Ερώτηση
“Πολλά συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Είμαι μητέρα ενός 5χρονου αγοριού και θέλω να σας μιλήσω για την ανησυχία μου. Ένα χρόνο περίπου πριν σε μια ψηλάφηση στο λαιμό του παιδιού μου διαπίστωσα πρησμένους λεμφαδένες. Επισκεφτήκαμε τον παιδίατρό μας, ο οποίος μας είπε ότι είναι φυσιολογικό να πρήζονται μετά από ίωση. Μου έδωσε αντιβίωση και μου είπε πως μετά από κάποιο διάστημα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν επανήλθαν. Είναι μονίμως πιο διογκωμένοι από το φυσιολογικό και βέβαια κατά τη διάρκεια ιώσεων πρήζονται πολύ περισσότερο. Πήγαμε και σε άλλο παιδίατρο, πήγαμε και σε ΩΡΛ ο οποίος μου είπε ότι ναι μεν είναι διογκωμένοι αλλά είναι εύκαμπτοι και διάσπαρτοι, δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ. Θέλω όμως τη γνώμη σας γιατρέ. Πρέπει να το ψάξω περισσότερο με ειδικές εξετάσεις; Οι εξετάσεις αίματος φυσιολογικές και κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από τη διόγκωση. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και περιμένω την απάντησή σας με αγωνία”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στα περισσότερα παιδιά. Δηλαδή στην περιοχή που περιγράφεις γύρω από το λαιμό υπάρχουν πολλοί μικροί λεμφαδένες οι οποίοι είναι φυσιολογικοί. Ο ρόλος τους είναι να φιλτράρουν το αίμα όταν περνάει με μικρόβια και να σκοτώνουν αυτά τα μικρόβια. Στην προσπάθειά τους αυτή καμιά φορά γίνονται υπερτροφικοί καθώς υπερλειτουργούν. Μετά το τέλος της αρρώστιας (ίωση, εμπύρετο ή κάτι άλλο) οι αδένες αυτοί αργούν πολύ να επανέλθουν στο φυσιολογικό μέγεθος. Εν τω μεταξύ καθώς περνάει ο καιρός όλο και κάποια λοίμωξη της περιοχής μικρή ή μεγαλύτερη εμφανίζεται με αποτέλεσμα πάλι να πρήζονται λίγο και έτσι να περνάνε αρκετά χρόνια μέχρις ότου το παιδί αφού σταματήσει να αρρωσταίνει δηλαδή περίπου στα 6-7 χρόνια της ζωής του και μετά αυτοί οι αδένες παύουν να ερεθίζονται και σιγά σιγά επανέρχονται στο φυσιολογικό μέγεθος. Κατά συνέπεια και αφού το έχεις ψάξει με τέτοιους γιατρούς δεν πρέπει να ανησυχείς παρά μόνο εάν ξαφνικά κάποιος αδένας μεγαλώσει πάρα πολύ, φαίνεται με το μάτι, είναι επώδυνος και δεν κινείται εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να κάνεις ένα υπερηχογράφημα της περιοχής για να διαπιστώσεις αν είναι ένας ή περισσότεροι αδένες, εάν έχουν περιεχόμενο πύου κλπ.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Πάντα μας βοηθάτε τόσο πολύ! Το κοριτσάκι μου είναι 14 μηνών. Ποια θα πρέπει να είναι η διατροφή του σε αυτή την ηλικία; Γενικά από όταν έκλεισε τους 12 μήνες δυσκολεύομαι πολύ με το φαγητό. Έχει μειωθεί πολύ η όρεξή της και θέλει συνέχεια να παίζει. Οι εξετάσεις αίματος που κάναμε πριν 1 μήνα ήταν πολύ καλές αλλά εγώ αγχώνομαι γιατί είναι πολύ λεπτούλα (8,900 κιλά, γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες 2.400). Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα παιδάκια κατά διαστήματα περνούν διάφορες περιόδους που η όρεξή τους μειώνεται. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και γιατί βρίσκονται σε περίοδο οδοντοφυΐας που τους προκαλεί μια αναταραχή στην όρεξη ή μπορεί να περνούν κάποιες ιωσούλες ή μπορεί να είναι και ψυχολογικοί παράγοντες όπως για παράδειγμα η έναρξη παιδικού σταθμού, καινούργιο παιδί στην οικογένεια κλπ. Εφόσον το παιδί σου δεν αρρωσταίνει και οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές δεν θα πρέπει καταρχήν να ανησυχείς και να προσπαθείς να μειώσεις το άγχος σου όσον αφορά την προσπάθειά σου για να φάει γιατί το παιδί βλέποντας αυτή την ανησυχία σου το εκμεταλλεύεται και το κάνει παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι εάν ένα παιδί είναι υγιες όπως φαίνεται ότι είναι το δικό σου, εάν σταματήσεις την προσπάθειά σου να το ταΐσεις θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησής του με αποτέλεσμα από μόνο του να ζητήσει να φάει. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση η συνεχής προσπάθειά σου να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.
