Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών για τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά!

Ερώτηση
“Γεια σας. Έχω ένα γιο 21 μηνών ο οποίος, μετά απο μια ίωση που πέρασε, έκανε και ωτίτιδα παίρνει augmentin, αρνείται να πιεί γάλα, δε θέλει καν να το δοκιμάσει.Τι να κάνω; Δοκίμασα να αλλάξω μάρκα στο γάλα, να το πιει με το καλαμάκι αλλά δε θέλει καν να δοκιμάσει.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καμιά φορά όταν ένα παιδί είναι άρρωστο και παίρνει και φάρμακα, διαταράσσεται η όρεξή του. Και συνήθως μετά το πέρας της θεραπείας επανέρχεται και η όρεξη και η διάθεσή του. Άρα θέλει υπομονή μέχρι να περάσει αυτή η περίοδος. Βέβαια δεν αφήνουμε το μωρό χωρίς να φάει, τού δίνουμε λιγότερες ποσότητες και πιο συχνά ώστε να παίρνει τελικά μέσα στο 24ωρο αρκετή ποσότητα τροφής είτε αυτό είναι σε γάλα είτε σε άλλα τρόφιμα.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτησω γιατί ο γιος μου σηκώνει χέρι στα αλλά παιδακια, είναι 19 μηνών.”

Απάντηση
Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, είναι η ηλικία των παιδιών που αρχίζουν να δείχνουν την προσωπικότητά τους και θέλουν να επιβληθούν στα άλλα παιδιά. Φυσικά δεν πρέπει να το τιμωρήσετε γι’ αυτό ούτε να του φέρεστε άγρια και βίαια. Πρέπει με διακριτικότητα να προσπαθήσετε να το πείσετε ότι δεν είναι κάτι σωστό. Βέβαια κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιο άλλο παιδάκι που θα σηκώσει χέρι στο δικό σας κι έτσι ο κανακάρης σας θα καταλάβει ότι δεν μπορεί μόνο αυτός να κάνει αυτή την πράξη και θα αρχίσει να μαζεύεται.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 6 μηνών και το τελευταίο διάστημα παρατήρησα ότι όταν ουρεί φουσκώνει πολύ το πουλάκι του. Ο παιδίατρος του το “άνοιξε”, αλλά μετά από λίγες μέρες το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχώ; Ο μπέμπης δε δείχνει να πονάει πάντως.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα αφού και ο παιδίατρός σας το έχει ελέγξει, έχει κάνει αυτή τη μικρή διάνοιξη. Το πιθανότερο από όλα είναι να βλέπετε ότι όταν ουρεί σηκώνεται το πέος σαν σε στύση. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολία θα πρέπει το μωρό σας να το δει παιδοουρολόγος.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών. Όταν γεννήθηκε, ο παιδίατρος είπε ότι είχε μια ήπια υδροκήλη, η οποία όμως τώρα απορροφήθηκε. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όταν ο μπέμπης κάνει τσίσα, το πουλάκι του δεν κάνει τον λεγόμενο “πίδακα”. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Ο παιδίατρος μού λέει να μην το πειράξω αλλά εγώ ανησυχώ επειδή τα άλλα δύο μου αγόρια δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που παρουσιάζει το μωρό σας δεν έχει καμία σχέση με την πορηγηθείσα υδροκήλη. Πράγματι, το υγιές παιδί πρέπει όταν κάνει τσίσα του να πετάγονται όπως ακριβώς το θέσατε, σαν πίδακας. Εάν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, επειδή πολύ πιθανόν είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα καλό είναι να το δει παιδοουρολόγος.

