Τι να κάνω για να σταματήσω τον θηλασμό; Από πότε μπορεί το μωρό να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιο; Η εγγονή μου έχει δυσκοιλιότητα, τι μπορώ να κάνω; Το αγοράκι μου δεν ρεύεται πριν τον ύπνο, τι να κάνω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες σας…
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 10 μηνών και τη θηλάζω πρωί και βράδυ. Ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσω το θηλασμό.”
Απάντηση
Δύο τρόποι υπάρχουν. Ο ένας είναι πιο φυσικός και το κάνετε ως εξής: ή κάνετε ένα γεύμα μητρικό θηλασμό και ένα ξένο μέχρις ότου σιγά σιγά μειωθεί το δικό σας, ή θηλάζετε λιγότερο χρόνο σε κάθε γεύμα και συμπληρώνετε με ξένο μέχρις ότου σιγά σιγά σταματήσει το δικό σας γάλα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι φαρμακευτικός. Δηλαδή παίρνετε ένα χαπάκι μία φορά και μέσα σε 24 ώρες σταματάει το γάλα σας.
Ερώτηση
“Σε τι ηλικία να βάζουμε το μωρό μόνο του στο δωμάτιο για ύπνο;
“Σε τι ηλικία να βάζουμε το μωρό μόνο του στο δωμάτιο για ύπνο;
Απάντηση
Μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής συνιστούμε το παιδί να βρίσκεται στο δωμάτιο των γονιών του, αλλά να μην το παίρνετε ποτέ στο κρεβάτι σας. Όταν κλείσει τον πρώτο χρόνο και το ίδιο το παιδί θέλει κάποια αλλαγή περιβάλλοντος, άρα μπορείτε να το πάτε στο δωμάτιό του.
Ερώτηση
“Η εγγονούλα μου είναι τριών ετών και έχει δυσκοιλιότητα. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω;”
“Η εγγονούλα μου είναι τριών ετών και έχει δυσκοιλιότητα. Τι μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω;”
Απάντηση
Δυσκοιλιότητα καταρχήν σημαίνει όταν ένα παιδί κάνει κενώσεις οι οποίες είναι βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας. Εάν συμβαίνει αυτό τότε σε πρώτη φάση προσπαθούμε με την διατροφή να βοηθήσουμε ώστε να γίνουν οι κενώσεις του πιο μαλακές. Δηλαδή δεν του δίνουμε να τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο τα οποία σφίγγουν τα κακά και προσπαθούμε να του δώσουμε από φρούτα ακτινίδια, δαμάσκηνα από φαγητό σπανάκι, παντζάρια, κουνουπίδι, λάχανο, αγκινάρες και επιπλέον κουάκερ το οποίο το βάζουμε μέσα στο φαγητό του ή στα μπιφτέκια ή σε γιαούρτι ή σε γάλα, μέλι και λάδι ωμό.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών. Υπάρχουν φορές που ύστερα από ένα γεύμα και ειδικά το βράδυ δεν ρεύεται και κοιμάται αμέσως. Εμείς τον αφήνουμε μέχρι να τον βάλουμε στο κρεβάτι σχεδόν μισή ώρα. Αλλά και πάλι μέσα στην ώρα αυτή δεν ρεύεται. Κάνουμε σωστά ή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη μέθοδο; Επιπλέον σε αυτή την ηλικία πόσα γεύματα πρέπει να κάνει και ανά πόση ώρα;”
Απάντηση
Το ρέψιμο είναι ο αέρας που έχει κατεβάσει το παιδάκι την ώρα που τρώει. Εάν δεν έχει κατεβάσει αρκετό αέρα, δεν είναι υποχρεωτικό να ρευτεί. Το κρατάμε το παιδί περίπου ένα τέταρτο όρθιο χτυπώντας την πλατούλα του και αν δεν ρευτεί το βάζουμε να κοιμηθεί. Χρησιμοποιούμε πάντοτε την θέση στο πλάι ώστε αν μας κάνει εμετό ή αν ρευτεί την ώρα που κοιμάται, να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος. Σε αυτή την ηλικία τα μωρά κάνουν περίπου 5 γεύματα το 24ωρο.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 3 μηνών και βλέπω ανά τακτά διαστήματα αίμα με βλέννες στα κακά του. Τι να κάνω; Επίσης τι να βάλω στο σκασμένο δέρμα του προσώπου;”
Απάντηση
1.Θα κάνετε μία εξέταση που ονομάζεται mayer κοπράνων η οποία θα δείξει αν πραγματικά αυτό κόκκινο που βλέπετε είναι αίμα. Στην περίπτωση που είναι αίμα 2 πράγματα συμβαίνουν. Ή έχει ουρολοίμωξη ή έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια για να δείτε εάν έχει ουρολοίμωξη ή να δώσετε αντιαλλεργικό γάλα σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε αλλεργία.
Στο πρόσωπο του μωρού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές αλειφούλες ή βαζελίνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