Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Q&A

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 19 μηνών. Γεννήθηκε την 39η εβδομάδα με καισαρική, 2880 γραμ. βάρος και 49 εκ. ύψος. Σήμερα ζυγίζει 10.200 κ ύψος 82 εκ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι κακόφαγος. Είχα καταφέρει τους τελευταίους μήνες να τον ταΐζω (με το λάθος τρόπο όπως έχετε επισημάνει κ σε άλλες μαμάδες π.χ. να παίζει με κινητό, τάμπλετ κ.ά.). Ήταν η εσχάτη λύση στην οποία είχα καταφύγει αφού είναι πολύ πεισματάρης κ ικανός να μη φάει τίποτα. Την τελευταία εβδομάδα, σημειωτέον βγάζει 4 δόντια, δεν τρώει τίποτα άλλο εκτός από γάλα κ το παιδικό γιαούρτι. Πίνει περίπου 800 ml γάλα ημερησίως. Η παιδίατρος μου είπε για να μη μένει νηστικός να του δίνω κ το μεσημέρι γάλα κ έτσι πίνει 3 φορές τη μέρα γάλα και γενικά μου είπε να κάνω υπομονή κ να του δίνω ο,τι του αρέσει μέχρι να περάσει το δύσκολο διάστημα. Ανησυχώ ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γενικά είναι δύσκολος κ με το νερό, πίνει περίπου 200 ml τη μέρα. Κατά τα άλλα είναι πανέξυπνος κ ζωηρός. Η αλήθεια είναι πως σαν μωρά τόσο εγώ, όσο κ ο σύζυγος ήμαστε εξίσου κακόφαγα. Η συμβουλή σας είναι πολύτιμη γιατί έχω φτάσει σε απόγνωση. Σας ευχαριστώ κ συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, συμφωνώ και εγώ να τρώει το παιδί ό,τι θέλει εφόσον αυτά βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής διατροφής. Πλην όμως όπως περιγράφεις το δικό σου παιδί τρώει μόνο γάλα και γιαούρτι. Αυτή η μονοφαγία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κάποιο πρόβλημα της υγείας του όπως για παράδειγμα σιδηροπενική αναιμία κ.ά. Η λογική λέει ότι αφού έχεις ένα παιδί το οποίο βασικά δεν είναι ανόρεχτο αλλά έχει όρεξη όμως για τα πράγματα που μόνο αυτό θέλει τότε πρέπει εκεί να εστιάσουμε την προσοχή μας, να μην ανησυχείς διότι όπως πιο πάνω σου είπα έχεις ένα παιδί που πραγματικά πεινάει, και να εκμεταλλευτείς την πείνα του προκειμένου να το οδηγήσεις να φάει και άλλες τροφές ώστε να υπάρχει μία ποικιλία. Πώς γίνεται αυτό; Καταρχήν πρέπει και εσύ και ο πατέρας του παιδιού να ηρεμήσετε και να μην δείχνετε στο παιδί ότι ανησυχείτε επειδή συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι το 50% της επιτυχίας και ίσως και το δυσκολότερο να το καταφέρουν να το κάνουν οι γονείς. Θέλει δηλαδή λίγο θέατρο. Η δεύτερη φάση είναι να μειώσετε τις ποσότητες του γάλακτος που πίνει ώστε να μην υπερβαίνουν τα 500-600 ml το 24ωρο. Η λογική σού επαναλαμβάνω λέει ότι αφού έχουμε ένα παιδί που είναι υγιές, κάτω από αυτές τις συνθήκες που θα δημιουργήσουμε και εφόσον πεινάει, θα το νικήσει η πείνα του και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα το οδηγήσει σιγά σιγά να φάει και άλλες τροφές. Προσπαθήστε να κάνετε αυτά που σας λέω γιατί έτσι όπως πάτε αργά ή γρήγορα σίγουρα θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Καλό θα ήταν βέβαια και τώρα να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος όπως γενική αίματος, σίδηρο ορού, ΔΕΚ, φεριτίνη, εξετάσεις για τον θυρεοειδή, τρανσαμινάσες, γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια, ασβέστιο αίματος και βιταμίνη D.