Ερώτηση
“Είμαι από τη Σίφνο. Το μωράκι μας είναι 3 μηνών και κάτι και απέκτησε βήχα, πότε ξηρό πότε με φλέμμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν τόσο επιμελής με τον ορό, τώρα χρησιμοποιώ 5 ml, αλλά δεν μπορώ να το κάνω με δύναμη γιατί κλαίει. Είναι τώρα δεύτερη μέρα. Μπάνιο δεν το έχω κάνει για να μην κρυώσει και ευκάλυπτο έχω μόνο το ρόφημα. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ρίχνοντας σταγόνες σε μια κούπα νερού που έχω δίπλα στη κούνια; Πυρετό δεν έχουμε. Επίσης χρησιμοποιώ μια κρέμα της mustella για διευκόλυνση της αναπνοής στο στήθος το βράδυ. Πίνουμε μέχρι 110ml γάλα με προσπαθεια για παραπάνω αλλά μάταια, το s26 gold για αναγωγές, παραπάνω δεν μου πίνει και ζυγίζει περίπου 5.050kg. Και η μύτη ειναι σαν να ροχαλίζει. Πείτε μου, να ανησυχώ; Τι να κάνω για να το βοηθήσω; Σας ευχαριστώ πολύ, έχουμε πρόβλημα με παιδίατρο εδώ γι’ αυτό καταφεύγω σε εσάς.”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι αλήθεια ότι η καλή καθαριότητα της μύτης προφυλάσσει το μωρό από πολλές ιώσεις και άλλες αρρώστιες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να καθαρίζετε τη μύτη του παιδιού οπωσδήποτε κάθε μέρα και αν ρουθουνίζει πρέπει να το κάνετε πολλές φορές. Επίσης πρέπει καθημερινά να κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, ακόμη και όταν είναι άρρωστο γιατί στην περίπτωση που έχει μύξες και βήχα, το μπάνιο, το ζεστό νερό και οι ατμοί συμβάλλουν στο να μαλακώσουν οι βλέννες και να βοηθηθεί το παιδί. Ο τρόπος που καθαρίζουμε τη μυτούλα του είναι ο εξής: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπούλες φυσιολογικού ορού, βάζοντας μία με δύο αμπούλες σε κάθε ρουθούνι πολλές φορές τη μέρα, δεύτερον υπάρχει ένα θαλασσινό νερό σε σπρέι που με ένα έμβολο εκτινάσει συγκεκριμένη ποσότητα και με συγκεκριμένη δύναμη θαλασσινού νερού στη μύτη και αυτό παρασύρει τις βλέννες και το παιδί τις καταπίνει και τις βγάζει με τα κακά του. Μετά από αυτή την καθαριότητα, υπάρχει ένα μικρό σωληνάκι που κάνετε αναρρόφηση και καθαρίζετε τη μυτούλα από τις βλέννες. Μπορείτε να έχετε έναν υγραντήρα που θα αγοράσετε από τα είδη μπεμπέ ή από φαρμακείο. Τον γεμίζετε με νερό, έχει μια αυτονομία περίπου 7 ώρες, δημιουργεί ατμούς μέσα στο χώρο που είναι το παιδί και βοηθάει στην απελευθέρωση της μύτης από τις βλέννες. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα στον υγραντήρα 2-3 σταγονίτσες ευκαλυπτέλαιο.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 8 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Είναι αγόρι, έχει ύψος 79 εκ και είναι 10,500 κιλά. Στον 7ο μήνα άρχισα να του δίνω φρούτα και τώρα τού δίνω και σούπες (χορτόσουπα, μοσχάρι, γαλοπούλα κ.ά.).Τις υπόλοιπες ώρες τον θηλάζω.Ε ίναι φυσιολογική η τόση ανάπτυξή του; Να σημειώσω ότι έχει αλλεργία στο αγελαδινό. To καταλάβαμε με τις βλέννες που έβγαζε πιο μικρός και τώρα με την ατοπικη δερματίτιδα. Εγω πίνω κατσικίσιο γάλα και δεν τον πειράζει. Πότε πρέπει να κάνω τεστ για την αλλεργία; Και πότε θα φύγει; Πώς θα διαπιστώσω ότι έφυγε; Ψάρι και αυγό θα φάει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα η ανάπτυξη του μωρού σας απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ φυσιολογική. Εξετάσεις για αλλεργία στο γάλα και γενικότερα για άλλες αλλεργίες εφόσον το παιδί δεν παρουσιάζει κάποιο επείγον πρόβλημα, καλό είναι να τις κάνετε μετά τους 12 μήνες. Δεν ξέρουμε η αλλεργία πότε θα εγκαταλείψει το παιδί, καμιά φορά μπορεί να το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Ψάρι και αυγό σε παιδιά που παρουσιάζουν κάποια μορφή αλλεργίας συνήθως τα ξεκινάμε μετά τους 10 και 12 μήνες.

