Ερώτηση
“Είμαι μια νέα ηλικιακά μανούλα ενός μωρού 13 μηνών. Έχω μια τεράστια απορία σχετικά με την γέννησή του στην 37 βδομάδα με βάρος 2700 και 49 εκατοστά. Θεωρήθηκε iugr μιας που στον υπέρηχο έδειχνε να έχει βάρος 2100. Ευτυχώς το μωρό είναι υγιές και δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Σήμερα ήμαστε 13 κιλά με 84 εκατοστά ύψος. Περπατάμε και λέμε και κάποιες λεξούλες. Θα σας παρακαλούσα να μου γράψετε τι χαρακτηριστικά έχουν και από τι νοσούνε τα μωρα iugr μιας που η ενημέρωση είναι ελάχιστη. Εκτιμώ πολύ τη γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα μωράκια που περιγράφετε έχουν ενδομήτριο περιορισμό ανάπτυξης, δηλαδή έχουν κακή ανάπτυξη στην κοιλιά της μαμάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αιτίες είναι πάρα πολλές αλλά πιο συχνά περιλαμβάνουν την κακή διατροφή της μητέρας ή την έλλειψη επαρκούς παροχής οξυγόνου στο έμβρυο. Μερικές από αυτές είναι: κάπνισμα της μητέρας, αναιμία της μητέρας, διαβήτης κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία, πολλαπλή κύηση, χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, ενδομήτρια λοίμωξη κ.ά. Όπως καταλαβαίνεται η πορεία της εγκυμοσύνης και του νεογνού θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της αιτίας.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2,5 χρονών. Ακόμα κοιμάται μαζί μας αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι παρόλο που ξυπνά νωρίς γιατί πάει νηπιαγωγείο, τα βράδια δεν κοιμάται νωρίς ( κοιμάται μετά τις 11 το βράδυ). Δεν ξέρω τι να κάνω”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, και σεις αντιμετωπίζετε ένα πάρα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αποκτάται όταν το παιδί αρχίζει να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του. Ενώ το συναίσθημα αυτό είναι πολύ ισχυρό γίνεται βάσανο στην προσπάθειά σας να απομακρύνετε κάποια στιγμή το παιδί από το κρεβάτι σας. Θα σας έλεγα ότι είστε ακόμα σε περιθώρια χρόνου να το αποφασίσετε εγκαίρως και να απομακρύνετε το παιδί από το κρεβάτι σας, δεδομένου ότι όσο περνάει ο καιρός αυτό θα χειροτερεύει. Βέβαια στη βιβλιογραφία υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος: ο ένας είναι να αφήσετε το παιδί από μόνο του και να αποφασίσει αυτό πότε θέλει να απομακρυνθεί από το κρεβάτι σας και να πάει στο δικό του δωμάτιο. Ο άλλος είναι ευθύς από τώρα να επιβάλλετε με κάποιον τρόπο τους κανόνες μέσα στην οικγένεια και στο πσίτι και με αποφασιστικότητα να μετακομίσετε το παιδί στο κρεβάτι του και στο δωμάτιό του χωρίς να κάνετε πισωγυρίσματα. Έτσι το παιδί θα μπει σε κάποιο πρόγραμμα και έτσι θα έχει το δικό του βιολογικό ρολόι και θα κοιμάται τις ώρες που σιγά σιγά θα του επιβάλετε. Η επιλογή είναι δική σας και καλή επιτυχία.
Ερώτηση
“Είμαι οδοντίατρος από Καλαμάτα και θα το εκτιμούσα πολύ αν μου απαντούσατε σε μία ερώτηση σημαντική για εμένα που αφορά το παιδί μου. Σε ηλικία 3.5 χρονών κατάπιε μια μπαταρία μικρή πλακέ, από παιχνίδι. Επειδή δεν ήμασταν σίγουροι,του βγάλαμε μία ακτινογραφία στην κοιλιά για να βεβαιωθούμε. Από λάθος του ακτινολόγου έβγαλε και δεύτερη. Η μπαταρία ήταν όντως μέσα του. Περιμέναμε μερικές μέρες μήπως την αποβάλλει αλλά δε βρέθηκε. Είπαμε να κάνουμε κι άλλη ακτινογραφία. Κάποιος γνωστός παιδίατρος μας πρότεινε ακτινοσκόπηση για λιγότερη ακτινοβολία. Έτσι και κάναμε. Η εξέταση κράτησε μερικά λεπτά. ο ακτινολόγος που την έκανε μας είπε ότι η ακτινοβολία που πήρε το παιδί είναι περίπου σαν μία ακτινογραφία. Μετά από καιρό άρχισα να ψάχνω πληροφορίες στο internet και παντού αναφέρεται ότι η ακτινοσκόπηση έχει ακτινοβολία παρόμοια με την αξονική. Θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Πιστεύετε ότι κάναμε κάτι λάθος; Μπορεί να έχει γίνει κάποια βλάβη στο παιδάκι; Η παιδίατρος μας μάς είπε ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε βγάλει καν την πρώτη ακτινογραφία. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας”.
