Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Q&A

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που τον Ιανουάριο θα γίνει 3 ετών. Έχουμε ένα πρόβλημα με το πάνω μπροστινό δοντάκι του. Η μπροστινή του πλευρά είναι κανονική αλλά από πίσω έχει παράξενο σχήμα. Αρχικά οι παιδοδοντίατροι μας είπαν ότι είναι υπεράριθμο αλλά πριν 4 μήνες στην τελευταία μας επίσκεψη μας είπαν ότι τελικά δεν είναι. Η επίσκεψη αυτή έγινε λόγω φλεγμονής (πρώτη φορά). Να αναφέρω ότι πριν 9 μήνες το παιδί έπεσε και έσπασε ένα κομμάτι του δοντιού. Από τότε παρατήρησα ότι άρχισε να μαυρίζει. Η γνώμη κάποιων παιδοδοντιατρων είναι ότι θέλει εξαγωγή από τώρα για να μην χαλάσει το καλό δοντάκι από μέσα ενώ κάποιοι άλλοι μας είπαν ότι δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Καταλαβαίνω ότι αν δεν το δείτε δεν μπορείτε να μου πείτε κάτι αλλά θα ήθελα πολύ την γνώμη σας κυρίως για το αν το παιδί σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να κάνει αυτήν την εξαγωγή. Δεν θέλω να υποφέρει και να φοβηθεί από τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, φυσικά και σε αυτή την ηλικία μπορεί να κάνει οποιαδήποτε οδοντιατρική επέμβαση κριθεί απαραίτητη από κάποιον ειδικό παιδοδοντίατρο. Εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, γίνεται κάτω από ειδικές χειρουργικές συνθήκες και η ωφέλεια του παιδιού θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αν υποφέρει ή φοβηθεί για λίγο. Εάν το δοντάκι του παιδιού σας είναι μαύρο διότι έχει νεκρωθεί καλό θα ήταν να βγει εάν εμποδίζει την έλευση του καινούριου δοντιού που υπάρχει από κάτω.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 8 μηνών και σήμερα εμφανίστηκαν τα 2 πρώτα δοντάκια του… Είναι φυσιολογικό που το πρωί μόλις που τα καταλάβαινα στα δάχτυλά μου και τώρα είναι ορατά με το μάτι και έχουν μεγαλώσει αρκετά; Ακόμα, πρέπει να κάνω κάτι με την υγιεινή των δοντιών;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα όλα αυτά που περιγράφεις είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να ανησυχείς. Από τώρα φυσικά ξεκινάει η περιποίηση των δοντιών, στην αρχή μόνο με γάζα αποστειρωμένη ή μαλακιά οδοντόβουρτσα και μετά τα 3 χρόνια με παιδική οδοντόκρεμα. Επίσης υπάρχουν οδοντόκρεμες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από 6 μηνών και πάνω καθώς επιτρέπεται η κατάποση τους αλλά θεωρώ σημαντικότερο το βούρτσισμα με τη γάζα ή την οδοντόβουρτσα μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων.


Ερώτηση
“ Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την κακοσμία στόματος της κόρης μου που είναι 3,5 ετών. Κάθε βράδυ μετά το φαγητό και το γάλα βουρτσίζουμε τα δόντια με παιδική οδοντόκρεμα και όμως, μετά από λίγο το στόμα της μυρίζει άσχημα. Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν να απομυθοποιήσουμε την χρήση της οδοντόκρεμας καθώς βοηθάει μόνο στην καλλυντική μυρωδιά του στόματος και δε συμβάλει στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας, η οποία πρέπει να γίνεται με οδοντόβουρτσα της οποίας οι τρίχες πρέπει να περνούν ανάμεσα από τα ούλα και τα δόντια, το μέρος εκείνο δηλαδή όπου φωλιάζουν τροφές και μικρόβια και από εκεί βασικά προέρχεται συνήθως η κακοσμία του στόματος.


Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 16 μηνών και σήμερα είναι η πρώτη μέρα με εξανθήματα στο σώμα και στο λαιμό. Προηγήθηκε πυρετός 3 ημερών. Πήγαμε όμως στο Παίδων την 2η μέρα πυρετού και μας είπαν ότι έχει κατακόκκινα αυτιά με υγρό και κόκκινο λαιμό με φουσκάλες. Σχετίζονται αυτά με το “αιφνίδιο εξάνθημα”; Ρωτάω γιατί είπατε ότι η συγκεκριμένη ίωση δεν έχει άλλα συμπτώματα. Τι μπορεί να συμβαίνει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα συμπτώματα που περιγράφετε χαρακτηρίζουν διάφορες ιώσεις οι οποίες κάνουν και πυρετό και βγάζουν εξάνθημα. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να μην είναι ένα κλασικό αιφνίδιο εξάνθημα αλλά ένας οποιοσδήποτε από τους εκατοντάδες ιούς που μπορεί να προκαλέσει και εξάνθημα και κόκκινα αυτιά και κόκκινο λαιμό με φουσκάλες.

Ερώτηση
“Η κόρη μου έχει παλινδρόμηση στομάχου,είναι 7 ετών. Πως μπορώ να την βοηθήσω να το ξεπεράσει ή είναι ασθένεια η οποία δεν γιατρεύεται;”

Απάντηση
Η ΓΟΠ διακρίνεται σε πολλά στάδια σοβαρότητας. Εάν είναι απλή συνήθως δε χρειάζεται θεραπεία εκτός από το να προσέχει το άτομο κάποιες τροφές που εντοπίζει ότι χειροτερεύουν το πρόβλημά του. Αυτό μπορεί να κρατήσει και για όλη τη ζωή έστω και αν κάποια στιγμή χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις που δυσκολεύεται ή απειλείται η ζωή του ασθενούς μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 3 1/2 μηνών και κάθε τρεις ώρες θέλει να τρώει. Την ημέρα δεν έχω πρόβλημα απλά θέλω να μου πείτε πως να του κόψω το βραδινό. Ακόμη και 12 το βράδυ να φάει, θα ξυπνήσει κατά τις 3 ξανά για να φάει. Έχω προσπαθήσει να του δώσω χαμομήλι αλλά τίποτα, κλαίει πάρα πολύ και ηρεμεί μόνο με γάλα. Πίνει περίπου 150 ml με 180.”

Απάντηση
Θα πρέπει να γνωρίζω πολύ περισσότερα στοιχεία για να σας βοηθήσω όπως ηλικία κύησης, βάρος γέννησης, σημερινό βάρος κλπ. Γενικά δίνουμε στο παιδί να φάει όσο θέλει και σίγουρα φροντίζουμε να βάζουμε τόση ποσότητα στο μπιμπερό ώστε να χορταίνει και να περισσεύει γάλα μέσα στο μπουκάλι. Μήπως είναι μικρή η τρύπα της πιπίλας και δεν μπορεί να φάει όσο θα ήθελε καθώς κουράζεται και γι’αυτό ζητάει να τρώει πιο συχνά;

