Κάθε εβδομάδα ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Ο μπέμπης μου είναι σχεδόν 2 μηνών και έχουμε πληθώρα προβλημάτων: κολικούς, αϋπνίες και τρομερό πρόβλημα με το ρέψιμο. Πίνει γάλα σκόνη και μητρικό σε μικρότερη ποσότητα είτε από το στήθος είτε από μπουκάλι. Το γάλα είναι το Almiron MCT και είναι ειδικό για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και δυσαπορρόφηση. Η δική σας γνώμη για το ρέψιμο και τους κολικούς ποια είναι; Σημειώνω ότι κάνω ιδιαίτερα προσεγμένη διατροφή και δεν πίνω αγελαδινό γάλα ή ο,τιδήποτε μπορεί να το περιέχει, πράσινα, όσπρια, φρούτα και μπαχαρικά. Σημειώνων ότι κάποιες φορές ρευέται και μετά όταν ξαπλώνει κλαίει πολύ και όταν τον σηκώνω ρεύεται ξανά και βγάζει και γουλίστες γάλα, το οποίο δείχνει να μην έρχεται από το στομάχι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, απ’ ό,τι περιγράφεις, φαίνεται ότι το μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή ανεβαίνει το γαλατάκι από το στομάχι προς τον οισοφάγο με αποτέλεσμα να κάνει καούρες και τσουξίματα στην περιοχή του οισοφάγου και γι’ αυτό το παιδί δείχνει συνέχεια να έχει ανησυχία. Θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού έχει μείνει 3 ώρες νηστικό για να διαπιστώσετε αυτή την παλινδρόμηση. Στην περίπτωση που συμβαίνει αυτό θα πρέπει να δώσετε στο μωρό σας ένα αντιαναγωγικό γάλα.
Ερώτηση
“Έχω έναν ανιψιό 15 μηνών. Το χειμώνα αρρώστησε μία φορά από ουρολοίμωξη. Έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις και πήρε αντιβίωση. Η παιδίατρος τον έστειλε για υπέρηχο νεφρών ο οποίος βγήκε καλός. Τώρα μάς στέλνει για κυστεογραφία. Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει το παιδί με μία μόνο φορά που αρρώστησε να κάνει την εξέταση;”
Απάντηση
Βάση του πρωτοκόλλου που υπάρχει για τις ουρολοιμώξεις στα παιδιά, θα πρέπει να κάνει την κυστεογραφία και ίσως αργότερα και σπινθηρογράφημα νεφρών. Αυτό διότι ένα στα 5 παιδάκια που παθαίνει ουρολοίμωξη υπάρχει πιθανότητα να έχει παλινδρόμηση των ούρων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει ειδική θεραπεία για δύο μήνες αλλιώς κινδυνεύει να πάθει χειρότερο πρόβλημα στο ουροποιητικό του σύστημα. Γι’ αυτό θα σας συνιστούσα, όπως και η παιδίατρός σας, να κάνετε την κυστεογραφία.
Ερώτηση
“Έχω ένα βρέφος 20 ημερών και κάθε βράδυ από τις 11 εώς τις 2 κλαίει και δεν ηρεμεί με τίποτα. Αν είναι κολικοί τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο απ’ όλα είναι να έχει τους γνωστούς κολικούς του πρώτου τριμήνου όπως ονομάζονται επειδή περιγράφεις ότι συμβαίνει πάντοτε την ίδια ώρα του 24ώρου και κρατάει περίπου 2-3 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κάνουμε αρκετά πραγματάκια. 1. Βάζουμε μια ζεστή πετσετούλα πάνω στην κοιλίτσα του μωρού, 2. φτιάχνουμε χαμομήλι με λάδι, δηλαδή χαμομηλόλαδο και κάνουμε επαλείψεις στην κοιλίτσα του, 3. το βάζουμε μπρούμυτα πάνω στο γόνατό μας ή σε ένα ψηλό μαξιλάρι, 4. δίνουμε 20-3- γρ χαμομήλι, 5. σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν ανακουφίσουν το παιδί, υπάρχουν κάποιες σταγόνες και σιροπάκια που είναι σχετικά ελαφριά για την υγεία του παιδιού.
Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 9 μηνών. Γεννήθηκε 2780 στις 36 εβδομάδες. Τρώει όλα τα γεύματα. Τώρα ζυγίζει 7400. Τους τελευταίους 4 μήνες έπαιρνε 300 γραμμάρια κάθε μήνα και τον προηγούμενο μόνο 100. Είναι φυσιολογικό ενώ τρώει κανονικά να παίρνει λίγο βάρος;”
Απάντηση
Στην ηλικία που είναι το μωρό σας, συνήθως τα μωρά δεν παίρνουν πολύ βάρος επειδή αρχίζουν να κινούνται και κατά συνέπεια χάνουν και αρκετές θερμίδες. Γενικά το βάρος του μωρού σας είναι καλό. Εάν συνεχίσει όμως και τους επόμενους μήνες να μην παίρνει βάρος, θα πρέπει να κάνετε κάποιες εξετάσεις.
Ερώτηση
“¨Εχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε 1100 στην 27η εβδομάδα, τώρα είναι διορθωμένη ηλικία 9 μηνών και είναι 8300 και 75 πόντους. Πώς βλέπετε την ανάπτυξή του;”
Απάντηση
Αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο μικρό γεννήθηκε σε βάρος αλλά και σε ηλικία κύησης η ανάπτυξη που έχει αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ καλή.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 ετών το οποίο φέτος την άνοιξη για δεύτερη χρονιά παρουσίασε αλλεργία με την μορφή φαγούρας και βήχα. Παρόλο που χρησιμοποιησαμε xozal και fenistil σταγονες και η φαγούρα σταμάτησε, υπάρχει ακόμη ο ενοχλητικός βήχας που συνήθως είναι πιο έντονος το βράδυ που κοιμάται (χρησιμοποιώ κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ φυσιολογικό ορό γιατί έχει φλέμματα και μυξούλα άσπρη). Δεν έχει ακροαστικά και ο παιδίατρος λέει ότι είναι αλλεργικός βήχας. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Μήπως να περάσουμε στα εισπνεόμενα;”
Απάντηση
Ο αλλεργικός βήχας μπορεί να προέρχεται από πάρα πολλές αιτίες. Μπορεί να είναι από το περιβάλλον δηλαδή φυτά, σκόνη, αέρας, μεταβολές της θερμοκρασίας κλπ. Κατά συνέπεια είναι λίγο δύσκολο να ανακαλύψετε ποια είναι η βασική αιτία και έτσι τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία και εφόσον τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά αντιμετωπίζουμε μόνο τα συμπτώματα. Τα εισπνεόμενα φάρμακα τα χρησιμοποιούμε σε περιόδους κρίσης του αλλεργικού βήχα για να βοηθήσουμε το παιδί. Όταν θα γίνει περίπου 5 χρονών καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση που λέγεται “σπειρομέτρηση” και με αυτό τον τρόπο μετράμε τον όγκο του αέρα που μπαίνει και βγαίνει στα πνευμόνια του παιδιού για να δούμε εάν αυτό θα μας απασχολήσει και στο μέλλον σαν μορφή άσθματος. Επίσης εάν συνεχίζει να έχει πρόβλημα, πολλές φορές από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο χορηγούμε στα παιδιά ένα προληπτικό φάρμακο και σχετικά ακίνδυνο το οποίο λέγεται “σίνγκιουλερ”. Αυτό πρέπει να το παίρνει κάθε μέρα, μία φορά την ημέρα και τις περισσότερες φορές δρα προληπτικά και προστατεύει τα παιδιά από το να έχουν πολλές κρίσεις βροχικού βήχα.