Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω ένα μωράκι έξι μηνών και πριν 15 μέρες ξεκινήσαμε απογευματινή κρεμά βανίλια ρυζάλευρο της bio bebe, την οποία δεν ήθελε καθόλου, οπότε την αλλάξαμε και δίνουμε την κρέμα δημητριακών της ίδιας εταιρίας, που φτιάχνω με το γάλα του και την τρώει καλύτερα (περιπου120 ml). Ξεκινήσαμε πριν λίγες μέρες και φρουτόκρεμα και δεν τη θέλει καθόλου. Να του βάλω κανένα μπισκοτάκι nutricia, μήπως τη φάει καλύτερα; Η κρέμα δημητριακών που του δίνουμε είναι εντάξει, καθώς ακούω πως τα δημητριακά μπαίνουν αργότερα στη διατροφή (η κρέμα γράφει 6+);
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μετά τους έξι μήνες μπορείς να βάζεις κρέμα βανίλια, ρυζάλευρο, δημητριακά, μπισκότο κρέμα κλπ. Φυσικά, αν έφτιαχνες εσύ κάποια κρέμα θα ήταν ακόμη καλυτέρα. Προκειμένου να συνηθίσει να τρώει τα φρούτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες μεθόδους, όπως να προσθέσεις λίγη κρέμα ή γάλα. Το ιδανικό, πάντως, είναι να μάθει το παιδί να τρώει τις φυσικές γεύσεις. Θέλει λίγο περισσότερο κόπο και ευρηματικότητα, αλλά από τώρα αρχίζει και η διατροφική εκπαίδευση, που θα συνεχίσει πιο εύκολα και στην ενήλικη ζωή του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για το έργο σας και τη βοήθεια που μας δίνετε, έστω και με αυτό τον τρόπο. Έχω ένα αγοράκι 14 μηνών και δυσκολεύομαι πάρα πολύ να σταματήσω το θηλασμό, σε βαθμό που με έχει πιάσει απελπισία. Τρώει τα πάντα, κανονικό πρωινό, μεσημεριανό, φρούτα, όλα. Εργάζομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ και δυστυχώς, ενώ θέλω το βράδυ να ξεκουραστώ λίγο, έρχεται ο μικρός στην αγκαλιά μου και θηλάζει συνέχεια και κοιμάται με το στήθος δίπλα μου. Εάν κάνω την κίνηση να τον σηκώσω, ξυπνάει και αρχίζει το κλάμα. Το έχει πιπίλα συνέχεια. Τι να κάνω πείτε, μου μια συμβουλή σας χρειάζομαι. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς συγχαρητήρια που μέχρι τώρα έχεις θηλάσει τόσο καλά το μωρό σου. Το ιδανικό θα ήταν αυτό να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων. Αν, βέβαια, έχεις σοβαρούς λόγους να το σταματήσεις τώρα, φυσικά και είναι σεβαστό. Θα δυσκολευτείς, όμως, διότι το μωρό σου έχει δυνατό χαρακτήρα και ξέρει ποιο είναι το καλό του και γι’ αυτό μάχεται να μην του το στερήσεις. Έχει συνδυάσει τη σωματική και ψυχική υγεία του με το μητρικό γάλα και εσένα. Παρ’ όλα αυτά, για να σταματήσει ο θηλασμός, θέλει τρόπο και αυτός είναι διαφορετικός για κάθε μανούλα και για κάθε μωρό. Βασικά, οι τρόποι είναι δύο: 1) απότομη διακοπή, οπότε δεν βρίσκει γάλα και η πείνα το οδηγεί να φάει κάτι άλλο και 2) ήπιος τρόπος, αλλά αποφασιστικός και με κανόνες. Δηλαδή, δεν πρέπει να ενδίδεις συνεχώς και να υποκύπτεις στο κλάμα του, αλλά κάθε μέρα και νύχτα να μειώνεις το χρόνο παραμονής στο στήθος σου ανάλογα με την αντοχή σου, ώστε σιγά-σιγά να συνηθίσει τις καινούριες συνθήκες. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το μωρό σου, ότι είσαι αποφασισμένη και δεν σε κερδίζει στα σημεία.
