Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Q&A

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά και λύνει τις απορίες σας!

Ερώτηση
“Θα ηθελα να ρωτήσω αν προτείνετε τη θεραπεία με ιντεραλ για αιμαγγειώματα σε μωράκι που γεννήθηκε στις 33 βδομάδες και είναι τώρα 4 μηνών και 5 κιλά. Είναι στο κεφαλάκι του σε μέγεθος καρυδιού.”

Απάντηση
Η μέθοδος θεραπείας με το συγκεκριμένο φάρμακο είναι σχετικά καινούργια. Εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και όχι σε όλα τα νοσοκομεία. Καταρχήν πρέπει να εξεταστεί από ειδικό παιδοχειρουργό για να διαπιστωθεί εάν το αιμαγγείωμα του μωρού υπάγεται στην κατηγορία που μπορεί να θεραπευτεί με το ιντεράλ διότι δεν θεραπεύονται όλα τα αιμαγγειώματα. Στην περίπτωση που υπαχθεί στην θεραπεία αυτό πρέπει να γίνει πριν την ηλικία του ενός έτους και μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον διότι μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες αλλά είναι αρκετά ασφαλές φάρμακο.

Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 2,5 ετών. Καμιά φορά διαμαρτύρεται ότι την πονάει το “πουλάκι” της. Είδα ότι ο κόλπος της έχει χρώμα κοκκινωπό. Είναι φυσιολογικό; Οι εξετάσεις ούρων και η καλλιέργεια είναι εντάξει. Πρέπει να ελέγξω κάτι άλλο;”

Απάντηση
Εφόσον οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές και διαπιστώνετε τοπικό ερεθισμό τότε σίγουρα ο πόνος προέρχεται από τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, αφού τα ούρα ακουμπάνε πάνω στην περιοχή που φλεγμαίνει. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε το δέρμα του παιδιού ώστε να απαλλαγεί από το σύμπτωμα που έχει.

Ερώτηση
“ Έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών και παρουσιάζει συχνά στο μάτι δάκρυ και τη λεγόμενη τσίμπλα. Ανησυχώ επειδή αυτό συμβαίνει από τη γέννησή της και στο ίδιο μάτι.”

Απάντηση
Το πιθανότερο από όλα με αυτά που μου περιγράφετε είναι ότι το μωρό σας έχει αυτό που λέμε στένωση του δακρυϊκού πόρου από τη γέννησή του. Είναι κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα μωράκια και κρατάει αρκετούς μήνες. Το αντιμετωπίζουμε καθαρίζοντας με φυσιολογικό ορό την περιοχή και εάν πιάνει τσίμπλες που “κολλάνε” τότε χρησιμοποιούμε και κάποιο τοπικό κολλύριο. Σε μία σπάνια περίπτωση μπορεί αυτός ο πόρος να αποφραχθεί εντελώς, να δημιουργήσει δακρυοκυστίτιδα και τότε να χρειαστεί ειδικός καθετηριασμός από παιδοφθαλμίατρο για να γίνει διάνοιξη του πόρου.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 1,5 ετών και πρόσφατα παρουσίασε πυρετό 38,5 ενώ ήμασταν διακοπές και δεν ήμασταν κοντά στο δικό μας γιατρό. Πηγαίνουμε σε παιδίατρο και μας λέει ότι το αυτάκι του είναι κόκκινο και ο λαιμός του λίγο κόκκινος και μας δίνει αντιβίωση. Επίσης μας λέει να του κάνουμε εξετάσεις θυρεοειδή (έχω εγώ υποθυρεοειδισμό), φεριτίνη και σίδηρο, επειδή το βάρος του είναι χαμηλό (10.900). Παίρνοντας τηλέφωνο το δικό μου γιατρό μού λέει ότι δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα από αυτά επειδή αν είχε θυρεοειδή θα έπαιρνε κιλά και δεν θα έχανε! Θέλω τη γνώμη σας, να κάνω τις εξετάσεις στο παιδί ή όχι; Γιατί δεν ακολουθείται μια κοινή γραμμή από τους παιδιάτρους και μπερδεύουν τον κόσμο;”

Απάντηση
Καταρχην, όσον αφορά στο θυρεοειδή θα πρέπει να σας πω ότι στα μαιευτήρια όταν ένα παιδί γεννιέται κάνουμε εξετάσεις μεταξύ των οποίων ελέγχεται και ο θυρεοειδής του παιδιού. Άρα το πιθανότερο είναι ότι αφού δεν σας έχουν δώσει απάντηση συγκεκριμένου προβλήματος, να μην υπάρχει κάτι τέτοιο. Πολύ σπάνια να εμφανίσει το παιδί τόσο μικρό μια θυρεοειδοπάθεια. Δεύτερον δεν γράφετε με πόσο βάρος γεννήθηκε το μωρό σας. Υπολογίστε ότι όταν ένα μωρό γίνεται ενός έτους πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να είμαστε σίγουροι ότι είναι φυσιολογικό. Όσον αφορά στην διαφορετική άποψη των γιατρών αυτό συμβαίνει επειδή κάθε γιατρός μπορεί να παρατηρήσει κάτι διαφορετικό στο παιδί. Σημασία έχει να προλάβουμε κάτι και όχι να προσπαθήσουμε να το θεραπεύσουμε εκ των υστέρων. Άρα λοιπόν εάν στην αντίληψη ενός γιατρού πέφτει κάτι περίεργο καλό θα ήταν να το διερευνήσουμε γιατί η πρόληψη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

© 2024 tlife.gr