Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Q&A

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα, η μικρούλα μου είναι 5 μηνών ζυγίζει 7 κιλά (θηλασμός) και ύψος 65 cm. Αντιμετωπίζω ένα προβληματάκι τελευταία. Ενώ το βράδυ της κάνω μπανάκι, τρώει μια χαρά μετά αρχίζει κλαίει, μασάει το σεντόνι την κουβέρτα, γυρνάει την πιπίλα ανάποδα και μασάει το σκληρό μέρος. Φαίνεται να πονάνε τα ούλα της. Της έχω δοκιμάσει τζελ, παγωμένα μασητικά και τίποτα. Υπάρχουν βράδια που μπορεί να κλαίει για μια ώρα απαρηγόρητη, ούτε στο στήθος ηρεμεί. Η παιδίατρος μου λέει πως αργεί ακόμα να βγάλει δόντια. Τι μου προτείνετε να κάνω; Επίσης, γιατί αυτό το κάνει κάθε βράδυ; Την ημέρα βάζει τα χεράκια στο στόμα και ό,τι βρει θέλει να το δαγκώσει, αλλά δεν κλαίει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι έχει έντονη οδοντοφυία. Έστω και αν ακόμη δεν φαίνονται τα πρώτα δόντια, αυτά υπάρχουν μέσα στα ούλα και πιέζουν προς τα πάνω. Για αυτό, το μωρό σου πονάει και τρίβει στα ούλα ό,τι βρει, προκειμένου να ανακουφιστεί. Μπορείς να δοκιμάσεις λίγο αναλγητικό, όπως το depon για να δεις αν ανακουφίζεται. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας και από μένα! Το μωρό μου είναι 12 μηνών, γελάει, παίζει, περπατάει κρατώντας βεβαία τα χεριά μας ακόμα. Ανεβαίνει στους καναπέδες και τα τραπεζάκια. Το πρόβλημα μου είναι ότι όταν το φωνάζω στο όνομα του δεν γυρίζει πάντα. Μπορεί να περάσει παιχνίδια από το ένα χέρι στο άλλο, αλλά δεν κάνει παλαμάκια και κουπεπέ. Τι να κάνω; Περιμένω η πρέπει να πάω σε κανένα ειδικό; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αυτά που ήδη κάνει το μωρό σου είναι αρκετά για την ηλικία του. Σου προτείνω να περιμένεις λίγο ακόμα και αν δεν βλέπεις κάποια βελτίωση, τότε να απευθυνθείς σε ειδικό παιδίατρο – αναπτυξιολόγο. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου, έχω γεννήσει ένα αγοράκι πριν από ένα μήνα ακριβώς. Πρόσεξα στα ματάκια του κάτι που εμένα με προβλημάτισε κι ανησυχώ. Φαίνεται το λευκό μέρος πάνω από την κόρη του ματιού, δηλαδή η κόρη δεν καλύπτει από πάνω ως κάτω στο κέντρο, αλλά από το πάνω μέρος φαίνεται το λευκό. Όπως όταν κάποιος γουρλώνει τα μάτια του και κοιτάζει προς τα κάτω. Τα ματάκια κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση κανονικά, αλλά μου έχει κάνει εντύπωση αυτό. Όταν τον πήγα στην παιδίατρο 15 ημερών δεν το είχα προσέξει, δεν είπα επομένως τίποτα κι ούτε η παιδίατρος μου ανέφερε. Όμως, τώρα ανησυχώ. Είναι φυσιολογικό αυτό στα νεογέννητα ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω τι ακριβώς περιγράφεις. Οι παραλλαγές στα μάτια είναι πολλές και μερικές φορές είναι παθολογικές. Σε πρώτη φάση, να το δει ο παιδίατρος του και αν είναι δύσκολο να το εξετάσει, τότε να το δει ένας οφθαλμίατρος για παιδιά που έχει και τα κατάλληλα όργανα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα μωράκι 3 μηνών στα κάτω ούλα του έχει αρχίσει να φαίνεται ένα άσπρο σημαδάκια σαν δοντάκι, βάζει συνέχεια τα χέρια του στο στόμα και φαίνεται ότι τον φαγουρίζει. Η ερώτηση μου είναι εξής. Είναι 64 εκ. και 6400 kg. Γεννήθηκε 3750 και ενώ έτρωγε 5 γεύματα από 180-210 ml γάλα τις τελευταίες δυο ημέρες τρώει 60ml περίπου σε κάθε γεύμα. Πρέπει να ανησυχήσω; Έχω αγχωθεί πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να έχει συμβεί. Είναι πολύ νωρίς για να έχει βγάλει κάποιο δόντι. Ίσως να είναι στοματιτίδα και για αυτό δεν μπορεί να φάει καλά. Ίσως να είναι κάποιος τραυματισμός. Αν συνεχίσει να μην τρώει, τότε θα πρέπει να το δει παιδίατρος. 

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι που το Μάιο θα γίνει τριών ετών και πρόκειται το Σεπτέμβριο να γεννήσω το δεύτερό μου παιδί. Παράλληλα, το καλοκαίρι θα μετακομίσουμε οικογενειακώς σε άλλη πόλη (εντός Ελλάδας) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αλλαγές στην καθημερινότητά της. Να σημειώσω πως φρόντισα να γίνει η μετακόμιση αρκετά νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη, ώστε να της δώσω το χρόνο να προσαρμοστεί και να μην χρειαστεί να διαχειριστεί παράλληλα όλες τις νέες προσαρμογές. Θέλω να ρωτήσω πόσο επηρεάζονται τα παιδιά αυτής της ηλικίας από ανάλογες αλλαγές και τι μπορώ να κάνω ώστε να την βοηθήσω να προσαρμοστεί πιο ομαλά. Να είστε καλά και ευχαριστώ προκαταβολικά. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όλα αυτά που έχεις κάνει και έχεις σκεφτεί να κάνεις είναι πολύ καλά. Βασικά, τα μωρά θέλουν ηρεμία, για να αισθάνονται ασφάλεια. Όλες οι κινήσεις σας να είναι ήρεμες και φυσιολογικές σαν να μην συμβαίνει τίποτα. 

© 2025 tlife.gr