⇒ Ερώτηση:
Kύριε Μαζάνη καλησπέρα, ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας, σας παρακολουθώ από την αρχή της εγκυμοσύνης μου. Έχω ένα αγοράκι ηλικίας τριών μηνών. Γεννήθηκε 2,8 kg στις 37 εβδομάδες και τώρα είναι 5,9 kg. Παρουσίασε κολικούς, που έχουν πια μειωθεί σημαντικά, και μικρή παλινδρόμηση (κάναμε υπέρηχο και μας είπαν ότι το πρόβλημα είναι μικρό). Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, ο μικρούλης βγάζει αρκετά σάλια, τα οποία όμως κάποιες φορές δυσκολεύεται να τα καταπιεί και κάνει σαν να πνίγεται. Κοκκινίζει και, όταν συνέρχεται, κλαίει πάρα πολύ. Εμείς τον σηκώνουμε και στην όρθια θέση είναι καλύτερα. Φοβάμαι, όμως, μήπως το πάθει το βράδυ και δεν το καταλάβω. Προφανώς ρώτησα τον παιδίατρο και μας είπε ότι δεν είναι τίποτα και θα το ξεπεράσει. Θα ήθελα, όμως, και τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ πολύ, με εκτίμηση Μ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πιστεύω ότι έχει επιδεινωθεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το γάλα που ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο του προκαλεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Θα πρέπει να δώσεις ένα γάλα αντιαναγωγικό τύπου AR και ένα αντιαναγωγικό σιρόπι, όπως το epadoren, για εν μικρό χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κ. Μαζάνη, η κόρη μου είναι 17 μηνών. Γεννήθηκε 38 εβδομάδων και τεσσάρων ημερών με βάρος 2,740 κιλά και ύψος 47 εκατοστά. Μετά την έξοδο από την κλινική, ζύγιζε 2,560 κιλά. Θήλασε αποκλειστικά μέχρι εννέα μηνών και έως 12 μηνών με συμπλήρωμα. Σήμερα ζυγίζει 9,460 κιλά και έχει ύψος 76 εκατοστά. Το ύψος μου είναι 1,66 μέτρα και του συζύγου μου 1,68. Συνεχίζει να τρώει πολτοποιημένα τα φαγητά. Για ένα μήνα δεν έτρωγε λόγω δοντιών, αλλά γενικώς έχουμε μια δυσκολία στο φαγητό. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς βλέπετε την ανάπτυξή της και εάν έχετε κάτι να μου προτείνετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, βάσει του ύψους του δικού σου και του μπαμπά, το μωρό σου θα γίνει τουλάχιστον 1,61 μέτρα. Είναι λίγο αδύνατο, αλλά έχουν σχέση και οι κληρονομικοί παράγοντες και αν είναι υγιές ή φιλάσθενο. Καλό θα ήταν να γίνουν κάποιες εξετάσεις, όπως γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων, γενική αίματος, σίδηρος όρου, φερριτίνη, TSH, βιταμίνη D κλπ.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου, γεια σας! Λέγομαι Χαρά και έχω πρόβλημα με τη μικρή μου κορούλα. Γεννήθηκε στις 14.3.2017, 3,030 kg και 50 cm. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζουμε το θηλασμό και μάλιστα με ρυθμό που δεν απέχει από νεογέννητο! Ειδικά τη νύχτα, δεν ξεκολλάει από το στήθος. Όμως, δεν είναι τόσο αυτό που με απασχολεί, όσο το ό,τι αρνείται να φάει οτιδήποτε προκειμένου να θηλάσει. Με τα χίλια ζόρια τρώει λίγο ψωμάκι και μια μικρή ποσότητα από το μεσημεριανό της. Από φρούτα, τρώει μόνο μπανάνα, αλλά και πάλι λίγη μετά από δική μου επίμονη. Ειλικρινά, απορώ πώς ειναι 11 κιλα! Το γάλα μου, μετά από τόσο καιρό, εξακολουθεί να έχει θρεπτικά συστατικά; Και πώς γίνεται να την χορταίνει; Ολόκληρο παιδάκι είναι πλέον! Σας ευχαριστώ πολύ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς. Εφόσον το μωρό σου παίρνει ικανοποιητικό βάρος και δεν αρρωσταίνει, σημαίνει ότι όλα πάνε καλά. Με την πρώτη ευκαιρία, κάνε μια γενική αίματος για σίδηρο, φερριτίνη και βιταμίνη D, μήπως και χρειάζεται μια μικρή βοήθεια.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών. Γεννήθηκε 3,500 kg και τώρα ζυγίζει 7,500 kg. Από νεογέννητο ήταν πολύ “φαγανό” μωρό και είχε ξεκινήσει συμπλήρωμα, το οποίο τώρα πίνει σε ένα γεύμα την ημέρα, όταν λείπω ή και το βράδυ αν δω ότι δεν έχει χορτάσει από μένα. Ο λόγος που σας στέλνω είναι ότι εδώ και τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, σε κάθε θηλασμό, είτε με μεγαλύτερη, είτε με μικρότερη ένταση, γκρινιάζει, με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να τον σταματάω, να τον σηκώνω και γενικά να του αλλάζω στήθος και στάση αρκετές φορές. Τρώει δηλαδή με αρκετά διαλείμματα, πολλή προσπάθεια και αρκετή επιμονή. Ο κάθε θηλασμός διαρκεί μια ώρα. Αν σταματήσω νωρίτερα, δεν θα έχει χορτάσει και φάει ικανοποιητικά. Το μόνο που βοηθάει είναι η πιπίλα, δηλαδή του βάζω για ένα-δυο λεπτά και ξανασυνεχίζω το θηλασμό. Πιστεύετε ότι φταίνε τα δόντια; Δεν έχει βγάλει ακόμα, αλλά έχει πολλές ενοχλήσεις. Επίσης, όταν θηλάζω στο κρεβάτι και είμαστε ξαπλωμένοι και οι δύο, τρώει πολύ πιο ήρεμα. Σας ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πολύ πιθανόν να το ενοχλούν τα ούλα, λόγω της οδοντοφυΐας. Αυτό θα το καταλάβεις αν για καμιά ώρα πριν το θηλασμό βάλεις στα ούλα μια κρεμούσα αναισθητική για τα δόντια. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να σου κάνει εσωτερικές αναγωγές από το στομάχι στον οισοφάγο και να έχει καούρες και τσουξίματα. Να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από τρεις ώρες νηστείας. Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να χορηγήσεις ένα αντιαναγωγικό σιρόπι για κάποιο διάστημα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