Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά κάθε εβδομάδα στις δικές σας ερωτήσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 2,5 χρονών ακριβώς. Μιλάει κανονικά και είναι πάρα πολύ εύστροφος, ετοιμόλογος και απόλυτα συνεννοήσιμος, όμως τώρα τελευταία έχει αρχίσει να με καθοδηγεί για το πώς να μιλήσω. Ενδεικτικά, μού λέει: “Μαμά, πες, τι κάνεις εκεί Κωνσταντίνε;”. Περιμένει λοιπόν από εμένα να το πω ώστε αν μού απαντήσει μετά και συνεχίζει έτσι. Εγώ και ο μπαμπάς του τυχαίνει λόγω ανεργίας να είμαστε πολλές ώρες μαζί του, τού μιλάμε συνέχεια και παίζουμε πολύ μαζί προσπαθώντας να του δίνουμε πολύ ποιοτικό χρόνο. Όμως αυτό που μάς καθοδηγεί συνέχεια με ψιλοανησυχεί. Θα ήθελα τη γνώμη σας και πώς να το αντιμετωπίσω”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτά που περιγράφετε είναι πάρα πολύ χαριτωμένα για το πώς καταφέρνει ένα έξυπνο παιδί να σας χειρίζεται πράγμα το οποίο έπρεπε να το κάνετε εσείς σαν γονείς. Συγχαρητήρια που έχετε ένα έξυπνο παιδί, προσπαθήστε να φανείτε πιο έξυπνη από αυτό για να μπορέσετε εσείς να τον χειριστείτε όπως πρέπει. Το παιδί σας σίγουρα δεν έχει κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 3 μηνών. Άρχισε εμετούς από 2 μήνών. Τού κάναμε υπέρηχο ΓΟΠ και διαγνώστηκε και επίσημα παλινδρόμηση. Αρίσαμε τα ειδικά αντιαναγωγικά γάλατα αλλά επειδή δεν τα έπινε τα σταματήσαμε και συνεχίζουμε το ALMIRON 1 μαζί με το σιρόπι EPADOREN (1cc πρωί-μεσημέρι-βράδυ). Δεν το θηλάζω. Μπορώ να πω ότι σταμάτησαν οι ρουκετοειδείς εμετοί αλλά συνεχίζει και βγάζει γουλιές. Μερικές φορές καθόλου και άλλες φορές ξανακάνει μικρούς εμετούς με το ρέψιμο. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;”
Απάντηση
Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι ακόμη λίγη υπομονή διότι μετά τους 4 μήνες η “βαλβιδουλα” που βρίσκεται μετάξύ του οισοφάγου και του στομάχου αρχίζει να δυναμώνει και έτσι σταματάνε αυτοί οι εμετοί και κατά συνέπεια η ΓΟΠ. Εκτός από τα γάλατα και το σιρόπι που δίνετε μπορείτε να βάζετε το παιδί να κοιμάται με υπερυψωμένο κατά 10% το στρωματάκι του ώστε το γάλα να πηγαίνει προς τα κάτω και επίσης αρκετές φορές να το αφήνετε στο ριλάξ με κλίση περίπου στο 30 με 40%.
