Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση

Το αγοράκι μου είναι 25 μηνών και η ομιλία του δεν είναι η αναμενόμενη. Οι λέξεις που λέει είναι μαμά, μπαμπά, γιαγιά, παππού και ακόμα 4-5 λέξεις με δικό του τρόπο. Πχ. το μέσα το λέει σασα και κάποιες φορές το λέει κανονικά μέσα. Από 15 μηνών συνεννοούμαστε πλήρως, ακούει τις εντολές μας καταλαβαίνουμε τι θέλει (μας δίνει να καταλάβουμε με νοηματική), πλέον δηλαδή η ομιλία δεν επηρεάζει καθόλου τη συνεννόησή μας καθώς αντιλαμβάνεται τα πάντα, μάλιστα καταλαβαίνει και όταν απευθυνόμαστε στον ίδιο. Τι πρέπει να κάνω για να ενισχύσω την ομιλία του; Μέχρι ποια ηλικία έχω περιθώριο ώστε να το ψάξω με κάποιον ειδικό. Κάποιοι μου λένε να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω όταν θέλει να μου πει κάτι για να έρθει στη θέση να μιλήσει. Επίσης αν τον πιέσουμε πάρα πολύ μπορεί να πει κάποιες λέξεις ακόμη και τρισύλλαβες (π.χ. πατάτα) όμως αυτό μετά από πάρα πολλή πίεση οπότε δεν το κάνω για να μην τον αγχώνω”.

Απάντηση

Από αυτά που περιγράφετε φαίνεται ότι το παιδάκι σας βρίσκεται σε αυτό που λέμε εντός των φυσιολογικών ορίων. Σημασία έχει πρώτα πρώτα ότι το παιδάκι ακούει. Παιδί που δεν ακούει δεν θα μπορεί να μιλήσει. ‘Επειτα λέει αρκετές λέξεις καθαρά και όταν το πιέσετε τότε λέει και τρισύλλαβες άρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Άλλά παιδάκια μιλάνε πιο νωρίς και άλλα πιο αργά. Έίναι σημαντικό να ξέρουμε και το κληρονομικό ιστορικό. αν κάποιος από τους γονείς έχει καθυστερήσει να μιλήσει είναι φυσικό επακόλουθο να συμβεί και στο παιδάκι. Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε; Πρώτα πρώτα πρέπει να του διαβάζετε πάρα πολλά παραμύθια και ιστορίες και να τις επαναλαμβάνετε και όχι να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσης πάρα πολύ καλό θα του κάνει εάν πάει παιδικό σταθμο διότι η ανάγκη του να επικοινωνήσει με τα συνομήλικα παιδιά θα το κάνει να επιχειρήσει να μιλήσει πιο γρήγορα. Μην ανησυχείτε, σκεφτείτε όσα σας γράφω και αναμείνατε.

Ερώτηση
“Έχω μια μικρούλα 10 μηνών η οποία γεννήθηκε 3.300 και σήμερα είναι 7.500 κιλά! Παίρνει σχεδόν 300 γραμμάρια το μήνα το τελευταίο διάστημα! Ο παιδίατρός μου μού είπε πως το λιγότερο που πρέπει να παίρνει είναι 400 γρ. το μήνα και πρέπει να φτάσει σχεδόν 10 κιλά στον πρώτο χρόνο πράγμα απίθανο σε 2 μήνες! Ακόμα τη θηλάζω και τρώει κανονικά φρουτόκρεμα και μοσχαρόσουπα ή κοτόπουλο. Πρέπει να ανησυχώ που παρόλο που τρώει δεν παίρνει ακριβώς το βάρος που πρέπει;”

Απάντηση

Πράγματι ο παιδίατρος σας σάς έχει πει σωστά ότι γύρω στο χρόνο το μωρό σας πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Έχει μείνει λίγο πίσω. Θα πρέπει να το ψάξετε προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να δείτε γιατί δεν έχει το απαιτούμενο βάρος. Καταρχήν εξαρτάται και από το ύψος του. Μετά, μήπως πιθανόν το γάλα σας δεν το φτάνει πια; Θα πρέπει να κοιτάξετε και για μία περίπτωση ουρολοίμωξης. Εάν και το ύψος του παιδιού δεν είναι ικανοποιητικό τότε θα πρέπει να γίνει μια ακτινογραφία άκρας χειρός για να δουμε την οστική ηλικία. Από κει και πέρα εάν υπάρχει κάτι παθολογικό θα πρέπει να κοιτάξετε και προς την κατεύθυνση του θυρεοειδή αδένα.


