Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά!

Ερώτηση
«Xαίρετε, γιατρέ! Έχω μια κόρη 12, 5 μηνών και ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα, σπάνια για να φάει. Θέλει αγκαλιά και κούνημα. Είναι όμως 11 κιλά και έχω κουραστεί πολύ. Από την εμπειρία σας πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια; Σας ευχαριστώ!»

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να ξυπνάνε στον ύπνο τους διότι λόγω της οδοντοφυΐας, κατά τη διάρκεια της νύχτας πονάνε τα δόντια, το παιδί κάνει ανήσυχο ύπνο και έτσι όταν ξυπνάει εκνευρίζεται και πολλές φορές δεν ξέρει τι θέλει και πώς να συμπεριφερθεί. Η αγκαλίτσα ή καμιά φορά το να ζητήσει να πιει γάλα είναι η παρηγοριά του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το συνηθίζουμε γιατί μετά γίνεται μια κακή συνήθεια. Μπορείς να βοηθήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, μπορείς για δύο τρία βράδια πριν κοιμηθεί να δώσεις λίγο ντεπόν προκειμένου να απαλύνεις τον πόνο των ούλων και έτσι θα δεις αν αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού. Επίσης προσπάθησε να κερδίσεις χρόνο όταν ξυπνάει και να μην την παίρνεις αμέσως αγκαλιά αλλά να την καθυστερείς ώστε να καταλάβει σιγά σιγά ότι δεν είσαι άμεσα διαθέσιμη και μήπως με αυτόν τον τρόπο μετά από αρκετά βράδια καθώς επιμηκύνεις το χρονικό διάστημα που δεν την παίρνεις αγκαλιά καταλάβει ότι δεν πρόκειται πλέον αυτό να γίνεται και κουρασμένη και νυσταγμένη αναγκαστεί να κοιμάται χωρίς να την παίρνεις αγκαλιά.

Ερώτηση
«Γιατρέ, γεια σας. Έχω ένα αγοράκι, είναι 40 ημερών. Είναι το τέταρτο παιδάκι. Έχει πίσω από τα αυτάκια του σαν κρέμα κίτρινη και άσπρη και έχει πολύ άσχημη μυρωδιά. Θέλω να μου πείτε από τι μπορεί να είναι. Επειδή θηλάζω; Μήπως κάτι που τρώω το πειράζει και τι μπορώ να κάνω; Να βάζω κάποια αλοιφή ή να τον κάνω μπανάκι με κάποιο σαμπουάν;»

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς το μητρικό γάλα δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για αυτό που βλέπεις πίσω από τα αυτιά του μωρού σου. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή δεν το πλένεις καλά οπότε έχει συσσωρευτεί ιδρώτας, σκόνες, χνούδι κλπ ή πρόκειται για τοπικό έκζεμα το οποίο συναντάμε πάρα πολλές φορές στα μωράκια αυτής της ηλικίας. Πρώτα πρώτα λοιπόν θα πρέπει να κάνεις ένα καλό πλύσιμο και να θυμάσαι κάθε μέρα το βράδυ που κάνεις μπάνιο το μωρό σου να πλένεις επιμελώς την περιοχή αυτή που είναι πίσω από τα αυτιά. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο λαδάκι ή οινόπνευμα προκειμένου να καθαρίσεις την περιοχή.

Ερώτηση
«Γεια σας γιατρέ μου! Το μωρό μου μόλις έκλεισε το πρώτο έτος! Μέχρι εννιά μηνών περίπου θήλαζε. Μετά ξεκινήσαμε ξένο γάλα, η παιδίατρος μας σύστησε το σανιλακ 2. Τώρα που το μωρό μου είναι πια ενός έτους ποιο γάλα πιστεύετε εσείς πως είναι το καλύτερο για αυτή την ηλικία; Επίσης τι έλεγχο πρέπει να κάνει ο παιδίατρος σε ένα μωρό μόλις κλείσει το πρώτο του έτος;»

