Ερώτηση
“Έχω μία κορούλα 15 ημερών και τη θηλάζω. Έχει αρχίσει τα βράδια και κοιμάται πάνω από 4 με 5 ώρες, δεν την ξυπνάω για να φάει, περιμένω να ξυπνήσει από μόνη της. Κάνω το σωστό;”
Απάντηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φυσικά και δεν πρέπει να την ξυπνάτε. Το παιδί ξέρει πότε πεινάει και θα το ζητήσει, είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Βέβαια στη δική σας περίπτωση που αρχίζει τη νύχτα να κοιμάται περισσότερο είναι και το βολικότερ γιατί αν φτάσει να κοιμάται 6 με 7 ώρες κατά τη δειάρκεια της νύχτας είναι το επιθυμητό για να ξεκουράζεται και το παιδί και εσείς.
Ερώτηση
“Το αγοράκι μου που μόλις έχει χρονίσει, εδώ και μια βδομάδα ξυπναέι κάθε βράδυ, κλαίει κι εμείς επειδή μένουμε σε πολυκατοικία αναγκαστικά τον παίρνουμε μαζί μας. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;”
Απάντηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολλοί είναι οι λόγοι που ένα παιδάκι μετά το χρονο μπορεί να ξυπνάει τη νύχτα και να κλαίει. Συνήθως σε αυτή την ηλικία επειδή τα παιδιά βγάζουν δόντια πονάνε τα ούλα με αποτέλεσμα να κάνουν πιο ελαφρύ ύπνο και από τον πόνο να ξυπνάνε και να κλαίνε. Επίσης μπορεί κάποια στιγμή από μια αδιαθεσία να ξύπνησε και να το πήρατε αγκαλάι και αυτό να του έγινε συνήθεια και σαν βιολογικό ρολόι κάθε βράδυ να το ζητάει. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να βρείτε τι έιναι αυτό που κάνει το παιδί να ξυπναέι και βάσει αυτού να το βοηθήσετε. Επίσης πρέπει να ξέρετε εάν το παιδί την ώρα που κλαίει είναι ξύπνιο, δηλαδή έχιε επίπεδο συνείδησης ή κλαίει ενώ κοιμάται γιατί σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι και μία στοιχειώδης υπνοβασία. Όσον αφορα στην πολυκατοικία μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερο από τους ενοίκους κάποτε είχαν κι αυτοί παιδιά ή θα έχουν στο μέλλον επομένως μην παρασύρεστε από αυτό αλλά να λύσετε όμορφα το πρόβλημα του παιδιού σας.
Ερώτηση
“Ο γιος μας είναι 6 μηνών και αρνείται να φάει φρουτόκρεμα. Έχω δοκιμάσει διάφορυς συνδυασμούς αλλά τίποτα. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Δεν είναι υποχρεωτικό ένα παιδί να τρώει όλα τα φαγητά, είναι και θέμα γεύσεων. Βέβαια τα φρούτα τα θεωρούμε απαραίτητα γιατί παίρνει πολλές φυσικές βιταμίνες. Δεν ξέρω αν έχετε δοκιμασει όλους του τρόπους σίγουρα όμως δεν έχετε βρει αυτό που θα ήθελε το μωρό σας. Δοκιμάστε τα φρούτα ξεχωριστά, δοκιμάστε τα σε συνδυασμό με κάποιες γεύσεις που θα μπορέσετε να τις πετύχετε. Όταν λέμε φρούτα εννοούμε δεκάδες φρούτα που μπορεί να φάει το παιδί σας ακόμα και τα τροπικά, ανανά, παπάγια, μάνγκο. Δοκιμάστε λοιπόν διάφορες γεύσεις κάποια σίγουρα θα πετύχει.
Ερώτηση
“¨Εχω μια κορούλα 9,5 μηνών που μετά από πολύ κόπο και χωρίς πολλή στήριξη κατάφερα να θηλάσω αποκλειστικά. Γεννήθηκε 3.040 κιλά και τώρα ζυγίζει 7.500 κιλά. Δεν θέλει να τρώει σχεδόν καθόλου από κανένα φαγητό. Τρώει μόνο όποτε θέλει εκείνη. Πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να τριπλασιάσει το βάρος της όταν χρονίσεΙ. Είναι όμως πολύ καλό παιδί και ζωηρό. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη βάσει αυτων που γράφετε νομίζω ότι πάρα πολύ εύκολα το μωρό σας στο χρόνο θα έχει τριπλασιάσει το βάρος γέννησης, που πρέπει να είναι 9 κιλά και 120 γραμμάρια. Το ότι δεν θέλει να τρώει άλλα φαγητά είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ συχνά, στα μωράκια εκείνα που έχουν πετύχει να θηλάζουν σωστά. Το παιδί όμως καταλαβαίνει και ξέρει ποιο είναι το καλό. Θα προσπαθήσετε όμως σιγά σιγά να του δώσετε και άλλες τροφές γιατί από ένα σημείο και μετά το γάλα σας δεν το καλύπει.
Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και αρκετά φαγανιάρικο. Από 2 μηνών πίνει 180 ml γάλα. Τρώει 5-6 γεύματα τηη ημέρα και ξυπνάει μία φορά τη νύχτα κατά τις 4. Πώς μπορώ να κόψω αυτό το γεύμα; Κατά τις 9.30-10.00 πίνει το τελευταίο γεύμα και κοιμάται. Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Από τις 9.30 που τρώει το τελευταίο γεύμα μέχρι τις 4 το πρωί που ξαναξυπνάει είναι αρκετές ώρες. Και θα έλεγα ότι είναι φυσιολογικό εκείνη την ώρα να ξυπναέι το παιδί για να φάει. Θα πρέπει λοιπόν το 9.30 με 10 να το κάνετε 11.30 με 12 σαν τελευταίο βραδινό γεύμα ώστε αντί να ξυπναέι στις 4 που είναι μια δύσκολη ώρα για τους γονείς να ξυπναει στις 6 με 7 το πρωί. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει σιγά σιγά να πάτε προς τα πίσω το βραδινό γεύμα, δηλαδή αντί να τρώει 10 να το κάνετε 10, 10.30, 11 παρά, και το πρωινό αντίστοιχα να πάει στις 4 , 4.15, και μισή κ.τ.λ.
Ερώτηση
“Πώς να κόψω από την 3,5 κόρη μου την πιπίλα; Έχω και ένα αγοράκι 7 μηνών που παίρνει και αυτό πιπίλα.”
Απάντηση
Το κόψιμο της πιπίλας είναι πάρα πολύ εύκολο αλλά καμιά φορά αν οι γονείς δεν έχουν δύναμη να το κάνουν μπορεί να γίνει και πάρα πολύ δύσκολο. Σίγουρα η προσπάθεια για να κόψετε την πιπίλα θα έπρεπε να ξεκινήσει από τους 12 μήνες τη ζωής του παιδιού. Είνα ήδη αρκετά αργά γιατί τώρα το παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και απαιτεί αυτό που του αρέσει. Υπάροχυν διάφοροι έξυπνοι τρόποι για να την κόψετε. Ένας πολύ χαρακτηριστικός είναι κάθε δύο τρεις μέρες να κόβετε ένα μικρό κομμάτι της πιπίλας ώστε να μη βολεύτεται και να μη ευχαριστιέται. Το παιδάκι μετά από μια περίοδο 1 εβδομάδας εώς 10 ημερων θα αρχίσει να αποτοξινώνεται. Επίσης μπορείτε με διάφορους τρόπους και παραμυθάκια, όπως ότι την πήρε η νεράιδα ή την αφήσαμε στο γιατρο και θα πάμε να την πάρουμε αύριο, και χιλιαδες άλλοι τρόποι που μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι μόλις 10 ημερών. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι τις τελευταίες δύο μέρες ανάμεσα από τα γεύματα της, κοιμάται από 4μισή έως και 6 ώρες. Εδώ να σημειώσω ότι θηλάζει και μάλιστα έως και 20 λεπτά από κάθε μαστό και είναι 3,5 κιλά. Πρέπει να με ανησυχεί η διάρκεια του ύπνου της; Στο μαιευτήριο μου την έφερναν σχεδόν κάθε 4-5 ώρες όμως ξόδευα και 1 με 1μισή ώρα για να την ταίσω.”
Απάντηση
Ένα παιδάκι όταν θηλάζει δεν έχει συγκεκριμένες ώρες ούτε αυτες που θα θέλαμε εμείς. Σημασία έχει να τρώει και να κοιμάται και ότι αυτό που τρώει να είναι αρκετό. Μπορεί να τρώει μεταξύ 2 και 4 ωρών και καλό θα ήταν κάποια στιγμή το βράδυ να κάνει 5, 6 ακόμα και 7 ώρες να μην τρώει. Άρα αφού τρώει, παίρνει ικανοποιητικό βάρος και είναι ήρεμο σημαίνει ότι όλα πάνε καλά.
Ερώτηση
“Ο 2,5 ετών γιος μου έχει ακόμη σιελλόροια. Είναι φυσιολογικό;”
Απάντηση
Η σιελλοροια δημιουργείται σε ένα παιδί όταν ξεκινάει η οδοντοφυΐα του, δηλαδή ο οργανισμός στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει διάφορα μικρόβια που προσοπαθούν να μπουν κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας επειδή τα ούλα πρήζονται και υπάρχει υπεραιμία παράγει τα σάλια που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ένα παιδί ολοκληρώνει την οδοντοφυΐα περίπου στα 3 χρόνια όταν θα έχει βγάλει 20 δόντια. Πιθανόν ο γιος σας ακόμα να βρίσκεται σε αυτήν την περίοδο γι’ αυτό έχει σιελλόρρια αλλά επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι και κάθε φορά που κάποιο παιδί περνάει μια ιωσούλα στο στόμα με κάποιον ας πούμε ερεθισμένο λαιμό ο οργανισμός μπορεί να παράγει σάλια στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από ένα μικρόβιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