Απάντηση
Φίλε πατέρα, πρώτον θα μπορούσε η μπαταρία να εντοπιστεί και με μία απλή ακτινογραφία και να μην προχωρήσετε σε περαιτέρω έλεγχο. Δεύτερον, η ποσότητα της ακτινοβολίας που πήρε το παιδί με την ακτινοσκόπηση εξαρτάται από το χρόνο που διήρκησε η εξέταση και τον βαθμό ακτινοβολία που είχε βάλει ο χειριστής στο μηχάνημα. Επομένως δεν μπορώ να σου απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου. Σίγουρα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, η ακτινοβολία που παίρνει το παιδί μπορεί φτάσει ακόμα και αυτήν που έχει μία αξονική.Τελικά επειδή η παραμονή της μπαταρίας μέσα στο παιδί ήταν κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού μετράει στο τέλος η αφαίρεσή της και όχι τόσο το πόση ακτινοβολία πήρε. Καλό θα είναι από δω και πέρα να αποφύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα να ακτινοβοληθεί το παιδί δεδομένου ότι οι ακτινοβολίες αθροίζονται στον οργανισμό για όλη του τη ζωή.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Θα ήθελα να με βοηθήσετε στο εξής πρόβλημα: ο γιος μου είναι σχεδόν 3 χρονών και μέχρι 20 μηνών τον θήλαζα. Στο διάστημα αυτό ξυπνούσε κάθε μία ώρα να τον θηλάσω μιας και τις στερεές τροφές δεν τις έτρωγε σχεδόν καθόλου. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι κ τώρα μπορεί να ξυπνήσει 10 φορές το βράδυ για να τον κουνήσω στα πόδια κ μόλις τον βάλω στο κρεβάτι του να ξυπνήσει κ πάλι τα ίδια. Έχω ξημερώσει ατελείωτα βράδια να τον κοιμίζω. Έχω απελπιστεί κ γω κ ο σύζυγός μου και όλη αυτή η κατάσταση φέρνει πολύ εκνευρισμό στην οικογένεια. Τώρα ξεκίνησα κ του δίνω λουΐζα για να ηρεμεί λίγο κ βλέπω βελτίωση. Έχω γίνει ράκος, με αποτέλεσμα να νευριάζω με το παραμικρό σε ο,τι κάνει, να μην έχω όρεξη για τίποτα. 2ον θα ήθελα να σας πω ότι δεν τρώει φρούτα, με το ζόρι. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω γιατί όλο αυτό το ξενύχτι μου δημιουργεί πολλά προβλήματα στον εαυτό μου. Ανησυχώ μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Να σας πω ότι το συζήτησα με τον παιδίατρο κ μου είπε να κάνουμε ομοιοπαθητική κ να του δώσει μια κάψουλα που είναι φυτική. Βοηθήστε με σας παρακαλώ με την συμβουλή σας για τη την έχω πολύ ανάγκη”.
Απάντηση
Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οποιοδήποτε θέμα κι αν έχει το παιδί σας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο και όχι με φάρμακα. Καταλαβαίνω ότι έχετε φτάσει σε ένα οριακό σημείο πλην όμως όλα αυτά εξαρτώνται από εσάς διότι εσείς ανεχτήκατε την κατάσταση να φτάσει μέχρι εδώ. Άρα και εσείς πρέπει να δώσετε τη λύση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είστε αποφασιστική και να βάλετε τους κανόνες σας στη συμπεριφορά της οικογένειάς σας. Το παιδί πρέπει από τώρα να μάθει τους ρόλους στην οικογένεια. Αφήστε το και καμιά φορά να κλάψει το βράδυ. Δεν πρέπει να είστε πάντοτε διαθέσιμη διότι το παιδί παρεξηγεί την συμπεριφορά σας και τελικά το κάνετε να αισθάνετε ανασφαλεια και να μην ξέρει το ίδιο τι θέλει και τι όχι. Μπορείτε φυσικά να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο ώστε να σας δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που θα χειριστείτε το θέμα. Επανλαμβάνω όμως σίγουρα μη χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Όσον αφορά τη διατροφή του και σ αυτό το κομμάτι θέλει υπομονή, δοκιμάστε διάφορα με διάφορες γεύσεις με διάφορους συνδυασμούς προκειμένου να πετύχετε αυτό που θα μπορούσε να φάει το παιδάκι σας. Επίσης το πρώτο πρόβλημα που περιγράφετε μπορεί να είναι και μία αιτία και μία αφορμή ώστε το παιδί να σας χειρίζεται και αυτό να μεταφέρει ακόμα και στη διατροφή του διότι εκεί βλέπει ότι εσείς αντιδράτε έτσι που να δείχνετε ότι σας ενοχλεί και μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί μπορεί να θέλει να σας δοκιμάσει, να σας χειριστεί ή ακόμα και να σας τιμωρήσει.
