Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γεια σας γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 8 ετών και διαπίστωσα την παρουσία λευκών τριχών στην κορυφή του κεφαλιού (3-4). Το κορίτσι έχει μαύρα μαλλιά με σταρένιο δέρμα. Θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Με τόσο λίγες λευκές τρίχες, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αν, όμως, πολλαπλασιαστούν, τότε θα πρέπει να την δει ένας δερματολόγος για παιδιά. Οι αιτίες είναι πολλές, όπως γενετικοί παράγοντες, έλλειψη βιταμίνης Β12, άγχος, συνθετικά σαπούνια και σαμπουάν, έκθεση στον καπνό, ορισμένα τρόφιμα και άλλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ μου καλησπέρα! Γέννησα ένα αγοράκι στην 36η εβδομάδα 2730 kg και 50 cm ύψος. Τώρα, είμαστε κοντά επτά μηνών με βάρος 7430 και ύψος 71.5 cm και από τον έκτο μήνα μπήκαμε στις τροφές. Τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τον έκτο μήνα και συμπλήρωμα μητρικού γάλακτος από την εισαγωγή των τροφών. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το βάρος του είναι ικανοποιητικό για την ηλικία του γιατί τα βράδια θέλει να είναι μόνιμα στο στήθος και έχω τον φόβο μήπως δεν αρκεί το γάλα μου. Επίσης, από την μέρα που μπήκε στις τροφές μου εμφανίζει δυσκοιλιότητα 5 ημερών και αναγκάζομαι να του κάνω μικροκλίσμα μετά από εντολή παιδιάτρου… Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το βάρος και το ύψος είναι πολύ καλά. Αν ξυπνάει το βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι θέλει να σε βλέπει και συνδυάζει το φαγητό για να της δίνει σημασία. Όσον αφορά τη δυσκοιλιότητα, σε πρώτη φάση να αφαιρέσεις από τη διατροφή της, την μπανάνα, το μήλο, το καρότο και το ρύζι.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη γεια σας, έχω μια κορούλα 2,5 ετών, φυσιολογικότατη ανάπτυξη και χρησιμοποιούμε ακόμα την πάνα. Τους τελευταίους 2-3 μήνες όταν είναι να κάνει τα κακά της τα κρατάει, τα κρατάει περπατώντας στις μύτες των ποδιών, κοκκινίζει και θέλει να απομονώνεται. Όταν δεν αντέχει άλλο ξεσπάει σε κλάματα, αρνείται να κάτσει στο γιο γιο της για να διευκολυνθεί ώσπου βγαίνουν με δυσκολία μεγάλα και σχηματισμένα κακά. Προσπαθώ να της δίνω όσο το δυνατό περισσότερο φρούτα και λαχανικά όμως το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα μπορούσα να την βοηθήσω να ξεπεράσει αυτό τον φόβο της;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, φαίνεται ότι το μωρό σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη και θεωρεί ότι τα “κακά” της είναι δικά της και δεν θέλει να τα χάσει. Είναι καθαρά θέμα χρόνου, μέχρι να ωριμάσουν οι σφιγκτήρες. Μην την πιέζεις. Να την βάλεις στο γιογιό μαζί με την πάνα της αρκετές φορές την ημέρα, ώστε αρχικά να αφοδεύει με την πάνα, αλλά στο γιογιό μέχρι να μάθει τη διαδικασία.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι πότε μπορεί να φανεί μικροκεφαλία. Συγκεκριμένα, η μικρή μου γεννήθηκε τελειόμηνη 40 εβδομάδες, φυσιολογικός τοκετός με 32 περίμετρο 3260 κ 50 ύψος. Τη τρίτη μέρα, νοσηλεύτηκε με λοίμωξη αναπνευστικού για δέκα μέρες. Στους 4.5 μήνες ήταν 38 η περίμετρος, 62 ύψος κ 5700. Είχαμε θέματα με το βάρος της (πχ χάλινος, γοπ..) και έπεσε δύο καμπύλες το πρώτο δίμηνο αλλά τώρα έχει βρει σειρά. Λόγω δικής μου ανησυχίας, επισκέφτηκα παιδονευρολόγο που τη βρήκε μικρόσωμη και φυσιολογική ψυχοκινητικά. Το κεφάλι μικρό μεν, αλλά αναλογικά σωστό με το σώμα. Υπερηχογράφημα εγκεφάλου φυσιολογικό. Τώρα είναι 5.5 μηνών κ την άλλη βδομάδα έχουμε παιδίατρο. Συνεχίζει να κάνει ότι πρέπει για την ηλικία της, αλλά φοβάμαι ότι θα πάψει να αναπτύσσεται κ κάθε μήνα είμαι σε αναμμένα κάρβουνα. Όσο μεγαλώνει διαβάζω ότι μικραίνει το ποσοστό ανάπτυξης, είμαστε ήδη εκτός καμπύλης και φοβάμαι. Τα κεφάλια μας είναι κανονικά, ο γιατρός μου είπε ότι δεν παίζει πάντα ρόλο. Θα ήθελα κ τη δική σας άποψη. Σας ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, με τα δεδομένα γέννησης του παιδιού σου, μέχρι τώρα αναπτύσσεται κανονικά. Στην ηλικία των 12 μηνών, πρέπει να τριπλασιαστεί το βάρος της γέννησης, το κεφάλι να έχει μεγαλώσει κατά 12 εκατοστά και το ύψος της να είναι περίπου 20 εκατοστά. Η περίμετρος του κεφαλιού, κατά τη γέννηση, είναι λίγο πιο μικρή από το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να είναι κληρονομικό, αλλά υπάρχουν και κάποιοι παθολογικοί παράγοντες. Εκτός των εξετάσεων που έχετε κάνει, ίσως χρειαστεί να γίνει και γενετικός έλεγχος και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και έλεγχος μεταβολικών νοσημάτων. Αυτά που σου γράφω είναι γενικά και όχι ειδικά για το μωρό σου. Μόνο ο γιατρός που το παρακολουθεί μπορεί να έχει άποψη για το τι εκτάσεις είναι απαραίτητο να γίνουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