Ερώτηση
“Γιατρέ μου, σας παρακαλώ, πάω να τρελαθώ τελείως. Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και δεν τρώει το γάλα του, δηλαδή πίνει άλλες φορές 300ml, άλλες 400-500 και όλο κλαίει όταν πίνει, δηλαδή με το ζόρι και μου δείχνει ότι πονάει μερικές φορές. Απαντήστε μου παρακαλώ, Δημήτρης”.
Απάντηση
Αγαπητέ πατέρα, η συμπεριφορά του παιδιού σου δείχνει δύο πράγματα: πρώτον, έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας και του προκαλεί πόνο την ώρα που πίνει το γάλα με αποτέλεσμα να αντιδρά το παιδί και να τρώει μόνο την ποσότητα αυτή η οποία του κόβει την πείνα και δεύτερον, το παιδί έχει γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση, κάνει αναγωγές οι οποίες του προκαλούν καούρες και τσουξίματα με αποτέλεσμα να έχει συνδυάσει πάλι το γάλα με πόνο και να τρώει μόνο όσο χρειάζεται για να κορέσει κατά κάποιο τρόπο την πείνα της. Για να δείτε ακριβώς τι συμβαίνει, πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου προκειμένου να δείτε τη λειτουργία αυτού του κομματιού του πεπτικού συστήματος και να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας την περίπτωση της δυσανεξίας στο γάλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γιατρέ, γεια σας. Με απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε λίγες μέρες θα πρέπει να κάνουμε ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο και το τρίχρονο μωρό μου από την ώρα που θα ξεκινήσουμε αρχίζει τη γκρίνια και φυσικά το αποτέλεσμα είναι ο εμετός. Τι πρέπει να κάνω ώστε να αποφευχθεί αυτό;”
Απάντηση
Επειδή για τα παιδάκια δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να χορηγήσουμε προκειμένου να μη ζαλίζονται, σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο απ’ όλα είναι να ταξιδέψετε την ώρα που το παιδί είναι πιο ήσυχο ή ακόμα και αν κοιμηθεί μέσα στο αυτοκίνητο θα είναι ακόμη καλύτερα.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 21 μηνών, 11.400 κιλά και 85 εκ. Γεννήθηκε στη 38η εβδομάδα, 2850 και 49 εκ. Είναι στα φυσιολογικά όρια; Και το πιο σημαντικό που θέλω να ρωτήσω: τον Ιούνιο έκανε την τρίτη δόση του μηνιγγιτιδόκοκκου και ήταν το εμβόλιο meningitec h06769 και η παρτίδα αυτή αποσύρθηκε. Καμιά ενημέρωση από πουθενά, τι μπορεί να κάνει στο παιδί; Αν πάθαινε κάτι θα γινόταν όταν έκανε το εμβόλιο ή μπορεί να συμβεί κάτι με την πάροδο του χρόνου; Το εμβόλιο έπιασε ή πρέπει να το επαναλάβει; Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά η αγωνία μου είναι τόσο μεγάλη με το όλο θέμα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στην πρώτη σου ερώτηση, το παιδί σου είναι στα φυσιολογικά επίπεδα όσον αφορά στην ανάπτυξη του βάρους και του ύψους. Στη δεύτερη ερώτησή σου για το εμβόλιο, το παιδί σου δεν έπαθε και δεν θα πάθει απολύτως τίποτα. Η παρτίδα των εμβολίων που αποσύρθηκε περιείχε λίγο περισσότερο σίδηρο, ο οποίος έβγαινε μέσα από τη σύριγγα και το μόνο που κακό που μπορούσε να συμβεί σε ένα παιδάκι ήταν να πονέσει περισσότερο κατά τη διάρκεια της ένεσης ή να δημιουργηθεί μια κοκκινίλα κι ένα πρήξιμο στο σημείο του εμβολίου. Από κει και πέρα, δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα αλλά επειδή οι έλεγχοι πλέον των εμβολίων είναι πάρα πολύ αυξημένοι κρίθηκε σωστό να αποσυρθεί αυτή η παρτίδα.