Ερώτηση
“Θηλάζω αποκλειστικά μέχρι τώρα την κόρη μου, που είναι 5 μηνών. Γεννήθηκε 2,860kg και 51cm. Τώρα ειναι 6,700kg και 66cm. Μήπως πρέπει να τής δώσω στερεές τροφές νωρίτερα, καθώς δεν έχει όρεξη ιδιαίτερα.”

Απάντηση
Βάσει των στοιχείων που δίνετε το βάρος του μωρού σας και η ανάπτυξή του είναι πάρα πολύ καλά. Να έχετε υπόψη σας ότι ένα μωρό στους 5 μήνες της ζωής του πρέπει απλά να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να ανησυχείτε και μετά τους 6 μήνες της ζωής του μπορείτε να ξεκινήσετε κρέας και χόρτα.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το μωράκι μου είναι 23 ημερών και ενώ το προσωπάκι του μέχρι τώρα ήταν καθαρό, ξαφνικά άρχισε να βγάζει σπυράκια τύπου ακμής σε όλο του το κεφαλάκι. Εγώ το καθαρίζω καθημερινά με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό. Μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο για να φύγουν; Πότε υποχωρούν; Είναι ενοχλητικά για το μωρό;”

Απάντηση
Έχω την εντύπωση ότι μάλλον δεν καθαρίζετε πάρα πολύ καλά το μωρό σας. Η καθαριότητά του δεν πρέπει να γίνεται με φυσιολογικό ορό και γαζούλα αλλά θα πρέπει να σαπουνίζετε όλο το κεφάλι του μωρού, επίσης και το πρόσωπό του όπως και το σώμα του. Πιθανόν αυτό που έχει το παιδάκι σας να είναι από τη ζέστη, αυτό που λέμε δροτσίλες, ή βρεφική ακμή. Θα πρέπει λοιπόν να πάρετε ένα υποαλλεργικό σαμπουάν και σε περίπτωση που συνεχίζει να έχει το πρόβλημα συζητήστε με τον παιδίατρό σας μήπως έχει και κάποια μορφή αλλεργίας στο γάλα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 17 μηνών. Μέχρι τώρα του έδινα γάλα και γιαούρτι advance. Μπορώ να αρχίσω να του δίνω φρέσκο γάλα και γιαούρτι και αν ναι, με πόσα λιπαρά; Το γιαούρτι πρέπει να είναι στραγγιστό; Με ποια συχνότητα πρεπει να τρώει μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, χοιρινό μέσα στην εβδομάδα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη η σύγχρονη παιδιατρική λέει ότι τα παιδάκια από το χρόνο μέχρι 3 ετών θα πρέπει να τρέφονται με γάλατα νούμερο 3 διότι είναι πολύ πιο καλά εμπλουτισμένα και με μικρότερο πρωτεϊνικό φορτίο που δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία τους. Επίσης όσον αφορά στο γιαούρτι είναι μια πάρα πολύ καλή τροφή για το παιδί, καλό είναι να του δίνετε γιαούρτια με 4% λιπαρά και όχι αυτά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Όσον αφορά στις υπόλοιπες τροφές καλό είναι μέσα στην εβδομάδα να μοιράζετε τις μέρες με ποικιλία τροφών. Για παράδειγμα, ψάρι δύο φορές την εβδομάδα, μοσχάρι άλλες δύο, κοτόπουλο δύο φορές και τη μία μέρα που μένει μπορείτε να δίνετε αρνί, κατσίκι, χοιρινό κ.λπ. Τα όσπρια δεν τα δίνουμε σαν ολοκληρωμένη τροφή αλλά τα χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά σαν σαλάτα ή ρίχοντάς τα σε κάποια άλλη τροφή.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 17 μηνών. Πέρασε λοιμώδη μονοπυρήνωση πριν δυο μήνες. Σε λίγο θα γεννήσω το δεύτερο μωρό μου. Υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσει το ιό στο νεογέννητο; Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη μην ανησυχείτε καθόλου, μετά από 2 μήνες το παιδί σας δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν μεταδίδει τη νόσο που πέρασε. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο απ’ ό,τι θα κάνατε σαν να μην είχε νοσήσει.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164