Ερώτηση
“Το κοριτσάκι μου είναι 17 μηνών και τους τελευταίους μήνες η περίμετρος κεφαλής της αυξάνει ένα εκατοστό κάθε 3 περίπου μήνες! Τον Οκτώβρη ήταν 45 εκ. όπως και τον Νοέμβρη αλλά και τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη ενώ τον Φλεβάρη, τον Μάρτη και τον Απρίλη είναι σταθερά 46,3 εκατοστά!Το γεγονός ότι για 3 ή 4 μήνες η περίμετρος έχει τα ίδια εκατοστά και δεν μεγαλώνει μήνα με τον μήνα ούτε στο ελάχιστο θα πρέπει να με ανησυχεί; Να σημειώσω πως η παιδίατρος από πιο μικρή που ήταν μας είχε πει ότι είναι ανεπτυγμένη πολύ ψυχοσωματικά και συμπεριφερόταν π.χ όταν ήταν 13 μηνών σαν παιδάκι 19 μηνών και είναι πολύ καλό! Γιατρέ μου, αδίκως αγχώνομαι;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν θα πρέπει να αγχώνεσαι γιατί ξέρουμε ότι πολλές φορές η περίμετρος του κεφαλιού ακόμα και το ύψος ή και το βάρος κατά διαστήματα σταματούν να αναπτύσσονται και μετά επανέρχονται στη φυσιολογική ανάπτυξη. Η περίμετρος του κεφαλιού του παιδιού σου βρίσκεται περίπου στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι στη μέση, το κεφάλι του δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό. Επομένως σε πρώτη φάση θα πρέπει να περιμένεις τους επόμενους μήνες. Εάν διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει αύξηση του κεφαλιού τότε θα πρέπει να κάνεις μία εξέταση που λέγεται βιταμίνη D η οποία θα μας δείξει εάν υπάρχει υποβιταμίνωση ή όχι διότι αυτή αυτή τη βιταμίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρεις από τον παιδίατρό σου εάν η πρόσθια πηγή είναι ακόμα ανοιχτή ή έχει κλείσει διότι εάν έχει κλείσει εντελώς είναι λίγες οι πιθανότητες να αυξηθεί στο μέλλον το κεφαλάκι του παιδιού.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 14 μηνών. Τώρα που πλησιάζει καλοκαίρι τι πρέπει να της φοράω κατά τη διάρκεια του ύπνου και πώς πρέπει να τη σκεπάζω; Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οι γενικές οδηγίες που δίνουμε είναι το παιδί να μη ζεσταίνεται αλλά ούτε και να κρυώνει. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου ακόμα και το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες μεταβάλλονται επομένως θα πρέπει να προσαρμόζεις το ντύσιμο ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα το μεσημέρι μπορεί να κάνει πολλή ζέστη και το παιδί σου να πρέπει να είναι εντελώς γυμνό έστω μόνο με την πάνα του για να μη λερώνεται αλλά αργά τη νύχτα μπορεί να δροσίζει και να πρέπει να φορέσει κάποιο ρούχο παραπάνω. Φρόντισε λοιπόν ανάλογα με την ώρα της ημέρας και με την περίπτωση να μεταβάλεις το ντύσιμο του παιδιού σου.
Ερώτηση
“Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την κόρη μου που είναι 42 μηνών και κατουριέται πάνω της αρκετές φορές την ημέρα. Να σημειώσω πως έχω και ένα αγοράκι 19 μηνών και είμαι έγκυος 4,5 μηνών. Έχω πελαγώσει! Μαμά Σταυρούλα, από Ηλιούπολη”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εάν το πρόβλημα του παιδιού σου παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό ενώ στο παρελθόν είχε σταματήσει αυτά τα συμπτώματα είναι φανερό ότι το παιδί σου αισθάνεται πιεσμένο ψυχολογικά από την καινούργια σου εγκυμοσύνη και το μικρότερο αδελφάκι που υπάρχει στη ζωή του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δουλέψεις προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή της, να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και όλα αυτά βέβαια να τα κάνεις με μεγάλη διακριτικότητα προκειμένου να μην καταλάβει ότι τα κάνεις επίτηδες γι’ αυτό το λόγο διότι αλλιώς το πιθανότερο είναι να επιδεινωθεί η κατάστασή της. Σε περίπτωση που το πρόβλημα το ψυχολογικό κατά την άποψή σου έχει αποκατασταθεί και συνεχίζει το παιδί να κατουριέται πολλές φορές και φυσικά αυτό πρέπει να συνοδεύεται από πολλές φορές την ημέρα να πίνει νερό τότε θα πρέπει να κάνεις κάποιες εξετάσεις ούρων και αίματος όπως είναι καλλιέργεια ούρων και ζάχαρο αίματος.
