Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών. Από την ώρα που γεννήθηκε πίνει μόνο από το στήθος. Δοκίμασα με το θήλαστρο αλλά τίποτα. Η παιδίατρός μου μου είπε ότι δεν τρέφεται από το γάλα μου. Γεννήθηκε 2.830 και ύψος 48 πόντους και αυτή τη στιγμή ζυγίζει 8.560 και 75 πόντους. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι τα γεύματά της τα τρώει. Τη βρίσκετε πολύ αδύνατη; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ξέρουμε ότι ένα παιδί όταν γίνει ενός έτους πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να πούμε ότι τρέφεται σωστά. Αυτό συμβαίνει με το δικό σου παιδί. Επίσης, όπως καταλαβαίνεις, κάθε παιδί είναι διαφορετικό όσον αφορά και την εβδομάδα κύησης που γεννήθηκε, δηλαδή αν ήταν λίγο πρόωρο ή όχι. Επειδή το δικό σου παιδί θηλάζει, πρέπει πάντοτε να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί και να έχουμε μεγαλύτερη ανοχή στην παρακολούθηση του βάρους και εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι όχι μόνο το γάλα που πίνει στην ηλικία που βρίσκεται αλλά και οι υπόλοιπες τροφές. Εάν λοιπόν τρώει όλα τα υπόλοιπα που θέλουμε, δηλαδή κρέας, φρούτα, κλπ. δεν υπάρχει λόγος να κόψεις το γάλα σου. Ο θηλασμός μπορεί να κρατήσει μέχρι και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν εξελίσσεται σωστά, καλό θα ήταν να κάνεις μία εξέταση αίματος με γενική αίματος, σίδηρο ορού, φεριτίνη, ΔΕΚ και βιταμίνη D και επίσης μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια. Εάν αυτά είναι καλά τότε δεν πρέπει να έχεις κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη ειλικρινή συγχαρητήρια για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις που μας δίνετε και μας βοηθάτε τόσο! Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ανάπτυξη του 15 μηνών γιου μου. Γεννήθηκε στις 38+4 εβδομάδες με ΚΣ βάρος 3.790, ύψος 53 εκ., πκ 35,8, πλέον έχει βάρος 11.550, ύψος 83 εκ και πκ 47,2. Είναι ένα πολύ καλόφαγο παιδάκι και δεν τρώει “μπινελίκια”, δεν του δίνουμε ξέχωρα από μπισκοτάκια παιδικά ολικής άλεσης δυο τρία την ημέρα. Ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω εάν θεωρείται υπέρβαρο ή ελλιπές στο ύψος του. Η παιδίατρος μας είπε πως σχετικά με το βάρος του τον έσωσε το ύψος καθώς σε τρεις μήνες πήρε 7 πόντους. Επίσης έχει 12 δοντάκια και ετοιμάζονται δυο ακόμα. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα σωματομετρικά στοιχεία που δίνεις είναι πολύ ικανοποιητικά. Μπορεί το μωρό σου να μην είναι χοντρό αλλά βαρύ. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Γύρω στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, ένα παιδί σαν το δικό σου θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν ζύγιζε 12 κιλά και να έχει ύψος γύρω στους 85 πόντους. Άρα βάσει αυτών των στοιχείων, το μωρό σου είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εκείνο που πρέπει έτσι κι αλλιώς να προσέχεις είναι η σωστή διατροφή δηλαδή όπως κι εσύ περιγράφεις να μην τρώει περιττά πράγματα όπως γλυκίσματα, αλατισμένα τρόφιμα, λιπαρά κλπ.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2 χρόνων και από 16 μηνών ενώ είχε δοκιμάσει όλες τις τροφές, μετά από ένα ταξίδι αλλαγής κατοικίας, ένα κρυολόγημα 3 μηνών και με έντονη οδοντοφυΐα δεν θέλησε να ξαναδοκιμάσει νέες τροφές παρά μόνο μια κρέμα δημητριακών, τραχανά γλυκό, γάλα. Από 1 έτους έχει δυσκοιλιότητα παρόλο που δοκίμαζε τα πάντα, με σκληρά κακά. Η παιδίατρος μου είχε πει να τον αφήσω πεινασμένο και θα αρχίσει να τρώει. Πόσες ώρες πεινασμένος όμως μπορεί να μείνει; Τον άφησα στο τραπέζι με ένα πιάτο φαγητό, ένα ποτήρι νερό για 15 ώρες ενώ πεινούσε δεν έτρωγε, έκλαιγε και ζητούσε γάλα. Τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα στοιχεία που μου δίνεις είναι περιορισμένα για να μπορέσω να σε βοηθήσω 100%. Φαίνεται ότι έχεις ενδώσει στις προτιμήσεις του παιδιού και αυτό για διάφορους λόγους δεν θέλει να φάει ο,τιδήποτε άλλο του προτείνεις. Πρώτα πρώτα πρέπει να σταματήσεις να αγχώνεσαι για το αν τρώει ή όχι και αυτό διότι για να μην το καταλαβαίνει το παιδί, και ό,τι κάνεις να το κάνεις πάρα πολύ διακριτικά. Εφόσον το παιδί έχει σωστό βάρος και ύψος μπορείς να “εξαφανίσεις” τις τροφές που τρώει πάρα πολύ ευχάριστα και να αφήσεις εκείνες που θα ήθελες να φάει το παιδί σου, βάζοντάς του σε ένα πολύ μεγάλο πιάτο δύο τρεις κουταλιές μόνο ώστε όταν το βλέπει το παιδί να μην το πιάνει πανικός ότι πρέπει να φάει μια τεράστια ποσότητα. Άφησέ τον νηστικό όσες ώρες χρειαστούν προκειμένου να πεινάσει και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα το νικήσει και κάποια στιγμή θα φάει αυτό που του έχεις προτείνει. Φαίνεται ότι το παιδί σου έχει την εικόνα μίας μάνας η οποία με ένα κουτάλι συνεχώς προσπαθεί να του δώσει τροφή έστω και λίγο και το παιδί έχει το σύνδρομο της υπερπαρακολούθησης της μάνας του δηλαδή ξέρει ότι εσύ θα το ταίσεις οπότε αυτό αναμένει πότε θα γίνει. Άλλαξε λοιπον πορεία πλεύσης μερικών μοιρών, μη φοβάσαι ότι το παιδί σου θα πάθει κάτι διότι ένα υγιές παιδί όπως είναι το δικό σου μόλις φτάσει η ώρα που θα πεινάσει πολυ, θα το νικήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα αρχίσει να τρώει. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχεις υπομονή και να μη αντιληφθεί το παιδί ότι κάνεις κάτι επίτηδες. Χαλάρωσε, μην του προτείνεις να φάει και όταν ακόμα στο ζητήσει, κάνε πως δεν ακούς ή κάνε μια άλλη δουλειά και θα δεις ότι το παιδί σου θα αρχίσει να τρώει τα πάντα.
