Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαίρεται γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι 2 μισή μηνών το οποίο το θηλάζω αποκλειστικά. Λόγω του ότι η κόρη μου που είναι 2 μισή χρονών μου έκανε αλλεργία στα γαλακτοκομικά, κάνω πλήρη αποχή και τώρα προληπτικά. Το θέμα είναι ότι ο μπέμπης είναι πολύ ανήσυχος και κλαίει αρκετά μέσα στη μέρα. Παίρνει πολύ καλό βάρος, παραπάνω από το κανονικό, και ύψος και γενικά η γιατρός μας λέει ότι βλέπει ένα υγιέστατο μωράκι. Όταν δεν κλαίει μας γελάει, προσπαθεί να βγάλει ήχους και γενικά είναι πολύ καλός. Το θέμα μου είναι ότι δεν μπορώ όλη μέρα να έχω το μωρό πάνω μου, στο στήθος μου, επειδή κλαίει. Έχω την κόρη μου σπίτι, καμία βοήθεια και ο άντρας μου δουλεύει μέχρι βράδυ. Για ποιο λόγο κλαίει το μωρό; Αφού όλα φαίνονται μια χαρά! Σκέφτομαι να ξεκινήσω συμπλήρωμα υποαλλεργικό, μπας και ηρεμήσει. Η γιατρός μας λέει υπομονή και να συνεχίσουμε θηλασμό. Ανυπομονώ για την απάντηση σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού η σωματική εξέλιξη είναι τόσο καλή, σημαίνει ότι το μωρό σου χορταίνει με το μητρικό γάλα. Σου προτείνω πρώτα από όλα να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου μήπως και έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γεγονός που μπορεί να του προκαλεί καούρες και τσουξίματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών και είμαι έγκυος 10 εβδομάδων στο 2ο. O γυναικολόγος μου με συμβουλεύει να αποθηλάσω την κόρη μου για να μην προκαλούνται συσπάσεις. Μόνο που μου μοιάζει ακατόρθωτο. Η μικρή θηλάζει περισσότερο για να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί, παρά γιατί πεινάει (3-4 φορές την ημέρα). Δεν δέχτηκε ποτέ πιπίλα, δεν της αρέσει το ξένο γάλα (το πίνει μόνο με δημητριακά), δεν δέχεται να κοιμηθεί χωρίς στήθος και με κάποιον άλλον εκτός από έμενα. Στον παιδικό έχει προσαρμοστεί πλήρως αλλά μόλις με βλέπει ζητάει να θηλάσει και όταν της αρνούμαι μετά θηλάζει με περισσότερη “μανία”. Τι θα μπορούσα να κάνω, προκειμένου να αποθηλάσω χωρίς να της προκαλέσω κάποιο θέμα;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, στο 99% των περιπτώσεων ο θηλασμός είναι ευεργετικός σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη, διότι προκαλεί την έκκριση ορμονών, οι οποίες ηρεμούν την γυναίκα και μειώνουν τις συσπάσεις. Αν υπάρχει η σπάνια περιπτωση που ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις αυτό το ξέρει μόνο ο θεράπων μαιευτήρας και σε αυτή την περίπτωση λογικά θα πρέπει να υπακούσουμε. Αν, λοιπόν, ο θεράπων σου σε συμβουλεύει να διακόψεις τον θηλασμό θα πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά. Αλλιώς, όπως γινόταν και τα παλιά χρόνια, μπορείς να συνεχίσεις τον θηλασμό και μετα τον τοκετό να συνεχίσεις να θηλάζεις και το άλλο παιδί. Πάντως για να είμαστε και με το γράμμα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, η σύσταση για μητρικό θηλασμό είναι μέχρι τα δυο χρόνια.
⇒ Ερώτηση:
Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και 7500 κιλά. Τις τελευταίες 15μερες έχει μια βραχνή φωνή, φωνάζει και η φωνή της χάνετε. Στην μια ώρα ύπνου ξυπνάει κλαίγοντας και ρεύεται, αλλά μετά μπορεί να μην ξανακοιμηθεί και μένει αρκετές ώρες ξύπνια, είναι καλό αυτό; Λόγω της βραχνή φωνής η παιδίατρος μας σύστησε τις σταγόνες soldesanil για 3 μέρες 10 σταγόνες 2 φορές της έδωσα και αμέσως βελτιώθηκε η βραχνή φωνή, όμως, με το που σταματήσαμε της σταγόνες αμέσως επανήλθε η βραχνή φωνή και η φωνή να χάνετε. Τι μπορεί να συμβαίνει με την βραχνή φωνή; Υπάρχει περίπτωση να είναι άσθμα; Τι θα πρέπει να κοιτάξω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου μήπως και εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό μπορεί είναι αιτία του ρεψίματος, της βραχνάδας στη φωνή από αναγωγή ερεθιστικών ουσιών από το στομάχι και της ανησυχίας από καούρες.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι δυόμιση ετών και μια μπέμπα 11 μηνών. Ενώ η μεγάλη μου δεν ήταν γκρινιάρα και κλαψιάρα με το παραμικρό και κοιμόταν σχετικά καλά, μόλις γέννησα το μωρό άλλαξε όλη η συμπεριφορά της. Αρχικά κλαίει και φωνάζει με το κάθε τι για να γίνει το δικό της. Και εδώ και έντεκα μήνες κοιμάται με τα χίλια ζόρια και ξυπνάει κάθε βράδυ ανά δύο ώρες για να πιει γάλα! Η κούραση μου, όμως, πια είναι τεράστια. Όλο αυτό με κουράζει και βγαίνει σε νεύρα! Βοηθήστε με δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω. Χρειάζεται παιδοψυχολόγο; Πώς πρέπει να το χειριστώ;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σχεδόν όλα τα πρώτα παιδιά ζηλεύουν με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια και “βγάζουν” διάφορες συμπεριφορές περίεργες. Συνήθως όλα είναι περαστικά και τα αντιμετωπίζουμε με υπομονή και αγάπη. Στην δικιά σου την περίπτωση φαίνεται κάπως υπερβολική η συμπεριφορά της και αυτο σημαίνει ότι κάτι δεν έχετε χειριστεί καλά από καιρό και όχι τώρα μετά τον τοκετό. Επειδή χρειάζεται πολλή συζήτηση και διερεύνηση, σου προτείνω να συμβουλευτείς ένα ψυχολόγο για παιδιά, ο οποίος θα εντοπίσει την πηγή του προβλήματος και θα σας συμβουλεύσει πώς θα το λύσετε.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, καλησπέρα! Η κόρη μου είναι 4,5 ετών. Πέρσι, πέρασε H1N1 τύπου α. Έχει αντισώματα ή πρέπει να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο φέτος; Είναι αναγκαίο; Να σημειώσω ότι πέρσι πήρε μόνο αντιπυρετικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το παιδί σου θα πρέπει να εμβολιασθεί και φέτος. Η γρίπη είναι ιοί που μεταλλάσσονται κάθε χρόνο και για αυτο είναι απαραίτητο να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο που θα γίνεται μια φορά και θα μας καλύπτει για όλη την ζωή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