Έχετε απορίες για την υγεία των παιδιών; Κάθε βδομάδα ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω έναν πιτσιρικά που χρονίζει σε λίγες μέρες. Πρέπει να αρχίσω να κάνω κάτι με το πουλάκι του προκειμένου να αποφύγω τη φίμωση; Μέχρι ποια ηλικία δεν πρέπει να με ανησυχεί; Από ποια ηλικία και μετά συνήθως βάζουμε βαμβάκι με λαδάκι για να μαλακώσει και να κατέβει μόνο του;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μέχρι την ηλικία των 2 χρόνων δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω στο πουλάκι του αγοριού παρά μόνο να το ανοίγουμε μέχρι εκεί που μας επιτρέπει ώστε να μπορούμε να το καθαρίζουμε με σαπουνάδα και νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Εάν μέχρι την ηλικία των 2 χρόνων δεν ανοίξει τότε αναλαμβάνει να το ανοίξει ο παιδίατρος ή ο παιδοχειρουργός.
Ερώτηση
“Πόσο συχνά θα πρέπει να δίνουμε χαμομήλι σε ένα μωράκι 7 μηνών;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα θα σας έλεγα ότι δεν χρειάζεται να δίνετε καθόλου χαμομήλι. Το μωρό έχει γεννηθεί για να τρώει γάλα και μετά τους 6 μήνες άλλες τροφές, όπως κρέας, χόρτα, φρούτα. Το χαμομήλι το δίνουμε μόνο σε περίπτωση που έχει πονάκια στην κοιλίτσα ή αν μάς το συστήσει παιδίατρος για κάποιον άλλο λόγο, όπως για παράδειγμα αν έχει δυσκοιλιότητα.
Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 2 εβδομάδων και είναι δυσκοίλιο. Μπορώ να του κάνω κλύσμα και αν ναι κάθε πόσες μέρες;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν γράφετε τι γάλα πίνει το παιδί, δηλαδή αν είναι ξένο ή μητρικό. Δεύτερον δεν ξέρω αν το παιδί σας πραγματικά έχει δυσκοιλιότητα. Κάνει κενώσεις που είναι βόλοι-βόλοι σαν της κατσίκας; Γιατί μόνο τότε λέμε ότι έχει δυσκοιλιότητα και είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί δύο εβδομάδων να έχει κάτι τέτοιο. Μήπως δεν είναι δυσκοίλιο αλλά απλώς καθυστερεί να κάνει κενώσεις;
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που μόλις γεννήθηκε και είναι 20 ημερών. Τον θηλάζω μόνο και θέλω να ρωτήσω, το τσάι πότε ξεκινάμε αν το δίνουομε; Αν ναι, τι τσάι;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν απαγορεύεται να δίνουμε τσάι στο μωρό γιατι περιέχει τεΐνη η οποία είναι ισοδύναμο της καφεΐνης και όπως καταλαβαίνετε μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ευερεθιστότητα. Πιθανόν να εννοείτε χαμομήλι. Αν είναι έτσι, τότε το μωρό δεν έχει ανάγκη να πιει ούτε χαμομήλι παρά μόνο σε περίπτωση που έχει πονάκια στην κοιλίτσα ή είναι δυσκοίλιο.
Ερώτηση
“Ήθελα να σας ρωτήσω για τους πυρετικούς σπασμούς. Να ανησυχούμε μόνο το πρώτο 24ωρο; Θέλω να πω, αν η κόρη μουο που είναι 2 ετών κάνει σπασμούς, μπορεί να ξανακάνει την ίδια ή την επόμενη μέρα; Επίσης, το υπόθετο πρέπει να το βάζουμε την ώρα των σπασμών ή μετά; Σας παρακαλώ βοηθήστε με, έχω τρομοκρατηθεί κι όπου ρωτάω είναι ελλιπής η πληροφόρηση που παίρνω”.
Απάντηση
Όπως λέει και η λέξη, οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν όταν το παιδί έχει πυρετό. Πυρετός θεωρείται πάνω από 38 βαθμούς, αλλά παρόλ’ αυτά, ένας ευαίσθητος εγκέφαλος στην θερμοκρασία μπορεί να κάνει σπασμούς και κάτω από το 38. Το υπόθετο το βάζουμε φυσικά την ώρα που κάνει σπασμούς το παιδί για να μπορέσουμε να το ηρεμήσουμε.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 45 ημερών, θηλάζω αποκλειστικά αλλά αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα με τις θηλές μου, με αποτέλεσμα το μωρό να πίνει αίμα κάποιες φορές. Πόσο επικίνδυνο ειναι αυτό για την υγεία του; Είναι πιθανό να υποφέρει απο κολικούς λόγω της κατάποσης αίματος; Χρησιμοποιώ την purelan αλλά ακόμα δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές και ο πόνος είναι αφόρητος! “
Απάντηση
Καταρχήν δεν είναι καθόλου επικίνδυνο εάν το παιδί καταπιεί αίμα διότι και το αίμα περιέχει μέσα θρεπτικές ουσίες. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να έχει κολικούς εξαιτίας της κατάποσης του αίματος. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι δικό σας, αν δηλαδή αντέχετε τον πόνο ή όχι. Προκειμένου να θεραπευτείτε θα πρέπει καταρχήν το παιδί να μάθει να θηλάζει σωστά, δηλαδή την ώρα που πάει ν’ ανοίξει το στοματάκι του να μην πιάνει και δαγκώνει τη ρώγα αλλά να πηγαίνει το στοματάκι του πιο μέσα και να πιάνει όσο γίνεται την άλω. Επίσης προκειμένου να θεραπευτείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλατόνερο ή σκέτο λευκό οινόπνευμα προκειμένου να σκληρύνει το στήθος και επίσης μπορείτε να το στεγνώνετε με ένα πιστολάκι των μαλλιών. Ακόμα καλό θα ήταν κάποιες ώρες της ημέρας να αφήνετε το στήθος σας εκτεθειμένο στον ατμοσφαιρικό αέρα. Έχετε υπόψη σας ότι η υγρασία μπορεί να προκαλέσει αυτό που λέμε “παπάριασμα” του δέρματος, να σκάσει και να σας κάνει αυτές τις ραγάδες.
Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, γέννησα τον Απρίλιο του 2011 ένα τελειόμηνο αγοράκι ύψους 50 εκ. και βάρους 3570. Τους πρώτους 6 μήνες θηλάσαμε αποκλειστικά (όχι νερό, όχι τσάι), συνεχίζοντας μέχρι και τους 13 μήνες και ενώ ειχε ήδη ξεκινήσει να περπατάει. Σήμερα, 21 μηνών, ζυγίζει 16 κιλά και έχει ύψος 92 εκ. Να σημειώσω οτι πίνει αποκλειστικά φρέσκο γάλα από τότε που σταμάτησε να θηλάζει (2 x 200 ml ημερησίως περίπου), δεν του δίνουμε παχυντικές η γλυκαντικές ουσίες, αλλά λατρεύει τα φρούτα, το τυρί και το ψωμί, ενώ τρώει ψάρι και όσπρια πολύ τακτικά. Η παιδίατρος υπεννόησε ότι το βάρος του είναι υπερβολικό και αν και δεν έκανε λόγο για δίαιτα, συνέστησε τη μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και των σνακ (φρούτων) ενδιαμεσα των γευμάτων. Βρίσκετε τις μετρήσεις ανησυχητικές και τι θα με συμβουλεύατε για το πρόγραμμα διατροφής του, δεδομένου ότι ο μπαμπάς του υπήρξε παχύσαρκο παιδάκι και ανησυχώ για το ενδεχόμενο αρνητικής προδιάθεσης;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχετε πραγματικά δίκιο να ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να γίνει παχύσαρκο. Ένα παιδί που είναι ήδη παχύ από βρέφος και έχει έναν από τους δύο γονείς υπέρβαρους έχει τουλάχιστον 80% πιθανότητα να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Άρα λοιπόν, σωστά η παιδίατρός σας σάς έχει συμβουλέψει να προσέχετε τη διατροφή του. Δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται να κάνετε δίαιτα στο παιδί για να αδυνατίσει αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να περιορίσετε ό,τι ειναι περιττό, όπως η υπερβολική κατανάλωση ψωμιού κ.λπ. Επίσης να ξέρετε ότι ακόμη και τα φρούτα παχαίνουν διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Επομένως σάς συνιστώ διαιτητική εκπαίδευση και όχι δίαιτα.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 5 ετών και προχθές τράβηξε μια μπλούζα με τα δοντάκια της με αποτέλεσμα ένα να κουνιέται λίγο και δεν ξέρω αν είναι από αυτό ή είναι η ώρα που πέφτει το πρώτο της δοντάκι”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πώς μπορώ να το ξέρω εγώ; Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδοοδοντίατρο που θα καταλάβει αν το δοντάκι αυτό είναι απ’ αυτά που πρέπει να πέσουν. Εάν δεν το έχει αλλάξει, βεβαίως είναι νεογιλό δόντι που και να πέσει δεν πειράζει γιατί θα βγάλει το επόμενο, που θα είναι και το μόνιμο.
Ερώτηση
” Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών και πίνει μόνο γάλα με ψωμί. Δεν τρώει τίποτα μα τίποτα άλλο. Τού έκανα αιματολογικές εξετάσεις και βγήκαν καλές. Τον πρώτο καιρό έτρωγε λίγο απ’ όλα. Στα κιλά του είναι καλός. Επειδή δεν τρώει, δεν μπορεί να κάνει κακά του και αναγκάζομαι να του βάζω κλυσματάκι. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, κάνεις λάθος. Το μωρό σου τρώει! Δεν είναι ανόρεχτο! Απλώς τρώει αυτά που του αρέσουν. Επομένως πρέπει να βάλεις ένα σχέδιο και με φαντασία να προσπαθήσεις να βρεις τρόπο να φάει το παιδί αυτά που πρέπει, Το πιο εύκολο βέβαια είναι να μειώσεις το γάλα και το ψωμί ώστε αφού θα πεινάει κάποια στιγμή να αναγκαστεί να φάει και τις άλλες τροφές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