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα τα τελευταία χρόνια θεωρούμε ότι ένα παιδάκι μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του δεν θεωρείται ότι είναι ένας μικρός ενήλικας ώστε να πίνει το γάλα που πίνουμε και οι ενήλικες δηλαδή το συνηθισμένο φρέσκο ή το εβαπορέ. Υπάρχουν τα γάλατα νούμερο 3 όπως ονομάζονται τα οποία είναι σε μορφή σκόνης ή και σε υγρή μορφή και αυτά είναι ειδικά μελετημένα για τα παιδάκια από 12 μηνών μέχρι 3 χρονών. Όσον αφορά στον έλεγχο πιθανόν αιματολογικό που έχεις στο μυαλό σου, συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής είθισται να κάνουμε μια γενική αίματος και μία γενική ούρων. Αν όμως ένα παιδάκι εμφανίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, η παρατήρηση του παιδιάτρου θα είναι τέτοια ώστε να ζητήσει ένα μεγαλύτερο τσεκ απ ανάλογα με αυτό το οποίο σκέφτεται.

Ερώτηση
«Κύριε Μαζάνη καλημέρα. Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για όλες τις απαντήσεις που μου έχετε δώσει κατά καιρούς. Το κοριτσάκι μου είναι 20 μηνών και εδώ και λίγες μέρες η καλή νεράιδα των παραμυθιών ήρθε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχαμε κρεμάσει την πιπίλα και την πήρε για να τη δώσει σε μωράκια που την είχαν ανάγκη, αφού τώρα είναι μεγάλο κορίτσι, αφήνοντας ένα δώρο. Το θέμα είναι ότι φοβάμαι μην δημιουργηθεί κάποια κακή ψυχολογία στο παιδί, αφού εκεί που εννοείται κοιμόταν εύκολα με τη χρήση της πιπίλας μέχρι να την πάρει ο ύπνος και μετά της την έβγαζα, τώρα δυσκολεύεται λίγο. Βέβαια στο τέλος κοιμάται. Ενώ ήταν πάντα με καλή διάθεση όταν ερχόταν η ώρα του ύπνου, τώρα όταν έρχεται η στιγμή στενοχωριέται πολύ και κλαίει. Δεν την αναζητά, αλλά θέλει στη κούνια της και άλλα παιχνίδια. Εκείνο όμως που με έχει προβληματίσει είναι ο θυμός της μερικές φορές από τότε που την κόψαμε. Τραβά το συρτάρι απότομα ενώ δεν το έκανε πριν ή δαγκώνει κάποιο αντικείμενο ή πετά κάποια πράγματα, πράξεις τις οποίες ποτέ έως τώρα δεν συνήθιζε. Πώς θα με συμβουλεύατε εσείς ως ειδικός, ώστε να μπορέσω να το διαχειριστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βοηθήσω το παιδί μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!»

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς συγχαρητήρια για τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο αποφάσισες να κόψεις την πιπίλα στο μωρό σου. Η συμπεριφορά της είναι αναμενόμενη και θα σου εξηγήσω πρώτα τι σημαίνει να πιπιλάει και το γιατί συμπεριφέρεται έτσι θα το καταλάβεις αμέσως μετά. Όταν το παιδί πιπιλάει εκκρίνονται στον οργανισμό του κάποιες ουσίες που λέγονται ενδορφίνες οι οποίες προκαλούν ευεξία και ηρεμία. Είναι κάτι αντίστοιχο όταν κάποιος μεγάλος καπνίζει ένα τσιγάρο ή μασάει μία τσίχλα. Είναι λοιπόν αναμενόμενο το παιδί να περάσει μία περίοδο που θεωρείται περίοδος στέρησης, δηλαδή κάτι σαν στερητικό σύνδρομο μέχρις ότου ξεχάσει την κακιά αυτή συνήθεια που είχε. Η συμπεριφορά σου θα πρέπει να είναι διακριτική, ήρεμη, να μην δημιουργείς εντάσεις και να της αποσπάς την προσοχή με άλλα πράγματα χωρίς να καταλαβαίνει ότι το κάνεις επίτηδες, προκειμένου σιγά σιγά να αποτοξινωθεί όπως λέμε από την πιπίλα και να ηρεμήσει ασχολούμενη με άλλα πράγματα.