Ερώτηση
“Είμαι η μαμά Δήμητρα και έχω 3 υπέροχα παιδάκια. Το Στέλιο που είναι 4, τη Νεφέλη 3 και μια μπέμπα 11 μηνών. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την πάνα και την πιπίλα της Νεφέλης, που ενώ έχουμε κόψει την πάνα κατουριέται συχνά πάνω της. Τη δε πιπίλα, δεν την αποχωρίζεται καθόλου! Θέλω να κόψει οπωσδήποτε την πιπίλα, αλλά πιστεύω θα δυσκολευτούμε πολύ λόγω του ότι ακόμα κάνει τα τσίσα πάνω της. Δεν θέλω να την πιέσω και να αντιδράσει πιο άσχημα αλλά από την άλλη έφτασε πια 3 χρονών! Η βοήθειά σας θα μου ήταν πολύτιμη. Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή Δήμητρα, φέρνεις τον κατακλυσμό για ένα μωράκι που είναι μόλις 3 χρονών. Η Νεφέλη είναι το παιδί σάντουιτς όπως λέμε, δηλαδή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο αδελφάκια της με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά για ψυχολογικούς καθαρά λόγους. Θα πρέπει πολύ διακριτικά να μην την πιέζεις, να της δείξεις περισσότερη αγάπη και άφησέ την σιγά σιγά από μόνη της να κόψει και τα τσίσα και τα κακά. Είναι σίγουρο ότι αυτά θα κοπούν από μόνα τους. Δεν υπάρχει παιδάκι υγιές το οποίο συνεχίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει επάνω του και τα τσίσα του και τα κακά του.
Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 2,5 ετών. Σκέφτομαι από το χειμώνα να μπει παιδικό σταθμό. Θέλω να μου πείτε ποια η γνώμη σας για το νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας, έχουν ακουστεί παρενέργειες σε μικρές ηλικίες, σοβαρές λόγω του ότι πρόκειται για νέο εμβόλιο. Από την άλλη όμως και λόγω του μεταναστευτικού έχουν αυξηθεί τα κρούσματα μηνιγγίτιδας και σε ελληνοπούλα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχεις απόλυτο δίκιο. Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β πρέπει να το κάνεις οπωσδήποτε στο παιδί σου καθώς στην Ελλάδα 8 στα 10 κρούσματα από μηνιγγίτιδα οφείλονται σε αυτό το μικρόβιο. Είναι αλήθεια ότι σχεδόν ένα στα δύο παιδάκια κάνει πυρετό περίπου μία με δύο μέρες ή πονάει το χεράκι του στο σημείο που έγινε η ένεση για μία-δύο μέρες. Παρόλα αυτά το εμβόλιο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά από δύο μηνών και μετά.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, το κοριτσάκι μου διανύει το 12ο μήνα. Γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες 3400 γρ και 51 εκ. Σήμερα είναι 9100 γρ και 76 εκ. Είναι σε φυσιολογικά επίπεδα; Επίσης δεν έχει βγάλει κανένα δοντάκι (τις τελευταίες 2 μέρες είναι πολύ πρησμένα τα ούλα και έχει ανορεξία). Τρώει πρωινό γάλα-σκόνη), δεκατιανό φρουτόκρεμα, μεσημεριανό-φαγητό, απογευματινό κρέμα ή γιαούρτι ή σουπίτσα, βραδινό γάλα-σκόνη. Δεν της αρέσει καθόλου το αβγό. Είναι πρόβλημα;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, γενικά θα θέλαμε ένα παιδί όταν κλείνει το 12ο μήνα της ζωής του να έχει τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και να έχει πάρει περίπου 20 εκατοστά στο ύψος. Στη δική σου περίπτωση όπως βλέπεις είναι υπεραρκετό αλλά το βάρος είναι οριακό. Πιθανόν αυτή τη στιγμή το παιδί σου να βρίσκεται σε φάση που κινείται πάρα πολύ και γι’ αυτό καίει πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα να του λείπουν ακόμα 200-300 γραμμ. Δεν είναι πάντως ανησυχητικό. Όσον αφορά τα δοντάκια, άλλα