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την 21 μηνών κόρη μου, της οποίας η πατούσα έχει ξεφλουδίσει και έχει λίγα σπιθουράκια εδώ και έναν μήνα. Ρώτησα τηλεφωνικά τον γιατρό της μήπως είναι μύκητες, αλλά μου είπε να μην ανησυχώ και να βάζω μόνο ενυδατική κρέμα. Τι μπορεί να είναι; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όταν πρόκειται για εξανθήματα, το καλύτερο από όλα είναι ο γιατρός να τα βλέπει προκειμένου να έχει μια σαφή εικόνα για το ποια είναι η διάγνωση και να προτείνει τη σωστή θεραπεία. Έτσι όπως τα περιγράφεις, νομίζω ότι μάλλον πρέπει να είναι μύκητες, δηλαδή αυτό που λέμε “ο πους (πόδι) του αθλητή” και καλό είναι να διατηρείς την περιοχή στεγνή και μετά από ένα καλό πλύσιμο, να βάζεις μέσα στις κάλτσες του παιδιού σου πούδρα dactarin δύο με τρεις φορές την ημέρα.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3,5 ετών και εκ γενετής έχει βλεφαρόπτωση στο αριστερό της μάτι. Έχουμε πάει από την ηλικία των 6 μηνών και σε παιδονευρολόγο και σε παιδοοφθαλμίατρο και ευτυχώς δεν της δημιουργεί κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην όρασή της, το θέμα είναι μόνο αισθητικό. Με ενημέρωσαν ότι εάν μέχρι 4,5-5 δεν έχει διορθωθεί αισθητά μπορούμε να κάνουμε βλεφαροπλαστική. Θεωρείτε ότι είναι καλύτερο να γίνει σε τόσο μικρή ηλικία η επέμβαση πριν πάει στο δημοτικό και αντιμετωπίσει πιθανόν πειράγματα συμμαθητών; Είναι μια επέμβαση ρουτίνας ή ενέχει μεγάλη ταλαιπωρία για το παιδί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, στις περιπτώσεις της βλεφαρόπτωσης, συνήθως επεμβαίνουμε χειρουργικά όταν πλέον έχει πέσει τόσο πολύ το βλέφαρο που δυσκολεύει την όραση του παιδιού. Για λόγους καθαρά αισθητικούς μπορούμε να το κάνουμε και πιο νωρίς. Φυσικά είναι μια επέμβαση απλή εφόσον γίνει από παιδοοφθαλμίατρο και εφόσον γίνει από ειδικό χειρουργό που μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.
Ερώτηση
“Έχω ένα ερώτημα σε ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην κόρη μου. Η μικρή είναι 2,5 χρονών. Έχει κόψει την πάνα αρχές Αυγούστου σχετικά εύκολα, με ελάχιστα ατυχήματα (κάποιες φόρες της έφευγαν μερικά κακά στο βρακάκι της, αλλά σε πολύ μικρή συχνότητα). Αρχές Σεπτέμβρη ξεκίνησε παιδικό σταθμό, οπού δείχνει ότι περνάει πολύ καλά. Οι δασκάλες την πηγαίνουν τουαλέτα πολύ συχνά, και δεν έχει κάνει πότε τσίσα ή κακά πάνω της. Στο σχολείο κάνει μόνο τσίσα της. Το πρόβλημα είναι ότι τις τελευταίες 5 μέρες, 8 στις 10 φορές κάνει τα κακά της πάνω της. Όταν την βλέπω ότι θέλει να κάνει κακά και τη ρωτάω ‘θέλεις κακά;’ μου λέει όχι και μετά από λίγο μου λέει ότι έκανε κακά. Δεν