διατροφή από παιδογαστρεντερολόγο προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του παιδιού σου.
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 34 μηνών και εδώ και μερικές μέρες την πιάνει ένας έντονος ξηρός βήχας στον ύπνο της το βράδυ, κυρίως τις πρώτες ώρες με αποτέλεσμα να πνίγεται και να κάνει εμετό. Κατά τη διάρκεια της μέρας δε βήχει σχεδόν καθόλου, έχει ελάχιστη καταρροή για την οποία της βάζω πρωί βράδυ φυσιομέρ παιδικό και καθόλου πυρετό. Δείχνει ευδιάθετη και τρώει κανονικά και το γάλα της και τα υπόλοιπα γεύματα. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω;”
Απάντηση
Τα συμπτώματα που περιγράφεις έχουν δύο πιθανές αιτίες: 1. το παιδί έχει μπούκωμα στη μύτη με αποτέλεσμα καθώς το βράδυ ξαπλώνει οι εκκρίσεις να πηγαίνουν προς τα πίσω και γι’ αυτό βήχει. 2. μπορεί μέσα στο δωμάτιο να έχεις ξηρή ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να ξεραίνεται ο βλενογόννος της μύτης και των βρόγχων και γι’ αυτό όταν κοιμάται σου βήχει. Για να αντιμετωπίσεις και τις δύο αυτές αιτίες θα πρέπει μέσα στο δωμάτιο του παιδιού να έχεις ένα υγραντήρα σε χαμηλή ένταση, προσθέτοντας και μία έως δύο σταγόνες ευκαλυπτέλαιο προκειμένου να ανοίγει η μυτούλα του παιδιού. Πριν να ξαπλώσει κάντου ένα πολύ καλό μπάνιο με πολλούς ατμούς προκειμένου να ανοίξει η μυτούλα του και μόλις κοιμηθεί βάλε μία ή δύο σταγονίτσες Vicks ή ευκαλυπτέλαιο κάτω από τη μύτη, δηλαδή στο άνω χείλος, ώστε κατά τη διάρκεια του ύπνου να ανοίγει η μυτούλα.
Ερώτηση
“Γιατρέ καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε την ευκαιρία να μοιραζόμαστε τις αγωνίες μας μαζί σας. Η αδερφή μου έχει ένα κοριτσάκι που τον άλλο μήνα γίνεται 3. Από 15 μηνών ταλαιπωρείται από ατοπική δερματίτιδα, η οποία με οδηγίες παιδιάτρου αντιμετώπισαν με κορτιζόνη και αντισταμινικά για τη φαγούρα. Το χειρότερο όμως είναι ότι το καλοκαίρι η μικρή εμφάνισε σταφυλόκοκκο ο οποίος ξαναεμφανίστηκε άλλες 2 φορές, Οκτώβριο κ Ιανουάριο. Μια φορά μάλιστα πήρε ισχυρή αντιβίωση augmentin για αρκετές μέρες. Την τελευταία φορά τα σπυράκια ήταν πιο μικρά κ τα αντιμετώπισε μόνο με αντισταμινικά για να αποτρέψει τη φαγούρα κ αλοιφή bactroban. Όμως ενώ τα παλιά έφευγαν συνεχίζει να εμφανίζει καινούρια. Έκαναν οικογενειακώς ρινικό επίχρισμα κ βρέθηκε ότι η μικρή έχει σε μικρή ποσότητα σταφυλόκοκκο ενώ αντίθετα η μητέρα της είναι γεμάτη σε μεγάλο ποσοστό. Ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθεί οριστικά το μικρόβιο κ επίσης πόσο επικίνδυνη είναι η μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης, αντιβιοτικών κ αντισταμινικών σε ένα παιδάκι λόγω όλων των δερματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει; Σας ευχαριστώ κ συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα αλλά κοντεύουμε να πάθουμε κατάθλιψη όλοι με αυτό το θέμα. Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας”.
