Ανήσυχες μανούλες έστειλαν τις απορίες τους στον ειδικό του TLIFE!
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις….
Ερώτηση:
“Το παιδί μου τραυλίζει και είναι 3 ετών αγόρι. Τι να κάνω; Τι φταίει;”
Απάντηση:
Εάν το παιδί από τη στιγμή που άρχισε να μιλάει μέχρι τώρα συνεχώς τραυλίζει και δεν υπήρχαν διαστήματα της ζωής του όπου μιλούσε κανονικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μια ανωριμότητα στο σύστημα της ομιλίας αλλά λόγω της ηλικίας του παιδιού μπορούμε να περιμένουμε ένα χρόνο ακόμα για να δούμε μήπως βελτιωθεί.
Σε περίπτωση που το παιδί μιλούσε κανονικά και ξαφνικά άρχισε να τραυλίζει αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες το επηρέασαν. Για παράδειγμα: κάτι που είδε στην τηλεόραση και το τρόμαξε ή το καινούριο παιδί που ήρθε στην οικογένεια ή η εγκυμοσύνη της μητέρας ή ένας τσακωμός που έγινε παρουσία του παιδιού και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να του δημιουργήσει ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει τον τραυλισμό.
Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει αν αυτό είναι κάτι παθολογικό ή παροδικό και να συστήσει σε πρώτη φάση να το δει κάποιος παιδολογοθεραπευτής για να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση.
Σίγουρα ο παιδίατρος πριν καταλήξει να στείλει το παιδί σε λογοθεραπευτή θα χρειαστεί να κάνει κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα έλεγχο ακοής, διότι παιδί το οποίο δεν ακούει καλά δεν μπορεί να μιλήσει και καλά. Επιπλέον, θα ελέγξει τον χαλινό της γλώσσας γιατί παιδιά τα οποία έχουν κοντό χαλινό της γλώσσας υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να μιλήσουν και καλά.
Ερώτηση:
“Είμαι καινούρια μαμά, γέννησα πριν 37 μέρες και ανακάλυψα πριν λίγες μέρες ότι ο μικρός μου έχει κοίλη. Πήγα σε παιδοχειρούργο και πρέπει να γίνει επέμβαση. Θέλω να ξέρω αν μετά την επέμβαση θα υπάρχει κίνδυνος να γίνει πάλι και τι θα πρέπει να προσέχω.”
Απάντηση:
Η αναγνώστρια δεν μας λέει τι κοίλη έχει το παιδί της. Υπάρχουν πολλών ειδών κοίλες όπως: ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, κυσοκήλη και άλλες.
Η επέμβαση γίνεται κατά τέτοιο τρόπο που στοχεύει στο να μην δημιουργηθεί ξανά κοίλη. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις και είναι άτυχο το παιδί όταν μία κοίλη παρουσιαστεί ξανά. Παρόλα αυτά μέσα στις επιπλοκές μιας επέμβασης είναι το γεγονός ότι μπορεί μια κοίλη πάλι να ξαναπαρουσιαστεί.
Εκείνο που πρέπει να προσέχει το παιδί τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση είναι να μην κουράζεται και να μην σφίγγει το σώμα του τουλάχιστον στην περιοχή εκείνη που έχει γίνει η επέμβαση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