Ερώτηση
“ Έχω δίδυμα κοριτσάκια 33 μηνών , έχουν καθυστερήσει πολύ να μιλήσουν. Η μια εκ των δυο έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και παπαγαλίζει τα πάντα, προσπαθεί πολύ, η δεύτερη όμως λόγω του ότι ζηλεύει αρκετά και αντιδρά σε όλα, για παράδειγμα αρνείται να βγάλει ακόμα και την πάνα, δεν λέει και πολλά! Στην αρχή λέγαμε ότι φταίει το ό,τι έχουν αναπτύξει το δικό τους κώδικα επικοινωνίας, μετά το ό,τι σε ηλικία 1,5 χρόνων φύγαμε από την Ελλάδα και ζούμε στο εξωτερικό και ακούνε διάφορες γλώσσες , αλλά έχω απογοητευτεί. Ακούω τα αλλά παιδιά στην ηλικία τους ή μικρότερα και προβληματίζομαι πολύ. Τον Ιανουάριο θα τα στείλω παιδικό, φυσιολογικά θα βοηθήσει, αλλά εκεί μιλούν Αγγλικά. Στο σπίτι μιλούμε Ελληνικά αλλά οι παρέες μας στα Αγγλικά. Τι με συμβουλεύετε; Το θεωρείτε φυσιολογικό η πρέπει να ανησυχώ; Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Καταρχήν φαίνεται ότι τα παιδιά σου ακούνε γιατί παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει. Η κοινωνική ζωή που κάνετε με τη διγλωσσία και τα ταξίδια σίγουρα καθυστερούν την εξέλιξη της ομιλίας των παιδιών. Κατά κάποιον τρόπο όμως είναι τυχερά που έχουν την ευκαιρία από τόσο μικρά να γίνουν δίγλωσσα. Ο παιδικός σταθμός θα τα βοηθήσει πάρα πολύ παρόλο που τα δίγλωσσα παιδιά ξέρουμε ότι καθυστερούν λίγο περισσότερο στην ομιλία τους.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, άκουσα τις συμβουλές στο πρωινό του ΑΝΤ1 σχετικά με τα μωρά που πρέπει να κοιμούνται στο πλάι. Μπορείτε παρακαλώ να γίνετε πιο αναλυτικός σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτής της μεθόδου; Γνώριζα ότι με το να κοιμάται το μωρό ανάσκελα, μειώνεται ο κίνδυνος του SIDS, αλλά θα με ενδιέφερε να δω πού στηρίζετε την άποψή σας. Επίσης, θεωρείτε ασφαλές να χρησιμοποιούμε baby oil στα γεννητικά όργανα ενός μωρού;”

Απάντηση
Στην πρώτη σας ερώτηση σας απαντώ ότι η επίσημη θέση για το πού πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά είναι πότε στο ένα πλευρό και πότε στο άλλο με στήριξη της πλάτης τους ώστε αν κάνουν εμετό να μην πνιγούν. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν καινούριες μελέτες που δείχνουν ότι μάλλον είναι εξίσου ασφαλές να κοιμούνται τα μωρά ανάσκελα με την προϋπόθεση ότι το κεφαλάκι τους πρέπει να είναι γυρισμένο πότε από τη δεξιά και πότε από την αριστερή πλευρά. Παλιότερα, αν γνωρίζετε, η θέση ύπνου ήταν μπρούμυτα η οποία παρέχει ασφάλεια μόνο 3%. Η θέση στο πλάι προσφέρει ασφάλεια περίπου 85%. Η θέση ανάσκελα ακόμα δεν ξέρουμε πόσο υψηλό ποσοστό ασφάλειας παρέχει δεδομένου ότι χρησιμοποιείται πρόσφατα. Το σίγουρο είναι ότι ένα υγιές βρέφος μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου καλά και στις δύο προτεινόμενες θέσεις. Όσον αφορά στο SIDS (Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου) όλες οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σε μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στα βρέφη εκείνα που ζουν σε περιβάλλον καπνιστών ή που δεν θηλάζουν.
Όσον αφορά στη χρήση του baby oil, το κάνουμε στις περιπτώσεις εκείνες που ειδικά το αιδοίο είναι γεμάτο με κρέμες και εκκρίσεις που δε βγαίνουν εύκολα με τα συνηθισμένα αφρόλουτρα ενώ το λάδι τα διαλύει, όπως κάνουν τα υλικά που χρησιμοποιείτε για ντεμακιγιάζ. Και φυσικά μετά χρειάζεται πολύ σαπούνισμα και ξέβγαλμα της περιοχής.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω δυο μωράκια 4 μηνών δίδυμα, γεννήθηκαν την 34 εβδομάδα. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με την ορμόνη tsh η οποία είναι αυξημένη αγοράκι. Από 4,73 όταν γεννήθηκε κατέβηκε στο 4,32 και η τελευταία μέτρηση μας έδειξε 6,95. Αντίστοιχα στο κοριτσάκι ξεκίνησε 6,01, έφτασε 8,9 και κατέληξε 6,10. Το βάρος τους για το αγόρι είναι 7800kg και το κορίτσι 6300kg. Επίσης η γενικότερη συμπεριφορά κ ανάπτυξη των μωρών είναι πολύ ικανοποιητική! Μας πρότειναν να τους χορηγήσουμε το T4 25mg καθημερινά έως τις επόμενες μετρήσεις! Θα ήθελα να μου πείτε τι να κάνω γιατί με φοβίζει ότι το χάπι αυτό θα είναι εφόρου ζωής και μήπως είναι νωρίς ακόμη για αγωγή; Από την άλλη μου λένε πως αν δεν το δώσω θα υπάρξουν προβλήματα ανάπτυξης και μπορεί και διανοητικής καθυστέρησης! Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστω εκ των προτέρων!”