Ερώτηση
“Η κορούλα μου είναι 2 μηνών και κοιμάται το βράδυ στις 23.00 έως τις 7 το πρωί. Πότε πρέπει να τη βάλω στο δικό της δωμάτιο;”
Απάντηση
Καταρχήν, οποιαδήποτε στιγμή το παιδί μπορεί να πάει σε ένα δικό του δωμάτιο. Επειδή όμως τουλάχιστον μέχρι να συμπληρώσει τους 12 πρώτους μήνες της ζωής χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση από τη μαμά του ώστε και να βλέπετε ότι αναπνέει σωστά και όταν γκρινιάζει, έχει μύξες κλπ θα πρέπει να βρίσκεστε στο δωμάτιό του καλό θα ήταν μέχρι το χρόνο να κοιμάται σε δικό του κρεβάτι στο δωμάτιο των γονιών και ποτέ βέβαια δεν το παίρνουμε στο κρεβάτι μας. Μετά το χρόνο είναι μία καλή περίοδος να αλλάξει το παιδί δωμάτιο διότι και το ίδιο θέλει αλλαγή παραστάσεων και μπαίνει σε πιο ασφαλή ηλικία.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 ετών και μέσα σε μια εβδομάδα παραπονέθηκε 2 φορές για πόνο στο μέτωπο μετά το πρωινό ξύπνημα. Δεν του έδωσα κανένα αναλγητικό γιατί ο πονοκέφαλος ήταν παροδικός και πέρασε μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν έχει κάνει ξανά παράπονα για πονοκέφαλο, ήταν απύρετο και ευδιάθετο όλη την ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι από μωρό κοιμάται αργά, περίπου μεσάνυχτα και συνεπώς ξυπνάει αργά. Να ανησυχήσω για κάτι σοβαρό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη δε φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να φροντίσετε να κοιμάται το παιδί περισσότερες ώρες και φυσικά όχι τόσο αργά. Λίγος ύπνος και πρωινό ξύπνημα προκαλούν ποονοκέφαλο. Από κει και πέρα παρακολουθείτε μήπως υπάρχει μία υποβόσκουσα ιγμορίτιδα που κατά τη διάρκεια του ύπνουλόγω συσώρρευσης βλεννών μπορεί να του προκαλούν πονοκέφαλο το πρωί.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 3,5 χρονών και μετά τα 3 του ξεκίνησε παιδικό σταθμό.Το πετσάκι γύρω από το γεννητικό του όργανο δεν τραβιέται μέχρι πίσω, περίπου μέχρι την μέση. Η παιδίατρος μού είπε ότι είναι καλά και να μην το πειράζω αρκετά μόνο μέχρι εκεί που κατεβαίνει. Εγώ ανησυχώ λιγάκι. Μήπως θα έπρεπε να τον πάω σε παιδοχειρούργο;”
Απάντηση
Καλό θα ήταν μετά τα 2 εάν η κεφαλή του πέους δεν αποκαλύπτεται πλήρως να γίνεται μία σχετική αποκόλληση των συμφύσεων ώστε να μπορεί να γίνεται και καλύτερα η καθαριότητα. Βέβαια εάν η παιδίατρός σας δεν ανησυχεί σημαίνει ότι μάλλον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Από κει και πέρα, αυτό το λίγο που χρειάζεται μπορεί να το κάνει και η παιδίατρός σας και ο παιδοχειρουργός.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 6 χρονών. Έχει αλλεργία στα μάτια εδώ και 2 χρόνια. Τώρα έχουν γίνει και τα μάτια κάτω σαν να έχουν φουσκώσει και η επιδερμίδα γύρω στο μάτι έχει ξηράνει πολύ και έχει φαγούρα”.
Απάντηση
Η εποχή που διανύουμε, δηλαδή η άνοιξη είναι γεμάτη αλλεργίες στη γύρη και ειδικά στο πεύκο, στην ελιά και στο περδικάκι. Ένα παιδί που έχει αλλεργία στα μάτια είναι σίγουρο ότι αυτή την εποχή θα έχει μία έξαρση στα συμπτώματά του. Εκτός από αντισταμινικά φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε σταγόνες ή σιροπάκια θα πρέπει να κάνετε και λίγη υπομονή μέχρι να περάσει αυτή η περίοδος.
Ερώτηση
“Πότε πρέπει να κάνει ωτοπλαστική ένα παιδί;”
Απάντηση
Εξαρτάται από την ανατομική πάθηση που έχει, το βάρος του και την ηλικία του. Υπάρχουν παθήσεις που πρέπει το παιδί να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του δηλαδή γύρω στα 18 χρόνια και άλλες που επείγουν από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Αυτό θα σας το πει ένας πλαστικός χειρουργός για παιδιά.
Ερώτηση
“Ποιο γιαούρτι να δώσω στο μωρό μου; Είναι 9 μηνών. Το εμπόριο έχει πολλά και διάφορα”.