Απάντηση
Αγαπητή θεία, το ανιψάκι σου έχει δύο διαφορετικά προβλήματα τα οποία θέλουν και διαφορετική αντιμετώπιση. Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο που είναι η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο. Τους μήνες που περιγράφεις πραγματικά υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με μόλυνση από σταφυλόκοκκο όπου το ένα παιδί κολλούσε από το άλλο στους παιδικούς σταθμούς όπως επίσης και μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μάλιστα ήταν ένα δύσκολο στέλεχος σταφυλόκοκκου που αρκετές φορές τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι δεν πρέπει πλέον να υπάρχει πρόβλημα με αυτό το μικρόβιο στην οικογένεια του παιδιού δεδομένου ότι ο σταφυλόκοκκος έτσι κι αλλιώς είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται πάρα πολύ συχνά στο περιβάλλον μας αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες όπως κακή καθαριότητα, συγχρωτισμός ατόμων, πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα κλπ μπορεί να εμφανίζει διάφορες λοιμώξεις. Το άλλο θέμα είναι η ατοπική δερματίτιδα. Εκεί πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις αλλεργιολογικές προκειμένου να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που υπάρχει στο περιβάλλον του παιδιού και του δημιουργεί την αλλεργία όπως η σκόνη του σπιτιού, τα ακάρεα, λουλούδια, ζώα, υλικά που υπάρχουν μέσα στο μαξιλάρι ή στο στρώμα ή στο πάπλωμα του παιδιού κλπ. όπως επίσης και διάφορα τρόφιμα που μπορεί να προκαλούν αλλεργικές εκδηλώσεις. Άρα για το θέμα αυτό θα πρέπει το παιδί να επισκεφτεί παιδοαλλεργιολόγο που θα γίνουν εξετάσεις και αίματος και δερματικές προκειμένου να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που το ενοχλεί και να αποβληθεί από το περιβάλλον του.
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 17 μηνών, η οποία γεννήθηκε 3.810Kgr και 53,5.Τους πρώτους μήνες της ζωής της (μιας και δεν θήλασα αρκετά δυστυχώς για πολλούς λόγους) διαπιστώθηκε αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος οπότε και ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά ωσότου βρεθεί το κατάλληλο γάλα για εκείνη. Δυστυχώς δεν έπαιρνε το κατάλληλο βάρος. Το γάλα στο οποίο είχαμε καταλήξει ήταν το frisolac ac μιας και όλα τα άλλα την πείραζαν (βλέννες και αίμα στα κόπρανα, εξανθήματα μεγαλώνοντας). Σήμερα, 17 μηνών, έχουμε ύψος 86 πόντους και βάρος 11.500 κιλά. Πίνουμε με επιτυχία το frisogrow 1-3, τρώμε άφθονα λαχανικά και φρούτα καθώς και κρεατικά εννοείται και γενικά τρώμε ό,τι τρώγεται, με μέτρο. Μας αρέσει πολύ η ποικιλία των γεύσεων. 1)Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε αν διαθέτει φυσιολογική ανάπτυξη και 2)επειδή είναι ένα πολύ κοινωνικό παιδί που σφύζει από ενέργεια, βαριέται τα παιχνίδια της, θέλει συνέχεια νέα ερεθίσματα και συνέχεια βόλτες. Δυστυχώς είμαι εργαζόμενη μητέρα και ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτω είναι λίγος. Το θέμα μου είναι ότι δεν κάθεται να παίξει μόνη της με τα παιχνιδάκια της τουλάχιστον για λίγο, χρειάζεται και εμένα πάντα να παίζουμε μαζί. Είναι φυσιολογικό αυτό; Συγνώμη αν σας κούρασα”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στη σωματομετρική εξέλιξη του παιδιού σου είναι παρά πολύ φυσιολογική και δεν θα πρέπει καθόλου να ανησυχείς εφόσον όπως φαίνεται έχεις λύσει και τα προβλήματα της αλλεργίας του. Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σου είναι σαφές ότι έχεις ένα πάρα πολύ έξυπνο παιδί, το οποίο έχει βαρεθεί πλέον να ζει στο περιβάλλον που του προσφέρετε και θέλει κάτι περισσότερο. Σου προτείνω λοιπόν να πάει σε παιδικό σταθμό γιατί εκεί θα έχει πολλές περισσότερες παραστάσεις, θα μπει στην ομάδα, θα μάθει καινούργια πράγματα και έτσι θα μπορέσει να εκτονώσει την ενέργειά της και ταυτόχρονα να εκπαιδευτεί.
