Site icon TLIFE

O παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά!

Q&A
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email σας με σειρά προτεραιότητας! Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου στην ειδική φόρμα του TLIFE…
Ερώτηση
Υποψιάζομαι ΓΟΠ στο 4 μηνών κοριτσάκι μου λόγω μεγάλων εμετών, μετά από κάθε γεύμα. Τελευταία παρατηρώ και έντονη σιελόρροια. Σχετίζονται αυτά τα δύο; Τι μπορώ να κάνω για να μειωθούν οι εμετοί; Σημειώστε ότι θηλάζω αποκλειστικά.
Απάντηση
Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν 2 προβλήματα στο παιδί σας. Το ένα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αφού κάνει εμετούς και το άλλο είναι η σιελόρροια. Η σιελόρροια μπορεί να προέρχεται και από την γοπ αλλά και επειδή το παιδί σας βρίσκεται σε ηλικία που αρχίζει σιγά σιγά η οδοντοφυΐα και μπορεί να έχει σιελόρροια από αυτό. Ήδη έπρεπε να είχατε κάνει στο παιδί σας ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου από την πρώτη στιγμή που παρατηρήσατε και υποψιαστήκατε την γοπ ώστε να δείτε ακριβώς εάν ανεβαίνει το περιεχόμενο του στομαχιού στον οισοφάγο και σε τι βαθμό είναι αυτή η παλινδρόμηση. Για να γίνει αυτή η εξέταση πρέπει το παιδί να είναι 3 ώρες νηστικό και λίγο πριν κάνετε την εξέταση το ταΐζετε ώστε να δείτε πως ανεβαίνει και πως κατεβαίνει το γάλα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου.
Ερώτηση
Έχω ένα μωράκι 7 μηνών. Έκανε χθες πυρετό 39.9. Με το αντιπυρετικό ο πυρετός πέφτει. Η παιδίατρος μου σύστησε αντιβίωση λόγω ηλικίας, επειδή έχει ταχυκαρδία και γιατί θα φύγουμε για 3μερο, να είμαι σίγουρη. Εγώ έχω τους ενδοιασμούς μου. Τι μου συστήνετε;”
Απάντηση
Ποτέ δεν δίνουμε αντιβίωση σε ένα παιδί εάν πρώτα δεν το εξετάσει ο γιατρός ώστε να καταλάβει τι πρόβλημα έχει το παιδί, να βγάλει την διάγνωση και να προτείνει την σωστή θεραπεία. Δεν δίνουμε ποτέ αντιβίωση στα τυφλά και ειδικά όταν είναι ένα βρέφος της ηλικίας που είναι το παιδί σας διότι έστω και αν πάρει αντιβίωση εάν δεν ξέρουμε τη διάγνωση ανά πάσα στιγμή μπορεί να χειροτερέψει. Σας συνιστώ να μη ταξιδέψετε με ένα παιδί αυτή της ηλικίας που κάνει πυρετό αλλά να ερευνήσετε σωστά για ποιο λόγο το παιδί είναι άρρωστο.
Ερώτηση
Γιατρέ είμαι μια απελπισμένη μανούλα. Το κοριτσάκι μου είναι 3,5 μηνών (γέννησα στις 36 βδομάδες, 2540γρ) και υποφέρουμε από υπερβολικούς μεγάλους ρουκετοειδείς εμετούς. Ο παιδίατρος δεν ασχολείται με το θέμα, διότι το μωράκι βάζει βάρος. Θηλάζω αποκλειστικά και μετά από κάθε γεύμα έχουμε 2-3 εμετούς, ίσως και περισσότερους. Και βλέπω ότι το μωράκι μου πονάει, διότι κλαίει απαρηγόρητα και μετά ακολουθεί εμετός. Άρχισα αποχή από τα γαλακτοκομικά, όμως πιστεύω πως εν τέλει είναι παλινδρόμηση.”
Απάντηση
Όπως περιγράφετε τα συμπτώματα πράγματι και το μυαλό το δικό μου πάει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου για να διαπιστώσετε ακριβώς πως κατεβαίνει το γάλα στο στομάχι και πως ανεβαίνει. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι η παλινδρόμηση δημιουργεί τοπικά οισοφαγίτιδα δηλαδή ερεθισμό και φλεγμονή του οισοφάγου στο τελευταίο τμήμα που ενώνεται με το στομάχι και γιαυτό το μωρό σας έχει ανησυχία επειδή στο σημείο εκείνο πονάει αλλά και το ανέβασμα του γάλακτος από το στομάχι στον οισοφάγο του προκαλεί καούρες και ξινίλες. Το υπερηχογράφημα θα σας δώσει την διάγνωση και από κει θα αποφασίσετε μαζί με τον γιατρό σας πως θα το αντιμετωπίσετε.
Ερώτηση
Έχω μια κορούλα 7 μηνών και μέχρι τώρα κοιμόταν συνεχόμενα το βράδυ. Εδώ και μία βδομάδα έχει ανήσυχο ύπνο και ξυπνάει σχεδόν κάθε ώρα. Λέτε να αλλάξει συνήθεια; Να σας πω ότι τη θηλάζω.”
Απάντηση
Τα μωράκια σε αυτή την ηλικία επειδή αρχίζουν να έχουν οδοντοφυΐα δηλαδή αρχίζουν να βγαίνουν τα δόντια έχουν πόνο κι αυτό συνήθως το αισθάνονται περισσότερο το βράδυ. Αυτό λοιπόν τα κάνει να έχουν ανήσυχο ύπνο. Επιπλέον είμαστε σε περίοδο που έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και μπορεί να ζεσταίνεται το παιδί κατά την διάρκεια της νύχτας και γι’ αυτό να ξυπνάει πιο συχνά. Επίσης είναι σε ηλικία που μπορεί να διψάει και αν δώσετε λίγο νερό το βράδυ ίσως το παιδί ηρεμήσει και κοιμηθεί καλύτερα. Προσπαθείστε μαζί με τον παιδίατρό σας να αντιληφθείτε τι απ’ αυτά συμβαίνει.

© 2024 tlife.gr