Ερώτηση
«Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών. Γενικά είναι ήσυχο αλλά τον τελευταίο καιρό δαγκώνει, τσιμπάει, χτυπάει και γρατζουνάει, του εξηγούμε με ήρεμο τρόπο ότι δεν είναι σωστό! Στο σπίτι γενικά έχουμε ηρεμία του δείχνουμε την αγάπη μας αλλά εκείνο συνεχίζει τα ίδια! Περιμένουμε και το αδερφάκι του σε ένα μήνα του εξηγούμε ότι θα το αγαπάμε το ίδιο, ότι θα έχει παρεούλα να παίζει να τρώει και γενικά ότι θα κάνει τα πάντα μαζί με την αδερφούλα του! Μήπως νιώθει ανασφάλεια και έχει αυτήν την συμπεριφορά; Περιμένω με λαχτάρα και αγωνία την βοήθειά σας! Ευχαριστώ για το χρόνο σας!»

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις κάνει μόνη σου τη διάγνωση για το τι συμβαίνει στο παιδί σου. Δεν είναι τίποτα το φοβερό, σίγουρα αισθάνεται από τη μία ζήλια και από την άλλη μεγάλη ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει τι είναι αυτό που θα προστεθεί στην οικογενειακή ζωή. Σε αυτή την ηλικία έτσι όπως έχεις εξηγήσει στο μωρό σου το τι θα συμβεί έχεις κάνει ένα υπερθέαμα αλλά το παιδικό μυαλό δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί αυτά τα οποία του λες ότι θα συμβούν. Το παιδί νομίζει ότι θα έρθει κάτι έτοιμο, μεγάλο σαν κι αυτό για να παίξει, και σίγουρα επειδή είναι μικρό ακόμα δεν θέλει να χάσει τα προνόμια τα οποία έχει κερδίσει τόσον καιρό. Επίσης καθώς βλέπει ότι κοιλιά σου έχει μεγαλώσει, το σώμα σου έχει αλλοιωθεί και σίγουρα δεν μπορείς να το παίρνεις τόσες πολλές φορές αγκαλίτσα γιατί δεν πρέπει να σηκώνεις το βάρος του, αισθάνεται περίεργα με όλα αυτά τα οποία μπορεί να συμβούν στην ψυχούλα του και στο μυαλό του καθώς η ηλικία του και το μυαλό του δεν του επιτρέπουν να ερμηνεύσει σωστά αυτά που γίνονται γύρω του. Καταρχάς χαλάρωσε, μην λες όλα αυτά τα πράγματα που λες στο μωρό σου διότι δεν μπορεί να τα καταλάβει, δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορεί να καταλάβει όταν του λες ότι θα κάνετε παρέα με το καινούργιο παιδάκι, θα του φέρνει δώρα, θα το αγαπάει κλπ είναι πράγματα που το μπερδεύουνε. Άσε τα πράγματα να έρθουν μόνα τους. Πρώτα να γεννήσεις, και όταν το παιδί θα έχει την πραγματική εικόνα που θα συμβαίνει στο σπίτι του και αυτό σιγά σιγά θα προσαρμοστεί στην καινούργια πραγματικότητα χωρίς να τραγικοποιούμε τα πράγματα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα τη γνώμη σας για την ανάπτυξη του μωρού μου! Γεννήθηκε φυσιολογικά την 38η εβδομάδα, 2940 και 50 εκατοστά. Σήμερα είναι 1 έτους το κοριτσάκι μου και είναι 10.700 και 80 εκατοστά. Η παιδίατρος λέει πως είναι από τα ψηλά παιδιά και τα ανεπτυγμένα. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε γι γάλα να πίνει. Έπινε το φρεζιλάκ 1,2 και τώρα το 3. Αλλά για οικονομικούς λόγους σκεφτόμαστε να αλλάξουμε και η παιδίατρος πρότεινε το συμπυκνωμένο για παιδιά. Ζούμε σε νησί και είπε πως είναι η καλύτερη λύση. Και κάτι τελευταίο: τι σνακ μπορώ να της δίνω τώρα μιας και είναι φαγανό μωρό; Τρώει τα πάντα. Σας υπενθυμίζω πως ζούμε σε ένα μικρό νησάκι και δεν έχουμε την ποικιλία των μεγάλων πόλεων. Σας ευχαριστώ πολύ που βοηθάτε εμάς τις νέες μαμάδες”.

