Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Q&A

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα αγοράκι 9,5 μηνών, είναι 75 εκ και βάρος 8450. Ενώ τρώει φρουτόκρεμα με το ζόρι, αυγό κ φαγητό τέλεια, το απόγευμα κρέμα τρώει 2-3 κουταλιές ενώ το γιαούρτι το τρώει, έχει εδώ και 3 μέρες στα καλά καθούμενα έκοψε το γάλα, τρώει μόνο 60-70-γρ. Τον δοκίμασα και εβαπορέ, τα ίδια μου κάνει. Εδώ και 3 μήνες τυραννιέται με μάσκες και φάρμακα γιατί διέγνωσαν ωτίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα. Μέχρι χθες που τον πήγα σε άλλο γιατρό για δεύτερη γνώμη και μου είπε ότι δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω αλλά λαρυγγομαλακία. Το ερώτημά μου είναι γιατί δεν τρώει γάλα. Τι να κάνω; Τι να του δώσω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, λίγο μπερδεμένα τα περιγράφεις και πρέπει να προσπαθήσουμε να βάλουμε μία τάξη. Όσον αφορά το φαγητό του παιδιού σου, δεν είναι τόσο παράξενο τα παιδάκια να έχουν κάποιες ιδιορρυθμίες όσον αφορά τη γεύση και για αυτό να προτιμούν κάποια τρόφιμα ενώ άλλα να τα τρώνε λιγότερο. Σε αυτή την περίπτωση μας ενδιαφέρει πάνω από όλα εάν ένα παιδί έχει όρεξη και εν πάσει περιπτώση με αυτά που τρώει εάν παίρνει βάρος. Σε αντίθετη περίπτωση εάν είναι ανορεκτικό και δεν παίρνει βάρος πρέπει να κοιτάξουμε με εξετάσεις να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει. Στη δική σου περίπτωση από ό,τι φαίνεται το παιδί σου έχει όρεξη αλλά προτιμάει κάποια πράγματα και αποστρέφεται κάποια άλλα. Εδώ θέλει υπομονή εκ μέρους σου, διακριτικότητα και φαντασία προκειμένου να βρεις τρόπους να φάει όλες τις τροφές αν και αυτό σε τελική ανάλυση δεν είναι τόσο απαραίτητο εάν με αυτά που τρώει το παιδί, δηλαδή με ισοδύναμες τροφές όπως λέμε, παίρνει όλες τις ουσίες που έχει ανάγκη ο οργανισμός του. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, η βρογχιολίτιδα δεν έχει καμία σχέση με την λαρυγγομαλακία και για αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς έχει το παιδί. Δηλαδή η λαρυγγομαλακία είναι μία προσωρινή ενόχληση που οφείλεται στο γεγονός ότι ο λάρυγγας του μικρού παιδιού είναι λίγο μαλακός και καθώς περνάει ο αέρας πάλλεται και γι΄αυτό κάνει κάποιο χαρακτηριστικό ήχο ειδικότερα την ώρα που κοιμάται και σε σχέση με τη στάση που παίρνει ο λαιμός του. Αυτό δεν χρειάζεται καμία θεραπεία και μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής σκληραίνει ο λάρυγγας και αποκαθίσταται το πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που το παιδί έχει ασθένειες όπως βρογχιολίτιδα και λαρυγγίτιδα χρειάζεται ειδικά φάρμακα τα οποία είναι βαριά αλλά η ανάγκη της αρρώστιας μας κάνει να τα χορηγούμε. Πρέπει λοιπόν απαραιτήτως να ξεκαθαρίσεις με τον παιδίατρό σου ποιο είναι το πρόβλημα του παιδιού για να ξέρεις εάν κάνεις τη σωστή αντιμετώπιση.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας! Έχω έναν γιο 15,5 μηνών. Είναι ένα γελαστό παιδί, υπάκουο, κοιμάται και τρώει καλά. Περπατάει από 12 μηνών και βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Δεν μιλάει ακόμα παρά μόνο λέει: μαμά, μπαμπά και μαμ. Εδώ και περίπου 1 μήνα έχει αρχίσει να εκδηλώνει επιθετικότητα σε άλλα παιδιά. Είτε θα τσιμπήσει, είτε θα χτυπήσει, είτε πιο σπάνια ευτυχώς θα δαγκώσει. Τον πηγαίνω καθημερινά στην παιδική χαρά και έχουμε πολύ συχνές επαφές με άλλα παιδάκια. