Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών και από την ηλικία των 4 μηνών είδαμε δύο μικρές καφέ κηλίδες στην κοιλιά της και μια πίσω χαμηλά στην πλάτη. Ανησυχήσαμε στην αρχή πολύ αλλά στην πορεία είδαμε πως δεν είχαν σχέση με νευροινομάτωση. Παρέμειναν μικρές με ασύμμετρο σχήμα. Τώρα παρατήρησα ότι έχει βγάλει κάτι σαν καφέ φακίδες πίσω από το γόνατο. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι της εμφανίζονται κάθε φορά που βγαίνουμε βόλτα και μπορεί να έρθει σε επαφή με έντονο ήλιο. Μου μίλησαν για υπερχρέωση, αλλά δεν ξέρω. Προφανώς κάτι συμβαίνει με την παραγωγή μελανίνης της. Να σημειώσω πως ο άντρας μου έχει λεύκη, αν παίζει κάποιο ρόλο. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν έχω εικόνα των στιγμάτων που περιγράφεις. Θα ήθελα να ξέρω με ποιο τρόπο έχει αποκλεισθεί η νευροινομάτωση. Ξέρουμε ότι η νευροινομάτωση απαιτεί περισσότερες από δέκα κηλίδες, αλλά μου φαίνεται περίεργο πως ένα τόσο μικρό παιδί εκτίθεται στον ήλιο και μάλιστα αμέσως εμφανίζει τα στίγματα που περιγράφεις. Πάντως, για να κάνεις μία καλή αρχή θα πρέπει να ξεκινήσεις από ένα ειδικό δερματολόγο για παιδιά. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη καλησπέρα, έχω 2 παιδιά 6 ετών κορίτσι και 17 μηνών αγόρι. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι με τον ύπνο του μωρού διότι λόγω ωραρίου της κόρης που είναι μεγαλύτερη το μωρό ξυπνάει 9.30 με 10.00 το πρωί κοιμάται για περίπου 2 ώρες το μεσημέρι ή απόγευμα( ή 3-5 ή 4-6 ) και μετά δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να τον κοιμίσουμε, με αποτέλεσμα να κοιμάται 24.30 ή 1.00 το βράδυ και εμείς να πέφτουνε εξουθενωμένοι για ύπνο. Το μωρό είναι γενικά ζωηρό, τρώει καλά και όταν πάμε να τον κοιμίσουμε το βράδυ συνήθως έχει υπερένταση δεν κάθεται στην κούνια, πετάει πιπίλες και κλαίει. Επίσης, να σας ενημερώσω ότι καθόλη την ημέρα τις πιο πολλές ώρες τον έχω μέσα στο κρεβάτι και είναι ανοιχτή η τηλεόραση. Τι μου προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, από ότι φαίνεται το μωρό σου κοιμάται πολλές ώρες και άδικα παραπονιέσαι. Υπολόγισα ότι κοιμάται περίπου 12 ώρες το εικοσιτετράωρο και είναι υπεραρκετές. Αν πάντως θέλεις να κοιμάται πιο νωρίς το βράδυ, τότε θα πρέπει να την ξυπνάς 7 με 8 το πρωί και να μειώσεις τις ώρες του μεσημεριανού ύπνου. Δηλαδή το μεσημέρι να κοιμάται 1/2 έως 1 ώρα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω έναν μπέμπη 2 μηνών με βάρος 6100 που εδώ και 10 μέρες έχει μειώσει δραστικά το φαγητό του. Έτρωγε 120-150 mlσε κάθε γεύμα και τώρα με το ζόρι τρώει 60. Λίγο πριν σταματήσει το φαγητό του, κλαίει γοερά σαν να πονάει το στομάχι του. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό; Κολικούς πέρασε και δεν είναι ο ίδιος πόνος με αυτό που συμβαίνει τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, ένα τόσο μικρό μωρό που συμπεριφέρεται με αυτο τον τρόπο μπορεί να έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αρχικά να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, διότι αν διαπιστωθεί παλινδρόμηση θα πρέπει να πάρει ειδικό γάλα και πιθανόν και κάποιο σιρόπι για την παλινδρόμηση.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, είμαστε 8 μηνών, κοριτσάκι. Εισήγαμε, σχεδόν, όλες τις τροφές. το πρόβλημα μου είναι πως με χρησιμοποιεί σαν πιπίλα. Για κάθε ύπνο της, πρέπει να μπαίνει στο στήθος. Την έχω αφήσει, αλλά ακολούθησε γκρίνια και κλαμα. Πώς θα απογαλακτιστούμε, ενώ μπιμπερό με γάλα δεν πίνει; Το βράδυ ξυπνάει κάθε 2,5 ώρες. Πως θα καταφέρω να κοιμάται χωρίς στήθος και να πίνει γαλατάκι από το μπιμπερό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θέλει υπομονή. Το μωρό σου ξέρει ποιο είναι το καλό του (το μητρικό γάλα), διότι έχει και ψυχική επαφή μαζί σου και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Ένας τρόπος θα ήταν να πάρεις χαπάκι και αφού κοπεί το γάλα σου ακαριαίως, το μωρό θα αποθαρρύνει να θηλάζει. Αλλιώς θα το πας σιγά-σιγά με αγάπη και υπομονή, μέχρι το μωρό σου να απογαλακτιστεί από εσένα. Το κάθε μωρό θέλει τον χρόνο του και τον τρόπο του. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! O γιος μου είναι 4 χρόνων και είναι 25 κιλά. Τρώει μόνο μακαρόνια, ρύζι και δημητριακά. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μου δίνεις πολύ λίγα στοιχεία, όσον αφορά το ιστορικό του παιδιού σου. Σε αυτες τις περιπτώσεις, ξέρουμε ότι έχουν γίνει λάθη διατροφικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν λύνονται ακαριαίως. Μια σκέψη είναι ότι αφού το παιδί σου δεν είναι ανόρεχτο (αφού τρώει αυτά που περιγράφεις), θα πρέπει να εκμεταλλευτείς την στιγμή που πεινάει και να μην του δίνεις αυτά που επιθυμεί (μακαρόνια και ψωμί), μέχρι να αναγκαστεί να φάει αυτά που του προτείνεις. Αρχικά να του δίνεις μικρές ποσότητες, ώστε να μην “μπουκώνει”, μέχρι να συνηθίσει να τρώει και άλλες τροφές.

 
 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164