Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Κάθε εβδομάδα, ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά τις δικές σας ερωτήσεις για τα παιδιά κάθε ηλικίας! Αναζητήστε την απάντηση στη δική σας ερώτηση!

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών και εδώ και περίπου 20 μέρες κάνει διάρροια (όχι πάντα) και μαλακά κακά. Κάναμε εξετάσεις αίματος και κοπράνων, όλα πολύ καλά. Τώρα έχουν υποχωρήσει οι κενώσεις, κάνει 1-2 φορές την μέρα, αλλά είναι ακόμα μαλακά. Επίσης έχει πάρα πολλά σάλια. Μάλλον βγάζει τα πίσω δοντάκια. Να ανησυχώ για τα μαλακά κακάκια; Αν είναι ίωση κρατάει τόσο πολύ; Τής συνεχίζω ακόμα τη δίαιτα. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Για να ονομάσουμε τα κακά του παιδιού διάρροια πρέπει να είναι πιο αραιά από γιαούρτι, σχεδόν νερό και να έχουν μέσα βλέννες και να είναι δύσοσμα. Στη δική σας την περίπτωση, τα κακά του μωρού είναι μαλακά άρα δεν πρέπει να ανησυχείτε. Μπορεί να περνάει μία ίωση η οποία κρατάει 4-6 ημέρες. Καλό είναι για 2-3 μέρες να μην τρώει φρούτα και χόρτα και να δώσετε περισσότερο ρυζάκι με λεμόνι, κοτόπουλο, μακαρονάκι και γενικά μία διατροφή “λευκή” όπως λέμε.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 24 μηνών. Δεν μπορώ να τον πείσω με κανένα τρόπο να βουρτσίσει τα δόντια του. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι που να τον πείσει να δεχτεί να ανοίξει το στόμα του όταν βλέπει την οδοντόβουρτσα; Του αρέσει η ηλεκτρική που έχουμε εμείς αλλά από ό,τι έχω διαβάσει επιτρέπεται μετά τα 3. Βουρτσίζουμε τα δόντια μπροστά του για να μας βλέπει αλλά ούτε αυτό βοηθάει”.

Απάντηση
Απ’ ό,τι περιγράφετε, σίγουρα το μωρό σας είναι ικανό να καθαρίσει τα δοντάκια του αλλά τού αρέσει η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καθώς τη βλέπει περισσότερο σαν παιχνίδι. Με μεγάλη προσοχή θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική ώστε να αντιληφθεί πώς γίνεται η καθαριότητα των δοντιών. Προσέξτε μην τραυματίσετε τα ούλα του και σιγά σιγά θα συνηθίσει και την κανονική οδοντόβουρτσα. Πάντως η ηλικία του είναι αρκετά μικρή δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς τα δοντάκια από μόνα τους τα παιδιά τα βουρτσίζουν μετά τα 3 χρόνια.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών. Γενικά έχουμε μια δυσκολία στα κακά του. Ενώ τρώει λαχανικά και έχω κόψει τις μπανάνες, καρότα γιατί προκαλούν δυσκοιλιότητα, να σημειώσω ότι πίνει πολύ νερό και χυμούς, παρόλα αυτά κάνει σκληρά κακά. Υπάρχουν φορές που μπορεί να κάνει 3 φορές τη μέρα, την πρώτη-δεύτερη σκληρά και την τρίτη πιο μαλακά. Πριν λίγο καιρό είδα να έχει πεταχτεί στο πωπουδάκι του να έχει πεταχτεί ένα κρεατάκι λίγο κόκκινο. Μπορεί να είναι αιμορροΐδες; Ο γιατρός μού συνέστησε μια κορτιζονούχα αλοιφή αλλά δεν θέλω να τη βάλω. Τι μού συστήνετε; Μπορεί να βγάλουν τόσο μικρά αιμορροΐδες; Δε δείχνει να μού παραπονιέται ότι πονάει.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη καταρχήν θα πρέπει οπωσδήποτε να βοηθήσετε το παιδί σας ώστε να σταματήσει να είναι δυσκοίλιο. Εκτός από αυτά που χρησιμοποιείται θα πρέπει να βάλετε οπωσδήποτε στη διατροφή του καθημερινά τουλάχιστον μία κουταλιά της σούπας κουάκερ, ακτινίδια, δαμάσκηνα και για λίγες μέρες να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό λαδάκι που μαλακώνει τα κόπρανά του ώστε αν κάνει 2-3 φορές και δεν πονέσει τότε πιο εύκολα θα είναι διαθέσιμο να κάνει συχνότερα τις κενώσεις του. Σίγουρα σε αυτή την ηλικία μπορεί να παρουσιαστούν αιμορροΐδες. Αν δείτε ότι συνεχίζει να υπάρχει αυτό το κρεατάκι καλό είναι να το δει κάποιος παιδοχειρουργός που θα σας βοηθήσει καλύτερα.

