Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Q&A

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η ερώτησή μου είναι η εξής: η κόρη μου είναι εκπαιδευτικός σε μικρούς μαθητές. Δεν θυμόμαστε αν έχει κάνει το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, όταν ήταν μικρή. Τώρα στην ηλικία των 28, τι πρέπει να κάνει ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει από τους μικρούς της μαθητές; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Για να είστε 100% σίγουρη εάν έχει περάσει την ανεμοβλογιά και συνεπώς έχει αντισώματα θα πρέπει να κάνει μια απλή εξέταση αίματος ζητώντας τον προσδιορισμό των αντισωμάτων της ανεμοβλογιάς. Εάν τα αντισώματα είναι ικανοποιητικά σημαίνει ότι είναι προστατευμένη από την ανεμοβλογιά και δεν χρειάζεται να κάνει κανένα εμβόλιο. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 3 μηνών έως ενός χρόνου.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ήθελα να σας ρωτήσω για την κόρη μου 3,5 ετών. Τα Χριστούγεννα ξαφνικά ανέβασε 38,5 πυρετό χωρίς κανένα σύμπτωμα. Το μόνο που είχε είναι υπνηλία μόλις ξύπνησε μετά από μισή ώρα και ενώ είχε ιδρώσει ήταν μια χαρά, έφαγε κανονικά και όλα καλά. Στις 5 ώρες ανέβασε πάλι και έκανε εμετό. Αυτό για μια μέρα μόνο. Εμετό έκανε μόνο μια φορά ακόμη, την επόμενη έκανε μόνο δέκατα που έπεφταν μόνα τους, 37,8 στους 37, 3 με 36, 8. Και τίποτα άλλο. Το μόνο που με φόβισε η παιδίατρος είναι να μην κολλήσω το μωρό μου που είναι 5,5 μηνών. Εγώ έκανα ό,τι μπορώ και σε απόσταση τα έχω και γενική σε όλο το σπίτι και αερίζω συνέχεια. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν κάνεις ερώτηση συγκεκριμένη για να σου απαντήσω. Φαντάζομαι ότι ενδιαφέρεσαι να μάθεις πόσο κινδυνεύει το μικρό παιδάκι σου που είναι μηνών από το μεγαλύτερο όταν αρρωσταίνει. Πραγματικά υπάρχει ένας κίνδυνος, ένα τόσο μικρό παιδί να κολλάει από τους μεγαλύτερους, είτε αυτά είναι παιδιά είτε ενήλικες. Όταν οι μεγαλύτεροι είναι άρρωστοι καλό θα ήταν να απομονώνεις κατά κάποιον τρόπο το μικρό παιδί και να φοράτε μάσκες ώστε να μην εκπέμπονται μικρόβια από το στόμα σας και τη μύτη σας.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 4,5 ετών και το Μάρτιο κόψαμε τη μεσημεριανή πάνα με ελάχιστα ατυχήματα, τον Ιούνιο μου ζήτησε μόνη της να κοιμηθεί το βράδυ χωρίς πάνα και έτσι και κάναμε. Μετά από κάποια ατυχήματα καταλήξαμε στο να τη σηκώνω μετά από 2-3 ώρες που είχε κοιμηθεί, να κάνει τσίσα της και να τη μένει στεγνή μέχρι το επόμενο πρωί. Το Σεπτέμβρη ξεκίνησε προνήπιο (πρώτη επαφή με το σχολείο) και από τότε μπορεί και 4 φορές μέσα στη νύχτα να ξυπνήσει βρεγμένη. Η παιδίατρος μου πρότεινε να της ξαναβάλω πάνα για να μην αγχωθεί με την όλη κατάσταση. Εδώ να σημειώσω οτι δε τη μαλώνουμε όταν έχει αυτά τα ατυχήματα γιατί πιστεύω θα είναι χειρότερα. Προσωπικά θεωρώ οτι το να της βάλω πάλι πάνα θα είναι σα να την “τιμωρώ” στα δικά της τα μάτια για τα ατυχήματα που έχει μιας και μου το ζήτησε μόνη της να τη κόψει. Σε κουβέντα που έκανα μαζί της μου είπε “Δεν είμαι μωρό!”