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών ακριβώς και είναι 12.480 γραμμ. και 83,5 ύψος. Τον γέννησα 3.910 και 54 ύψος. Είναι εντάξει το βάρος του; Θέλει να δοκιμάζει τα πάντα και ανησυχώ. Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου πραγματικά βρίσκεται στις θέσεις πάνω από τη μέση όσον αφορά στην σωματομετρική του ανάπτυξη, αρκεί να σου πω ότι εμείς θα ήμασταν ευχαριστημένοι ένα παιδί δύο χρονών να ζυγίζει 12 κιλά και 85 έως 90 εκατοστά το ύψος του. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να ανησυχείς όμως πρέπει να προσέχεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνεις στο παιδί σου περιττά πράγματα να τρώει όπως είναι γλυκίσματα, κρέμες, μπισκότα, πολλά ζυμαρικά κλπ προκειμένου να μην συνεχίσει να παίρνει βάρος παραπάνω από το κανονικό για να μην έχει και τα προβλήματα που πιθανόν έχεις στο μυαλό σου ότι μπορεί να συμβούν στα παιδιά που είναι υπέρβαρα.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω δύο δίδυμα κοριτσάκια 19 μηνών. Η μία μπέμπα τον τελευταίο μήνα όταν είναι η ώρα του ύπνου (τις βάζουμε πάντα για ύπνο στις εννιά) αρχίζει και κλαίει δεν θέλει με κανένα τρόπο να μπει στο κρεβάτι της, ουρλιάζει, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να κάνει εμετό και να της κόβεται η αναπνοή. Θέλει να ξαπλώσει στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα μαζί με τον μπαμπά της συνήθως. Να σημειώσω ότι δεν την έχουμε κοιμήσει ποτέ μαζί μας. Μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με την αδερφή της οπότε ξεσηκώνει και την αδερφή της. Να σας πω επίσης ότι μέσα στην ημέρα δεν κοιμάται παρά μόνο μία ώρα το περισσότερο. Υπάρχει περίπτωση να φοβάται; Να το αφήσουμε έτσι; Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πιστεύω ότι είναι η κλασική περίπτωση που βλέπουμε στα δίδυμα ή ακόμα και στα αδελφάκια που έχουν περίπου την ίδια ηλικία. Δηλαδή: τα δύο αυτά παιδιά δικαιούντα από εσάς να πάρει το καθένα το 50% είτε αυτό λέγεται αγάπη είτε λέγεται οικονομική απολαβή. Συνήθως ένα από τα δύο θέλει να πάρει πάνω από το 50%. Αυτό συμβαίνει και στη δική σας περίπτωση. Αυτό το κοριτσάκι που είναι πιο δραστήριο και πιο απαιτητικό πάει να πάρει αυτό το παραπάνω από την αδελφή της, το οποίο αυτή τη στιγμή το ερμηνεύει με το δικό της τρόπο, δηλαδή να μην πάει να κοιμηθεί με την αδελφή της αλλά να μείνει με το μπαμπά της, να κερδίσει περισσότερο το χάδι από σένα ή το μπαμπά της, να φάει ενδεχομένως κάτι περισσότερο όταν τους προσφέρετε φαγητό ή να παίξει περισσότερο από την αδελφή της. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και είναι καθαρά θέμα προσωπικό σας πώς θα το χειριστείτε προκειμένου αυτό το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια αλλά και να πειστεί ότι πρέπει να τα μοιράζεται όλα με το αδελφάκι του αλλά και το άλλο παιδί να μην αποκτήσει προβλήματα επειδή βλέπει ότι αυτό το μέλος της οικογένειας προσπαθεί και καταφέρνει να πάρει παραπάνω από το 50% όσον αφορά σε όλα αυτά που σου περιέγραψα παραπάνω. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το χειριστείτε και να το διαχειριστείτε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο ο οποίος ουσιαστικά θα σας διδάξει πώς πρέπει να χειριστείτε και πώς να συμπεριφερθείτε και προς τα δύο τα παιδάκια σας και όχι μόνο στο ένα.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι 9 μηνών. Γεννήθηκε με καισαρική στις 38 εβδομάδες, με βάρος 3050 και ύψος 51 πόντους. Τώρα είναι 11 κιλά και 79 πόντους. Είναι πολύ βαρύς; Δεν τρώει κρέμες του εμπορίου, ψωμί και γλυκά, εννοείται. Δεν έχει θυρεοειδή και ζαχαρώδη διαβήτη καθώς έχουμε κάνει σχετικές εξετάσεις, καθώς εγώ έπαιρνα euthyrox λόγω hashimoto στην εγκυμοσύνη. Ανησυχώ ότι παρόλα αυτά είναι αρκετά βαρύς”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα εμείς ξέρουμε ότι ένα παιδάκι όταν κλείνει τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό να έχει τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε όπως επίσης και να πάρει περίπου 20 με 22 πόντους ύψος. Άρα έχεις ένα παιδί που έχει μία ανάπτυξη περίπου στο χρόνο. Θα σου έλεγα ότι δεν είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και καλώς έχετε κάνει τις εξετάσεις που περιγράφεις και εφόσον είναι όλα αυτά φυσιολογικά το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μη του δίνεις να τρώει περιττά πράγματα και να περιμένεις καθώς σε λίγο καιρό που θα αρχίσει να στηρίζεται και να περπατάει θα αρχίσει να καίει περισσότερες θερμίδες και θα έρθει στα απολύτως φυσιολογικά επίπεδα αρκεί να μην παρασυρθείς και το ταΐζεις περισσότερο από αυτό που έχει ανάγκη ο οργανισμός του.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, το μωράκι μας είναι 5 μηνών και ο γιατρός μας είπε να ξεκινήσουμε φρουτόκρεμα με μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι. Από όσο γνωρίζω το πορτοκάλι το βάζουν πολύ αργότερα λόγω αλλεργιών και νόμιζα πως ξεκινάμε ένα-ένα τα φρούτα και μάλιστα περίμενα πρώτα να αρχίσουμε τη βανίλια. Τι ισχύει; Να χρησιμοποιήσω και τα 3 φρούτα από την αρχή; Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας “μπούσουλας” όπως λέμε για την εισαγωγή των τροφών σε ένα παιδί όμως ο κάθε παιδίατρος ανάλογα με το παιδί που αντιμετωπίζει μπορεί να αποφασίσει με κάποιον διαφορετικό τρόπο να εισάγει είτε τα φρούτα είτε τις άλλες στερεές τροφές. Γενικά εάν ένα φρούτο είναι να προκαλέσει αλλεργία σε ένα μωρό αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε και όχι μόνο το πορτοκάλι. Κατά συνέπεια εάν δεν το δοκιμάσουμε δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν πραγματικά το παιδί έχει πρόβλημα ή όχι. Συμπερασματικά, η επιλογή για το αν θα ξεκινήσεις με ένα φρούτο ή με δύο ή με τρία είναι καθαρά επιλογή του παιδιάτρου ο οποίος ξέρει περισσότερο το ιστορικό του παιδιού και αποφασίζει για το τι πρέπει να κάνει. Σε γενικές γραμμές αυτά που περιγράφεις δεν είναι εξωπραγματικά είναι κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητά μας και θα σου έλεγα να ξεκινήσεις με τον τρόπο που σου προτείνει ο παιδίατρός σου και αν στην πορεία δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τότε θα το συζητήσετε για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνετε στη διατροφή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