Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 6,5 μηνών, ζυγίζει 7.840 και έχει μήκος 69 εκατοστά. Τρώει με γκρίνια την κρέμα βανίλια το απόγευμα και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το αν μπορώ να του δώσω κάτι άλλο, όπως γιαούρτι και γενικά ποια πρέπει να είναι τα γεύματα ενός παιδιού αυτής της ηλικίας που θηλάζει ακόμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εφόσον το μωρό σου θηλάζει δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις να του δίνεις το απόγευμα κάτι άλλο το οποίο δεν είναι και τόσο καλό, δηλαδή κάποια κρέμα η οποία περιέχει ζάχαρη και άλλα στοιχεία τα οποία είναι τελείως αντίθετα με την άριστη ποιότητα που έχει το γάλα σου. Μετά τον 6ο μήνα κάνουμε απογαλακτισμό, δηλαδή κόβουμε το μεσημεριανό γάλα και το αντικαθιστούμε με κρεατοχορτόσουπα αλλά συνεχίζουμε ακόμα να δίνουμε γάλα τουλάχιστον μέχρι τον 7ο μήνα, οπότε εάν θηλάζεις συνεχίζουμε το θηλασμό για πολλούς μήνες ακόμα, ακόμη και το απόγευμα. Εν πάσει περιπτώσει, εάν χρειαστεί κάποια στιγμή να μπει κάτι άλλο μπορείς το απόγευμα, μετά τους 7 μήνες, να δώσεις γιαούρτι, ρυζόγαλο, αργότερα τοστ ή ένα σνακ με γιαούρτι, κουάκερ κλπ. Επίσης μετά τους 6 μήνες μπορείς να ξεκινήσεις να του δίνεις φρέσκα φρούτα σαν δεκατιανό, δηλαδή ανάμεσα στο πρωινό και στο μεσημεριανό.
Ερώτηση
“Το πρώτο μου παιδί είναι 4 χρονών και είναι 25 κιλά και θέλω να χάσει κιλά μα δεν το παίρνουν ακόμα σε καμιά δραστηριότητα γιατί είναι μικρός ακόμα και ζω στην επαρχία. Πώς να του κόψω την όρεξη που έχει πολλή; Τι να κάνω; Θα περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Καταρχάς, υπάρχουν δραστηριότητες που μπορείτε να τις κάνετε και μόνη σας χωρίς να πάτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Δηλαδή μπορείτε να παίρνετε το παιδί στην παιδική χαρά ή γενικά στην ύπαιθρο, να περπατάει, να τρέχει, να παίζει μπάλα κλπ. Αυτό δε σημαίνει ότι ένα παιδί θα χάσει βάρος γιατί όπως λέμε με την άσκηση θα του ανοίξει περισσότερο η όρεξη. Άρα λοιπόν χρειάζεται έλεγχος στη διατροφή του. Αυτό σημαίνει ότι επειδή σε αυτή την ηλικία δεν επιτρέπεται να κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος θα πρέπει να αποφεύγετε τουλάχιστον τις περιττές τροφές οι οποίες είναι ό,τι περιέχει ζάχαρη και πολύ άμυλο, δηλαδή γλυκίσματα κλπ. Εάν το παιδί για ανεξήγητο λόγο έχει τόσο μεγάλη όρεξη θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις όπως για ζάχαρο, θυρεοειδή κλπ μήπως υπάρχει κάποια παθογένεια που οδηγεί το παίδι να έχει αυτή την ακατάπαυστη όρεξη όπως περιγράφετε.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 18 μηνών και ζυγίζει 9650 με ύψος 81cm. Γεννήθηκε 3650 με ύψος 52cm. Εγώ έχω ύψος 1.60 και ο σύζυγος μου 1.72. Εδώ και πολύ καιρό σταμάτησε να πίνει γάλα. Δοκιμάσαμε πολλά γάλατα σε σκόνη, εβαπορέ, φρέσκο και πάλι τίποτα. Κάθε πρωί του φτιάχνω την κρέμα στιγμής Γιώτης με 180gr φρέσκο γάλα και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και την τρώει. Το βράδυ του δίνω φαρίν λακτέ που την φτιάχνω βάζοντας ένα μέρος γάλα αλλά νομίζω ότι τον βαραίνει. Γιατρέ, ανησυχώ για το βάρος του και για το αν παίρνει το απαραίτητο ασβέστιο. Σας ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας”.