. Θεωρώ ότι όλο αυτό έχει να κάνει και με τη πρώτη επαφή που έχει με το σχολείο, η δασκάλα της μου έχει πει ότι τη βλέπει αγχωμένη. Πιστεύετε πως πρέπει να της ξαναβάλω πάνα; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πιστεύω ότι δεν πρέπει να της ξαναβάλεις πάνα δεδομένου ότι εφόσον βρέχεται πρόβλημα δημιουργεί μόνο σε σένα και στο στρώμα της και όχι στην ίδια. Αφού έχεις ένα μωρό τόσο ώριμο πιστεύω ότι θα μπορέσει κάποια στιγμή να ελέγξει από μόνη της τους σφιγκτήρες της και εάν δεν φοράει πάνα αυτό θα της δημιουργήσει μεγαλύτερη ευθύνη και αυτοπεποίθηση προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα. Προσπαθήστε να δουλέψετε προς το ψυχολογικό κομμάτι που έχει σχέση με το σχολείο διότι αυτό της δημιουργεί ανασφάλεια και μόλις αποκατασταθεί θα δεις ότι θα μπορέσει να ελέγξει και τα τσίσα της.

Ερώτηση
“Έχω ένα 5 μηνών κοριτσάκι. Γεννήθηκε πρόωρο και ελλιποβαρές (2050 στην 36 εβδομάδα). Το θηλάζω αποκλειστικά και σήμερα ζυγίζει 5600 και έχει ύψος 63 εκ. Το ίδιο δεν ξυπνάει μόνο του το βράδυ για να φάει. Μήπως πρέπει να την ξυπνάω για να φάει και ανά πόσες ώρες; Ανησυχώ γιατί η παιδίατρος μας στέλνει συνεχώς για εξετάσεις (ουρολοίμωξη, θυρεοειδή, καρδιά κ.ά.) τα οποία έχουν βγει όλα οκ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου δεδομένου ότι το μωρό σου στην ηλικία που βρίσκεται πρέπει απλώς να έχει διπλασιάσει το βάρος της γέννησης, δηλαδή θα ήμασταν ικανοποιημένοι να ζυγίζει 4 κιλά και 100 γραμμάρια πράγμα που το έχει ξεπεράσει. Άρα σημαίνει ότι αυτό που τρώει το μωρό σου του φτάνει και του περισσεύει και θα ήταν βασανιστικό να το ξυπνάς μέσα στη νύχτα για να φάει τη στιγμή που αυτό έχει ένα βιολογικό ρολόι τόσο καλό που αποδίδει όσον αφορά στην σωματική του εξέλιξη.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 3,5 μηνών και έχουμε ένα θεματάκι με τους κολικούς, πότε πότε το πιάνουν πονάκια και ζορίζεται. Από νεογέννητο δεν τα πηγαίναμε καλά με τον ύπνο, κοιμόταν το πολύ 3-4 ώρες και ξυπνούσε. Πλέον αυτές οι ώρες έχουν μειωθεί στις 2, και αναλόγως τη βραδιά, και λιγότερες. Το παιδάκι μου γεννήθηκε φυσιολογικά και είναι υγιέστατο. Το μόνο μας πρόβλημα είναι ο ύπνος. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να κοιμάται περισσότερο το βράδυ;”

Απάντηση
Εάν αυτό που έχει το μωρό σου είναι οι λεγόμενοι κολικοί του πρώτου τριμήνου σε λίγο καιρό θα ηρεμήσει καθώς αυτοί οι κολικοί κρατάνε περίπου 4 το πολύ 4,5 μήνες. Από κει και πέρα θα πρέπει να κοιτάξεις μήπως είναι κάποιος άλλος λόγος που το παιδί σου είναι τόσο ανήσυχο, όπως ΓΟΠ ή δυσανεξία στο γάλα που πίνει τα οποία και τα δύο μπορεί να δημιουργούν καούρες, τσουξίματα και πεπτικές ενοχλήσεις ώστε το παιδί να μην μπορεί να κοιμηθεί όπως εσύ θεωρείς ότι είναι φυσιολογικό.