Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι ηλικίας 18 μηνών. Το βάρος του είναι 10.200 και το ύψος του 83 εκατ. Να προσθέσω ότι γεννήθηκε πρόωρα την 33η εβδομάδα, 1130 γραμμάρια και 37 εκατ. λόγω προβλήματος. Είναι πάρα πολύ ζωηρός, τρέχει και πηδάει όλη μέρα, τρώει αλλά όχι λαίμαργα. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας αν είναι καλή η ανάπτυξή του”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το παιδί γεννήθηκε αρκετά πρόωρο και βάση κάποιου προβλήματος που δεν περιγράφεις η ανάπτυξή του μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ καλή. Το ύψος του βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση δηλαδή ακριβώς στη μέση, δηλαδή δεν είναι ούτε ψηλό ούτε κοντό, το βάρος του βέβαια βρίσκεται στην 20η εκατοστιαία θέση δηλαδή κάτω από τη μέση. Βάσει αυτών που περιγράφεις θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να μην ανησυχείς.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια πραγματικά για ο,τι προσφέρετε σε όλες τις μανούλες! Έχω μια κορούλα 25 μηνών η οποία αρρωσταίνει πραγματικά πάνω από μια φόρα το μήνα. Κοινό σύμπτωμα όλων ο πυρετός που πολλές φορές ξεπερνά το 39, 5. Συνολικά έως τώρα έχει αρρωστήσει γύρω στις 20 φορές με ηλικία έναρξης 11-12 μηνών. Πάντα υπάρχει εστία, τις περισσότερες φορές κόκκινος λαιμός και τώρα τελευταία με επίχρισμα. Δεν έχει χρειαστεί αντιβίωση σε καμία περίπτωση από όλες. Ανησυχώ πολύ μήπως έχει κάτι σοβαρό. Έχω ακούσει για κυκλική ουδετεροπενία και το σύνδρομο p-fapa. Μήπως είμαστε σε αυτές τις κατηγορίες; Τέλος να σας πω πως τις περισσότερες φορές η διάθεση της ακόμα και με πυρετό είναι εξαιρετική και να συμπληρώσω πως είναι αλλεργικό παιδάκι με πολλή μύξα. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν αναφέρεις εάν το παιδί σου πηγαίνει σε παιδικό σταθμό πράγμα που μπορεί να είναι η αιτία των επανειλημμένων λοιμώξεων που περνάει. Βέβαια πρέπει να είσαι πολύ ευχαριστημένη διότι εάν μετά από τόσα εμπύρετα, εάν το παιδί δεν έχει χρειαστεί να πάρει καμία αντιβίωση σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι πάρα πολύ δυνατός και καταφέρνει να τα ξεπεράσει μόνη της. Επίσης έχεις και έναν πάρα πολύ καλό παιδίατρο από ό,τι φαίνεται καθώς μετά από τόσα εμπύρετα δεν έχει μπει στον πειρασμό να σου δώσει αντιβίωση, κάνοντας σωστή διάγνωση ότι μάλλον πρόκειται για ιώσεις. Να συμπληρώσω ότι το γεγονός ότι περιγράφεις ότι είναι αλλεργικό είναι και αυτό μία αιτία να είναι πεσμένο το ανοσοποιητικό του σύστημα και πιο εύκολα να προσβάλλεται από λοιμώδεις παράγοντες. Εν πάση περιπτώσει κάποια στιγμή καλό θα είναι να κάνεις εξετάσεις αίματος για να δεις εάν έχει κάποια σιδηροπενική αναιμία, γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια, μήπως υποβόσκει κάποια ουρολοίμωξη.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 50 ημερών, το οποίο μας βγήκε λίγο ζόρικο! Το θηλάζω σχεδόν αποκλειστικά, καθώς στο βραδινό γεύμα του δίνω και συμπλήρωμα μπιμπερό. Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλη την ημέρα κλαίει και ηρεμεί μόνο όταν τον βάζω στο στήθος, χωρίς όμως να τρώει πάντα, του αρκεί απλώς να πιπιλάει. Πιπίλα δεν θέλει και δεν κοιμάται χωρίς το στήθος. Έχω αναρωτηθεί μήπως πεινάει και του έχω δώσει αρκετό γάλα, με αποτέλεσμα να το βγάζει. Σε γενικές γραμμές κάνει αρκετές αναγωγές, τις οποίες δεν μπορώ να ξεχωρίσω αν οφείλονται σε υπερφαγία ή σε ΓΟΠ. Παίρνει φυσιολογικά βάρος,περίπου 180 gr την εβδομάδα (αυτή τη στιγμή είναι 4.350 kg). Επίσης ενεργείται γύρω στις 5-6 φορές την ημέρα. Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να κλαίει τόσο πολύ και να κοιμάται ελάχιστα μέσα στην ημέρα; Μπορεί να είναι απλώς γκρινιάρικο μωρό ή θα πρέπει να αναζητήσω αλλού τη λύση; Σας ευχαριστώ, Ειρήνη”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πράγματι είναι υπερβολική η συμπεριφορά που περιγράφεις για το τόσο μικρό μωράκι σου. Πρέπει να αποκλείσεις δύο πράγματα: πρώτον την ΓΟΠ και δεύτερον την δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει πρώτα να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παλινδρόμηση και εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μετά να προσανατολιστείς προς την αλλεργία στο γάλα της αγελάδος που και αυτό μπορεί να δημιουργεί πονάκια στο πεπτικό του μωρού και να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο ώστε πάνω στην απελπισία του να προσπαθεί να παρηγορηθεί συνεχώς πάνω στο μαστό σου. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, εάν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθηθεί το παιδί σου με ανάλογη διατροφή δική σου ή με κάποιο σιροπάκι στην περίπτωση που έχει ΓΟΠ.

Ερώτηση
“Θα ήθελα σας παρακαλώ να με βοηθήσετε σε ένα θέμα που με απασχολεί. Η κόρη μου είναι γεννημένη στις 4-8-2014 με βάρος 3.200 κ ύψος 50 εκ. Από την κλινική βγήκαμε 2960 και μετά στις 10-9 ήτανε 3790 και στις 3-10 ήτανε 4050 με ύψος 58 εκ., στις 5-11 έγινε 4500 με ύψος 60 εκ και στις 28-11 ήτανε 4.800 κ 60 εκ. Τη θηλάζω μόνο, χωρίς ξένο γάλα και ο παιδίατρος είπε ότι τα κιλά είναι πολύ λίγα και εφόσον δεν μπορεί να πάρει ξένο γάλα (το μωρό δεν δέχεται με τίποτα το μπιμπερό) μας σύστησε να δώσουμε φρούτα κ ρυζάλευρο από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά! Τότε η μπέμπα θα είναι 4,5 μηνών, μήπως είναι πολύ νωρίς για στερεά τροφή; Υπάρχει κάποια άλλη λύση που προτείνετε εσείς; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Εδώ που φτάσαμε τώρα, θα πρέπει να βάλεις έναν στόχο ώστε όταν το μωρό θα είναι 5 μηνών να έχει διπλασιάσει τουλάχιστον το βάρος που γεννήθηκε. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε αν πραγματικά το παιδί τρέφεται σωστά ή όχι. Εάν δεν έχει συμβεί αυτό τότε ψάχνουμε προς δύο κατευθύνσεις: η μία είναι μήπως έχει κάποια σιδηροπενική αναιμία, πρόβλημα με το θυρεοειδή ή υποβόσκουσα ουρολοίμωξη. Εάν όλα αυτά είναι φυσιολογικά τότε σκεφτόμαστε μήπως δεν είναι επαρκές το γάλα σου, πράγμα πολύ σπάνιο και σε αυτή την περίπτωση βέβαια θέλοντας να βοηθήσουμε το βάρος του παιδιού μπορούμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε κρέμες και στον 6ο μήνα κρεατοχορτόσουπα.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 26 μηνών. Από εχθές το απόγευμα έχουμε βουλωμένη μυτούλα και φλέματα, έκανε 2 φορές εμετό και βήχει. Του βάζω συνεχώς φυσιολογικό ορό στη μυτούλα του. Τι άλλο θα μπορούσε να μας βοηθήσει; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα μπορείς να πάρεις έναν υγραντήρα και μέσα σε αυτόν μπορείς να βάλεις δύο σταγόνες ευκαλυπτέλαιο. Τον βάζεις μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό τουλάχιστον τις ώρες που κοιμάται και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μία σχετική υγρασία και μία μυρωδιά που διευκολύνει το άνοιγμα της μύτης. Επίσης μπορείς να βάζεις πάρα πολλές