παιδιά τα βγάζουν πιο νωρίς δηλαδή στους 6 και 7 μήνες και άλλα αργούν, μπορεί να βγάλουν και στους 14 και στους 15 μήνες. Δεν είναι πρόβλημα ούτε αυτό, δε σημαίνει ότι αν τα βγάλει νωρίτερα ή αργότερα θα έχει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον για τα δόντια. Το γεγονός ότι τα ούλα είναι πρησμένα σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η ανατολή των πρώτων δοντιών. Όσον αφορά το φαγητό του παιδιού, αυτό που περιγράφεις είναι μια χαρά. Το ότι δεν τρώει το αυγό δεν είναι πρόβλημα. Πολλά παιδιά δεν θέλουν το αυγό λόγω της γεύσης, όμως ό,τι σημαντικές ουσίες έχει το αυγό τα σημερινά παιδιά τις παίρνουν και με τις άλλες τροφές που υπάρχουν στη διατροφή τους και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να δώσεις το αυγό σε μορφή ομελέτας, βάζοντάς το σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτοντας λίγη παρμεζάνα, πιπεριά, φρυγανιά, τυράκι γενικότερα και την τελευταία στιγμή που η ομελέτα είναι έτοιμη ρίχνεις λίγο λαδάκι προκειμένου να πάρει μία νοστιμιά. Πολλά παιδιά με αυτόν τον τρόπο τρώνε το αυγό.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 4 χρονών και είχε για τρεις μέρες μόνο το βράδυ πυρετό. Την επόμενη μέρα έβγαλε σπυράκια σε όλο του το σώμα και στα μάγουλα, μικρά σαν της ιδρωτσιλας χωρίς να έχει ξανά πυρετό! Να σημειώσω επίσης ότι δεν έχει βήχα ούτε καταρροή”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις είναι η κλασική εικόνα του αιφνίδιου εξανθήματος, δηλαδή είναι κάποιοι ιοί οι οποίοι αφού κάνουν 3 μέρες πυρετό την τρίτη μέρα πέφτοντας ο πυρετός βγαίνει αυτό εξάνθημα το οποίο δηλώνει ότι η ίωση τελείωσε. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Μην ανησυχείς. Το πολύ πολύ βάζεις λίγο ταλκ στο κορμάκι του και σε μία με δύο μέρες το εξάνθημα θα έχει εξαφανιστεί από μόνο του.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι για την διατροφή του γιου μου. Είναι σχεδόν 7 μηνών. Στους 5 μήνες ξεκινήσαμε ρυζάλευρο όλα καλά. Στους 6 μήνες ξεκινήσαμε φρούτα. Τρώει για δεκατιανό μισό μήλο, μισό αχλάδι, μισή μπανάνα, μισό στημένο πορτοκάλι. Για μεσημεριανό τρώει πατάτα, καρότο, κολοκύθι και κρεμμύδι. Έχω δοκιμάσει κ σέλινο αλλά δεν ενθουσιάστηκε γενικά από την χορτόσουπα. Το θέμα μου είναι ότι κάνει κακά σαν της κατσίκας, μερικές φορές είναι ενωμένα αλλά είναι σκληρά. Κάνει κάθε μέρα κακά μπορεί κ δυο φορές αλλά νομίζω ότι ζορίζεται πολύ να τα βγάλει. Υπάρχει κάτι που μπορώ να προσθέσω ή να αλλάξω στη διατροφή του; Αυτή τη βδομάδα πρέπει να αρχίσουμε κ μοσχάρι σύμφωνα με τον γιατρό ο οποίος απαγόρευσε το ακτινίδιο κ το σπανάκι μέχρι να γίνει ενός. Να συμπληρώσω επίσης ότι πρωί βράδυ πίνει γάλα, το frezylac 2 κ το απόγευμα τρώει κρέμα farin lacte. Τα κιλά του είναι 8 κ το ύψος 72. Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, στα παιδάκια που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας καλό είναι να μη δίνουμε μήλο, μπανάνα, καρότο και ρύζι και να προσθέτουμε στη διατροφή τους ακτινίδια, δαμάσκηνα, πατζάρια, σπανάκι, δημητριακά, και ιδιαίτερα το κουάκερ τουλάχιστον μία κουταλιά της σούπας την ημέρα. Το κούακερ επειδή βοηθάει πολύ μπορείς να το βάζεις και μέσα στο γάλα και μέσα στα φρούτα και μέσα στην κρεατοχορτόσουπα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