Ερώτηση
“Η κόρη μου πριν 5 χρόνια έκανε ψηφιακή ακτινογραφία για σκολίωση, ενώ πριν μερικές ημέρες έκανε αξονική στο κεφάλι γιατί τραυματίστηκε στο σχολείο. Σήμερα είναι 12 ετών. Η ακτινοβολία που έχει δεχτεί είναι επικίνδυνη για την υγεία της;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι όταν αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάποια απεικονιστική εξέταση όπως είναι οι ακτινογραφίες τις αποφασίζουμε επειδή υπάρχει απόλυτη ανάγκη για να γίνει σωστή διάγνωση όταν κινδυνεύει η υγεία του παιδιού. Επομένως εφόσον δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά θα πρέπει να ηρεμήσεις ότι η μικρή ακτινοβολία που δέχτηκε ήταν απαραίτητη και φυσικά καλό θα ήταν στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της να μην έπαιρνε καθόλου άλλη ακτινοβολία. Αυτό βέβαια θα ήταν το ιδανικό. Είναι αναπόφευκτο κατά τη διάρκεια της ζωής μας να παίρνουμε αρκετή ακτινοβολία όχι μόνο από αυτές τις εξετάσεις που κάνουμε αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο. Να ξέρεις ότι ακόμα και μέσα στο σπίτι που ζούμε υπάρχει πολλή ακτινοβολία από τις ηλεκτρικές συσκευές, τις καλωδιώσεις του σπιτιού ακόμα και από τα οικοδομικά υλικά που έχει φτιαχτεί το σπίτι. Κατά συνέπεια δε μπορούμε να ζούμε με αυτό το άγχος, πλην όμως να κάνουμε μόνο τις απαραίτητες εξετάσεις όταν υπάρξει ανάγκη, να αποφεύγουμε την μεγάλη έκθεση στον ήλιο, να μη βρισκόμαστε άσκοπα κοντά σε μηχανήματα που εκπέμπουν ακτινοβολία όπως είναι τα κομπιούτερ, οι ηλεκτρικές συσκευές κλπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θέλω να ρωτήσω για το νεανικό διαβήτη σε κοριτσάκι 3 κ μισό. Τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα ο νεανικός διαβήτης είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση η οποία θα ακολουθήσει το παιδί σου για όλη του τη ζωή. Αν όμως ακολουθεί σωστά τη θεραπεία που υποδεικνύει ο θεράπων ιατρός σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και με κάποια άσκηση τότε αυτά τα παιδιά γίνονται φυσιολογικοί ενήλικες, μπορεί να παντρευτεί, να κάνει παιδιά, να κάνει αθλητισμό, ακόμα και να γίνει Ολυμπιονίκης! Επομένως όπως φαντάζομαι θα έχεις ακούσει αφού πλέον έχεις μπει σε αυτή την κατάσταση με την υγεία του παιδιού σου ο διαβήτης είναι ένας καινούργιος τρόπος ζωής που θα πρέπει να αποκτήσει το παιδί για να έχει μία άκρως φυσιολογική ζωή.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω, έχω ένα αγοράκι 8, κοντά 9 μηνών. Ο παιδίατρος μας είπε να ξεκινήσουμε γιαούρτι. Πότε πρέπει να τρώμε το γιαούρτι πριν ή μετά την κρέμα φαριν λακτε; Το πρόγραμμά μας είναι: το πρωί φρούτο, μετά κρεατόσουπα, μετά γάλα αν χρειάζεται για να κοιμηθεί, θηλάζω μόνο, μετά κρέμα και μετά από κάνα 2ωρο το γιαούρτι. Εσείς τι λέτε; Πώς πρέπει να είναι το πρόγραμμά μας;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, συνήθως το γιαούρτι το δίνουμε σαν απογευματινό και σε μία ποσότητα περίπου 200 ml το 24ωρο. Από κει και πέρα μπορεί να συνδυαστεί και να συνοδεύσει και άλλες τροφές όπως για παράδειγμα να κάνεις ένα σνακ με γιαούρτι, σταφίδες, κάστανα, κουάκερ, δημητριακά ή και φρούτα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών το οποίο δεν έχει φτιάξει ακόμα τον ύπνο του. Από νεογέννητο ήθελε να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου. Στην πορεία αν και έχω προσπαθήσει παρά πολύ να κοιμάται στο κρεβάτι του σίγουρα θα ξυπνήσει για γάλα ή πολύ νωρίς το πρωί και έπειτα θέλει να έρθει στο διπλό κρεβάτι. Να σημειώσω πως λόγω έλλειψης χώρου (κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα από τότε που γεννήθηκε ο μικρός), ο πατέρας του κοιμάται στο σαλόνι γιατί θέλει να βλέπει τηλεόραση ή να κοιμάται πιο αργά… Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι σωστό αλλά δεν ξέρω πώς να κάνω την αλλαγή. Κάθε φορά που πάω να τον βάλω για ύπνο μόλις αισθανθεί ότι πάω να φύγω κλαίει και δεν ηρεμεί. Έχω κουραστεί μιας και ο ύπνος μου