Απάντηση
Καταρχάς δεν θεωρώ εκ των προτέρων ότι βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση που ζείτε σε ένα μικρό νησάκι για πάρα πολλούς λόγους. Και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι καλύτερες αλλά και οι τροφές μπορεί να μην είναι τόσο πολλές αλλά μπορεί να μην είναι και βιομηχανοποιημένες, κάτι που θα ήταν χειρότερο. Όσον αφορά στην ανάπτυξη του μωρού σου, είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα καθώς ξέρουμε ότι στον πρώτο χρόνο της ζωής ένα παιδί θα πρέπει να έχει τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και ένα κοριτσάκι να έχει πάρει 20 εκατοστά από το ύψος της γέννησής του. Όσον αφορά στο γάλα, εάν βρίσκεις νούμερο 3 στο νησί, πιστεύω ότι θα πρέπει να πίνει κάποιο από αυτά δεδομένου ότι έχει υπολογιστεί ότι το κόστος δεν είναι τόσο διαφορετικό δεδομένου ότι η ποσότητα γάλακτος που φτιάχνει ένα κουτί σε σκόνη είναι σχεδόν η ίδια που φτιάχνει ένα συμπυκνωμένο γάλα ή ένα φρέσκο. Θα μπορούσες λοιπόν να βρεις ένα γάλα νούμερο τρία φτηνό διότι και μεταξύ τους αυτά δεν έχουν την ίδια τιμή. Όσον αφορά στο σνακ, πιθανόν να εννοείς κατά τη διάρκεια του απογεύματος μπορεί το παιδί σου να δοκιμάσει γιαούρτι με κουάκερ, δημητηριακά, σταφίδες, μέλι, ταχίνι, κάστανο, γενικά ξηρά φρούτα και επίσης ξηρούς καρπούς που θα τρίβεις πάρα πολύ για να μην καθίσει κάποιο κομμάτι στο λαιμό του.

Ερώτηση
“Χαίρετε και συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω δίδυμα, ηλικίας 19 μηνών. Ο υιός μου είναι 86 πόντους και 13,5 κιλά ενώ η θυγατέρα μου είναι 74 πόντους και 11,3 κιλά. Η ανάπτυξη της κόρης μου είναι φυσιολογική; Χρειάζεται να προβώ σε κάποιες εξετάσεις;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη καταρχάς δεν μου γράφεις το βάρος και το ύψος των παιδιών σου κατά τη διάρκεια της γέννησης όπως επίσης και την ηλικίας κύησης που είχαν όταν γεννήθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε και αυτές τις τιμές προκειμένου να δούμε την εξέλιξη των παιδιών. Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ και το αγοράκι σου και το κοριτσάκι σου βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα αν λάβεις υπόψη σου ότι δύο χρονών θέλουμε ένα παιδάκι να ζυγίζει τουλάχιστον 12 κιλά και να έχει ύψος 80 πόντους. Άρα τα δικά σου παιδιά έχουν ακόμη περιθώριο να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα παρόλο που ο γιος σου είναι αρκετά βαρύς για αυτή την ηλικία.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, καλησπέρα! Έχω ένα γλυκό κοριτσάκι 2 μηνών (24 Δεκεμβρίου έγινε). Αντιμετωπίζουμε προβλήματα στον ύπνο και κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά ιδιαίτερα το βράδυ… Ενώ κοιμάται ήσυχα το βράδυ τις πρώτες 2-3 ώρες συνήθως, κάποια στιγμή αρχίζει να τινάζει-χτυπάει τα χεράκια της και τα ποδαράκια της, ανασαίνει γρήγορα και αναστενάζει-δυσανασχετεί και όλα αυτά κοιμισμένη. Μπορεί να κρατήσει και 1-2 ώρες όλο αυτό μέχρι που θα ανοίξει τα μάτια της και θα θέλει να φάει… Αυτό γίνεται εδώ και ένα μήνα περίπου και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι την ενοχλεί. Φαντάζομαι ότι δεν ευχαριστιέται ύπνο και δεν ξεκουράζεται, βέβαια ούτε κι εμείς…την νιώθω ταλαιπωρείται όμως πολύ! Πίνει γαλατάκι σε σκόνη ειδικό για τους κολικούς (μήπως και έχει πονάκια γιατί έχει αέρια κάποιες φορές) και της δίνουμε και ειδικό σιροπάκι για τους κολικούς πριν από κάθε γεύμα εδώ και 3 μέρες. Κατόπιν συνεννόησης με την παιδίατρο συμφωνήσαμε σε αυτό το συνδυασμό, γάλα-σιρόπι, ώστε να δούμε αν η συμπεριφορά της στον ύπνο είναι πονάκια ή όχι. Δεν έχω δει κάποια διαφορά, ακόμα είναι ανήσυχη. Πείτε μου σας παρακαλώ τη γνώμη σας, τι μπορεί να είναι όλο αυτό; Και αν δεν είναι πονάκια από αέρια όπως υποψιαζόμαστε, πού αλλού μπορούμε να στραφούμε; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, η βοήθειά σας θα είναι πολύτιμη…”

