Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 45 ημερών, το οποίο τα βράδια είναι αρκετά ανήσυχο. Τι μπορώ να κάνω για να το ηρεμήσω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, οι πληροφορίες που δίνεις είναι πολύ λίγες. Η ανησυχία σε ένα τόσο μικρό μωράκι μπορεί να είναι διαφορετικές. Πεινάει, θέλει να κάνει κακά του, έχει αέρια, ζεσταίνεται, έχει κάνει κακά του και αισθάνεται άβολα, έχει κολικούς, έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μαζεύει τα πόδια στην κοιλίτσα κλπ. Πρέπει, λοιπόν, να το παρακολουθήσεις με μεγαλύτερη προσοχή και να συγκεντρώσεις στοιχεία, ώστε να σε βοηθήσω.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 5,5 μηνών. Γεννήθηκε με βάρος 3250kg και 51εκ. Αυτή την στιγμή έχει βάρος 7kg και 66εκ. Τρέφεται με φόρμουλα και πίνει 150ml την φορά, συνολικά περίπου 700 με 800ml γάλα την ημέρα. Είναι φυσιολογική η ανάπτυξη της; Την πιέζω για περισσότερο γάλα, αλλά δεν πίνει με τίποτα. Τι μου προτείνετε να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το βάρος του μωρού σου είναι πολύ φυσιολογικό. Θα έπρεπε να είναι γύρω στα 6500γρ και είναι 7000, άρα πολύ καλά. Όσον αφορά το ύψος, όταν θα είναι 12 μηνών θα πρέπει να είναι 71cm άρα για τώρα είναι μια χαρά.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ, αντιμετωπίζω το εξής θέμα με τον 7,5 μηνών γιο μου. Έχει περίπου ένα μήνα (και λίγο παραπάνω) που δυσκολεύεται πάρα πολύ να ενεργηθεί και αυτό του προκαλεί πολύ έντονη ανησυχία κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού (όπου ενεργοποιείται το έντερο και προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει). Στη διατροφή του είναι πολύ καλός, τρώει πρωινό (ακτινίδιο, βανίλια ή δαμάσκηνο και αχλάδι), μεσημεριανό (διάφορα πράσινα λαχανικά, μαζί με κατσίκι κάποιες φορές) και τώρα τελευταία απογευματινό (κρέμα από κεχρί με αχλάδι). Πολλές φορές καταφεύγουμε στη λύση του υποθέτου γλυκερίνης, όπου υπάρχει αποτέλεσμα το οποίο από τη σύσταση μας φαίνεται ότι δεν είναι δυσκοιλιότητα. Επίσης, να προσθέσω ότι από τότε που ξεκίνησε αυτό το θέμα, θέλει να θηλάζει και πιο συχνά, και λόγω αυτού έχει εμετούς, γιατί ζορίζεται πολύ αμέσως μετα το φαγητό. Θηλάζει μετά από κάθε γεύμα και ταυτόχρονα κάνει προσπάθειες για κένωση και σχεδόν όλη τη νύχτα (το ζητάει όταν ξυπνήσει). Αποτέλεσμα είναι να έχει μια αρκετά συχνή και έντονη γκρίνια και φυσικά πολύ ανήσυχο ύπνο (κοιμάται μόνο με θηλασμό, από τον τρίτο μήνα περίπου, δυσκολεύεται πολύ με άλλο τρόπο, δεν ηρεμεί εύκολα).
Να προσθέσω ότι κάναμε υπέρηχο για το έντερο και μας έδειξε λίγο διογκωμένους λεμφαδένες, οπού και μας είπαν ότι ίσως να οφείλεται σε κάποιες τροφές. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αφού η υφή των κοπράνων είναι φυσιολογική, τότε δεν μιλάμε για δυσκοιλιότητα, αλλά για ένα “τεμπέλικο” εντεράκι, το οποιο δεν κάνει τις απαιτούμενες φυσιολογικές και επαρκείς συσπάσεις, για να προχωράνε τα κόπρανα και να αφοδεύει. Θα πρέπει να το δει γαστρεντερολόγος για παιδιά, μήπως και γίνει μυονευρολογικός έλεγχος για να ελεγχθεί η κινητικότητα του νευρικού συστήματος του εντέρου.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών που ποτέ δεν έχει κοιμηθεί ένα βράδυ, χωρίς να ξυπνάει τουλάχιστον 4 φορές μπορεί και παραπάνω καμία φορά τα τελευταία βραδιά. Το κάνει συνέχεια. Γενικά, δεν μπορώ να καταλάβω τι τον ενοχλεί. Έχουμε και θέμα δυσκοιλιότητας και πέρα από αυτό το θηλάζω ακόμα αν και δεν έχω γάλα σχεδόν καθόλου, αλλά αυτός το έχει βρει πιπίλα. Υπάρχει περίπτωση να ξυπνάει μέσα στο βράδυ για αυτόν το λόγο;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι πολλές οι αιτίες που ένα μωρό μπορεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Μπορεί να πεινάει, αλλά μπορεί και να πονάει, επειδή είναι η ηλικία που βγάζει δόντια. Το πρώτο πράγμα είναι να σιγουρευτείς ότι δεν πρόκειται για πείνα και γι’ αυτό πήρε να του εξασφαλίσεις επαρκές γάλα, είτε μητρικό είτε φόρμουλα. Μετά θα δοκιμάσεις διάφορα βοηθήματα για την οδοντοφυΐα, έστω και χορηγώντας για μια δυο νύχτες αναλγητικό, για να δεις αν θα ησυχάσει. Επίσης, θα πρέπει να ρυθμίσεις την κινητικότητα του εντέρου, διότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλεί αυτή την ανησυχία.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μια μπεμπούλα 3 μηνών, την οποία, λόγω δουλειάς ,την θηλάζω όμως μαζί με συμπλήρωμα. Έχει τώρα 2 βδομάδες που έχει μονίμως μια γκρίνια. Τρώει, κάνει την ανάγκη της (1φορα την μέρα) και μετα κλαίει χωρίς λόγο και δεν ηρεμεί στην αγκαλά μου, παρά μόνο όταν την βάζω για ύπνο και κοιμάται πάρα πολύ γρήγορα. Όταν πάμε να την φιλήσουμε και να της μιλήσουμε θέλει λίγο, γιατί μετά βάζει τα κλάματα. Δεν ξέρω μήπως δεν καλύπτεται από το θηλασμό μου. Τι μπορεί να την ενοχλεί;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, σκέφτομαι μήπως το μωρό σου έχει εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καθώς το γάλα ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο αμέσως μετα το γεύμα, νιώθει καούρες και τσουξίματα. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετα από 3 ώρες νηστεία σε ένα έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά. Αν έχει παλινδρόμηση θα χορηγηθεί ειδικό γάλα, αν δεν θηλάζει και κάποιο φάρμακο αντιαναγωγικο. Επίσης, όλα αυτά θα τα κάνεις, αν πρώτα έχεις εξασφαλίσει ότι το μωρό σου τρώει επαρκώς και χορταίνει και δεν έχει ανησυχία από πείνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