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, πραγματικά σας παρακολουθώ και σας θαυμάζω. Αν έμενα Αθήνα με κλειστά μάτια θα σας επέλεγα για παιδίατρο των παιδιών μου. Έχω δύο παιδάκια, 2,5 ετών και 4 μηνών. Σε λίγους μήνες θα πάει το μεγάλο παιδικό. Όταν γυρνάει, εκτός από καλό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών καθώς και αλλαγή ρούχων τι θα πρέπει να προσέχω; Για να προστατεύσω και το ίδιο μα και το μικρούλι μου. Επίσης φοβάμαι πολύ τις ιώσεις, καθώς διάβασα κάπου για επιπλοκές μέχρι και μυοκαρδίτιδα. Είναι κάτι σπάνιο; Τι πρέπει να προσέχω; Με συγχωρείτε για τη μακροσκελή μου ερώτηση μα τα παιδάκια μου τα λατρεύω και θέλω όσο μπορώ να τα προφυλάσσω”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις αυτές με ψυχραιμία και με όσο γίνεται πιο φυσιολογικό τρόπο. Υπάρχει περίπτωση το παιδί που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό να μεταφέρει μικρόβια στο σπίτι αλλά και πολλές φορές βλέπουμε παιδιά να μην αρρωσταίνουν ή να αρρωσταίνουν μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα. Να έχεις υπόψη σου ότι μέχρι την ηλικία των δέκα χρόνων ένα παιδί δικαιολογείται να αρρωσταίνει ακόμα και 10 φορές το χρόνο από ασθένειες ελαφριάς μορφής, φυσικά. Πρώτο μέλημά σου είναι αυτό που ήδη περιγράφεις, δηλαδή την προσεκτική υγιεινή του παιδιού όταν γυρίζει από το σχολείο, να είναι επιμελής, δηλαδή καλό πλύσιμο χεριών, άλλαγμα ρούχων, κόψιμο νυχιών και σε περιόδους όπου το παιδί σου φαίνεται ότι περνάει κάποια ίωση με βήχα ή μύξες τότε θα πρέπει να απομονώνεις το μικρότερο παιδάκι στο δωμάτιό του προκειμένου να μειωθεί η επαφή και η πιθανή μόλυνση. Επίσης, φρόντισε για την καλή διατροφή του παιδιού σου δηλαδή με πολλά φρούτα, λαχανικά και αποφυγή των τροφών που δίνουν πολλή ενέργεια όπως είναι τα τηγανιτά, τα λιπαρά και τα γλυκά. Από κει και πέρα μη φοβάσαι τίποτα, θα αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις όπως έρχονται και όλα θα πάνε καλά.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κόρη 17 μηνών και τις τελευταίες μέρες έχει έναν βήχα που στον ύπνο της πνίγεται και ξυπνάει με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί από το βήχα. Από χτες έχει αρχίσει και βήχει και κατά τη διάρκεια της μέρας σε βαθμό που με ανησυχεί λίγο. Της κάνω συνέχεια ορό. Μπορείτε να μου προτείνετε και εσείς κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα μπορούσες να διαβάσεις το άρθρο που έχουμε γράψει Πώς να κόψεις το βήχα του παιδιού χωρίς φάρμακα. Απο κει και πέρα, εάν βλέπεις ότι ο βήχας παρατείνεται ή και το παιδί κάνει πυρετό θα πρέπει να το εξετάσει ο παιδίατρός του διότι πολλές φορές υπάρχει κάτι που δεν μπορεί ο γονιός να το αντιληφθεί από μόνος του όπως βρογχόσπασμος, αλλεργικός βήχας, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα κ.λπ.