και εμένα δεν είναι ποιοτικός εδώ και ενάμιση χρόνο. Παρακαλώ δώστε μου μια συμβουλή για το πώς να τον βάζω στο κρεβάτι του και να μην αναστατώνεται. Ευχαριστώ”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έτσι όπως περιγράφεις τα πράγματα στο σπίτι σου έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις το έχουν πολλές οικογένειες. Ο τρόπος για να λυθεί εξατομικεύεται από την προσωπικότητα του ζευγαριού, του παιδιού τους και το χώρο που ζουν. Για να πάρω τα πράγματα από το τέλος και να καταλάβεις πόσο πολύ σοβαρό μπορεί να γίνει στο μέλλον το γεγονός ότι ο γιος σου κοιμάται μαζί σου, οι παιδοψυχίατροι λένε ότι αυτό το παιδί όταν θα φτάσει στην εφηβεία θα προσπαθήσει να “σκοτώσει” τον πατέρα του. Καταλαβαίνεις το μήνυμα αυτής της φράσης καθώς το παιδί αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζει τους φυσιολογικούς ρόλους που πρέπει να υπάρχουν μέσα στην οικογένεια, δηλαδή μπαμπάς, μαμά, κρεβάτι μπαμπά, μαμάς κλπ αλλά θεωρεί ότι εσύ είσαι η φίλη του, η σύντροφός του και αργότερα η “γυναίκα” του. Θα πρέπει λοιπόν πάρα πολύ γρήγορα να αλλάξει αυτή η κατάσταση μέσα στο σπίτι σας, εσύ να κοιμάσαι με τον σύζυγό σου και το παιδί στο δικό του το κρεβάτι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα εσύ κι ο σύζυγός σου να το πάρετε απόφαση ότι πρέπει να κοιμάστε μαζί. Σε δεύτερη φάση εφόσον το παιδί το βλέπει αυτό σιγά σιγά θα προσπαθήσεις να μειώνει το χρόνο που το έχεις μαζί σου, θα το αφήσεις λίγο περισσότερο να κλάψει ώστε όπως λέει κι ο λαός μας “ο χρόνος είναι γιατρός” και μετά από ένα άλφα χρονικό διάστημα που είναι διαφορετικό για το κάθε παιδί θα προσαρμοστεί στις νέες βιολογικές συνθήκες της οικογένειας.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών και 8 ημερών. Γεννήθηκε 2760 γρ και 47 εκ. με περίμετρο κεφαλής 34 εκ. στις 38 εβδομάδες και 3 μέρες. Πριν έξι μέρες ήταν 4040 γρ και 51,5 εκ. και περίμετρο 37,8 εκ. Τη θηλάζω, της δίνω όμως και συμπλήρωμα ξένο γάλα (περίπου 90 ml τη μέρα) ύστερα από παρότρυνση της παιδιάτρου, ότι δεν παίρνει το βάρος που θα έπρεπε. Βέβαια τώρα μου είπε να το αυξήσω στα 180ml τη μέρα. Αρχικά ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογική η ανάπτυξή της (εφόσον και οι δυο γονείς δεν είμαστε ψηλοί, 1,53 εγώ και 1.67 ο μπαμπάς της). Θα ήθελα επιπλέον να αναφέρω ότι η μικρή έχει δυσανεξία στη λακτόζη με αποτέλεσμα να κόψω τα γαλακτοκομικά (κρυφά-φανερά) και ένα είδος ήπιας παλινδρόμησης, το οποίο με τη χορήγηση του epadoren, φαίνεται να βελτιώνεται. Η ερώτηση μου είναι: επειδή δεν τρώω γαλακτοκομικά μήπως επηρεάζεται η ποιότητα του γάλακτός μου και γι’ αυτό δεν παίρνει το μωρό το σωστό βάρος και με τι θα μπορούσα να τα αντικαταστήσω; Συγνώμη για την έκταση της ερώτησής μου”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα θα ξεκινήσω από την τελευταία σου ερώτηση όσον αφορά τα γαλακτοκομικά που τρως. Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις τις ουσίες που παίρνεις από τα γαλακτοκομικά με άλλες τροφές ισοδύναμες με αυτό που χρειάζεσαι. Όσον αφορά την ανάπτυξη του παιδιού σου, εμείς ξερουμε ότι όταν γίνει 5 μηνών πρέπει να έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να πούμε ότι πηγαίνει καλά. Βλέπω λοιπόν ότι το μωρό σου βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και θα αποκτήσει το βάρος αυτό όταν θα είναι 5 μηνών και επίσης η μέχρι τώρα ανάπτυξη του βάρους είναι φυσιολογική για ένα παιδί που θηλάζει. Όσον αφορά την ποσότητα του ξένου γάλακτος που δίνεις για να πιει, αυτό δεν θα το καθορίζεις εσύ αλλά το ίδιο το παιδί. Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί έχει χορτάσει; Είναι απλό: όταν αφήνει γάλα στο μπιμπερό. Άρα αυτό που τρώει εφόσον το έχει φάει όλο την επόμενη φορά θα πρέπει να βάλεις περισσότερο γάλα μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο που το παιδί θα αφήνει γάλα στο μπιμπερό. Έτσι θα είσαι σίγουρη ότι χόρτασε.

© 2024 tlife.gr