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας συμβουλευτώ για ένα θέμα που αφορά στην κόρη μου. Είναι 4 ετών και παρουσιάζει σύμμυση (σύμφυση) των χειλέων του αιδοίου. Την πρώτη φορά ο παιδίατρος μπόρεσε να το ανοίξει τώρα δεν μπορεί. Ο κόλπος είναι ανοιχτός, όμως η περιοχή της ουρήθρας κινδυνεύει να κλείσει. Γνωρίζω τις συνέπειες. Μια γυναικολόγος με συμβούλεψε να του κάνει επέμβαση ένας άλλος γιατρός. Ήταν αρνητικός και μού πρότεινε θεραπεία με κορτιζόνη ή κρέμα με οιστρογόνα. Μπορείτε σας παρακαλώ να με βοηθήσετε; Ποιο είναι το σωστό; Ποια οδηγία να ακολουθήσω; Τι να κάνω ώστε να μη βλάψω το παιδί;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν το παιδί δεν κινδυνεύει να έχει πρόβλημα με την ουρήθρα του καθώς στα κοριτσάκια η ουρήθρα βρίσκεται έξω από τον κόλπο και η σύμμυση των χειλέων δεν επηρεάζει καθόλου αυτή την περιοχή. Εάν τα χείλη του αιδοίου είναι τελείως κλειστά καλό θα ήταν να ανοίξουν προκειμένου να μπορούν να βγαίνουν οι φυσιολογικές εκκρίσεις που βρίσκονται στον κόλπο. Ο καλύτερος που θα μπορουσε να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση είναι ο παιδίατρος και αν δεν μπορεί να επέμβει τότε ένας παιδογυναικολόγος. Πολύ σπάνια θα χρειαστεί να κάνει αυτή την μικρή επεμβασούλα κάποιος παιδοχειρουργός.
Ερώτηση
“Έχω ένα μπέμπη 4,5 μηνών με βάρος 7 κιλά και ύψος 68 πόντους. Γεννήθηκε 3460 και ύψος 51 πόντους. Με αποκλειστικό θηλασμό τον τελευταίο μήνα πήρε μόλις 150 γραμμάρια. Πρέπει να ανησυχώ; Κάναμε εξετάσεις αίματος, όλα καλά και ούρων για να αποκλείσουμε την ουρολοίμωξη. Τώρα θηλάζω ανά 2 ώρες κι όχι ανά 3. Το βράδυ κοιμάται 6 ώρες συνεχόμενες”.
Απάντηση
Εφόσον έχετε κάνει αυτές τις εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να κάνετε υπομονή για λίγο καιρό ακόμα. Πολλές φορές τα παιδιά δεν παίρνουν βάρος ένα μήνα και παίρνουν περισσότερο τον επόμενο. Ειδικά ένα παιδί που θηλάζει μπορεί να έχει αυτές τις διακυμάνσεις.
Ερώτηση
“Γιατρέ, υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει τα παιδιά να κάθονται μέσα στη θάλασσα; Παίζει ρόλο η ηλικία; Η μικρή είναι 1,5 χρονών και την αφήνω τέταρτο με 20λεπτο”.
Απάντηση
Γενικά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος που επιτρέπεται στα παιδιά να είναι στη θάλασσα. Αρκεί να βρίσκονται τις ώρες εκείνες που επιτρέπεται, δηλαδή πριν τις 11.30 το πρωί και μετά τις 5.30 το απόγευμα. Συνήθως αφήνουμε το παιδί όσο θέλει εκτός και αν δείχνει ότι αρχίζει να κρυώνει, να τρέμει, οπότε είναι ώρα να το βγάλουμε έξω.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη 3,5 χρονών και μέχρι πρόσφατα έκανε τσίσα στο βρακάκι της συνέχεια και αναγκάστηκα να της φορέσω πάνα. Όταν τη ρωτούσα αν θέλει να πάμε στην τουαλέτα, έλεγε όχι, τα κρατούσε και τα έκανε πάνω της αρκετές φορές κάθε μέρα. Κακά έκανε κάθε μεσημέρι όταν φορούσαμε την πάνα για τον ύπνο. Διαλέξαμε τα βρακάκια μαζί αλλά ό,τι κι αν της έλεγα ότι φοράς το αγαπημένο σου να μην το κατουρήσεις εκείνη συνέχιζε. Έτσι εγώ επέστρεψα στην πάνα γιατί δεν γινόταν το παιδί να βρέχεται συνέχεια μέσα στον χειμώνα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν με αυτά τα δεδομένα, θεωρείτε σωστή την επιλογή μου για επιστροφή στην πάνα και αν πιστεύετε πως τώρα ενόψει του καλοκαιριού πρέπει να ξεκινήσω μια ακόμη επιχείρηση”.