Απάντηση
Ο τρόπος που διατρέφεις το παιδί σου δεν είναι σωστός και ίσως άθελά σου να του κάνεις και κακό όταν του δίνεις ζάχαρη και κρέμες προκειμένου να ικανοποιήσεις αυτό που νομίζεις εσύ ότι πρέπει να φάει. Σίγουρα το βάρος του για την ηλικία του είναι προς τα χαμηλά όμως προσπαθείς να διορθώσεις το ένα κακό με κάποιο άλλο λάθος. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνεις έναν πλήρη αιματολογικό έλεγχο για να δεις εάν υπάρχει κάποια παθογένεια και οδηγεί το παιδί σου σε κάποια ανορεξία όπως επίσης ορμονολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να δεις αν η οστική του ηλικία συμβαδίζει με τη χρονολογική. Εάν ο παιδίατρός σου σού πει ότι δεν υπάρχει κανένα οργανικό πρόβλημα στο παιδί σου τότε εφόσον είναι υγιές θα πρέπει να του δίνεις μόνο τις τροφές που θεωρούμε ότι είναι υγιεινές διότι εάν πραγματικά δεν έχει πρόβλημα τότε κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα αναγκαστεί να φάει αυτό που πρέπει. Αλλιώς με τον τρόπο με τον τρόπο που του χορηγείς εσύ τις τροφές το οδηγείς σε χειρότερο δρόμο και δεν πρόκειται να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Όσον αφορά στο γάλα που τόσο πολύ σε απασχολεί θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το ασβέστιο με γιαούρτι και τα διάφορα κίτρινα τυριά που υπάρχουν φτιάχνοντάς τα με διάφορες συνταγές. Δεν είναι υποχρεωτικό να βασανίζεις ένα παιδί και τον εαυτό σου προκειμένου να φάει σώνει και καλά το γάλα του εφόσον μπορείς να δώσεις άλλες τροφές και να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω 3 κορίτσια και τώρα μάλλον περιμένω το γιο μου. Στα δύο πρώτα κάπνιζα 2-3 την ημέρα. Στην τρίτη κόρη, 8, περάσαμε μια φάση με βρογχιολίτιδα αλλά πιστεύω ότι κόλλησε από τις μεγάλες. Τώρα κάνω 10 τσιγάρα, δεν μπορώ λιγότερα δυστυχώς, βρίστε με. Τι μπορεί να περιμένω από αυτό θέλω να μου πείτε. Δεν θήλασα και επειδή δεν είχα πολύ γάλα και με κούραζε αυτό αλλά και από τύψεις. Τα αγαπάω τα παιδιά μου αλλά έχω μια κακή συνήθεια. Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έτσι κι αλλιώς όπως τα περιγράφεις δεν θέλω εγώ να σε κακοκαρδίσω, ήδη από μόνη σου ξέρεις ότι έχεις μία πολύ κακή συνήθεια. Δυστυχώς οι συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος που υπόκειται από τη μητέρα του είναι πάνω από 50, άλλες ελαφριές και άλλες πολύ σοβαρές. Το πιο συνηθισμένο από όλα είναι ότι ένα τέτοιο παιδί μπορεί να πάσχει συχνά από συμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος δηλαδή να έχει ρινίτιδα, βρογχιολίτιδα, άσθμα και γενικά ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Από κει και πέρα μπορείς να δεις σχετικά άρθρα που έχω γράψει και αναφέρονται στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος των παιδιών.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 18,5 μηνών και ανησυχώ με το θέμα της ομιλίας της. Οι μόνες λέξεις που λέει είναι μαμά, μπαμπά, κούνια, τι, ναι και μαμ και πάλι δεν τις χρησιμοποιεί όλες καθημερινά. Μιμείται όμως 3 ζωάκια και γενικά δεν μας ακούει σε εντολές που της δίνουμε, π.χ. “μην κάνεις αυτό” ή “δείξε μου τα μάτια σου, το στόμα σου, τη μύτη σου”. Να ανησυχώ;”
Απάντηση
Από αυτά που περιγράφεις υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι θετικά και κάποια αρνητικά. Καταρχάς, ένα παιδί που δεν ακούει δε μπορεί να μιλήσει. Το δικό σου από ό,τι φαίνεται ακούει αλλά δεν είμαστε και σίγουροι αν η ακοή του είναι 100% και από τα δύο αυτιά. Δηλαδή σε αυτή την ηλικία ένα παιδί λέει περίπου 10 λέξεις έστω και αν δεν τις προφέρει σωστά. Όμως θα έπρεπε όταν του μιλάμε να ανταποκρίνεται κατά κάποιο τρόπο. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα να ελέγξεις σε παιδο-ΩΡΛ εάν το ακουστικό σύστημα λειτουργεί 100% και μετά θα προχωρήσεις σε αναπτυξιακό έλεγχο εάν πραγματικά νομίζετε ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό που θεωρούμε φυσιολογικό γι’ αυτή την ηλικία.