Ερώτηση
“Ο γιος μου που είναι 9,5 ετών, μετά από γυμναστική και σημειώνω ότι ιδρώνει αρκετά, παρουσιάζει βράχνιασμα στη φωνή του. Είναι φυσιολογικό αυτό ή μπορεί να σημαίνει κάτι; Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Εάν το παιδί βραχνιάζει μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης σημαίνει δύο τρία πράγματα. Πρώτον, μπορεί να αναπνέει με ανοιχτό το στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης οπότε παγώνει με τον αέρα ο λαιμός του και γι’ αυτό προκαλείται αυτό το βράχνιασμα. Δεύτερον, υπάρχουν παιδιά που με την άσκηση κάνουν κρίσεις σπαστικής βρογχίτιδας, δηλαδή λόγω την έντονης άσκησης προκαλείται σπασμός των αγγείων στο λαιμό ή του λάρυγγα ή και των βρόγχων. Θα πρέπει λοιπόν, στη φάση που βραχνιάζει να το εξετάσει παιδίατρος προκειμένου να δει εάν τουλάχιστον είμαστε στη δεύτερη περίπτωση που σου περιγράφω. Θα λάβεις υπόψη σου μιας που σε πονήρεψα και άλλα πράγματα όπως π.χ. εάν μετά την άσκηση πίνει παγωμένο νερό ή γενικά τρώει κάτι που είναι παγωμένο και θα του ερεθίσει το λαιμό του.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη θα ήθελα τη γνώμη σας, το μωρό μου είναι 2,5 μηνών και εδώ και 20 ημέρες δεν κλαίει για να ζητήσει φαγητό αλλά όταν ξυπνάει βάζει τα χέρια του στο στόμα, γλύφει το δάχτυλο και προσπαθεί να ξανακοιμηθεί. Πριν ξυπνούσε στο 3ωρο και έτρωγε με δυσκολία, τώρα μόλις το καθίσω στο χέρι για φαγητό κλαίει γοερά, θέλει πολλή ώρα για να ηρεμήσει και τελικά να φάει κάτι. Το γεύμα διαρκεί πάνω από ώρα. Το βράδυ το σηκώνω για φαγητό και ενώ είναι μισοκοιμισμένο τρώει περίπου 90 ml σε 10 λεπτά. Σας παρακαλώ πείτε μου τι φταίει. Έχω τρελαθεί”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, θέλει αρκετό ψάξιμο προκειμένου να δούμε γιατί συμπεριφέρεται έτσι το παιδί σου. Εκείνο που παίρνω από τα γραφόμενά σου είναι ότι έχεις ένα μωρό που πεινάει αλλά την τελευταία στιγμή που του προτείνεις το γάλα δεν το τρώει. Υποψιάζομαι ότι το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αυτό σημαίνει ότι σε ανύποπτο χρόνο που και εσύ δεν το βλέπεις κάνει αναγωγές από το στομάχι προς τον οισοφάγο αυτό του προκαλεί τσούξιμο και καούρες και έτσι έχει συνδυάσει το φαγητό με τον πόνο. Αυτό που σου λέω το στηρίζω και στο γεγονός που περιγράφεις ότι το μωρό βάζει τα χέρια του στο στόμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει αναγωγές και μικρή ποσότητα γάλακτος μέσα στο στόμα και αυτό το ενοχλεί. Θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πραγματικά υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αν όχι θα πρέπει να ψάξετε και προς την περίπτωση να έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας πράγμα που δημιουργεί πάλι πρόβλημα δυσπεψίας και πόνους στο παιδί.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κόρη 20 μηνών, από τότε που γέννησα (εδώ και 6 μήνες) η συμπεριφορά της έχει αλλάξει πολύ. Έχει ανήσυχο ύπνο, δεν μιλάει και ούτε προσπαθεί, σπάνια κάνει κάτι που της ζητάμε και πολλές φορές μας αγνοεί. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι κλασική η περίτπωση του πρώτου παιδιού που σε αυτήν την περίεργη ηλικία που βρίσκεται ούτε ειναι μωρό μωρό να μην καταλαβαίνει ούτε και μεγάλο παιδί για να κατανοεί και να διαχειρίζεται τον ερχομό του δεύτερου παιδιού σου. Άρα είναι καθαρά ένα ψυχολογικό πρόβλημα που πιστεύω ότι και εσύ το έχεις αντιληφθεί. Δηλαδή το μωρό σου βρίσκεται σε μία διαταραχή ψυχολογική λόγω ζήλιας και γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι όπως περιγράφεις προκειμένου να προκαλέσει την προσοχή σας και να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί της. Θα πρέπει λοιπόν να της συμπεριφέρεστε πολύ πιο διακριτικά αλλά με περισσότερη αγάπη και ενδιαφέρον προκειμένου να καταλάβει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην ζωή της και εφόσον αισθανθεί τη γονεϊκή ασφάλεια σιγά σιγά θα χαλαρώσει και θα επανέλθει να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