Απάντηση
Είναι μία ηλικία που το παιδί σας θα πρέπει σιγά σιγά να κόψει την πάνα. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να συνεχίσετε να φοράτε το βρακάκι και ας λερώνεται, καθώς έτσι θα αρχίσει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να το κάνει και θα έκανε μία αρχή να ελέγξει τους σφιγκτήρες της. Το παιδί σας μπορεί ακόμα να μην έχει ωριμάσει για να ελέγξει τους σφιγκτήρες αλλά επειδή είναι καλοκαίρι καλό θα ήταν να κάνετε την προσπάθεια τώρα γιατί το χειμώνα θα είναι πού δυσκολότερο να το πετύχετε. Πάντως δεν θα πρέπει να είστε πολύ πιεστική στο παιδί αλλά και να μην πισωγυρίζετε.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 7 μηνών, γεννήθηκε 3.300 κιλά και είναι τώρα 8.700 κιλά και 74 πόντους ! Τον θηλαζω αλλά πίνει και συμπλήρωμα! Νομίζω οτι πλέον έχει το στήθος για παρηγοριά και για να νανουρίζεται (όταν είναι μαζί μου κοιμάται μόνο αν θηλάσει)! Πώς να του το κόψω;”
Απάντηση
Τα μωράκια χρησιμοποιούν το στήθος της μαμάς τους και για να φάνε και για να παίξουν και για να παρηγορηθούν και για να κοιμηθούν. Βέβαια για όλα αυτά χρειάζεται ένα μέτρο και ένα πρόγραμμα. Εάν νομίζετε ότι δεν θέλετε πια να θηλάζει ή να χρησιμοποιεί το στήθος σας μόνο και μόνο για παρηγοριά, μπορείτε να κόψετε το θηλασμό. Οι τρόποι είναι δύο: 1. παίρνετε ένα συγκεκριμένο χαπάκι που θα σας συμβουλεύσει ο γυναικολόγος σας και μέσα σε 24 ώρες σταματάει εντελώς η παραγωγή του γάλακτος. Έτσι το παιδί αφού δε βρίσκει γάλα, αναγκάζεται να σταματήσει να θηλάζει. 2. Με πιο φυσικό τρόπο αρχίζετε σιγά σιγά να μειώνετε το χρονικό διάστημα που αφήνετε το παιδί πάνω στο μαστό ώστε σιγά σιγά να ξεσυνηθίσει και να αποκοπεί από αυτή την συνήθεια.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, σας παρακολουθώ και σας δίνω συγχαρητήρια για την ποιότητα σας. Μένω στα Χανιά, έχω ένα αγοράκι 14 μηνών, υγιέστατο αλλά το τελευταίο 2μηνο βγάζει κάτι (….) σαν εξογκωματα στα (….) και στην πλάτη που μετα απο λίγη ώρα εξαφανιζονται. Ο παιδίατρος πιστεύει ότι ειναι ίωση. Τα βγάζει και ενώ παίρνει αντισταμινικό. Τι να κάνουμε;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν αντιλαμβάνομαι ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματα του μωρού σου, ξαναστείλε την ερώτηση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