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 26 μηνών. Από νεογέννητο ταλαιπωρούμαστε από ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα. Η παιδίατρος και η δερματολόγος μου λένε ότι έχει ένα αλλεργικό υπόστρωμα που θα καλυτερέψει μελλοντικά. Επίσης έχουμε κάνει εξετάσεις για αλλεργίες, βγήκαν όλα καλά και συνεχίζει να βγάζει κοκκινίλες σε διάφορες τροφές. Ακόμα και σε τροφές που τρώει καθημερινά χωρίς πρόβλημα μια μέρα μπορεί να γεμίσει κοκκινίλες. Προσέχω να τρώμε φυσικά οικογενειακώς όσο πιο υγιεινά. Τι άλλο θα μπορούσα να προσέξω και μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δυστυχώς οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πάρα πολλά παιδάκια και είναι σύνθετες. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Δε μπορεί να γίνει μία πρόβλεψη πότε το παιδί σας θα απαλλαγεί από το πρόβλημά του. Ενδεχομένως στο μέλλον να παρουσιάσει και μεγαλύτερες αλλεργίες σε άλλες ουσίες. Η μόνες λύσεις είναι οι εξής: 1) να κάνετε κάποια συγκεκριμένα τεστ τροφών ώστε τουλάχιστον μέσα στις δεκάδες τροφές που υπάρχουν στο τεστ μήπως βρείτε κάποια που το ενοχλεί ώστε να μπορέσετε να την αποφύγετε, 2) η παρατηριτικότητά σας θα σάς βοηθήσει ώστε κάθε φορά που ανακαλύπτετε ότι μία ουσία τον ενοχλεί να την αποβάλλετε από τη διατροφή του.

Ερώτηση
“Στο τριών μηνών κοριτσάκι μας το αριστερό μάτι είναι πιο κλειστό από το δεξί. Είναι ανησυχητικό; Πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό; Να σας ενημερώσω πως όταν ακόμη ήμασταν στην κλινική το μάτι της αρκετές φορές ήταν τελείως κλειστό. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Συμβαίνει σε πολλά μωράκια τους πρώτους μήνες της ζωής τους ο δακρυϊκός πόρος που μεταφέρει τα δάκρυα να είναι λίγο στενός, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή των δακρύων, να πρήζεται το ματάκι και να φαίνεται ότι είναι πιο μικρό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Εάν δεν συμβαίνει αυτόι τότε θα πρέπει να το δει ένας ειδικός παιδοοφθαλμίατρος για να σας πει ποια άλλη αιτία μπορεί να προκαλέσει το πρόβληματα στο ματάκι του, όπως π.χ. πτώση των βλεφάρων κ.λπ.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα την πολύτιμη βοήθεια σας στο εξής πρόβλημα: έχω δίδυμα κοριτσάκια 2,5 χρόνων. Μόλις έκλεισαν τα 2 άρχισα προσπάθειες να κόψουμε την πάνα, η μια εκ των δυο με επιτυχία ενώ η δεύτερη εδώ και έξι μήνες είμαστε και πάλι στο μηδέν! Έχω προσπαθήσει τα πάντα, με το καλό, με την αδιαφορία, με το κακό, με το να τις τάζω πράγματα ΤΙΠΟΤΑ! Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν επειδή δεν μπορούσε να κάνει τα κακά της η λόγω ζηλιας με την αδερφή της. Δεν ξέρω τι να κάνω”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν μην ανησυχείτε. Όλα τα παιδάκια δεν κόβουν στην ίδια ηλικία την πάνα. Συνήθως λέμε οτι μετά τα 3 χρόνια ωριμάζουν οι σφιγκτήρες για να μπορεί ένα παιδάκι να τους ελέγξει. Επομένως ηρεμήστε αλλά χωρίς βέβαια να κόψετε τις προσπάθειές σας, οι οποίες πρέπει να είναι πολύ διακριτικές ώστε να μην πιέζουν το παιδί και να μην του προκαλούν αντίδραση.