Απάντηση
Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόβλημα του θυρεοειδή αδένα για το οποίο γνώστης και υπεύθυνος είναι μόνο ο παιδοενδοκρινολόγος, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη και άλλες εξετάσεις αποφασίζει αν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί η συγκεκριμένη ορμόνη, διότι σε αντίθετη περίπτωση πραγματικά μπορεί να υπάρξουν τα προβλήματα που αναφέρετε. Όμως μην φοβάστε το Τ4 γιατί είναι μια ορμόνη που έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό μας και σε περίπτωση έλλειψής της την αντικαθιστούμε με συμπλήρωμα από το στόμα. Έστω κι εάν πρέπει να την παίρνει για όλη τη ζωή είναι σίγουρο ότι αυτή η χορήγηση μόνο καλό θα κάνει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, γεια σας! Χαίρομαι να διαβάζω τα άρθρα και τις απαντήσεις σας.. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω έναν γιο 5,5 χρονών ο οποίος μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου μεσημέρι-βράδυ ιδρώνει πάρα μα πάρα πολύ ανεξαρτήτως ζέστης χειμώνα- καλοκαίρι. Γίνεται στην κυριολεξία μούσκεμα. Τον αλλάζω, εννοείται, αλλά εκείνος ιδρώνει ξανά και ξανά. Το σώμα του είναι κρύο, παγωμένο. Τον λυπάμαι πραγματικά. Τον αλλάζω χωρίς υπερβολή 5-6 φορές τη νύχτα, αλλά αυτή δεν είναι λύση πιστεύω. Θεωρώ ότι αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε συνέχεια βήχα και καταρροή. Μέχρι πνευμονία φοβάμαι μην πάθουμε. Βοηθήστε με σας παρακαλώ, σε τι μπορεί να οφείλεται; Πιστεύετε ότι πρέπει να του κάνουμε κάποιες εξετάσεις; Έχει βάρος 20 κιλά και ύψος 1.20. Θα αλλάξει αυτή η κατάσταση γιατί είναι κρίμα να ιδρώνει τόσο πολύ. Χάνει έτσι και πολλά υγρά από το σώμα του. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να γράψετε ένα άρθρο σχετικά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την ιδέα που έχεις για να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο και θα γίνει προσεχώς. Σε πρώτη φάση σου λέω ότι το παιδί σου θα πρέπει να κάνει έναν πλήρη εργαστηριακό και ορμονολογικό έλεγχο θυρεοειδούς, παραθυρεοειδούς, παγκρέατος, νεφρών κλπ. πριν το αποδώσουμε στο θερμορυθμιστικό του σύστημα ή σε άλλους παράγοντες.

© 2024 tlife.gr