Ερώτηση
“Αρχικά συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Ο λόγος που σας γράφω είναι ότι σε 2 1/2 μήνες θα έχω στην αγκαλιά μου το πρώτο μου παιδάκι και ως νέα μαμά προσπαθώ να ενημερωθώ από άλλες μαμάδες για διάφορα θεματάκια. Ένα από αυτά είναι αν πρέπει από την πρώτη στιγμή να δώσω τσαγάκι στο μωράκι μου ή μετά από κάποιους μήνες άλλες μου λένε ότι δεν κάνει και άλλες ότι πρέπει. Εγώ τελικά τι να κάνω;”

Απάντηση

Βασικά να ξέρετε ότι το μωράκι που θα γεννηθεί είναι προορισμένο να τρώει γάλα και μακάρι να μπορεί να φάει το γάλα της μαμάς του. Ειδικά το τσάι αποφεύγουμε να το δίνουμε στα παιδιά γιατί περιέχει τεΐνη κάτι σαν να πίνει καφέ και μπορεί να του κάνει πάρα πολύ μεγάλη ευερεθιστότητα. Μόνο στην περίπτωση που έχει πονάκια στην κοιλίτσα του και μετά από συζήτηση με τον παιδίατρο θα μπορούσατε να του δώσετε λίγο χαμομήλι για να ηρεμήσει.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα τη συμβουλή σας. Η μικρή μου πριν καμιά 15αριά μέρες πέρασε γαστρεντερίτιδα. Μόλις της πέρασε αλλάξαμε και το γάλα από νουλάκ πήραμε nounou kid. Από κείνη τη μέρα και έπειτα μια φορά την ημέρα μου κάνει εμετούς είτε είναι βράδυ είτε πρωί και συνήθως μετά το γάλα της. Της ξανάδωσα το noulac που έπινε πιο πριν αλλά καμία διαφορά. Ο παιδίατρος μου είπε να της δώσω φρέσκο και σε πιο λίγη ποσότητα, αλλά και πάλι τα ίδια. Έχω ανησυχήσει πάρα πολύ. Είμαι από Ηράκλειο Κρήτης και επειδή γνωρίζω ότι είστε ένας εξαιρετικός επιστήμονας θα ήθελα τη συμβουλή σας”.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη δεν μου γράφετε ποια είναι η ηλικία του παιδιού για να μπορέσουμε να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα. Υποθέτω όμως βάσει των γαλάτων που παίρνει ότι θα πρέπει να έχει περάσει την ηλικία των 12 μηνών. Εάν είναι έτσι τότε το καλύτερο γάλα για το μωρό σας είναι τα γάλατα νούμερα 3 σε σκόνη. Αυτά είναι πιο εγγυημένα και πιο ειδικά για τα μωρά από το χρόνο μέχρι 3 χρονών.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 4.5 μηνών και όταν καθόμαστε στο τραπέζι για φαγητό εκείνο φωνάζει, ανοίγει το στόμα του και απλώνει τα χέρια του για να φάει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; “

Απάντηση

Το ότι το μωρό σας σε αυτή την ηλικία θέλει να φάει τα δικά σας φαγητά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Όμως είναι πάρα πολύ νωρίς για να δοκιμάσει τροφές πέρα από το γάλα και ίσως κάποιο φρούτο. Η συμβουλή είναι να αποφεύγετε να τρώτε όταν το παιδί είναι κοντά σας έως ότου περάσει τουλάχιστον τους 6 μήνες της ζωής που σιγά σιγά θα αρχίσει να μπαίνουν στο διαιτολόγιό του και άλλες τροφές όπως κρέας και χόρτα.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2 χρονών και ενώ έτρωγε τα πάντα εδώ και 4 μήνες τρέφεται μόνο με γάλα, τραχανά και γιαούρτι. Πρέπει να ανησυχώ;”