Ερώτηση
“Ο μικρός μου είναι 4 χρονών και έσπασε το χέρι του στον πήχη. Πόσες μέρες πρέπει να μείνει στο γύψο; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αυτό εξαρτάται από το είδος του σπασίματος, δηλαδή αν είναι ολικό ή μερικό, σε ποιο σημείο του πήχη είναι, εάν είναι πρησμένο ή όχι κ.λπ. Συνήθως 15 με 20 μέρες είναι ένας χρόνος αρκετός για να αποκατασταθεί ένα σπάσιμο. Πριν όμως βγει ο γύψος, γίνεται μια καινούργια ακτινογραφία προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει σωστά η συγκόλληση και μετά να βγάλουμε το γύψο.
Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη θα ήθελα να αναφέρω το δικό μου πρόβλημα με το δεύτερο παιδάκι μου που είναι 19 μηνών. Όταν ήταν 11 μηνών ξεκινώντας σιγά σιγά στερεές τροφές άρχισε η δυσκοιλιότητα. Πέρασαν 2-3 μήνες με κάποια υπόθετα και προσπαθώντας η διατροφή του να είναι όσο περισσότερο μπορούσε με λαχανικά και φρούτα δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε duphalac 1-2 μήνες, μην έχοντας όμως ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Παίρνοντας εγώ πρωτοβουλία, του έκοψα το γάλα με έξτρα σίδηρο που έπινε και άρχισα να του δίνω τυποποιημένο κατσικίσιο, νομίζοντας ότι μπορεί να τον πειράζει το αγελαδινό. Είδαμε αμέσως διαφορά στα κακά του. Δεν ήταν πια σκούρα ούτε και σκληρά όπως πριν και κόψαμε σιγά σιγά και το duphalac. Εδώ και ένα μήνα κάνει κακά μαλακά αλλά κάθε τρίτη μέρα. Δυστυχώς όμως κάθε φορά που έρχεται αυτή η μέρα δείχνει ότι υποφέρει ενώ τα κακά του είναι μαλακά και πολλές φορές σα διάρροια. Παρόλα αυτά φωνάζει κάθε φορά που σφίγγεται. Οι γιατροί (έχω πάει σε αρκετούς) μου λένε ότι φοβάται επειδή έχει πονέσει. Τι να κάνω; Πρέπει να κάνω κάποια άλλη εξέταση στο παιδί; Ως πότε θα κλαίει; Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγγνώμη αν σας κούρασα”.
Απάντηση
Πράγματι, όπως περιγράφεις τα πράγματα, φαίνεται ότι το παιδί έχει υποστεί ένα ψυχολογικό τραύμα από την περίοδο που υπέφερε όταν έκανε κακά. Εφόσον τώρα τα κακά του είναι μαλακά όπως περιγράφεις, δεν έχει κανένα λόγο να κλαίει παρά μόνο αυτό που έχουν σκεφτεί οι γιατροί που το έχουν εξετάσει. Όπως όλοι ξέρουμε τα ψυχολογικά τραύματα θέλουν το χρόνο τους για να επουλωθούν ειδικά αυτά που δημιουργούνται από την πολύ μικρή ηλικία. Θα πρέπει να δημιουργήσετε συνθήκες ηρεμίας στο σπίτι, να είστε πολύ διακριτικοί όταν κάνει κακά του, να μην μεγαλοποιείτε τη στιγμή εκείνη την κατάσταση που δημιουργείται, να του αλλάζεις μέρος μέσα στο σπίτι τη στιγμή που θα θέλει να κάνει την κένωσή του και σιγά σιγά με αυτόν το τρόπο και με το χρόνο και την ηρεμία θα το ξεπεράσει εφόσον συνεχίζουν τα κακά του να είναι μαλακά. Επίσης, θέλω να σου εφιστήσω την προσοχή στο ότι όταν λέμε “τρώμε χόρτα και φρούτα” για να βοηθήσουμε τη δυσκοιλιότητα δε σημαίνει ότι πάντα κάνουμε σωστή επιλογή, δηλαδή για παράδειγμα δεν πρέπει να τρώει μήλο, μπανάνα και καρότο, τροφές οι οποίες σφίγγουν τα κακά και συνήθως τις δίνουμε όταν ένα παιδί έχει διάρροια.
