Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας γιατρέ μου! Ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση: έχω την μικρή μου, είναι 6 ετών και μου παθαίνει κατά διαστήματα ουρολοιμώξεις κάθε χρόνο ή κάθε 5 μήνες ανάλογα. Έχω κάνει και υπέρηχο και είναι πεντακάθαρα. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς ο υπέρηχος δεν είναι από μόνο του επαρκές για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Θα πρέπει να γίνει ανιούσα κυστεοουρηθογραφια, σπινθηρογράφημα νεφρών, έλεγχος θυροειδή, παραθυροειδή, ασβεστίου, παραθορμόνης, γαστρίνης και άλλες εξετάσεις, τις οποίες θα σε συμβουλεύσουν νεφρολόγοι και ενδοκρινολόγοι στην διερεύνηση της αιτίας των ουρολοιμώξεων. Επίσης, χρειάζεται μια καλή γυναικολογική εξέταση για την μελέτη του γεννητικού συστήματος του παιδιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, έχω ένα μωράκι σχεδόν 8,5 μηνών και ακόμη δεν κάθεται μόνο του. Μπορεί να στηριχτεί μόνο με μαξιλάρια γύρω της. Και ανησυχώ πολύ. Και ένα ακόμη θέμα μου είναι ότι ξεκινήσαμε εδώ και λίγες μέρες να πρέπει να τρώει κομμάτια φρούτων. Της έχω δοκιμάσει μπισκότο με φρούτα. Την μπανάνα την τρώμε σχετικά εύκολα, όμως, το αχλάδι δύσκολα. Όσον αφορά το τελευταίο φρούτο, το μασάει και το κρατάει στο στόμα της. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και για το χρόνο σας.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία πολλά μωρά συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Αν το παιδί δεν μπορεί να στηριχθεί επαρκώς, αλλά δεν είναι και εντελώς νωθρό και υποτονικό δεν είναι και τόσο άσχημο. Με την κατάλληλη βοήθεια και γυμναστική θα βελτιωθεί. Όσον αφορά το φρούτο μπορεί άλλα φρούτα να του αρέσουν και άλλα λιγότερο. Μπορεί να δοκιμάσεις και άλλα φρούτα, αλλά και να κάνεις συνδυασμούς. Το κάθε πράγμα θέλει τον χρόνο του.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας γιατρέ. Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις κρέμες. Όταν τα μωρά ξεκινούν να τρώνε κρέμες, επιτρέπεται η μπισκότοκρέμα ή δεν συστήνεται; Επίσης, στις φρουτόκρεμες εσείς πιστεύετε ότι πρέπει το φρούτο να είναι βιολογικό ή ένα καλό φρούτο εποχής αρκεί; Παρομοίως, το κρέας πρέπει να είναι βιολογικό ή όχι; Έχω ένα μωράκι 5 μηνών, και ενώ έχω και άλλα δύο παιδάκια 11 και 8 ετών είναι σαν να μην θυμάμαι τίποτα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι κρέμες σε σκόνη συντείνονται από τον 4-5 μήνα και μετα. Είναι καθαρά επιλογή διατροφική του παιδίατρου και των γονιών. Εγω προσωπικά δεν τις συμπαθώ και προτιμώ το παιδί να τρέφεται με πιο φυσικές τροφές, όπως φρέσκα φρούτα, δημητριακά και άλλα. Όσον αφορά την επιλογή των βιολογικών είναι ένα τεράστιο σύγχρονο θέμα. Αν τα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, κρέατα) δεν έχουν φυτοφάρμακα, τότε είναι εξίσου καλά. Αν, πάλι, τα βιολογικά, τα οποία τα πληρώνεις 3 φορές περισσότερο, δεν είναι και τόσο βιολογικά, τότε και αυτό δεν είναι καλό.
⇒ Ερώτηση:
Γειά σας γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών και έχω κάποια θέματα με τον ύπνο της. Η κούνια της είναι στο δωμάτιο μας. Πρώτον, κοιμάται μόνο με εμένα και αυτό στην αγκαλιά μου και περπάτημα. Δεύτερον, τις τελευταίες εβδομάδες ξυπνάει μέσα στην νύχτα και θέλει είτε να κοιμάται πάνω μου είτε ανάμεσά σε εμένα και στο σύζυγο μου. Και τρίτον, ακόμα και την ημέρα, αφού την κοιμίζω και πάω να την βάλω στην κούνια της, ξυπνάει. Σε λίγους μήνες, θα επιστρέψω στη δουλειά μου, η οποία είναι με βάρδιες όπως και του συζύγου και θέλω να βρω μια λύση. Τι θα μπορούσατε να μου προτείνετε για να λύσω αυτά τα θέματα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου εχει συνηθίσει να συμπεριφέρεται έτσι όπως το περιγράφεις καθαρά για λόγους ψυχολογικούς. Αισθάνεται ανασφάλεια και συνήθισε να κοιμάται μαζί σας. Θα πρέπει γρήγορα να το διορθώσετε, διότι αργότερα θα είναι πιο δύσκολο. Μπορεί να είναι ακόμα μέσα στο δωμάτιο σας, αλλά όχι στο κρεβάτι σας. Πρέπει να είσαι αποφασιστική. Επίσης, για αρχή μπορεί να κοιμάται στην αγκαλιά σου, αλλά μετα να μπαίνει στο κρεβάτι της και να μην την παίρνεις ξανά, έστω και αν διαμαρτύρεται. Να είσαι, όμως, εκεί δίπλα της για να μην αισθάνεται ότι την εγκαταλείπεις. Γενικά εσύ θα πρέπει να βάλεις τους κανόνες και την κανονικότητα με αποφασιστικότητα.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, ο γιος μου είναι 3 ετών. Μένουμε μόνιμα Σουηδία. Το καλοκαίρι που ήταν 2,5 ετών από τον Αύγουστο μέχρι αρχές Νοέμβρη που είμασταν Ελλάδα έμαθε να κάνει την ανάγκη της στην τουαλέτα. Όλα πήγαιναν τέλεια, αλλά από το Νοέμβρη που επιστέψαμε Σουηδία μέχρι και σήμερα τα κάνει συνεχώς πάνω του. Σπάνια, θα πάει μόνος του τουαλέτα. Προσπαθώ να μην τον πιέζω, αλλά δεν έχουμε αποτέλεσμα. Μια δασκάλα του μού είπε να κοιτάξουμε μήπως εχει δυσκοιλιότητα και φταίει αυτο γιατί ενώ πάει πολλές φορές τουαλέτα δεν κάνει τίποτα και μετα από λίγο τα κάνει πάνω του. Ποια η συμβουλή σας;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το θέμα εχει δυο μορφές. Η μία είναι ότι το παιδί σου έτσι και αλλιώς είναι ακόμη μικρό για να ελέγξει τους σφιγκτήρες του και θέλει ακόμη λίγο χρόνο. Το άλλο είναι ότι αφού στην Ελλάδα τα πήγαινε καλά και τώρα στη Σουηδία όχι, είναι καθαρά θέμα ψυχολογικό. Νιώθει ανασφάλεια, είναι δυσαρεστημένο και εχει σωματοποιήσει το άγχος του. Θέλει, λοιπόν, υπομονή και ψυχολογική ερμηνεία και προσέγγιση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