Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα, έχω ένα μωρό 3 μηνών όταν ήταν 2,5 μηνών μου κοιμόταν συνεχόμενα 6-7 ώρες το βράδυ. Κοιμόταν από τις 9, ξύπναγε 4, του έδινα γάλα και μετά ξανακοιμόταν άλλες 3 ώρες. Όσο μεγαλώνει αρχίζει και σηκώνεται κάθε 4 ώρες, για να φάει. Κάνω αποκλειστικό θηλασμό και γενικά δυσκολεύεται να κοιμηθεί μετά και μου έχει κάνει εντύπωση να σημειώσω ότι κάποιος μου είπε ότι να τον βάζω για ύπνο κατά τις 8 και να τον ξυπνάω η ίδια, κατά τις 12 να του δίνω γάλα για να μου ξυπνήσει 6-7 το πρωί. Το έχω κάνει, αλλά πιο πολύ ξενυχτάει έτσι. Τι γίνεται λάθος;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα μωρά που θηλάζουν συνήθως δεν έχουν μία κανονικότητα στο πρόγραμμα του ύπνου και του φαγητού. Ο λόγος είναι ότι το μωρό που θηλάζει δεν το κάνει μόνο για να χορτάσει την πείνα του, αλλά και για να χορτάσει το συναίσθημα του σε σχέση με τη μητέρα του. Επομένως, επειδή και κάθε μωρό και κάθε μανούλα αντίστοιχα έχουν άλλον συναισθηματικό κόσμο, συμπεριφέρονται διαφορετικά. Παρατηρούμε ότι τα μωρά που θηλάζουν δεν μπορούν να περνάνε πολλές ώρες, χωρίς να βλέπουν και να αισθάνονται τη μαμά τους και για αυτό ξυπνάνε και συνδυάζουν την επαφή με τη μαμά τους μέσα από το θηλασμό. Επομένως, θα κάνεις υπομονή με ψυχραιμία και θα προσπαθήσεις να κάνεις το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια και με διακριτικότητα θα προσπαθήσεις να βάλεις “ένα πρόγραμμα”. Να έχεις υπόψη σου ότι και εσύ δεν έχεις πάντοτε την ίδια ποσότητα γάλακτος, όπως και το μωρό σου δεν έχει πάντοτε την ίδια όρεξη και διάθεση για φαγητό. Πάντως, αν κοιμάται 8-10 ώρες το εικοσιτετράωρο είναι αρκετός χρόνος για ένα μωρό αυτής της ηλικίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Έχω ένα μωράκι 5 μηνών. Μέχρι τώρα όλα ήταν καλά, κάναμε πολλές βόλτες και ήταν χαρούμενος. Ξαφνικά εδώ και τρεις μέρες με το που τον ακουμπάω στο καρότσι ή το κάθισμα αυτοκινήτου πλαντάζει στο κλάμα και προσπαθεί να γυρίσει μπρούμυτα. Περνάει κάποια φάση; Πλέον, έχουμε κλειστεί στο σπίτι δε μπορούμε να πάμε πουθενά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι φανερό ότι το μωρό έχει υποστεί κάποιο φόβο και για αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Έστω και αν δεν μπορέσεις να εντοπίσεις ποιο ήταν το συμβάν που του δημιούργησε τον φόβο, εσύ θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να του αποσπάσεις την προσοχή για να ξεχαστεί, αλλάζοντας τον τρόπο μεταφοράς, μέχρι να αποσυμπιέσει τα αρνητικά του συναισθήματα. Πάντως, είναι κάτι που είναι σίγουρα αναστρέψιμο.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος από 12 ως 13 μηνών με έλεγε μαμά. Ξαφνικά σταμάτησε να το λέει. Είναι τώρα 17 μηνών και λέει 15 λέξεις, όχι, όμως, μαμά. Του δείχνω φωτογραφίες και λέει μπαμπά αντί για μαμά. Περπάτησε 9,5 μηνών και γενικά είναι έξυπνο και υπερκινητικό. Είμαι όλες τις ώρες μαζί του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς. Είναι κάτι που το συναντάμε συχνά στα μωρά αυτής της ηλικίας. Το μωρό σου ξέρει ότι είσαι η μανούλα του, έστω και αν δεν έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η λέξη αυτή. Σημασία έχουν τα συναισθήματα που νιώθει για εσένα και όχι οι λέξεις. Ηρέμησε και σε λίγο καιρό θα απευθύνεται και σε εσένα με την λέξη που έχουμε καθορίσει εμείς γραμματικά ως “μαμά”.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με το γιο μου 3,5 ετών. Όταν ήταν 2 ετών έπαιζε με παιχνίδια και παζλ που ήταν για 3 και 4 ετών, ήξερε να μετρά μέχρι το 20, ήξερε όλα τα γράμματα τις αλφαβήτου, καθώς και τις μέρες τις εβδομάδας. Επίσης, ήταν πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος. Τώρα στην ηλικία των 3,5 ακριβώς είναι υπερκινητικός, συνέχεια θυμωμένος, έχει ξεχάσει να μετρά αυτά που ήξερε δηλαδή και δεν μπορεί να φτιάξει ούτε τα παζλ για 2 ετών! Έχει κάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα και δεν ακούει κανένα όπως πριν! Φοβάμαι πάρα πολύ για διάσπαση προσοχής και ΔΕΠΥ! Τι με συμβουλεύετε να κάνουμε; Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το παιδί σου μπορεί να έχει υποστεί κάποιο ψυχολογικό εξαναγκασμό και για αυτό αντιδρά και σας χειρίζεται ή έχει παθολογικό πρόβλημα στη σφαίρα την αναπτυξιακή. Σε συμβουλεύω να συμβουλευτείς ένα παιδο-αναπτυξιακολόγο, ώστε να εκτιμήσει σε ποιο φάσμα βρίσκεται και ύστερα να σε συμβουλεύσει για τη σωστή αντιμετώπιση.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω έναν γιο 2,5 ετών και μια κόρη 10 μηνών. Η ζήλια του μεγάλου προς τη μικρή έχει γίνει ανυπόφορη. Συνέχεια, τη ζουλάει. Τον έχω πάρει άπειρες φορές με το καλό αλλά δεν καταλαβαίνει και έτσι πάντα καταλήγω να τον βάζω τιμωρία στο δωμάτιο του με φωνές. Να σημειώσω εδώ ότι ο μεγάλος δέχεται από όλους (εμάς και παππούδες) τη μέγιστη προσοχή και αγάπη. Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξει η κατάσταση;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η ζήλια είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο μεταξύ των αδελφών, ειδικά σε αυτή την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι διαχειρίσιμη από τους γονείς έστω και με μικρή βοήθεια από τον παιδίατρο τους. Πολλές φορές, όμως, θα χρειασθεί η βοήθεια από έναν ψυχολόγο, διότι μόνο μέσα από μια βαθειά προσέγγιση θα προκύψουν οι αιτίες του προβλήματος και με την κατάλληλη μέθοδο θα βελτιωθούν οι ενδοοικογενειακές σχέσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