Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος απαντάει στις ανησυχίες σας!

Q&A
Πότε πρέπει το μωράκι μου να αρχίζει να πλένει τα δόντια του; Η κόρη μου παθαίνει συνέχεια ωτίτιδα τι να κάνω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Με ανησυχεί το ύψος του γιου μου. Είναι 5,5 χρονών και έχει ύψος 102 και βάρος 19 κιλά. Μήπως πρέπει να του κάνω οστική μέτρηση ή κάποιες άλλες εξετάσεις;”
Απάντηση
Δεν μου αναφέρετε ποιο ήταν το βάρος και το ύψος του μωρού σας όταν γεννήθηκε όπως επίσης ποια ήταν η εβδομάδα κύησης δηλαδή αν ήταν πρόωρο ή όχι. Σύμφωνα με τους σωματομετρικούς κανόνες το βάρος του παιδιού σας είναι αρκετά καλό γιατί βρίσκεται στην 45η εκατοστιαία θέση όμως το ύψος πράγματι είναι χαμηλό και βρίσκεται στην 3η εκατοστιαία θέση. Είναι κοντό αλλά όχι και κάτω από το όριο, δηλαδή είναι μέσα στο κατώτερο φυσιολογικό.
Φυσικά και μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα:
1. Πρέπει να κοιτάξετε την κληρονομικότητα.
2. Να εξετάσετε τον θυρεοειδή.
3. Να κάνετε μία ακτινογραφία άκρας χειρός ώστε μετρώντας τα κοκαλάκια που υπάρχουν μέσα στον καρπό του να προσδιοριστεί η οστική του λειτουργία, δηλαδή εάν η ηλικία των 5,5 χρόνων είναι πραγματική για τα οστά του ή όχι.
Από κει και πέρα υπάρχουν φυσικά και άλλες εξετάσεις που είναι πιο εξειδικευμένες.
Ερώτηση
Έχω μία κόρη 4 ετών και 3 μηνών. Το πρόβλημά της είναι ότι από 5 μηνών παθαίνει ωτίτιδα εξωτερική και τρέχει υγρό το δεξί της αυτί. Την παρακολουθεί ωριλάς και της το καθαρίζει συνέχεια. Δυόμιση ετών κάναμε επέμβαση κρεατάκια και σωληνάκι στο δεξί αυτί, τα επεισόδια όμως δεν σταμάτησαν. Ο γιατρός λέει ότι είναι κάτι αλλεργικό αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει γιατί η μικρή πάσχει και από αλλεργική ρινίτιδα. Τι μπορώ να κάνω; Ήδη από τις συνεχείς ωτίτιδες έχει μια τρυπίτσα στο τύμπανο του δεξιού αυτιού. Πως να το ψάξω; όταν τρέχει το δεξί αυτί δεν υπάρχει κάποιο άλλο σύμπτωμα όπως πυρετός ή κάτι άλλο. Να πάρω μια δεύτερη γνώμη; Μένω Θεσσαλονίκη.”
Απάντηση
Πράγματι το παιδάκι σας υποφέρει από τις ωτίτιδες όπως περιγράφετε. Πολύ πιθανόν λόγω της ηλικίας του να έχει μία τέτοια ανατομία στο αυτί όπου να είναι πολύ ευάλωτο στις ωτίτδες. Πιστεύω ότι καθώς θα μεγαλώνει δηλαδή μετά τα 5-6 χρόνια, επειδή μεγαλώνει και η ευσταχιανή σάλπιγγα και τα οστά και η κοιλότητα του αυτιού σιγά σιγά το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.
Ερώτηση
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών. Σε εξετάσεις αίματος που κάναμε βρέθηκε ανεβασμένη η sgot(54). Τις επαναλάβαμε μετά από 15 μέρες και η τιμή ανέβηκε στο 60. Κάναμε τις εξετάσεις γιατί το παιδί είχε συνεχώς δέκατα, χωρίς να έχει ουρολοίμωξη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η τιμή; Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Τα δέκατα που μπορεί να οφείλονται; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Οι εξετάσεις που περιγράφετε ότι είναι ανεβασμένες είναι ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Δηλαδή δεν είναι πάρα πολύ παθολογικές. Αυτό μπορεί να συμβεί και γιατί αυτές τις μέρες που έγινε η εξέταση το παιδί σας περνούσε κάποια ίωση και μετά από κάποιο εμβολιασμό ειδικά αν έχει κάνει το εμβόλιο της ηπατίτιδας. Θα χρειαστεί να κάνετε ακόμα κάποιες εξετάσεις μετά από 3 ή 6 μήνες για να δείτε ότι δεν χειροτερεύει η κατάσταση και να ηρεμήσετε.
Ερώτηση
Έχω μια κορούλα 2 ετών και θα ήθελα να μάθω σε ποια ηλικία ξεκινούμε να βουρτσίζουμε για
πρώτη φορά τα δοντάκια των παιδιών και γενικά να ασχολούμαστε με την υγιεινή των δοντιών τους αφού πλέον γεύονται παγωτά, σοκολάτες, γλειφιτζούρια κτλ; Πρέπει να ξεκινήσω δειλά δειλά να της βουρτσίζω τα δοντάκια και ειδικά το βράδυ, πριν κοιμηθεί; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!Κατερίνα από Τολό Αργολίδος.”
Απάντηση
Αγαπητή Κατερίνα από τη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο δοντάκι του παιδιού ξεκινάμε να φροντίζουμε τα δόντια του. Μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων τα καθαρίζουμε με μία γαζούλα, με μία μαλακή οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα. Μετά τα 3 χρόνια που δεν θα καταπίνει την οδοντόκρεμα μπορούμε τότε να προσθέσουμε μία οδοντόκρεμα με φθόριο. Η καθαριότητα πρέπει να γίνεται 1 με 2 φορές την ημέρα αλλά δεν έχει σημασία πόσες φορές, σημασία έχει να βουρτσίζουμε πολύ σωστά τα δόντια και ειδικότερα το σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια ώστε να φεύγουν οι τροφές που κάθονται εκεί.

© 2024 tlife.gr