δείχνει να ενοχλείται από το γεγονός ότι είναι λερωμένη και συνεχίζει να παίζει. Η παιδίατρος στην Πάτρα που την παρακολουθεί μου είπε να της ξαναβάλω πάνα. Η νηπιαγωγός της, όταν της το ανέφερα, μου είπε να την αφήσω λίγη ώρα λερωμένη έτσι ώστε να μην της αρέσει η αίσθηση του λερώματος και να συνειδητοποιήσει ότι τα κακά πρέπει να γίνονται στην τουαλέτα και όχι στο βρακάκι. Το δοκίμασα και αυτό και εκείνη σε λίγη ώρα παραπονέθηκε ότι την ενοχλεί ο ποπός της και να πάμε να βγάλουμε τα κακά. Όταν της εξήγησα ότι τα κακά πρέπει να τα κάνουμε στην τουαλέτα, έδειξε ότι κατάλαβε, αλλά την επόμενη μέρα έκανε πάλι τα ίδια. Πραγματικά δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Θα εκτιμούσα πολύ την συμβουλή σας επί του θέματος. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς να ηρεμήσεις, διότι το παιδί σου βρίσκεται σε μια ηλικία που ακόμα δεν έχει ελέγξει πλήρως τους σφιγκτήρες προκειμένου να κάνει τα κακά της στην τουαλέτα. Βρίσκεται ακόμα σε μια ηλικία όπου τα κακά της τα θεωρεί δικά της και δεν θέλει εύκολα να τα χάσει. Αργά ή γρήγορα θα αποφασίσει από μόνη της να κόψει την πάνα. Σίγουρα όμως μπορείς να εκμεταλλευτείς την δυσαρέσκεια που αισθάνεται όταν έχει τα κακά στην πάνα και να καθυστερείς λιγάκι να την αλλάξεις προκειμένου να της ασκήσεις μια ψυχολογική πίεση που θα την οδηγήσει αντανακλαστικά να θυμάται όταν πρόκειται να κάνει κακά της ότι θα της συμβεί το δυσάρεστο να μένουν στην πάνα της και έτσι από μόνη της να αρχίσει να το ζητάει. Είναι μια μέθοδος που σε πολλά παιδάκια έχει λειτουργήσει σωστά πλην όμως δεν πρέπει να γίνεις τυραννική διότι αυτό έτσι κι αλλιώς θα αποκατασταθεί από μόνο του. Επίσης στο σχολείο η δασκάλα μπορεί πολύ περισσότερο να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση διότι είναι σίγουρο ότι τα παιδάκια ακούνε περισσότερο στο σχολείο τη δασκάλα και μπορεί να εκπαιδευτεί.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη ηλικία για να κόψει την πάνα το παιδάκι; Έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών που αρνείται πεισματικά να αλλάξει πάνα και κάθε φορά γίνεται μάχη πραγματική. Είναι πανέξυπνη, μιλάει με ολοκληρωμένες προτάσεις, αναγνωρίζει αριθμούς, μας λέει πότε θέλει να κάνει κακά της αλλά στο άλλαγμα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Το ίδιο ισχύει και για σένα αγαπητή μανούλα, μην ανησυχείς καθόλου, το παιδί σου ακόμη δεν έχει ωριμάσει προκειμένου να αποβάλλει την πάνα. Τα κακά της τα θεωρεί δικά της και επειδή είναι πανέξυπνη σας χειρίζεται. Κάνε λίγη υπομονή. Διακριτικά προσπάθησε να την βοηθήσεις να απαλλαγεί από την πάνα χωρίς όμως να είσαι καταπιεστική διότι αυτό θα φέρει και αντίδραση και αντίθετα αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι ένα παιδί αρχίσει να ελέγχει τους σφιγκτήρες του μετά τα τρία χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 5 και 6 χρόνια της ζωής του μέχρι να ολοκληρωθεί η φυσιολογική λειτουργία τους.