φορές το φυσιολογικό ορό. Κάτω από τη μύτη του μωρού και πάνω στο άνω χείλος μπορείς να βάλεις μία με δύο σταγόνες ευκαλυπτέλαιο ή μία με δύο σταγόνες Vicks αλοιφούλα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανοίγει η μυτούλα του τουλάχιστον την ώρα που κοιμάται. Συστήνεται επίσης ένα διάλυμα για τη μύτη το οποίο παρασκευάζεται ως εξής: παίρνεις ένα μπουκαλάκι σταγόνες Otrivin 0,05 (δηλαδή το παιδιατρικό), ένα μπουκαλάκι Garamat σε σταγόνες και έχεις αμπούλες φυσιολογικού ορού. Αδειάζεις το περιεχόμενο του Otrivin και αφήνεις κάτω κάτω μόνο ένα δαχτυλάκι, δηλαδή περίπου 1 ml Otrivin. Κατόπιν, προσθέτεις μέσα στο μπουκαλάκι 30 σταγόνες Garamat. Το υπόλοιπο μπουκαλάκι το γεμίζεις με φυσιολογικό ορό. Αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αφού έχεις καθαρίσει τη μυτούλα με φυσιολογικό ορό ή με αλατόνερο και βάζεις 4 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι 4 φορές την ημέρα. Το διάλυμα αυτό όπως είναι φτιαγμένο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 40 ημερών. Τον θήλασα για 15 μέρες μόνο, μετά του έδωσα το freesolac και τώρα πίνει το s26 gold. Όλον αυτό τον καιρό το παιδί έχει πόνους, σφίγγεται τόσο πολύ είτε για να ενεργηθεί, είτε για να αεριστεί που βγάζει το 1/3 του γάλακτος που πίνει, δεν μπορεί να κοιμηθεί, κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα. Του δώσαμε χαμομήλι αλλά δεν τον βοήθησε καθόλου και τώρα ο παιδίατρος μου είπε να του δώσω ντεπόν. Δεν ξέρω φοβάμαι, έχετε να με συμβουλέψετε κάτι σας παρακαλώ; Υποφέρει και δεν μπορώ να τον βοηθήσω. Περιμένω την απάντησή σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μαρία από Γιάννενα”.

Απάντηση
Αγαπητή συμπατριώτισσα από τα Γιάννενα, η συμπεριφορά του μωρού σου δείχνει δύο πράγματα: ή έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και προκαλεί καούρες και τσουξίματα ή έχει δυσανεξία και αλλεργία στο γάλα της αγελάδας και έχει πονάκια στην κοιλίτσα του. Πρώτα θα κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει παλινδρόμηση και σε αυτή την περίπτωση θα δώσεις ένα ειδικό γάλα που έχει τα χαρακτηριστικά AR. Εάν δεν έχει παλινδρόμηση σκεφτόμαστε την δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας οπότε θα πρέπει να περάσεις σε ένα γάλα λίγο υποαλλεργικό όπως είναι τα HA ή σε εντελώς υποαλλεργικό όπως είναι το Almiron Pepti κλπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη. Της μέτρησα το ζάχαρο με μηχανάκι που έχω στο σπίτι και έδειξε 130, πριν μια ώρα είχε φάει φρουτόκρεμα. Την ξαναμέτρησα και πήγε 120. Το μεσημέρι είχε φάει κοτόπουλο με πατάτες και την μέτρησα μετά από μια ώρα και ήταν 107. Ξέχασα να πω ότι είναι 26 μηνών και υπάρχει κληρονομικότητα. Μου είπαν να μην ανησυχώ γιατί είναι μικρή. Ποιες είναι οι τιμές για τα μικρά παιδιά; Τονίζω ότι το έκανα μόνη στο σπίτι. Το καλοκαίρι που της έκανα γενικές είχε περίπου 95. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εάν οι μετρήσεις που έχεις κάνει είναι σωστές. Σίγουρα είναι υψηλές για την ηλικία του παιδιού σου παρόλο που δεν έχουν γίνει στους συγκεκριμένους χρόνους που πρέπει να γίνεται η μέτρηση δηλαδή αμέσως πριν φάει και δύο ώρες μετά το φαγητό. Σου προτείνω για να λήξει αυτό το θέμα να κάνεις μία εξέταση ζαχάρου το πρωί νηστικιά και μία εξέταση για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη η οποία δείχνει το μέσο όρο του ζαχάρου τους τελευταίους 3 μήνες.