Ερώτηση
“Αφαίρεσα ένα τσιμπούρι από το δύο ετών αγοράκι μου, το οποίο δεν είχε εισχωρήσει στο δέρμα. Είναι σκόπιμο να πάρει αντιβίωση προληπτικά;”
Απάντηση
Φυσικά και όχι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σε αυτή την περίπτωση να πάρει το παιδί προληπτικά μία αντιβίωση που ουσιαστικά παρέχει τοξικές ουσίες που δεν τις χρειάζεται. Μόνο σε περίπτωση που υπάρξει λοίμωξη από το τσίμπημα η οποία είναι ορατή και σωστά διαγνωσμένη θα χρειαστεί το παιδί σας να πάρει κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 9 μηνών που από 3 μηνών ταλαιπωρείται από ατοπική δερματίτιδα. Έχει στα ποδαράκια του, στις πτυχές και πίσω από τα γόνατα. Δυστυχώς έχει και πολύ φαγούρα. Έχω δοκιμάσει κεραλοιφή, βαζελίνη, κρέμες για το έκζεμα, φεύγει για λίγο και μετά ξαναβγάζει. Πρέπει να κάνουμε ειδικές εξετάσεις για αλλεργίες στις τροφές; Υπάρχει κάποια κρέμα πιο αποτελεσματική;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα οι ατοπικές δερματίτιδες βασανίζουν αρκετά τα παιδιά τη σημερινή εποχή και συνήθως το πρόβλημα διαρκεί μέχρι να γίνουν 1 έτους. Σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον παιδοαλλεργιολόγο προκειμένου να γίνουν και εξετάσεις στην προσπάθεια να ανακαλύψετε ποιες ουσίες του δημιουργούν πρόβλημα και δεύτερον να σας χορηγήσει ειδική προληπτική αγωγή που μπορεί να περιέχει από απλά αντισταμινικά μέχρι και κορτιζόνη. Μην κάνετε τίποτα αν δεν συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διότι στην προσπάθειά σας να λύσετε το πρόβλημα μπορεί να χορηγείτε φάρμακα που είναι περιττά και επικίνδυνα για το παιδί.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3.5 ετών και φέτος το καλοκαίρι καταφέραμε να κόψουμε τα τσισάκια της εντελώς. Τις τελευταίες μέρες όμως της ξεφεύγουν το βράδυ στον ύπνο της. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη καταρχήν μην πανικοβάλλεστε και μη δείχνετε στο παιδί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η ηλικία του είναι οριακή για να λυθεί το θέμα του ελέγχου των σφιγκτήρων. Είναι σε μία φάση που μπορεί καμιά φορά με΄σα στον ύπνο ειδικά όταν κοιμάται βαθιά ή ακόμα όταν έχει κάποιο στρες να της ξεφεύγουν τα τσίσα της. Η μέθοδος είναι λίγο πριν κοιμηθεί να τη βάζετε να κάνει τσίσα της και δύο ώρες μετά τον ύπνο να την ξυπνάτε κανονικά, να έχει επίπεδο συνείδησης και να την πηγαίνετε να κάνει τσίσα της. Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά θα μπορέσει να ελέγξει τους σφιγκτήρες της.