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη στην ηλικία των terrible two και ένα γιο 3 μηνών. Με απασχολεί πολύ η φάση που περνάει η κόρη μου. Αντιδράει, δεν με ακούει, κάνει συνέχεια ζημιές, είναι όλο άρνηση και διάφορα τέτοια. Διαβάζω και ενημερώνομαι αρκετά για τα παιδιά μου και κατανοώ την ήδη δύσκολη ηλικία σε συνδυασμό με τον ερχομό του μωρού και γι’ αυτό κάνω ό,τι μπορώ. Περνάω πολλή ώρα μαζί της, της δίνω πρωτοβουλίες για το μωρό, προσπαθώ να κάνουμε δημιουργικές δραστηριότητες αλλά όταν την πιάσει το στραβό, την πιάνει. Πώς πρέπει να φέρομαι τις “δύσκολες” αυτές στιγμές;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτά που περιγράφεις θα μπορούσαν να ήταν κάλλιστα μία απάντηση δική μου προς την ερώτησή σου. Το μόνο που λείπει να συμπληρώσω είναι ότι όσο δύσκολες και να είναι αυτές οι στιγμές, χρειάζεται ηρεμία, διακριτικότητα, να της αποσπάς την προσοχή χωρίς να καταλαβαίνει ότι το κάνεις για το συγκεκριμένο λόγο και θα περιμένεις, καθώς περνάει ο καιρός, το παιδί θα ωριμάσει περισσότερο και θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεται ανασφάλεια και θα είστε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Ερώτηση
“ Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για τις συμβουλές και φυσικά την αγάπη γι’ αυτό που κάνετε. Έχω δύο παιδάκια 2 χρονών και 3 μηνών. Είμαι στο σπίτι εγώ μαζί τους και θα είμαι για άλλους 5 μήνες μέχρι να επιστρέψω στη δουλειά. Τότε θα τα προσέχουν οι γιαγιάδες μέχρι να γίνει η μεγάλη 3 και να πάει παιδικό. Η ανησυχία μου έγκειται στο αν θα πρέπει να τα πηγαίνω στην ίδια γιαγιά ή να τα χωρίζω, το ένα στη μια και το άλλο στην άλλη. Εγώ θεωρώ πως καλό είναι τα αδερφάκια να είναι μαζί, μα όλοι με θεωρούν υπερβολική. Θα εκτιμούσα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η περίπτωσή σου είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. Και εγώ πιστεύω ότι δεν φτάνει που τα αδελφάκια θα φεύγουν από το σπίτι τους και θα αποχωρίζονται τη μαμά τους, καλό θα ήταν να μη χωρίζονται και μεταξύ τους και το ένα να βρίσκεται στη μια γιαγιά και το άλλο στην άλλη! Άρα λοιπόν συμφωνούμε ότι το καλύτερο θα ήταν να είναι στην ίδια γιαγιά εκτος και αν είναι τέτοιες οι κοινωνικές σας συνθήκες που αυτό είναι αδύνατον να συμβεί οπότε σε αυτήν την περίπτωση διαλέγετε το λιγότερο κακό.

Ερώτηση
“Ο γιος μου, 3 ετών μια μέρα που έκανε τα κακά του όταν τον σκούπισα, στο χαρτί βρήκα λίγο αίμα. Τα κακά του δεν είναι ούτε πολύ σκληρά ούτε πολύ μαλακά. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;”

Απάντηση
Εάν ο γιος σου δεν έχει δυσκοιλιότητα ώστε τα ίδια τα κόπρανα να τραυματίσουν την περιοχή τότε πιστεύω ότι με το χαρτί υγείας τραυμάτισες την ευαίσθητη περιοχή και γι’ αυτό υπήρξε λίγο αίμα. Εάν συνεχίζεται, τότε θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος ή ο παιδοχειρουργός προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι απλώς ένας ερεθισμός ή αν έχει δημιουργηθεί κάποια ραγάδα ή κάποια μικρή αιμορροΐδα που προκαλεί την αιμορραγία.

© 2024 tlife.gr