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως προέκυψε αυτό. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα με τον άντρα μου. Του εξηγήσαμε, του δείξαμε πώς πρέπει να ακουμπάει τα παιδάκια, τον μαλώσαμε… Αλλά τίποτα. Τι θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε; Έχω ανησυχήσει παρά πολύ και σκέφτομαι μήπως πρέπει να τον πάω σε παιδοψυχολόγο. Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου είναι πάρα πολύ μικρό και με εκπλήσσει πώς έχει τέτοια επιθετική και ζωηρή συμπεριφορά. Πιστεύω ότι κάτι έχει συμβεί στο σπίτι και συνήθως η υπερπροστασία των γονιών φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και ενώ το παιδί ουσιαστικά είναι καταπιεσμένο με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού και με άλλα παιδάκια προσπαθεί να εκτονώσει την καταπίεση που έχει. Σε πρώτη φάση θα σε συμβούλευα να πάει το παιδί σε βρεφονηπιακό σταθμό διότι εκεί θα δούμε πραγματικά εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι καθώς να αναγκαστεί να μπει στην ομάδα, να κοινωνικοποιηθεί, να ακολουθήσει κάποιους κανόνες οι οποίοι είναι μεθοδικοί και δεν έχουν σχέση με τους γονείς και με αυτό που βλέπει στο σπίτι του. Μέσα από το σχολείο εάν φανεί ότι πραγματικά υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο αν και εκ των προτέρων σου λέω ότι τις περισσότερες φορές όταν τόσο μικρά παιδιά φτάνουν σε παιδοψυχολόγο ουσιαστικά γίνεται θεραπεία των γονιών διότι ανακαλύπτουμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη συμπεριφορά και τον χειρισμό του παιδιού τους.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη ο μικρός μου είναι 9 μηνών. Πήγαμε χτες να κάνουμε το εμβόλιό μας και μας είπε ότι έχει μεγάλη γλώσσα. Είναι ανησυχητικό; Και μας είπε ότι έχει και μια μικρή αστάθεια επειδή είναι ψηλός (77 πόντους)”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη πάρα πολλά παιδιά έχουν μεγάλη γλώσσα χωρίς όμως να σημαίνει ότι υπάρχει και κάποιο πρόβλημα όπως είναι κάποιο σύνδρομο ή κάποια πάθηση του θυρεοειδή. Παρόλα αυτά αφού ο γιατρός παρατήρησε κάτι τέτοιο και ταυτόχρονα περιγράφει και κάποια αστάθεια στη βάδιση και σε σχέση με το γεγονός ότι το ύψος του μωρού σου (αν υπολογίσουμε ότι γεννήθηκε περίπου 50-52 εκατοστά) είναι σαν να είναι 1 έτους, καλό θα ήταν να το δει παιδοενδοκρινολόγος μήπως υποβόσκει κάποια πάθηση που εάν την ανακαλύψετε εγκαίρως μπορείτε να τη θεραπεύσετε.

Ερώτηση
“Ευχαριστούμε πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Ο μικρός μου την 1η Αυγούστου γίνεται 4 μηνών. Θα μπορέσω να τον βάλω στη θάλασσα; Αντηλιακό επιτρέπεται στην ηλικία αυτή;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα φυσικά και μπορείς να βάλεις το παιδί σου στη θάλασσα εφόσον είναι καθαρή. Βεβαίως πρέπει να ακολουθήσεις τους κανόνες που συνήθως κάθε τέτοια εποχή ξαναδημοσιεύουμε, δηλαδή να πηγαίνετε το πρωί μέχρι της 11.30 και μετά τις 5.30 το απόγευμα. Επειδή λέμε ότι τα παιδιά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει έτσι κι αλλιώς να τα βλέπει ο ήλιος, δεν θεωρείται απαραίτητο να βάζετε αντηλιακό δεδομένου ότι και το δέρμα του μωρού είναι ανώριμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει το αντηλιακό για ηλιοπροστασία.

