Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας, έχω μία κορούλα 2,5 χρονών που ενώ κάνει κανονικά τα τσίσα της στο γιο γιο της αρνείται πεισματικά να κάνει τα κακά της. Άλλες φορές τα κάνει πάνω της ή τα κρατάει με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκοίλια! Πως μπορώ να την βοηθήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, καταρχάς θα πρέπει να σταματήσεις να αγχώνεσαι και ειδικότερα να το δείχνεις στο μωρό σου, διότι αυτο φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Το μωρό σου ακόμη δεν εχει ωριμάσει τους σφιγκτήρες του και αυτό είναι φυσιολογικό. Κάθε παιδάκι εχει διαφορετικούς ρυθμούς ωρίμανσης. Να είσαι πολύ διακριτική. Μια μέθοδος είναι: όταν αντιλαμβάνεσαι ότι μέλει να αφοδεύσει, να την βάζεις όπως είναι με την πάνα της στο γιογιό ώστε καταρχάς να μάθει την διαδικασία. Σιγά Σιγά θα ωριμάσει και θα το θελήσει μόνη της. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη και σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά σας. Η κόρη μου είναι 28 μηνών με βάρος 11,7 κιλά και ύψος 88 εκατοστά (92 cm όταν είναι ξαπλωμένη). Γεννήθηκε με 2,250 κιλά και ύψος 48 εκατοστά. Μας απασχολεί το ύψος της και πόσο θα γίνει με βάση τα δικά μας ύψη. Εγώ είμαι 1,68 και ο σύζυγός μου 1,71.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που από το ύψος των γονέων μπορούμε περίπου να προβλέψουμε το τελικό ύψος του παιδιού. Έτσι, λοιπόν, το δικό σου θα φτάσει περίπου στο 168cm χωρίς φυσικά αυτό να είναι απόλυτο. Συνήθως, γίνεται πιο ψηλό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 12 μηνών που είναι 11 κιλά. Του έδινα γάλα (nan2) μέχρι τώρα, μήπως μπορώ να ξεκινήσω φρέσκο γάλα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη παιδιατρική διατροφή ορίζει ότι το μωρό μετα τους 12 μήνες δεν είναι ένας μικρός ενήλικας ώστε να πίνει το γάλα των μεγάλων. Το πιο κατάλληλο, λοιπόν, είναι το γάλα νούμερο 3 μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η κατάλληλη θέση για να κοιμούνται τα νεογέννητα μωράκια. Ακούω τόσες διαφορετικές απόψεις και μπερδεύομαι. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, έχεις δίκιο διότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κα κάποιες αλλαγές. Σήμερα. η επικρατούσα θέση είναι το μωρό να κοιμάται ανάσκελα, αλλά να γυρίζει το κεφάλι πότε από την δεξιά μεριά και πότε από την αριστερή. Η δεύτερη θέση και η οποία τείνει να καταργηθεί είναι να το βάζεις στο ένα πλευρό, αλλά και πάλι μια από τη δεξιά πλευρά και μια από την αριστερή.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164