Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας κάθε εβδομάδα!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη Έχω ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών. Μιλάει πολύ καθαρά και με πολύ ωραίο τρόπο, αλλά εδώ και λίγες ήμερες έχει αρχίσει να κεκεδίζει συνεχεία, σε σχεδόν όλες τις λέξεις. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας για να πω ότι την επηρέασε. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω και ανησυχώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι κάτι που το συναντάμε πολύ συχνά. Συνήθως, πρόκειται για κάτι που έχει σχέση με την ψυχολογία ενός παιδιού. Όσο και αν φαίνεται παράξενο και όσο κι αν για μας τους ενήλικες δεν φαίνεται ότι έχει συμβεί κάτι σοβαρό, τα παιδιά δεν έχουν την ίδια γνώμη. Επηρεάζονται πολύ εύκολα από διάφορες καταστάσεις, μικρές ή μεγάλες. Το μωρό σου βρίσκεται και σε μια ηλικία που μπορεί να διαστρεβλώσει αυτό που ακούει ή βλέπει. Κάτι που είδε ή άκουσε στο σπίτι ή στην τηλεόραση είναι ικανά να του δημιουργήσουν ανασφάλεια και να αρχίσει να κεκεδίζει. Είναι θέμα χρόνου να επανέλθει στα φυσιολογικά, αλλιώς θα πρέπει να συμβουλευτείς ψυχολόγο για παιδιά.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, καλησπέρα. Έχω ενα κοριτσάκι εννιάμισι μηνών, που γεννήθηκε 2,700 κιλά και ύψος 45 εκατοστά. Δυσκολεύτηκε να θηλάσει και γι’ αυτό ήπιε γάλα σκόνη και μητρικό με μπιμπερό, αλλά εκεί που τα πήγαινε καλά, μετά τους δύο μήνες άρχισε τις αναγωγές. Ο παιδίατρος μας καθησύχασε, αλλά στους τέσσερις μήνες άρχισε τους εμετούς και στον υπέρηχο βρήκαν μέτρια παλινδρόμηση. Πήρε γάλα ar και epandoren για τέσσερις μήνες, αλλά ενώ σταμάτησε τους εμετούς, δεν βρήκε την όρεξή της. Πλέον δεν πίνει καθόλου γάλα και με το ζόρι τρώει μεσημεριανό. Βλέπω ότι της ανεβαίνει το φαγητό ακόμα και φοβάμαι ότι αν συνεχίσει έτσι θα χάσει τελείως την όρεξη της. Τώρα είναι 8,120 κιλά και ύψος 78 εκατοστά. Τι μπορεί να έχει και τι πρέπει να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πολλά παιδάκια με γαστροοισοφαγική παλινδρόμησή ταλαιπωρούνται για πολλούς μήνες. Θα πρέπει να κάνεις πάλι ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου, να αλλάξεις τη δοσολογία του φαρμάκου, να κρατάς το μωρό περισσότερη ώρα όρθιο για να ρευτεί και να έχεις μια μικρή κλήση στο κρεβάτι του. Το μωρό σου λόγω της παλινδρόμησης έχει καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό έχει συνδυάσει το γάλα και γενικά το φαγητό με πόνο και αποφεύγει να φάει περισσότερο από το όριο που του “κόβει” την πείνα.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη γεια σας, έχω μία κόρη που έγινε τριών ετών τον περασμένο μήνα και το πρόβλημα είναι ότι δεν τρώει φρούτα και λαχανικά. Πίνει χυμό πορτοκάλι και τρώει μόνο κολοκυθάκια πολύ αραιά. Τα κακά της, όμως, είναι σκληρά και δεν τα κάνει κάθε μέρα, αλλά κάθε τρεις. Κάποια στιγμή αραίωσα στο γάλα της μέλι και χαμομήλι και κάπως έφτιαξε, αλλά γενικά δεν θέλει να κάνει τα κακά της και κλαίει. Ακόμα της φοράμε πάνα και όταν θέλει να κάνει τα κακά της κρύβεται και προσπαθεί. Εγώ της εξηγώ με ήρεμη φωνή ότι δεν είναι κάτι κακό και όλοι το κάνουμε, αλλά έχει αναπτύξει φοβία. Πώς να τη βοηθήσω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι θέμα χρόνου να πάνε όλα καλύτερα. Απλώς το παιδάκι σου για κάποιο λόγο δεν έχει ακόμα ωριμάσει και δεν θέλει να μεγαλώσει και γι’ αυτό είναι “κολλημένο” σε πράγματα που του θυμίζουν τη βρεφική ηλικία. Φυσικά μην το πιέζεις, αλλά με τρόπο διακριτικό θα πρέπει να του χορηγείς ακτινίδια, δαμάσκηνα, βρώμη, χουρμάδες, μέλι, χαμομήλι και να αποφεύγει το ρύζι, την μπανάνα, το μήλο και το καρότο. Επίσης, υπάρχουν σκευάσματα σχεδόν αθώα (φυτικά) σε μορφή σκόνης ή σιροπιού που αν τα δώσεις για κάποιες εβδομάδες και μαλακώσουν τα κακά του μωρού, τότε δεν θα φοβάται ότι θα πονέσει αν τα κάνει και σιγά-σιγά θα πάρει θάρρος και θα αλλάξει συνήθειες.