Ερώτηση
“Γιατρέ χαίρετε, είμαι η Σ. Ο μικρός μου χρόνισε στις 14/9. Του ξεκίνησα το άλμιρον 3. Ποια είναι η διαφορά του νο3 γάλακτος με αυτά που γράφουν μετά το έτος; Επίσης θέλω να ρωτήσω για ποιο λόγο είναι πολύ ευαίσθητος και κατευθείαν αν κρυώσει λιγάκι αμέσως ρουθουνίζει και προκαλείται βρογχόσπασμος με αντιμετώπιση aerolin. Έχω και τον Αλέξανδρο που είναι 4,5 χρονών και τώρα πάει προνήπιο”.
Απάντηση
Καταρχάς να σου πω χρόνια πολλά για το μωράκι σου, δεδομένου ότι είναι Παρθενάκι όπως κι εγώ και έχουμε γεννηθεί σχεδόν την ίδια ημερομηνία. Για να διασκεδάσω λιγο την κατάσταση, θα σου πω η ευαισθησία που έχει μπορεί να οφείλεται ακόμα και στο γεγονός ότι το ζώδιό του είναι Παρθένος! Πολλές φορές έχω αναφερθεί στα γάλατα που πρέπει να πίνουν τα παιδιά από το χρόνο μέχρι τα 3 πρώτα τους χρόνια. Επειδή πραγματικά υπάρχουν στην αγορά αρκετά γάλατα θα πρέπει να ξέρεις ότι τα γάλατα που είναι κατάλληλα γι’ αυτή την ηλικία είναι τα νούμερο 3 σε μορφή σκόνης και υπάρχουν μόνο 3 γάλατα που είναι σε υγρή μορφή κατάλληλα γι’ αυτή την ηλικία, όπως της Milupa 1+, της Almiron 1+ και της Frezylac το βιολογικό, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να βγάζω την πέτσα του ψαριού όταν φτιάχνω ψαρόσουπα. Η κόρη μου είναι 9 μηνών. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Είναι μία καλή ερώτηση την οποία κάνουν πολλές φορές οι μανούλες. Επειδή η πέτσα είναι κατά κάποιον τρόπο δύσπεπτη, καλό θα ήταν σε αυτή τη μικρή ηλικία να την αφαιρούμε έστω και μετά από το βράσιμο.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 2 χρόνων και τον τελευταίο μήνα εμφάνισε κάτι σαν ξηροδερμία σε κάποια σημεία του σώματος του και ιδιαίτερα εκεί που φοράει πάνα! Επισκεφτήκαμε τον δερματολόγο και μας είπε ότι είναι δερματίτιδα. Παρά το γεγονός ότι ακολουθούμε τις οδηγίες του δερματολόγου με τις κρέμες που μας έχει δώσει δεν είδαμε ιδιαίτερη βελτίωση. Τι μου προτείνετε; Είναι κάτι ανησυχητικό;”
Απάντηση
Όπως το περιγράφεις, φαίνεται να είναι αυτή η ατοπική δερματίτιδα που δημιουργείται εξαιτίας της πάνας. Δηλαδή το πλαστικό της πάνας, η μεγάλη θερμοκρασία και υγρασία, ασφυκτιούν το δέρμα σε εκείνη την περιοχή και δημιουργούν το πρόβλημα το οποίο βλέπεις. Θα σε συμβούλευα στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σου, σιγά σιγά να αρχίσεις να του κόβεις την πάνα οπότε θα δεις ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα σταματήσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