Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 32 μηνών και εδώ και 2 μήνες παραπονιέται ότι πονάει το κεφάλι του. Αυτό μπορεί να συμβεί 3-4 φορές την εβδομάδα, συνήθως τα βράδια ενώ προσπαθεί να κοιμηθεί και σπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς να σταματήσει αυτό που κάνει αλλά κρατώντας ή τρίβοντας το κεφαλάκι του στο πίσω μέρος συνήθως ή πάνω. Το έχει δει παιδίατρος. Σας παρακαλώ πείτε μου τι πρέπει να κάνω. Πού να απευθυνθώ; Περιμένω την πολύτιμη συμβουλή σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πράγματι ακόμη και τα μωρά μπορεί να έχουν πονοκέφαλο. Οι αιτίες όμως είναι διάφορες και το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε αν πραγματικά πρόκειται για πονοκέφαλο ή για κάτι άλλο. Στην ηλικία που βρίσκεται το μωρό σου και όπως το περιγράφεις το πιθανότερο από όλα είναι να έχει αντανακλαστικούς πόνους από τα δόντια προς το κεφάλι του και το αυτί του ή γενικότερα επειδή αισθάνεται κάποιο πόνο από τα δόντια να μην ξέρει από πού προέρχεται και γι’ αυτό κουνάει ή πιάνει το κεφάλι του σε διάφορα σημεία. Πρώτα πρώτα θα πρέπει να εξακριβώσετε εάν πραγματικά πρόκειται για έντονη οδοντοφυΐα και αν φυσικά έχει βγάλει όλα τα δόντια που πρέπει σε αυτή την ηλικία που είναι περίπου 20. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να έχει πονοκέφαλο είναι η στάση που κοιμάται εάν δηλαδή κοιμάται σε συγκεκριμένη θέση όπου κατά κάποιο τρόπο πιάνεται ο λαιμός του ή το κεφάλι του ή κάποιες τροφές που μπορεί να κάνουν πονοκέφαλο κάτι δηλαδή σαν αλλεργία ή επίσης εάν δεν βλέπει πολύ καλά πράγμα το οποίο δυσκολεύοντας την όραση προκαλεί πονοκέφαλο. Επίσης καλό είναι να εξεταστούν και τα αυτιά του μωρού γιατί μπορεί να είναι γεμάτα κυψελίδα (κερί) το οποίο μετά από το καθημερινό μπάνιο να φουσκώνει με το νερό και να προκαλεί κάποιον αόριστο πόνο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να το δει το παιδί και παιδοφθαλμίατρος και παιδο-ΩΡΛ προκειμένου να καταλάβετε από πού προέρχεται το πρόβλημά του.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ έχω ένα μωράκι 5,5 μηνών, γεννήθηκε 3800 και 54 πόντους τώρα είναι 7700 και 68 πόντους, μόνο θηλάζει, είναι καλή η ανάπτυξή του; Επίσης αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι κάνει κακά μια φορά τη μέρα με προσπάθεια ή μια φορά στις δύο μέρες. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα από ό,τι φαίνεται και το βάρος και το ύψος του μωρού σου βρίσκονται σε πάρα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα οπότε πρέπει να συνεχίσεις να θηλάζεις με τον ίδιο τρόπο και ενδιαφέρον. Ξέρουμε ότι τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να κάνουν 10 φορές την ημέρα κακά τους αλλά μπορεί να κάνουν και μία κένωση κάθε 3, 5 ή 7 μέρες. Σημασία έχει όταν βγαίνουν τα κακά να μην είναι βόλοι-βόλοι σαν της κατσίκας διότι αυτό αποτελεί δυσκοιλιότητα. Επομένως βασικά δεν έχεις κανένα πρόβλημα με το παιδί σου, μπορείς να βοηθήσεις όμως τις κενώσεις του να γίνουν πιο μαλακές και περισσότερες εάν εσύ τρως λίγο παραπάνω χόρτα και κουάκερ, ακτινίδια, δαμάσκηνα χωρίς αυτό βέβαια να προκαλέσει στο παιδί σου κοιλιακούς πόνους.

Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την πρώτη τροφή που τρώει το μωράκι. Ο μικρός μου είναι 5 μηνών και 15 ημερών και ο παιδίατρος μου σύστησε να ξεκινήσω με ρυζάλευρο την πρώτη εβδομάδα και μετά φρούτο μήλο. Ο άλλος γιατρός που είχα στην αρχή μου είχε πει ότι θα ξεκινήσω με αλάτι. Τελικά τι γίνεται, τι είναι το σωστό γιατί έχω μπερδευτεί. Το μωρό μου γεννήθηκε 3800 kg και 54 πόντους και τώρα είναι 7700 kg και 67 πόντους. Είναι φυσιολογική η ανάπτυξή του;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν το βάρος και η ανάπτυξη του παιδιού σου είναι πάρα πολύ καλά και δεν πρέπει να ανησυχείς. Όσον αφορά τη διατροφή του, σε γενικές γραμμές εκείνο που ισχύει στην παιδιατρική είναι ότι όταν το παιδί κλείσει τους 6 μήνες της ζωής μπορεί να ξεκινήσει να τρώει κρέας, χόρτα και φρούτα. Φυσικά αποφεύγουμε το αλάτι αν είναι δυνατόν και εφ’ όρου ζωής όπως επίσης και τη ζάχαρη.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα αγοράκι 9 1/2 μηνών, βάρους 9400, το οποίο θήλαζα για 8 μήνες. Από τον 8ο μήνα το γάλα μου άρχισε να μειώνεται και για αυτό προσπάθησα να περάσω στον απογαλακτισμό. Το μπιμπερό αρνείται να το δεχθεί και το ξένο γάλα επίσης. Έχω δοκιμάσει διάφορα γάλατα ακόμη να τα δίνω με το κουτάλι αλλά μάταια. Δεν θέλει ούτε να το βλέπει. Τελικά προτιμά να μένει νηστικός και τρέφεται μόνο με την φρουτόκρεμα και το μεσημεριανό του. Του έδωσα λίγο γιαούρτι μια φορά του άρεσε, αλλά παρουσίασε αλλεργική αντίδραση και δεν του ξαναέδωσα. Τον τελευταίο μήνα έχασε 100 γρ. Ανησυχώ πάρα πολύ για την υγεία και την ανάπτυξή του. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα είναι η κλασική περίπτωση του παιδιού που ξέρει τι είναι το καλό και το φυσιολογικό, δηλαδή το γάλα της μάνας του. Έτσι το έχει στο μυαλό του και σε έχει συνδυάσει με το γάλα και γι’ αυτό δεν θέλει με τίποτα να δεχτεί κάποια άλλη μορφή γάλακτος και ειδικά σε υγρή μορφή. Βέβαια η πείρα μας δείχνει ότι αργά ή γρήγορα το μωράκι θα απογαλακτιστεί και θα πιει το ξένο γάλα. Κάνε τις προσπάθειές σου και εφόσον βλέπεις ότι δεν το θέλει σε υγρή μορφή μπορεί κάπου να το “κρύψεις” προκειμένου να πάρει τις ποσότητες που χρειάζεται όπως για παράδειγμα μέσα σε μία κρέμα εμπορίου ή και μία που μπορείς να φτιάξεις εσύ, σε ρυζόγαλο και σε σνακ όπου μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις μία κρέμα με κουάκερ και δημητριακά, χρησιμοποιώντας το γάλα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 4,5 χρονών που εμφανίζει έντονη ξηροδερμία στα χέρια. Είναι αρκετά λευκό παιδάκι και έχει ευαισθησία στο δέρμα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η ξηροδερμία πολλές φορές είναι ένδειξη κάποιας υποβόσκουσας αλλεργίας, δηλαδή αυτό που λέμε ατοπική δερματίτιδα. Μπορείς να χρησιμοποιείς ενυδατικές αλοιφούλες οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ και επίσης δεν θα αφήνεις το παιδί σου ποτέ χωρίς αντηλιακό τουλάχιστον στα σημεία που έχει το πρόβλημα.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 10 μηνών. Τις τελευταίες μέρες ανακάλυψα ότι μέσα (βαθιά) στον αφαλό του υπάρχει υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου. Μέχρι στιγμής δεν φαινόταν. Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα πάρα πολύ συχνά βλέπουμε μέσα στον αφαλό του μωρού να υπάρχει κάτι σαν κρεατάκι το οποίο κατά 99% πρόκειται για τη φυσιολογική ανατομία του αφαλού. Απλώς έτυχε να το δεις και γι’ αυτό σε ανησυχεί. Θα ανησυχούσες ουσιαστικά εάν μέσα από τον αφαλό έβγαινε κάποιο υγρό διότι αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχει κάποια επικοινωνία εσωτερική με την κοιλίτσα του. Παρόλα αυτά εάν έχεις κάποια ανησυχία, το καλύτερο από όλα είναι να το δει ο παιδίατρός σου ή κάποιος παιδοχειρουργός για να σε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις προκειμένου να είμαστε 100% σίγουροι μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε ένα υπερηχογράφημα στην περιοχή προκειμένου να δούμε όλη την ανατομία του αφαλού και από την κάτω μεριά.