Ερώτηση
“Γεια σας, ο γιος μου αύριο γίνεται 8 μηνών και ενώ έχουμε ξεκινήσει στέρεες τροφές από τον 5ο μήνα, έχει περίπου 1 εβδομάδα που αρνείται να φάει κυρίως το το φαγητό (λαχανικά-κρέας) αλλά τις τελευταίες μέρες και τα φρούτα και την κρέμα. Ο παιδίατρος που τον εξέτασε είπε πως μάλλον είναι από τη ζέστη και τα δόντια που ίσως πάει να βγάλει και να του δίνω όσο θέλει από τις στέρεες τροφές και μετά να συμπληρώνω με γάλα για να χορταίνει, μιας και αφού δεν τρώει, συνεχίζει να γκρινιάζει γιατί πεινάει, αλλά και για να βάλει βάρος, μιας και τον προηγούμενο μήνα έβαλε μόνο 160 γραμμάρια! Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Μπορεί μόνο η ζέστη να επηρεάσει τόσο το παιδί από το να σταματήσει να τρώει όλα τα φαγητά; Πρέπει να κάνω καμία εξέταση ίσως στο παιδί; Να σημειώσω ότι καμία φορά δεν έφαγε τις στέρεες τροφές με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, αλλά τα έτρωγε. Μήπως έχει δυσανεξία σε κάτι και τώρα πλέον δεν μπορεί καθόλου να το δεχτεί ο οργανισμός του; Και όσο για το γάλα που θα πρέπει να συμπληρώνω φτάνει για ένα παιδί 8 μηνών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από όλα αυτά που περιγράφεις καταρχήν αντιλαμβάνομαι ότι το παιδί σου δεν είναι ανόρεχτο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να καταλαβαίνουμε εάν το παιδί πραγματικά δεν πεινάει ή απλώς αρνείται να φάει ορισμένες τροφές και προτιμάει κάποιες άλλες. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται ότι είναι το δικό σου παιδί. Εάν λοιπόν έχουμε ένα παιδί το οποίο πραγματικά πεινάει, δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί έτσι κι αλλιώς τρέφεται. Φυσικά και πρέπει με κάποιον έξυπνο τρόπο να προσπαθήσουμε να βρούμε τι ακριβώς θα του άρεσε αλλάζοντας γεύσεις και τρόπους μαγειρέματος χωρίς όμως αυτό να μας αγχώνει τόσο πολύ όπως στη δική σου περίπτωση. Ξέρουμε ότι η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και τη διάθεση ενός παιδιού όμως τελικά από ό,τι τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ το δικό σου παιδί τρώει αλλά απλώς επιθυμεί κάποιες δικές του γεύσεις και όχι αυτές που θα ήθελες εσύ. Συμπερασματικά, μην ανησυχείς, κάποια στιγμή δεν είναι και άσχημα να έκανες μία γενική αίματος και σίδηρο ορού με φεριτίνη για να δεις ότι η ιδιομορφία αυτή στο φαγητό δεν έχει επηρεάσει τον σίδηρο στο αίμα του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με τον θηλασμό και το μπιμπερό. Έχω έναν μπέμπη 11 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά και φυσικά τρώει τρία γεύματα καθημερινά. Αρχές Σεπτεμβρίου επιστρέφω στην δουλειά και οι συγγενείς μού λένε να αρχίσω από τώρα το μπιμπερό για να μάθει, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα μετά. Τώρα το νερό το πίνει με το κουταλάκι. Προσπαθώ και με ανοιχτή κούπα αλλά κάνει μπουρμπουλήθρες και πνίγεται. Επίσης πίνει νερό και από ποτηράκι ελεύθερης ροής (με τρυπούλες). Συνιστάτε να αρχίσω το μπιμπερό τώρα για να μπορεί να πίνει ξένο γάλα όταν θα λείπω και όταν γυρίζω να συνεχίζω με θηλασμό; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολύ συχνά οι μανούλες που έχουν πετύχει το μητρικό θηλασμό για αρκετούς μήνες και πρέπει να ξεκινήσουν να πηγαίνουν στη δουλειά. Η εμπειρία λέει ότι το καλύτερο από όλα είναι το εξής: να θηλάζεις το μωρό σου μέχρι την τελευταία στιγμή που θα πας στη δουλειά. Όταν ξεκινήσεις δουλειά τότε είναι πιο εύκολο για το παιδί εφόσον πεινάει να φάει το γάλα από το μπιμπερό αφού φυσικά δεν θα υπάρχει η δική σου παρουσία και θα το δίνει κάποιος άλλος όπως συγγενής ή φίλος. Κατά συνέπεια μην ανησυχείς καθόλου, μην κάνεις όλες αυτές τις δοκιμές οι οποίες το μόνο που θα προκαλέσουν είναι αναστάτωση και ανασφάλεια στο παιδί και σε σένα. Περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή που θα ξεκινήσεις τη δουλειά και όλα θα πάνε καλά.

© 2024 tlife.gr