Ερώτηση
“Πρόσφατα το νησί μας είχε πολύωρες διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα τα ψυγεία μας να μένουν για αρκετές ώρες σβηστά! Την πρώτη φορά δεν είχαμε ρεύμα σχεδόν 15 ώρες! Ήθελα να σας ρωτήσω για την ασφάλεια των εμβολίων που πολλές μαμάδες είχαμε στα ψυγεία μας! Με δεδομένο ότι το ψυγείο δεν έμενε εντελώς κλειστό για 15 ώρες αλλά το ανοίξαμε 2-3 φορές για τα απαραίτητα, πόσο έχει χαλάσει η ποιότητα των εμβολίων; Η συμβουλή σας θα είναι πολύτιμη διότι ούτε στα φαρμακεία δεν μπορούν να μας δώσουν μιαν απάντηση! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έχεις θέσει ένα πάρα πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα που είναι η σωστή συντήρηση των εμβολίων, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να “πιάνει”-όπως λέμε- το εμβόλιο, όταν τελικά καταλήγει στο σωματάκι του παιδιού. Δυστυχώς, όπως μου περιγράφεις το περιστατικό, μάλλον όλα τα εμβόλια πρέπει να πεταχτούν, διότι το πιθανότερο από όλα είναι να έχει μειωθεί η δράση τους. Κανονικά θα έπρεπε όλα τα ψυγεία που συντηρούν εμβόλια, στις αποθήκες και στα φαρμακεία να έχουν ένα ειδικό θερμόμετρο, που κάνει 24ωρη καταγραφή της θερμοκρασίας του ψυγείου ώστε να παρακολουθείται και να είμαστε σίγουροι ότι τα εμβόλια συντηρούνται σωστά για να έχουν και την ανάλογη επιτυχία. Αυτό τουλάχιστον γίνεται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 2 ετών και πριν 3 μήνες απέκτησα και δεύτερο γιο. Από τότε που γέννησα ο μεγάλος μου γιος μου λέει “φύγε” (άκουσε το ξαδερφάκι του να λέει φύγε στη μαμά του). Αφιερώνω χρόνο στο μεγάλο γιο όσο μπορώ. Ζητάει το μπαμπά του το πρωί όταν ξυπνάει. Μπορεί να περάσουμε όλη τη μέρα μαζί και αν δεν του κάνω το χατίρι σε κάτι μου λέει “φύγε”. Τώρα τελευταία λέει “φύγε Μπέμπη”, “ασ’ τον κάτω, μαμα ή μπαμπά”, ανάλογα ποιος τον κρατάει. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τι να κάνεις; Υπομονή χρειάζεται! Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες όταν αποκτούν και δεύτερο παιδάκι και το πρώτο έχει περίπου την ηλικία που έχει και το δικό σου. Ο μεγάλος σου γιος δεν είναι ούτε μικρός ούτε μεγάλος. Σίγουρα αγαπάει το αδελφάκι του πλην όμως αισθάνεται και αυτό ότι πλέον χάνει τα σκήπτρα και γι’αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Χρειάζεται διακριτικότητα, να τού δείχνετε αγάπη, να τού μιλάτε, υπομονή και σιγά-σιγά το παιδί θα αντιληφθεί ότι το καινούργιο αδελφάκι είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας και θα προσαρμοστεί.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών και οι μόνες λέξεις που λέει είναι “μπα-μπα, ναι, άντα, ντα-ντα”. Καταλαβαίνει όμως τα πάντα και ακούει. Είναι ένα δραστήριο παιδί όμως δεν έχει αρκετή υπομονή και όταν θέλει κάτι με τραβάει από το χέρι. Δε δείχνει με το δάχτυλό του. Τού μιλάω, τραγουδάω και τού διαβάζω παραμύθια συνέχεια. Επίσης τώρα τελευταία έχει εμφανίσει φοβία για κάποια μουσικά παιχνίδια που παλαιότερα έπαιζε μαζί τους. Να περιμένω μέχρι τα 2 έτη μήπως βελτιωθεί η ομιλία του ή να το κοιτάξω νωρίτερα; Εδώ και 3 μήνες έχει ξεκινήσει να ξύνει το πίσω μέρος του κεφαλιού κυρίως όταν νευριάζει, δεν υπάρχει θέμα ωτίτιδας. Έχει πολύ λευκό δέρμα και κοκκινίζει με το παραμικρό. Τέλος, εδώ και λίγες μέρες έχει σταματήσει το γάλα. Το βάζω σε δημητριακά ή κρέμα. Είναι επιλεκτικός και στο μεσημεριανό του. Ζυγίζει 12.900 και 89 πόντους. Γεννήθηκε με καισαρική (ισχιακή) 3750 κιλά και 50 εκατοστά. Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις! Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Καταρχήν όσον αφορά στην ομιλία του, θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδάκι που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει. Κατά συνέπεια, το δικό σας ακούει πολύ καλά, ήδη έχει πει κάποιες λεξούλες, οπότε θα πρέπει να κάνετε υπομονή για να το δείτε να βελτιώνεται. Γύρω στο χρόνο με 15 μηνών, τα παιδιά πρέπει να λένε 10 λέξεις, 22 μηνών να βάζουνε μαζί δύο λεξούλες και μετά τα 2 χρόνια να μπορούν να κάνουν μία μικρή πρόταση με 3 λεξούλες. Έχει μεγάλη σημασία πάντως η κληρονομικότητα από την πλευρά του μπαμπά και της μαμάς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως το δικό σας παιδί, θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν το πηγαίνατε στον παιδικό σταθμό γιατί θα ήταν αναγκασμένο να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά και έτσι θα βελτιωνόταν η ομιλία του. Όσον αφορά στο γάλα, εάν το παιδί σας τρώει τυρί και γιαούρτι, αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα. Το βάρος και το ύψος του βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Εμείς θα θέλαμε ένα παιδί 2 χρονών να ζυγίζει 12 κιλά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 24 μηνών που εδώ και 3 εβδομάδες περίπου κάνει κάθε μέρα εμετό. Πρέπει να σας πω πως είχε κολλήσει γαστρεντερίτιδα από την αδερφή του, η οποία την ξεπέρασε μετά από μία εβδομάδα. Το αγοράκι μου όπως φαίνεται τον ταλαιπωρεί ακόμη και έχει και λίγη διάρροια. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω πως από μωρό ακόμη είχε θέματα με γουλιές και μικρούς εμετούς. Δεν έχει κάποια αλλεργία σε τροφές ή κάτι άλλο. Παρακαλώ θέλω τη γνώμη σας: οι καθημερινοί εμετοί του μπορεί να κρύβουν κάτι πιο σοβαρό;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως τα περιγράφετε, μάλλον πρόκειται για μία γαστρεντερίτιδα η οποία βασανίζει ακόμα το μωρό σας. Παρόλα αυτά εφόσον το πρόβλημα συνεχίζεται, θα πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις όπως: γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια μήπως και υπάρχει κάποια υποβόσκουσα ουρολοίμωξη η οποία δεν προκαλεί πυρετό αλλά το υποψιαζόμαστε με το συνεχιζόμενο εμετό, γενική αίματος, ταχύτητα καθίζησης, CRP, οι οποίοι είναι δείκτες λοίμωξης για να δείτε εάν υποβόσκει κάποιο μικρόβιο. Πάρα πολλές άλλες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό. Εάν δείτε ότι οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές και το μωρό συνεχίζει να έχει πρόβλημα θα πρέπει να το δει κάποιος παιδογαστρεντερολόγος διότι χρειάζζονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις όπως για παράδειγμα πεχαμετρία του στομαχιού κ.λπ.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164