Απάντηση

Σίγουρα η διατροφή του μωρού σας δεν είναι η κατάλληλη γιατί αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει σιδηροπενική αναιμία. Αυτή η μονοφαγία που απ’ ότι βλέπω έχει σχέση μόνο με τα γαλακτοκομικά δεν είναι το καλύτερο. Θα πρέπει να μειώσετε όσο γίνεται τις ποσότητες αυτών των 3 τροφών που ευχαριστούν το παιδί ώστε αφού πεινάσει να αναγκαστεί σιγά σιγά να φάει και τις υπόλοιπες τροφές. Δε χρειάζεται γάλα πάνω από 500 γραμ. την ημέρα, συνυπολογιζόμενο σε αυτήν την ποσότητα και το γιαούρτι.

Ερώτηση
“Έχω ενα αγοράκι 13 μηνών και παρουσίασε για δεύτερη φορά λαρυγγίτιδα. Η πρώτη ήτανε αρχές Ιουνίου. Και τις δυο φορές το εμφάνισε την νύχτα, ενώ κατα την διάρκεια της ημέρας ήτανε μια χαρά. Του δώσαμε σταγόνες soldesanil για 3 ημέρες κατόπιν συνεννοήσεως με την παιδίατρο. Ευτυχώς το περάσαμε στο σπίτι και αυτή τη φορά ακολουθώντας τις οδηγίες της γιατρού κατά γράμμα. Δεν είχαμε έρθει σε επαφή με κανέναν άρρωστο. Γιατι να κάνει ξανά λαρυγγίτιδα ;Μήπως κάνω κάτι λάθος; Τι πρέπει να προσέχω προληπτικά; Να σας αναφέρω οτι ο γιος μου γεννήθηκε τελειόμηνος. “

Απάντηση

Αγαπητή φίλη είναι αλήθεια αυτο που λέμε ποιος είδε τη λαρυγγίτιδα και δεν τη φοβήθηκε! Είναι πράγματι μια πολύ θορυβώδης ασθένεια και πάρα πολύ επικίνδυνη διότι ένα παιδί κινδυνεύει να πάθει ασφυξία από το κλείσιμο του λάρυγγα. Το δικό σας παιδάκι φαίνεται ότι έχει μία ευαισθησία όπως άλλα παιδιά έχουν ευαισθησία σε κάτι άλλο όπως ωτίτιδα, άσθμα, ουρολοιμώξεις κ.λπ. Μπορεί να προέρχεται κατά 99% απο ιώσεις. Άρα λοιπόν προσπαθήστε όσο γίνεται να μειώσετε τους κινδύνους των ιώσεων, δηλαδή να μην υπάρχει υγρασία στο περιβάλλον, να μην υπάρχει απότομη αυξομείωση της θερμοκρασίας από το κρύο στη ζέστη και το ανάποδο, να μη ντύνετε πάρα πολύ βαριά το παιδί σας και να αποφεύγει όσο γίνεται τα παιδιά που είναι άρρωστα, έχουν μύξες, βήχα ή πυρετό. Αφού έχετε την εμπειρία των συμπτωμάτων θα είστε έτοιμη και μόλις εμφανίσει το παιδί τα πρώτα συμτπώματα να χορηγήσετε στο παιδί τις σταγόνες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας στη δοσολογία που έχετε συνεννοηθεί ανάλογα με το βάρος του και έτσι θα αποφεύγετε να κάνετε πολύ άσχημη την κατάσταση. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η λαρυγγίτιδα κατά 99% εμφανίζεται από τις 12 το βράδυ ως τις 4 το πρωί όταν πέφτει η κορτιζόνη που υπάρχει στο σώμα του παιδιού γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε αυτές τις σταγόνες που είναι κορτιζόνη.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164