Ερώτηση
“Μου είπαν ότι το αγοράκι μου 6,5 ετών έχει πλατυποδία. Τι πρέπει να κάνω και πού να απευθυνθώ; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Το πρόβλημα της πλατυποδίας ανήκει στην ειδικότητα που ασχολείται με παιδιά και λέγεται παιδοορθοπεδικός. Ένας τέτοιος γιατρός πρέπει να εξετάσει το παιδί σου για να δει αν πραγματικά έχει πλατυποδία, σε τι βαθμό είναι αυτή και αν πραγματικά χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση με ειδικά παπούτσια.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, θα ήθελα την βοήθειά σας γιατί αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα. Ο γιος μου είναι 3 ετών και έχει αρχίσει τον παιδικό εδώ και ένα μήνα περίπου. Έκοψε την πάνα ένα μήνα πριν αρχίσει το σχολείο και μας λέει κανονικά τσίσα και κακά. Διαπίστωσα όμως με τον άντρα μου ότι σε από τότε που ξεκίνησε τον παιδικό άρχισε να μου λέει τσίσα και να κάθεται στο κάθισμα. Τελικά καταλάβαμε ότι το παιδί είναι μπερδεμένο γιατί το έχουνε πιέσει στον παιδικό να κάθεται και για τα τσίσα γιατί είναι οι κανόνες του μας είπανε. Το είπα στον παιδίατρό μας και μας είπε όπως και εμείς τους τονίσαμε ότι εμείς θέλουμε να κάνει όρθιος και αφορά στο δικό μας παιδί και ότι δεν επεμβαίνουμε σε κανέναν άλλο κανόνα τους. Ο γιος μου μας είπε ότι όταν τους λέει ότι θέλει να κάνει όρθιος δεν τον αφήνουν. Η κατάσταση συνεχίζεται, το παιδί καταπιέζεται, όταν πάμε σε φίλους θέλει να κάτσει στο κάθισμα, στο σπίτι άλλοτε κάθεται και άλλοτε όχι και γενικά είναι πολύ άσχημη η κατάσταση. Φοβόμαστε ότι αν συνεχίσουμε να επιμένουμε στον σταθμό θα αρχίσουν να συμπεριφέρονται άσχημα στο παιδί. Συγγνώμη αν σας κούρασα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχω βγει από τα ρούχα μου με αυτά τα οποία περιγράφεις. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στο σταθμό, να καταπιέζουν ένα παιδί το οποίο έτσι κι αλλιώς λειτουργεί με φυσιολογικό τρόπο. Η μόνη λύση είναι να απομακρύνετε το παιδί σας από αυτόν τον παιδικό σταθμό γιατί σίγουρα θα του δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα. Εάν έχετε μιλήσει μόνο με τη δασκάλα του θα πρέπει να απευνθυνθείτε και στον διευθυντή του σταθμού ή ακόμα και στον παιδοψυχολόγο εφόσον διαθέτει το σχολείο τέτοια ειδικότητα.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για την στήλη σας! Έχω δύο κοριτσάκια δίδυμα 15 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω για το εμβόλιο της ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας. Μέχρι πότε έχω περιθώριο να κάνουμε την πρώτη δόση; Γεννήθηκαν πρόωρες στην 32η εβδομάδα (1500 γρ. η καθεμιά περίπου,τώρα είναι περίπου στα 8.500 κιλά) και φοβάμαι λίγο μήπως ο οργανισμός τους είναι ακόμα αδύναμος δεδομένου ότι είναι δυνατό εμβόλιο από ότι έχω διαβάσει. Εσείς τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας”.
Απάντηση
Ο κανόνας που ισχύει για όλα τα εμβόλια ανεξάρτητα από το αν ένα παιδί είναι πρόωρο ή όχι είναι ότι πρέπει να γίνονται στην χρονολογική ηλικία που βρίσκονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας γίνεται μετά την ηλικία των 15 μηνών άφοβα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