Ερώτηση
“Είμαι νέα μανούλα και βρίσκω πολύ χρήσιμες τις συμβουλές σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ για ένα πρόβλημα που με απασχολεί. Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με ξένο γάλα. Από τη στιγμή που βγήκαμε από το μαιευτήριο κάνει κακά κάθε 3-4 μέρες με αρκετή δυσκολία. Σφίγγεται, κοκκινίζει το πρόσωπό του, μαζεύει τα ποδαράκια του και δείχνει να πονάει αρκετά. Αυτό που κάνω είναι μασαζάκι στην κοιλίτσα και να του μαζεύω τα ποδαράκια προς το στομάχι σαν άσκηση. Η γιατρός μας μού είπε να του αλλάξω το γάλα σε comfort όπως και έκανα αλλά αν δεν έχει κάνει μέχρι να κλείσει τέταρτο 24ωρο να βάζω υπόθετο (δε συμφωνώ με κάτι τέτοιο). Έχει λοιπόν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσω δύο φορές. Μέχρι στιγμής κάνει ανά 3 μέρες αλλά και πάλι με δυσκολία. Τα κακά βγαίνουν ούτε μαλακά αλλά ούτε σκληρά. Στην αρχή είναι κάπως σαν σχηματισμένα αλλά μετά είναι πολύ μαλακά. Θα ήθελα παρακαλώ να ξέρω τη γνώμη σας, τι θα μου προτείνατε”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα αυτό που περιγράφεις σίγουρα δεν είναι δυσκοιλιότητα. Δυσκοιλιότητα είναι όταν τα κακά του μωρού βγαίνουν βόλοι-βόλοι σαν της κατσίκας και όχι εάν κάνει κάθε 2-3 ή και 5 μέρες την κένωσή του. Για να το βοηθήσεις μπορείς να το βάζεις ανάσκελα και να του ανοίγεις λίγο τον ποπό ή να χρησιμοποιείς ένα θερμόμετρο ώστε να ξεκολλήσουν τα πρώτα σκύβαλα που πιθανόν είναι λίγο αφυδατωμένα και γι’ αυτό δυσκολεύεται το παιδί να βγάλει όλη τη μάζα των κοπράνων. Επίσης εάν η ανάπτυξή του είναι φυσιολογική και δεν έχει πρόβλημα με αλλεργίες θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λίγο χαμομήλι προκειμένου να μαλακώσουν τα κόπρανά του και η κοιλίτσα του. Στην περίπτωση αυτή φτιάχνουμε χαμομηλόνερο και χρησιμοποιούμε σαν να ήταν το νερό για το γάλα και με αυτό κάνουμε την αραίωση του γάλακτος. Έτσι καταφέρνουμε σε κάθε μπιμπερόν να δίνουμε στο παιδί και μία μικρή, αραιή ποσότητα χαμομηλιού η οποία βοηθάει τις περισσότερες φορές στο πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζει το δικό σου παιδί, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι περαστικό και είναι θέμα χρόνου να συνηθίσει το εντεράκι του να λειτουργεί λίγο καλύτερα από ό,τι τώρα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, πριν ένα μήνα γέννησαν το αγοράκι μου και μου είπαν ότι ο ένας όρχις του είναι στην βουβωνική περιοχή και όχι κάτω στην θέση του. Ο παιδίατρος εδώ στην επαρχία που έχουμε μας είπε να περιμένουμε ένα χρόνο μήπως και κατέβει. Θέλω να μου πείτε την δική σας γνώμη τι πρέπει να κάνουμε και αν το παιδί σε όλη του την ζωή θα έχει κάποιο πρόβλημα”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτό που έχει το μωρό σου λέγεται κρυψορχία. Τα μωρά πριν γεννηθούν έχουν και τους δύο όρχεις μέσα στην κοιλιά τους. Το τελευταίο διάστημα πριν γεννηθούν, οι όρχεις κατεβαίνουν και εγκαθίστανται μέσα στο όσχεο δηλαδή στο σακουλάκι. Καμιά φορά αυτό δεν συμβαίνει. Μπορεί να γίνει αργότερα σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια. Εκείνο που έχει σημασία είναι να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ο όρχις δηλαδή είναι ψηλαφητός από το γιατρό και σε ποιο ύψος της βουβωνικής περιοχής βρίσκεται. Σου συστήνω να κάνεις ένα υπερηχογράφημα της περιοχής ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ο όρχις, πού ακριβώς βρίσκεται, ποιο είναι το μέγεθός του, μήπως είναι εγκλωβισμένος μέσα σε λίπος και δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει διότι τότε επεμβαίνουμε χειρουργικά. Επειδή η παραμονή του όρχι συνεχώς μέσα στην κοιλιά μπορεί να του δημιουργήσει ατροφία πρέπει αυτό να γίνει τώρα προκειμένου να ξέρετε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα για να υπάρξει και η σωστή αντιμετώπιση.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου για άλλη μια φορά γεια σας! Πριν λίγες ημέρες η 3χρονη μικρή μου εμβολιάστηκε με το Besxero. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το χρονικό διάστημα της δεύτερης δόσης”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη η κόρη σου θα πρέπει να κάνει ακόμη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου αφού περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες από την πρώτη δόση.

Ερώτηση
“Το πρόβλημα που θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας αφορά την κόρη μου 4,5 ετών. Γύρω στην ηλικία των 3 ετών κόψαμε την πάνα την ημέρα σχετικά εύκολα. Τη νύχτα συνεχίσαμε να τη φοράμε και φτάσαμε στο σημείο από τα 10 βράδια τα 8 να είναι στεγνή. Τον Ιανουάριο του 2014 έκανε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς για φύσημα. Από τότε κάθε πρωί που ξυπνάει η πάνα είναι γεμάτη και πολλές φορές είναι βρεγμένα και τα ρούχα της. Ο παιδίατρος μου είπε ότι ίσως είναι ψυχολογικό, να αφήσουμε να περάσει λίγος καιρός και θα δούμε. Να σημειώσω ότι για ένα μήνα περίπου μετά το χειρουργείο έπαιρνε διουρητικά. Οι γιατροί μου είπαν ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση. Ποια είναι η γνώμη σας; Θα περιμένω την απάντηση σας. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το καλύτερο που έχεις να κάνεις αυτή τη στιγμή είναι να περιμένεις ακόμα τουλάχιστον ένα χρόνο για να δεις εάν θα ωριμάσουν οι σφιγκτήρες του παιδιού σου. Από αυτά που περιγράφεις δίνεις την υποψία ότι και τα διουρητικά προκάλεσαν το πρόβλημα αυτό καθώς έχει μάθει ο οργανισμός να ουρεί πολύ συχνά και χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο διάστημα προκειμένου η νευρολογική κατάσταση του συστήματος να “ξεχάσει” το αντανακλαστικό της ούρησης λόγω των διουρητικών και να επανέλθει στα φυσιολογικά, όπως επίσης και το χειρουργείο που έκανε το παιδί σου σίγουρα του έχει δημιουργήσει μία ανασφάλεια και μία ψυχολογική διαταραχή καθώς το παιδάκι δέχτηκε ένα βαρύ χειρουργείο, δεν ήταν φυσικά κάτι απλό όπως μια σκωληκοειδίτιδα. Επομένως αφενός θα περιμένετε και αφετέρου θα προσπαθήσετε να ενισχύσετε την ψυχολογία του παιδιού προκειμένου να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164