Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Θα ήθελα τις γνώσεις σας. Είναι ένα γιατί που με τρώει μέρα με τη μέρα. Το κοριτσάκι μου, 18 μηνών, έπαθε γαστρεντερίτιδα στον σταθμό Παρασκευή, 3 φορές διάρροια στο σαββατοκύριακο και 2 φορές εμετό. Δευτέρα δεν ήθελε να φάει μόνο νερό ζήταγε. Την πήγα στον παιδίατρο και έπαθε ανακοπή για πρώτη φορά. Μας έστειλε στο νοσοκομείο. Την Τετάρτη κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα. Δεν είχε πρόβλημα με την καρδούλα της και μας είπαν ότι αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σπάνιο να συμβεί. Κάναμε εξετάσεις για κοξάκι και άλλους ιούς και βγήκαν αρνητικές. Μας είπαν ότι ποτέ δεν θα μάθουμε το γιατί και από τι. Σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας. Επίσης μου είπαν ότι δεν έχει συμπτώματα. Ο πόνος είναι μεγάλος και ψάχνω το γιατί και ακόμα δεν έχω καταλάβει τι έφταιγε και έφυγε το μωρό μου. Σας ευχαριστώ και περιμένω την απάντηση σας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο πόνος σου είναι πολύ μεγάλος για τον άδικο χαμό του μωρού σου. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Το άτυχο μωρό σου έφυγε από τη ζωή από οξεία μυοκαρδίτιδα. Αυτό οφείλεται σε επίδραση μικροοργανισμών στην καρδιά όπως διάφοροι ιοί. Προκαλεί διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και απώλεια της ζωής. Κάθε αιφνίδιος θάνατος από καρδιά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να διευκρινηστεί με τη νεκροτομή. Κατά κανόνα όλοι οι θάνατοι που προέκυψαν από ξαφνική διαταραχή στην πορεία του ηλεκτρικού ερεθίσματος της καρδιάς που προκαλεί το σταμάτημά της δεν αφήνουν ίχνη. Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι ένας στους 10 αιφνίδιους θανάτους των νέων παιδιών αποδίδεται σε μυοκαρδίτιδα. Συμπερασματικά, ο ιός ή ο μικροοργανισμός που είχε το μωρό σου και του είχε προκαλέσει τη γαστρεντερίτιδα έκανε αυτή τη σπάνια επιπλοκή δηλαδή “χτύπησε” την καρδούλα του στο σημείο που είναι οι μύες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει και να σταματήσει. Είναι ένα σπάνιο περιστατικό, είναι ένα άτυχο γεγονός και γι’αυτό δεν μπορούμε με τον εργαστηριακό έλεγχο να εξακριβώσουμε ποιο μικρόβιο ήταν. Όμως τελικά αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το γεγονός ότι είχες ένα υγιέστατο παιδάκι που μία παρενέργεια ενός μικροβίου ή μικροοργανισμού το οδήγησε να χάσει τη ζωούλα του.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θέλω άμεσα τη βοήθειά σας. Το κοριτσάκι μου, σχεδόν 2,5 χρονών, ξεκίνησε νηπιαγωγείο. Ενώ παλιά ξυπνούσε πολύ χαρούμενη, τώρα ξυπνά μέσα στη γκρίνια, κλαίει και δεν θέλει να πάει σχολείο. Ξεκίνησε εδώ και 1,5 μήνα και ακόμα γκρινιάζει και κλαίει”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, συνήθως όλα τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό την πρώτη βδομάδα έχουν γκρίνια και δεν θέλουν να πηγαίνουν. Εάν όμως περνούν καλά, από τη 2η εβδομάδα αρχίζουν να το βλέπουν ευχάριστα και μάλιστα ξυπνάνε και το σαββατοκύριακο και θέλουν να πάνε σχολείο. Για να αντιδρά το μωρό σου έτσι σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει στο νηπιαγωγείο και δεν περνάει καλά. Για παράδειγμα κάποιο άλλο παιδάκι της παίρνει τα παιχνίδια ή την σπρώχνει ή η δασκάλα δεν αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο που θα ήθελε στο συγκεκριμένο παιδάκι. Σε συμβουλεύω να απευθυνθείς στο σχολείο, να μιλήσεις με τη δασκάλα ώστε να δώσει περισσότερη προσοχή στο δικό σου παιδί γιατί μπορεί να έχει περισσότερη ανάγκη από προστασία και φροντίδα. Συνήθως όταν ανακαλύπτουμε την αιτία όλα διορθώνονται και τελικά καταλήγουμε το παιδί να αγαπάει το σταθμό, να κάνει φιλίες με παιδάκια και να περνάει πολύ ωραία.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 17 μηνών και η πηγή είναι ακόμα ανοιχτή. Στην τελευταία επίσκεψη ο παιδίατρος μας είπε θα περιμένουμε μέχρι τους 18 μήνες. Ανησύχησα. Μέχρι τότε θα πρέπει να κλείσει; Έχουμε κάνει ήδη υπέρηχο στο κεφάλι εξαιτίας μεγάλης περιμέτρου και ήταν όλα φυσιολογικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Η πρόσθια πηγή αρχίζει να κλείνει μετά τους 12 μήνες της ζωής και συνήθως περιμένουμε μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο μεγάλη ήταν η πηγή όταν γεννήθηκε. Εφόσον όμως έχετε κάνει το υπερηχογράφημα και έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να περιμένετε ακόμη τουλάχιστον 6-7 μήνες.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη γεια σας, είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 32 μηνών. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες, 3150 κιλά, 50 εκ. Τώρα ζυγίζει 17400 και 99 εκ. Θεωρείτε ότι είναι υπέρβαρο; Μέχρι τους 19 μήνες θήλαζε αποκλειστικά και συνέχισε τον θηλασμό μέχρι τους 29 μήνες με συμπλήρωμα. Τώρα πλέον πίνει noulac το οποίο και λατρεύει. Να κάνουμε μετάβαση στο αμέσως επόμενο ή παίρνει τα συστατικά που της χρειάζονται και από αυτό; Δεν τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά λίγο και συνέχεια. Επίσης είναι πολύ λιχούδα. Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε να πίνει γάλα με το μπιμπερό κι ενώ βουρτσίζει τα δόντια σε καθημερινή βάση πολλές φορές το πρωί που ξυπνάει το στοματάκι της μυρίζει. Πού νομίζετε πως οφείλεται αυτό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη νομίζω ότι το μωράκι σου είναι βαρύ αλλά όχι παχύ και η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι θήλαζε για πολλούς μήνες. Ξέρουμε ότι το γάλα της μαμάς κάνει βαριά και δεμένα παιδιά αλλά όχι φουσκωμένα όπως εάν έπινε ξένο γάλα ειδικά σε μορφή σκόνης. Το γάλα που δίνεις τώρα δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξεις αφού το παιδί το πίνει ευχάριστα δεδομένου ότι στην ηλικία που βρίσκεται το γάλα δεν είναι πρωταρχική πηγή για τη διατροφή του παιδιού και ειδικά εάν συμπληρώνει με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως είναι το γιαούρτι και το τυρί. Μεγαλύτερη σημασία δίνω στο γεγονός ότι λες ότι είναι λιχούδα και θέλει συνεχώς να τρώει. Εδώ πρέπει να μπει ένα μέτρο διότι αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό αργά ή γρήγορα θα γίνει ένα παχύσαρκο παιδί που δεν θα μπορείς να το ελέγξεις αφού έχει μάθει να τρώει συνεχώς. Η αναπνοή του μωρού μυρίζει διότι το βράδυ πίνει γάλα και κοιμάται οπότε το πρωί υπάρχει αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά αλλά μπορεί να συμβαίνει και αν περνάει κάποιες ιώσεις όπως λέμε στο πόδι όπου ενώ δεν αντιλαμβάνεσαι κάποια συμπτώματα ο λαιμούλης μπορεί να είναι ερεθισμένος και κόκκινος και αυτό δίνει μία άσχημη μυρωδιά ειδικά τις πρωινές ώρες.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα τη γνώμη σας για τον 2 ετών γιο μου, ο οποίος περπατά στις μύτες των ποδιών του. Ο μικρός περπάτησε 12,5 μηνών, από την αρχή περπατούσε στις μύτες (χρησιμοποιήσαμε στράτα 1 μηνά πριν περπατήσει ) αλλά ο παιδίατρός μας μάς καθησύχασε λέγοντας μας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές περπατάει κανονικά όταν κουράζεται, και όταν του το θυμίζω (πάντα με ήρεμο τρόπο.) Επίσης δεν είχαμε ποτέ προβλήματα υγείας. Το βάρος του είναι 12.480 και το ύψος του 89,5. Θα ήθελα την γνώμη σας. Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Όπως έχουμε πει και άλλες φορές μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους όταν ξεκινούν να περπατούν σηκώνονται στις μύτες των ποδιών τους. Εάν όμως κατά διαστήματα πατάνε σε ολόκληρο το πέλμα τότε δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία τουλάχιστον εάν δεν κλείσει τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του. Μετά θα πρέπει να το δει παιδοορθοπεδικός για να σας πει εάν υπάρχει κάποια δυστονία στο πέλμα του παιδιού ή εάν οι τένοντες του ποδιού είναι κοντοί και είναι ο λόγος αυτός που το δυσκολεύει να πατάει κανονικά το πέλμα του.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη χρειάζομαι την βοήθειά σας και την εμπειρία σας. Ο γιος μου γεννήθηκε στην 27η εβδομάδα, τώρα είναι 21 μηνών, διορθωμένη ηλικία. Περπατάει στις μύτες και προς τα μέσα. Η παιδονευρολόγος που τον είδε διέγνωσε δυστονία λόγω προωρότητας. Μας συμβούλεψε να του δώσουμε περιθώριο το καλοκαίρι μήπως διορθωθεί από μόνο του (διότι συνήθως φτιάχνει κοντά στα 2 έτη) διαφορετικά να ξεκινήσουμε φυσικοθεραπείες. Τον ξεκίνησα κολυμβητήριο μήπως τον βοηθήσω και έτσι. Έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο; Το άγχος μου είναι μήπως δεν φτιάξει και ότι συνέχεια περπατάει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να σκοντάφτει διαρκώς!!!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εφόσον το έχει δει παιδονευρολόγος και δεν υπάρχει ανησυχία θα πρέπει να περιμένετε να γίνει τουλάχιστον 2 χρονών. Μετά θα σας προτείνει φυσιοθεραπείες ή θα πρέπει να το δει και κάποιος παιδοορθοπεδικός για να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση του προβλήματος του παιδιού σας.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, πρέπει να αποστειρώνουμε το εμφιαλωμένο νερό που πίνει ένα μωρό μέχρι δώδεκα μηνών; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Φυσικά και όχι. Δεν χρειάζεται σε αυτή την ηλικία αποστείρωση ούτε του εμφιαλωμένου νερού ούτε και του καθαρού νερού της βρύσης. Το παιδί πλέον έχει αναπτύξει καλά το αναοσοποιητικό του σύστημα, έρχεται σε επαφή με μικρόβια και εφόσον το νερό που πίνει είναι κατάλληλο από το δίκτυο ή είναι ένα έγκυρο εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει κανένας λόγος να το βράσετε.
Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Ο γιος μου είναι 24 μηνών, ακόμη δεν έχει πει ξεκάθαρα κάποια λεξούλα. Μιλάει συνεχώς με το δικό του τρόπο και μας καταλαβαίνει. Η παιδίατρος μας συμβούλεψε να ελέγξουμε την ακοή του πράγμα που κάναμε και ήταν όλα καλά. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε παιδονευρολόγο ο οποίος μας είπε ότι πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό παιδί με πιθανή καθυστέρηση λόγου, μας έδωσε όμως περιθώριο μέχρι τον 26ο μήνα και μετά θα μας συμβουλέψει η παιδίατρος ή ο ίδιος. Στο καθιερωμένο ραντεβού αυτού του μήνα η παιδίατρος μας συνέστησε να απευθυνθούμε σε ένα λογοθεραπευτή. Πραγματικά δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, γνωστοί και συγγενείς μας λένε πως υπερβάλλουμε και να περιμένουμε. Ποια είναι η άποψή σας; Να σημειώσω ότι ο παιδονευρολόγος θεώρησε ότι απλά του κάνουμε όλα τα χατίρια και έτσι δεν μπαίνει στην διαδικασία να προσπαθήσει να μας πει αυτό που θέλει, καθώς και ότι ζούμε σε μια πόλη μακριά από συγγενείς και φίλους δηλαδή με περιορισμένο κύκλο. Ευχαριστώ πολύ!!!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι δεν πρέπει καταρχάς να ανησυχείς αφού ο παιδονευρολόγος θεώρησε ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό. Πιστεύω ότι το μωράκι σου υπάγεται στην κατηγορία εκείνη που λέμε ότι επειδή είναι πολύ χαιδεμένο δεν θέλει ακόμα να μεγαλώσει προκειμένου να μην χάσει τα ευεργετήματα που του παρέχει η παιδική του ηλικία. Συμβαίνει πολύ συχνά όταν συμπεριφερόμαστε πολύ προστατευτικά σε ένα παιδί να αντιλαμβάνεται ότι όταν μεγαλώσει θα χάσει όλα αυτά τα προνόμια και έτσι να παρατείνει την βρεφοπαιδική του ηλικία όσο μπορεί.
Ερώτηση
“Γιατρέ, το παιδί μου τον Αύγουστο θα είναι 3 μηνών. Στις διακοπές θα μείνουμε σε ξενοδοχείο και φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι να προσέξω και αν κάνει να μπει στη θάλασσα”.
Απάντηση
Καταρχάς, εφόσον η θάλασσα ή η πισίνα είναι καθαρές σε αυτή την ηλικία το βρέφος σου μπορεί να μπει και να απολαύσει το νερό. Όσον αφορά στο ξενοδοχείο αυτό εξαρτάται από την ποιότητά του, δηλαδή πόσο καθαρό είναι και τι κανόνες ασφαλείας σου παρέχει.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θηλάζω και θα ήθελα να μου πείτε σε πόση ώρα μπορεί να επιδρά το οτιδήποτε που τρώω στο παιδί”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως ξέρουμε ό,τι τρώει η μητέρα περνάει και στο παιδί. Όμως σε πόση ποσότητα και σε πόση ώρα αυτό εξαρτάται διαφορετικά από την ουσία την οποία τρώει η μητέρα. Γι’ αυτό το λόγο καλο είναι να αποφεύγεις όλα εκείνα τα τρόφιμα ή τις ουσίες που ξέρουμε ότι έτσι κι αλλιώς βλάπτουν το παιδί όπως είναι τσιγάρο, καφές, ποτά κ.λπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