Απάντηση
Συνηθίζουμε να λέμε ότι αν ένα παιδάκι συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο πεινάει ή πονάει. Εάν το δικό σου παιδί πεινούσε σίγουρα θα ξύπναγε μέσα στον ύπνο και δεν θα προηγούνταν όλη αυτή η συμπεριφορά που περιγράφεις. Πιθανολογώ ότι το παιδί κάνει γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση, δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου ανεβαίνουν γουλίτσες γάλακτος από το στομάχι στον οισοφάγο πράγμα το οποίο του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό μέσα στον ύπνο συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Από τη στιγμή που έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ειδικό γάλα για πονάκια, πρέπει τώρα να σκεφτείτε αυτή την εξήγηση που σου δίνω εγώ. Άρα θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού το μωρό μείνει 3 ώρες νηστικό για να δείτε αν πραγματικά υπάρχει αυτή η παλλινδρόμηση. Στην περίπτωση που η εξέταση είναι θετική θα πρέπει να αντικαταστήσετε το γάλα του μωρού με ένα γάλα για αναγωγές και πιθανόν να δώσετε και ένα ειδικό σιροπάκι το οποίο ηρεμεί την περιοχή οισοφάγου-στομάχου ώστε να μην κάνει παλλινδρόμηση.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Ο γιος μου είναι 12 μηνών. Γεννήθηκε 35 εβδομάδων, 1930 βάρος και 44 εκατοστά. Τώρα είναι 8500 κιλά και 72 εκατοστά. Είναι φυσιολογικά και τα δύο; Τον βλέπω ότι είναι λίγο μικρούλης. Και το άλλο είναι ότι τρώει αρκετά καλά ημερησίως αλλά δεν παίρνει πολύ βάρος”.

Απάντηση
Το μωρό σου είναι πρόωρο και χαμηλού βάρους. Ξέρουμε ότι αυτό θα το “ακολουθήσει” για κάποιο χρονικό διάστημα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να έχεις την απαίτηση στην ηλικία που βρίσκεται να έχει ακριβώς την ίδια ανάπτυξη που θα είχε ένα αντίστοιχο μωρό που γεννήθηκε πάνω από 38 εβδομάδες και πάνω από 3 κιλά. Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθείτε διαφορετικές σωματομετρικές γραμμές και να είσαι ευχαριστημένη αν έχει συνεχώς κάποια ανάπτυξη προς τα επάνω και να μην έχει σκαμπανεβάσματα, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσει το παιδί να φτάσει τα σωματομετρικά που θα είχε αντίστοιχα ένα άλλο παιδί που γεννήθηκε με καλύτερη ωριμότητα.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 4 μηνών και δέκα ημερών. Το βάρος του είναι 7.100 και ύψος 73 cm. Γεννήθηκε 3,700. Το βράδυ δεν ξυπνάει για γάλα, το τελευταίο το πίνει 23.00-23.30 μ.μ. Συνολικά θα πιει από 690 ml-880. Είναι καλά αυτά τα ml;”

Απάντηση
Θα σου δώσω μαθηματικά μία απάντηση η οποία είναι η εξής: ένα μωρό όταν γίνεται 5 μηνών πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε για να είμαστε σίγουροι ότι τρέφεται σωστά. Άρα το δικό σου παιδί βρίσκεται σε πάρα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και βάσει του βάρους που έχει η ποσότητα του γάλακτος αν είναι γύρω στα 800 με 900 ml την ημέρα είναι πάρα πολύ καλή για να θρέψει και να μεγαλώσει το σώμα που έχει.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164