Απάντηση
Θα πρέπει να προτιμήσετε ένα γιαούρτι που δεν έχει ζάχαρη, δεν είναι γλυκό και δεν είναι πλήρες λιπαρών. Θεωρώ ότι ένα γιαούρτι γύρω στα 4% λιπαρά είναι πάρα πολύ καλό. Από κει και πέρα έχει σημασία και η γεύση, δηλαδή μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα γιαούρτια προκειμένου να πετύχετε τη γεύση που αρέσει στο παιδί. Εάν προτιμήσετε κάποιο που είναι λίγο ξινό τότε θα μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο φρέσκο φρούτο από αυτά που του αρέσουν, για παράδειγμα μπανάνα, μήλο, πορτοκάλι προκειμένου να φτιάξετε τη γεύση του. Όσον αφορά στην ποσότητα μέχρι 200-250 γρ σαν απογευματινό είναι αρκετό.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 6 και εδώ και μια βδομάδα παίρνει claripen για βρογχίτιδα καθώς και αερολίν. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι συνεχίζει και βήχει έντονα παρόλο που έχουν περάσει πολλές μέρες που παίρνει αντιβίωση. Πιστεύετε ότι πρέπει να τον ξαναδεί άμεσα παιδίατρος ή είναι κάτι το φυσιολογικό και να περιμένω να ολοκληρώσει την αντιβίωση (10 μέρες);”
Απάντηση
Όταν ένα παιδί έχει βρογχίτιδα δεν θεραπεύεται αμέσως. Μπορεί και μετά τις 10 ημέρες που θα διαρκέσει η θεραπεία του να έχει ένα σχετικό βήχα, οπότε σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί τα βλεννολυτικά για μερικές ακόμη ημέρες. Καλό είναι να το δει ο παιδίατρός του για να σας πει εάν θα σταματήσει τα φάρμακα ακριβώς στις 10 μέρες, εάν θα τα συνεχίσει ή εάν πρέπει να διαμορφώσει διαφορετική θεραπεία διότι κατά τη διάρκειά της μπορεί να προστεθεί και άλλου είδους βήχας που να χρειαστεί διαφορετικά φάρμακα.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 12 μηνών. Πίναμε το γάλα frezlac 3, το βιολογικό σε σκόνη αλλά έχει καταργηθεί. Μπορείτε να μού προτείνετε άλλο γάλα; Δεν θέλω να πάω στα εβαπορέ ακόμη τουλάχιστον. Σε ποια ηλικία μπορώ να δώσω φρέσκο;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτό που ισχύει στη σύγχρονη παιδιατρική είναι ότι μετά το χρόνο μέχρι 3 χρονών τα παιδιά πρέπει να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3 τα οποία κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης. Μετά τα 3 χρόνια μπορείτε να του δώσετε οποιοδήποτε γάλα νομίζετε.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών. Λέει τα πάντα, είναι πανέξυπνος και δραστήριος αλλά ψευδίζει σε ορισμένα σύμφωνα όπως το ρ, το σίγμα και το ψι. Αναρωτιέμαι αν είναι λόγω ηλικίας ή αν πρέπει να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτή. Σημειώνω ότι άρχισε να μιλάει στα 2,5 και ότι δεν έχει αρχίσει το σχολείο”.
Απάντηση
Η ηλικία του παιδιού σας δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε μικρή για να πούμε ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει σωστά την άρθρωσή του. Μπορείτε να περιμένετε ακόμα τουλάχιστον 6 μήνες. Πορσπαθήστε εσείς να το βοηθήστε στο σπίτι και αν δείτε ότι μετά τους 6 μήνες δεν έχει διορθωθεί μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή ώστε να κάνει ειδικές ασκήσεις ώστε όταν θα πάει στο σχολείο να μην έχει αυτό το πρόβλημα.
Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Έχω ένα κοριτσάκι 3,5 ετών και έχει εκ γενετής τις θηλές προς τα μέσα. Μπορώ να κάνω κάτι εγώ γι’ αυτό τώρα ή αργότερα;”
Απάντηση
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται να επέμβετε σε αυτό. Οι θηλές δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη ανάπτυξη του στήθους. Όταν θα μεγαλώσει και έρθει η περίοδος για να θηλάσει τότε εάν οι θηλές εξακολουθούν να είναι εισέχουσες θα μπορούσε με ειδικές ασκήσεις και μασάζ να τις βγάλει προς τα έξω.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