Ερώτηση
“Το μωρο μου είναι 3,5 μηνών και πάσχει από διαγνωσμένη ΓΟΠ. Πώς μπορώ να βοηθήσω τον ύπνο του που είναι κάποιες φορές πολύ ανήσυχος; Πού είναι καλό να κάθεται όλη την ημέρα και πότε θα μου συνιστούσατε να του αρχίσω τις στερεές τροφές; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη μεταξύ των 3 και 4 μηνών η ΓΟΠ επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό οπότε θα αρχίσετε ίσως να βλέπετε περισσότερο το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν δεν βλέπετε να κάνει αναγωγές μία ποσότητα γάλακτος ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο και αυτό δημιουργεί στο παιδί καούρες και τσουξίματα με αποτέλεσμα μέσα στον ύπνο του να βλέπετε ότι είναι ανήσυχο. Θα πρέπει να χορηγήσετε στο παιδί σας κάποιο αντιαναγωγικό γάλα εφόσον δεν θηλάζετε και εάν το πρόβλημα συνεχίζει υπάρχουν και 2 σιροπάκια που βοηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης του τοπικού προβλήματος. Επίσης πριν κάνετε τοιδήποτε καλό θα ήταν να κάνετε ένα υπερηγοχράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού το παιδί μείνει 3 ώρες νηστικό ώστε να διαπιστώσετε σε τι βαθμό υπάρχει αυτή η ΓΟΠ. Όσον αφορά τη θέση που πρέπει να κοιμάται ή να κάθεται θεωρούμε ότι πρέπει ότι και το στρωματάκι και το καθισματάκι του παιδιού να είναι λίγο υπερυψωμένα περίπου στις 10 μοίρες ώστε να πηγαίνει το γάλα προς το στομάχι. Όσον αφορά στη διατροφή του στα παιδιά αυτά εφόσον δεν θηλάζουν μπορούμε μετά τους 3 με 4 μήνες να ξεκινήσουμε κρέμες βανίλια-ρυζάλευρο που δημιουργούν μεγαλύτερο όγκο μέσα στο στομάχι ώστε να μειώνονται οι αναγωγές. Μετά τους 6 μήνες όπως συμβαίνει σε όλα τα παιδιά ξεκινούμε κρέας και χόρτα.
Ερώτηση
“Θα χρειαστώ για άλλη μια φορά την βοήθεια σας. Η κόρη μου είναι 33 μηνών και πήγαμε πρώτη φορά παιδικό. Το πρόβλημα μας είναι κατά την επιστροφή σπίτι, έχουμε φοβερές εκρήξεις θυμού δεν με αφήνει να κουνηθώ, θέλει αγκαλιές και να μην την αφήνω καθόλου, πράγμα αδύνατο. Επίσης έχουμε νυχτερινή ενούρηση ενώ πριν δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Αναρωτιέμαι όλα γίνονται γιατί πάμε παιδικό.”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα έκανες μόνη σου τη διάγνωση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με το παιδί σου. Είναι χαρακτηριστικό πολλά παιδιά όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό να συμπεριφέρονται κατ αυτόν τον τρόπο. Βέβαια συνήθως είναι οι πρώτες μία με 2 βδομάδες που το παιδί δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Μετά υποτίθεται ότι άν περνάει καλά στον παιδικό σταθμό θέλει να ξυπνάει και το σαββατοκύριακο για να πηγαίνει στο σχολείο. Άρα σε πρώτη φάση θα πρέπει να ελέγξετε την κατάσταση που επικρατεί στον παιδικό σταθμό, δηλαδή μήπως υπάρχει κάποιο παιδάκι που της παίρνει τα παιχνίδια ή της συμπεριφέρεται άσχημα ή ακόμα και το πόσο γλυκιά είναι η δασκαλίτσα της. Από κει και πέρα αν δείτε ότι πραγματικά το παιδί αδυνατεί να παρακολουθήσει το σταθμό τότε θα πρέπει να ένα χρονικό δια΄στημα να το σταματήσετε και μετά να επανέλθετε.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 5 ετών και κατά την επίσκεψή μας σε οδοντίατρο (ήταν η 2η φορά) παρουσίασε εξάνθημα στο πρόσωπο, το οποίο υποχώρησε με την αποχώρηση μας από το οδοντιατρείο. Να σημειώσω ότι είχε περάσει από ίωση. Η δική μου υπόθεση είναι ότι προκλήθηκε από τον φόβο του και την ανησυχία του επειδή ο γιατρός μας είπε να μείνουμε έξω για να δημιουργήσει σχέση με το παιδί. Ποια είναι η γνώμη σας; Τι προτείνετε σε περίπτωση που ξανασυμβεί;”
Απάντηση
Καταρχήν είναι σίγουρο ότι αν το παιδί είχε ένα αλλεργικό εξάνθημα δεν θα υποχωρούσε τόσο γρήγορα. Είναι σίγουρα αυτό που από μόνη σας έχετε ερμηνεύσει δηλαδή το στρες της επίσκεψης στον οδοντίατρο δημιούργησε αυτό το εξάνθημα στο πρόσωπο. Είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές ακόμη και όταν το παιδί πηγαίνει στον παιδίατρο και φοβάται το εμβόλιο. Θα πρέπει να βρείτε κάποιον τρόπο σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο ώστε να πλησιάσει το παιδί χωρίς να του κάνει κάποια επεμβασούλα ώστε να δημιουργηθεί μία φιλική ατμόσφαιρα και κάποια εμπιστοσύνη και το παιδί πιο ήρεμο να μπορέσει να αντιμετωπίσει την οδοντιατρική επίσκεψη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