Ερώτηση
“Γιατρέ, γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω την άποψή σας και τι ψηφίζετε, καράτε ή μπαλέτο; Η ερώτησή μου αφορά στην 4 ετών κόρη μου, θεωρώ ότι πρέπει να ενταχθεί σε ένα άθλημα λόγω λίγων επιπλέον κιλών για την ηλικία της (5). Προσωπικά δεν έχω την καλύτερη άποψη για κανένα από τα δυο, αλλά δυστυχώς στο μικρο μέρος που ζω μόνο αυτά υπάρχουν, ευτυχώς όμως πολύ οργανωμένα και αναγνωρισμένα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, “ψηφίζω” και καράτε και μπαλέτο! Δηλαδή σου προτείνω να τα κάνει και τα δύο εφόσον στην περιοχή σου δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το μπαλέτο θα την βοηθήσει στο να έχει ελαστικότητα στο σώμα της και χάρη στις κινήσεις της. Το καράτε θα τη βοηθήσει να κάνει ενδυνάμωση σωματική αλλά και να της δημιουργήσει ψυχική ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, γεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι δύο ετών. Πριν δυο περίπου μήνες έβγαλε στη μυτούλα της τρία σπυράκια σαν το κεφάλι της καρφίτσας, χωρίς όμως να σπάνε ή να έχουν πύον. Η παιδίατρος είπε πως ίσως είναι μικρές κύστες και να απευθυνθώ σε δερματολόγο. Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Εάν είναι τόσο μικρές σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό. Αυτές οι κυστούλες μπορεί να προήλθαν από βούλωμα των πόρων του δέρματος, ειδικά εάν στο σημείο εκείνο υπάρχει κάποια τριχούλα. Θα σου πρότεινα για λίγες μέρες να βάζεις τρεις φορές την ημέρα λίγο οινόπνευμα με μία γαζούλα αποστειρωμένη μήπως με αυτόν τον τρόπο ξεραθούν και υποχωρήσουν. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και σε ανησυχεί τότε φυσικά να απευθυνθείς σε παιδοδερματολόγο.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών είχε για 4 μέρες διάρροια και την 5η μέρα έκανε υδαρή με βλέννα και αίμα κόκκινο. Του έκανε mayer κοπράνων την ίδια μέρα με δείγμα από την πάνα που είχε τη βλέννα με το αίμα και βγήκε θετική. Με το ίδιο δείγμα θα γίνει και καλλιέργεια κοπράνων. Τι πρέπει να κάνω άλλο, είναι κάτι ανησυχητικό;”

Απάντηση
Επειδή το μωρό σου είναι πολύ μικρό, σε αυτές τις περιπτώσεις οι αιματηρές διάρροιες πρέπει να διερευνηθούν για να δούμε εάν είναι κάποια ίωση, δηλαδή κάποια εντερίτιδα ή υπάρχει κάποια ουρολοίμωξη διότι στα πολύ μικρά παιδιά την ουρολοίμωξη την υποψιαζόμαστε και χωρίς να έχει πυρετό αλλά με τα συμπτώματα που περιγράφεις. Επομένως το μωρό σου πρέπει να κάνει γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, γενική αίματος, CRP, καλλιέργεια κοπράνων και να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι μπορεί να υποβόσκει και κάποια τροφική αλλεργία η οποία μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις κενώσεις.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164