“Νιώθω τύψεις, μήπως νιώθει ότι τον εγκαταλείπω.”, “Δεν θέλει να κάνει μπάνιο, ενώ το αγαπούσε.”, “Είναι υπερκινητικό, δαγκώνει, θυμώνει.” Οι μανούλες καθημερινά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, δυσκολίες, ανησυχίες. Και ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις απορίες σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας… Θέλω να ρωτήσω για το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς. Αργήσαμε να το κάνουμε στο πρώτο μας παιδί λόγω της δεύτερης εγκυμοσύνης μου και το κάναμε τώρα που είναι 25 μηνών. Πρέπει να προσέξω να μην έρχονται κοντά με το βρέφος; Μπορεί να κολλήσει έτσι; Ευχαριστώ πολύ!
Τ.Β.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, τα εμβόλια δεν μεταδίδουν τη νόσο για την οποία κάνουμε το εμβόλιο. Επομένως μην ανησυχείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών που κοιμάται στην κούνια του στο δωμάτιό του και ευτυχώς τον τελευταίο καιρό όλο το βράδυ. Τον βάζω στην κούνια του περίπου 8 το βράδυ κι έχω μια καρέκλα δίπλα στην κούνια που κάθομαι για λίγο ή μέχρι να κοιμηθεί. Το πρόβλημα είναι το εξής: Αν μείνω στην καρέκλα δίπλα του περιμένοντας να κοιμηθεί θα φτάσει η ώρα σίγουρα 9 παρά τέταρτο το λιγότερο. Αν τον βάλω στην κούνια, τον φιλήσω, τον χαϊδέψω και φύγω λέγοντας του ότι η μαμά πάει για νάνι θα κλάψει για περίπου 15 δευτερόλεπτα και μετά θα κοιμηθεί, δηλαδή περίπου 8:20. Όμως έχω τρομερές τύψεις, γιατί το κλάμα του είναι σπαρακτικό κάθε φορά και φοβάμαι ότι νιώθει πως τον εγκαταλείπω. Να σημειώσω ότι έχω ξεκινήσει δουλειά εδώ και 8 μήνες, οπότε μπορεί και να διεκδικεί τον χρόνο μαζί μου, αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό να του τον στερήσω. Φυσικά βέβαια είμαστε όλο το απόγευμα μαζί, από τις 4 και μετά.
Εύη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, προς το παρόν να κάθεσαι δίπλα του και σιγά σιγά θα αποκτήσει ασφάλεια και θα μειωθεί ο χρόνος που θα χρειάζεται για να κοιμηθεί. Μην το κάνεις να κλαίει και να αισθάνεται εγκατάλειψη. Ήδη να είσαι ευχαριστημένη που κοιμάται έστω και με αυτόν τον τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι μανούλα ενός κοριτσιού 2 ετών και έχω το εξής πρόβλημα. Η μικρή μου ξαφνικά εδώ και λίγο καιρό δεν αγαπάει το μπάνιο – νερό. Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών το λάτρευε το μπάνιο. Έχω αγοράσει αρκετά παιχνίδια για το μπανάκι της αλλά με το που βλέπει την μπανιέρα αρχίζει και κλαίει και τσιρίζει. Πολλές φορές ενώ την κάνω μπάνιο με το ζόρι κλαίει τόσο πολύ με αποτέλεσμα να πνίγεται από τα φλέματα της και να μου κάνει αναγωγή. Δεν ξέρω που να απευθυνθώ. Δεν ξέρω πως μπορώ να την βοηθήσω. Της μιλάω συνέχεια. Κάνουμε μπάνιο μαζί όλα της τα παιχνίδια αλλά για την ίδια ούτε λόγος. Βοηθήστε με εάν μπορείτε. Ευχαριστώ.
Νατάσα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο από όλα είναι ότι κάποια στιγμή φοβήθηκε το νερό. Τώρα θέλει υπομονή και τεχνάσματα. Για ένα διάστημα μην επιμένεις πολύ στο μπάνιο. Χαλάρωσε και σιγά σιγά δοκίμασε ξανά μόνο πλένοντας τα χέρια ή τα πόδια κ.λ.π. Μην ανησυχείς, είναι μια φάση που θα περάσει. Συμβαίνει με πολλά παιδάκια.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω έναν γιο 33 μηνών ο οποίος είναι πολύ νευρικός και υπερκινητικός! Θα ήθελα την συμβουλή σας όσων αναφορά ότι όταν θέλει να κάνει κάτι και του λέμε ΜΗ αρχίζει και θυμώνει. Πετάει ό,τι βρει μπροστά του, κάποιες φορές σηκώνει και χέρι. Δαγκώνει κιόλας. Τι θα μπορούσα να κάνω για να τον ηρεμήσω; Θα ήθελα την συμβουλή σας παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ
Άννα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, συνήθως λέμε ότι η συμπεριφορά των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ερεθίσματα που έχει πάρει από το περιβάλλον του. Δηλαδή εξαρτάται πως συμπεριφέρεστε εσείς και τα άλλα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του. Συνήθως μια επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχολόγο είναι χρήσιμη καθώς εντοπίζονται τα “λάθη” που γίνονται και με μέθοδο διορθώνονται.
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