Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ, ο μικρός μου δεύτερη φορά σε διάστημα 8 μηνών, παθαίνει περιχονδρίτιδα στο αριστερό αυτάκι του.Την πρώτη φορά, ξύπνησε ξαφνικά με πολυ πρησμένο, κόκκινο αυτί. Κατόπιν επικοινωνίας με ωτορινολαρυγγολόγο μας έδωσε cioroxin,το ίδιο και την δεύτερη φορά. Θα ήθελα να μου πείτε πως εμφανίζεται έτσι, ξαφνικά αυτή η διαταραχή; Χρειάζεται να κάνω εξετάσεις; Φταίει η ανατομία που το αυτάκι του είναι πιο πεταχτό; Έχω αγχωθεί αρκετά. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η περιχονδρίτιδα του αυτιού, όταν εμφανίζεται, πολλές φορές, ονομάζεται υποτροπιάζουσα περιχονδρίτιδα. Το πτερύγιο του αυτιού είναι πρησμένο, κόκκινο και πονάει. Συνήθως, η χορήγηση αντιβιοτικών βοηθάει, αν είναι άμεση, για να προληφθεί η παραμόρφωση του πτερυγίου. Η αιτία, τις περισσότερες φορές, είναι από επιπλοκές κάποιου τραυματισμού, όπως για παράδειγμα, αν το παιδί τραβάει το παιδί του από τικ ή αν το τρίβει στο μαξιλάρι κτλ. Μερικές φορές, η αιτία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Γι’ αυτό, αν αποκλειστούν οι τραυματισμοί και τα υπόλοιπα αίτια, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις και για αυτοάνοσο.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, κ Μαζανη! Έχω ένα κοριτσάκι 3,5 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Ενώ, λοιπόν, μέχρι 2 μηνών ενεργούνταν καθε μέρα κ 2-3 φορές, τώρα μπορεί να κάνει να ενεργηθεί ακόμα και 5 ημέρες, αναγκάζοντας με να της βάλω υπόθετο γλυκερίνης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου μου. Βέβαια, τα περιττώματα της δεν είναι σκληρά. Αντιθέτως, είναι τελείως υδαρή. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση για να ενεργείται η μικρή μου χωρίς υπόθετο; Γιατί φοβάμαι μήπως γίνει συνήθεια και δεν ενεργείται και αργότερα χωρίς υπόθετο ή φάρμακα γενικά. Να προσθέσω κάτι στη διατροφή της; Ο παιδίατρος μας είπε απλά να κάνουμε υπομονή, μέχρι να εντάξουμε τα φρούτα στη διατροφή της.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν έχει δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από κόπρανα σκληρά σε σχήμα σβώλου. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν δέκα κενώσεις την ημέρα ή μία κένωση κάθε 4-5 μέρες ή και περισσότερες. Αρα, το μωρό σου δεν έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Θα περιμένεις να κάνει την κένωση μόνη της. Όταν αρχίσει να σφίγγεται, να της σηκώνεις τα ποδαράκια προς την κοιλίτσα της, και να της κάνεις μασάζ στην κοιλιακή περιοχή.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω μια κορούλα σχεδόν 4 μηνών. Παρατήρησα εδώ και καιρό ότι όταν κοιμάται μαζεύει τα ποδαράκια της στο στήθος και τρίβει έντονα τα χεράκια στο πρόσωπο της. Κάτι σαν σπαστικές κινήσεις. Εγώ σπρώχνω με τα χέρια μου τα ποδαράκια της για να σταματήσει, αν και δεν σταματά αμέσως. Τι μπορεί να είναι; Πρέπει να ανησυχήσω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Να κάνεις μία καταγραφή σε βίντεο της συμπεριφοράς του μωρού σου και να το δει ο παιδίατρος. Μπορεί να είναι ανησυχία από έναρξη της οδοντοφυίας, μπορεί να είναι αέρια, ίσως και οξύουροι (δηλαδή σκουλικάκια στο έντερο).
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών. Εδώ και 1,5 μήνα κοιμάται στο δωμάτιο της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εδώ και λίγες μέρες ξυπνά με έντονο κλάμα, αρνείται να τη πάρει αγκαλιά ο πατέρας της και δεν κατεβαίνει από την αγκαλιά μου. Στο τέλος τη βάζουμε στο κρεβάτι μας και όλο το βραδύ ανοιγοκλείνει τα μάτια να δει αν είμαστε εκεί. Από 1/9 πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και όταν σχολάει είμαστε συνεχώς μαζί της και παίζουμε. Τι συμβαίνει; Είναι κάτι ανησυχητικό;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι ότι το μωρό σου νιώθει ανασφάλεια και γι’ αυτό θέλει την αγκαλιά σου. Ίσως να είδε και κάποιο όνειρο και να φοβάται. Επίσης, μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια, λόγω του παιδικού σταθμού, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο. Σίγουρα είναι κάτι φυσιολογικό και περαστικό. Για λίγες ημέρες, προσπάθησε να ικανοποιήσεις την επιθυμία της και σιγά – σιγά θα ηρεμήσει.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών που πάει φέτος νήπιο. Θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να ξεχωρίσω αν έχει κορονοιό ή άλλη απλή ίωση, αφού τα συμπτώματα είναι ίδια; Θα πρέπει κάθε φορά να κάνει τεστ, για να το εξακριβώνουμε;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η απορία σου είναι πολύ λογική. Αυτός είναι και ο προβληματισμός των παιδιάτρων. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι κάθε φορά που το παιδί σου αρρωσταίνει να επικοινωνείς με τον παιδίατρο σου, να περιγράψεις ακριβώς τα συμπτώματα του παιδιού σου, να έχεις ρωτήσει το σχολείο αν υπάρχουν άλλα παιδιά άρρωστα και να θυμάσαι με ποιους έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες ημέρες. Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα κρίνει αν πρέπει να κάνει τεστ για κορονοϊό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