 

⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο τρεισήμισι χρονών και με προβληματίζουν τα κιλά του. Είναι 13,900 με ύψος 98 εκατοστά. Τρώει φρούτα, λαχανικά και όσπρια, αλλά καθόλου τυρί, ψάρι και κρέας. Από θαλασσινά τρώει μόνο καλαμαράκια και από κρέας μόνο κοτόπουλο και κεφτεδάκια. Τι πιστεύετε εσείς; Είναι εντάξει το βάρος του ή πρέπει να κάνουμε κάτι;

⇐ Απάντηση:
Το ύψος του είναι στην 75η εκατοστιαία θέση, δηλαδή πάνω από τη μέση και κάτω από το ανώτερο και το βάρος του στην 25η εκατοστιαία θέση, δηλαδή κάτω από τη μέση. Σε γενικές γραμμές, δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς για τις μετρήσεις του, αλλά έτσι και αλλιώς θα πρέπει να αποκτήσει καλύτερες διαιτητικές συνήθειες. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να ρίξεις το βάρος και την ευρηματικότητά σου για να τον καταφέρεις να τρώει ποικιλία τροφών.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, ήθελα να σας ρωτήσω για τις δοσολογίες στις κρέμες. Ο μικρός μου είναι οκτώμισι μηνών και η κρέμα καμιά φορά μου βγαίνει πολύ πηχτή . Σημαίνει κάτι για τις βιταμίνες και τις ουσίες που πρέπει να παίρνει το παιδί, όπως γίνεται στο γάλα σκόνη ή δεν υπάρχει πρόβλημα; Εκείνος δεν αντιδρά, του αρέσει κι έτσι, αλλά φοβάμαι μην κάνω κάτι λάθος. Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, βασικά θα πρέπει να εφαρμόζεις τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, διότι ο κατασκευαστής ξέρει τις σωστές δοσολογίες του προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, πάντως, υπάρχει μια ελαστικότητα στην υφή της κρέμας. Επειδή υπάρχουν παιδιά που την θέλουν πιο νερουλή και άλλα πιο πηχτή, μπορούμε να “παίξουμε” λίγο με την αραίωση προκείμενου να την φάει.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κύριε Μαζάνη και σας ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις σας! Η ερώτηση μου είναι για την κόρη μου, πέντε μηνών, που από την ημέρα που γεννήθηκε δακρύζει συνέχεια από το δεξί μάτι της. Έτσι, σχηματίζονται πολλές τσίμπλες και καμιά φορά κλείνει το ματάκι της. Ο παιδοφθαλμίατρος μας έδωσε tobrex αλλά δεν έκανε κάτι. Επίσης, τα μάτια της είναι ευάλωτα στον ήλιο. Εσείς λέτε να πρέπει να της βάλω γυαλιά όταν βγαίνουμε; Τι μπορεί να της συμβαίνει;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μάλλον πρόκειται για μια στένωση του δακρυϊκού πόρου και γι’ αυτό “φρακάρουν” τα δάκρυα και προστίθενται τσίμπλες. Θα ακολουθήσεις τις οδηγίες του παιδοφθαλμίατρου και μόνο αν υπάρξει πλήρης απόφραξη θα σου προτείνουν να κάνεις διάνοιξη με καθετήρα. Όσον αφορά την ενόχληση από τον ήλιο, μπορεί να φοράει γυαλιά ηλία καλής ποιότητας. Το μόνο θέμα είναι να δέχεται να τα φοράει στο προσωπάκι του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164