Κάθε βδομάδα συγκεντρώνουμε τις δικές σας απορίες και ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά σε αυτές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απάντηση του γιατρού μας σε κάθε γονιό δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τον παιδίατρο του κάθε παιδιού, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του και το παρακολουθεί. Οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές με βάση τα στοιχεία που εσείς στέλνετε. Ο παιδίατρός σας, όμως, είναι ο πλέον αρμόδιος να σας βοηθήσει!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 10 μηνών και δεν έχει κανένα δοντάκι. Της αρέσει όμως να μασουλάει κουλουράκια, φρούτα που δεν έιναι αλεσμένα. Ανησυχώ μήπως δεν μπορεί να μασήσει κάποιο κομμάτι. Γιατί αργούν τόσο πολύ τα δοντάκια;”
Απάντηση
Είναι αλήθεια ότι ένα μωρό βγάζει το πρώτο του δοντάκι μεταξύ 6 και 9 μηνών. Δεν είναι όμως καθόλου περιεργο να δούμε παιδιά να βγάζουν δόντια και μετά το χρόνο ακόμη και 15 μηνών. Εάν το παιδί έχει συμπτώματα οδοντοφυΐας, δηλαδή πρησμένα ούλα και τρέχουν τα σάλια, βάζει τα χέρια στο στόμα κλπ σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει να βγάζει δόντια. Έπειτα μπορεί να τα βγάζει και δύο-δύο ή τρία-τρία μαζί. Συνολικά τα πρώτα δόντια που θα βγάλει το μωράκι είναι 20. Δεν πρέπει λοιπόν να ανησυχείτε. Τα ούλα του μωρού είναι αρκετά σκληρά και μπορεί να τρώει και πιο σκληρές τροφές και όχι μόνο αλεσμένες.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 23 μηνών και κάνει κακάκια σφιχτά τόσο που κλαίει! Το γάλα που του δίνω είναι το Neslac 2 και πίνει πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Από τα γεύματα ίσα που δοκιμάζει. Του δίνω φρέσκο χυμώ και σε 2 μέρες τον βαριέται, το ίδιο και με το ακτινίδιο. Τι πρέπει να κάνω; Είμαι πολύ αγχωμένη!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Το γάλα συνήθως σε αυτή την ηλικία δεν είναι η αιτία για να κάνει ένα παιδί δυσκοιλιότητα. Το πιθανότερο απο όλα είναι ότι κάποια στιγμή κάνοντας τα κακά του σκληρά αισθάνθηκε πόνο με αποτέλεσμα να αρνείται τώρα να κάνει τα κακά του όταν έρχεται η κατάλληλη στιγμή και να τα κρατάει. Εάν ξεπεράσει αυτό τον ψυχολογικό παράγοντα σίγουρα θα επανέρθει η λειτουργία στα φυσιολογικά. Εσείς για να το βοηθήσετε δεν θα πρέπει να του δίνετε ρύζι, καρότο, μήλο, μπανάνα και κάθε μέρα να του δίνετε ακτινίδια, δαμάσκηνα και όλα τα χορταρικά όπως πατζάρια, σπανάκι, κουνουπίδι. Λάχανο, αγγινάρες και επίσης πάρα πολύ χρήσιμο είναι το κουάκερ το οποίο μπορείτε να το ρίχνετε στη σούπα του, στο γάλα στο γιαούρτι κ.λπ. Επίσης πάρα πολύ χρήσιμο είναι το μέλι που θα μπορούσατε να το χρησιμοποιείτε και μέσα στο γάλα και στο γιαούρτι, ένα με δύο κουταλάκια την ημέρα.
Ερώτηση
“Το πρώτο μου παιδί δεν μπόρεσα να το θηλάσω, είχα επίπεδες θηλές και με το θήλαστρο μειώθηκε το γάλα όπως και με τις ψευτοθηλές. Πώς θα μπορέσω να θηλάσω το επόμενο;”
Απάντηση
Αρκετούς μήνες πριν τον τοκετό σας θα πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε ειδικό μασάζ στις θηλές σας βοηθώντας έτσι να μεγαλώσουν και να έρθουν προς τα έξω. Ο σωστός τρόπος είναι ο εξής: βιδώνετε τη θηλή σας τραβώντας την προς τα έξω, ενώ όπως ξέρουμε όταν βιδώνουμε μία βίδα το κάνουμε με πίεση προς τα μέσα. Επίσης όταν θα γεννηθεί το μωρό, εάν δεν μπορέσει να πιάσει σωστά τις θηλές, μια ψευτοθηλή δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα γιατί μιμείται την πραγματική σας θηλή και δεν υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει το θηλασμό.
Ερώτηση
“Τι γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας να προτιμήσω για το 6 μηνών μωράκι μου, εβαπορέ ή σκόνη; Είναι ασφαλές το εβαπορέ;”
Απάντηση
Η σύγχρονη παιδιάτρική λέει ότι από 6-12 μηνών συνεχίζουμε να δίνουμε τα γάλατα σε σκόνη νούμερο 2 τα οποία είναι πολύ εμπλουτισμένα και πιο κατάλληλα γι αυτή την ηλικία. Επίσης από τον χρόνο μέχρι τα 3 χρόνια δεν δίνουμε φρέσκο ή εβαπορέ αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε γάλα σκόνη αυτά που σήμερα πια λέγονται νούμερο 3.
Ερώτηση
“Έχω μία κορούλα 22 μηνών. Είναι γενικά πολύ υγιές παιδί. Το μόνο και πολύ έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζω έιναι ότι συγκαίγεται συνεχώς, σχεδόν κάθε μήνα και κάποιες φορές πολύ έντονα. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα: αλοιφές, καλό στέγνωμα, βγάλαμε την πάνα για περίπου ένα μήνα, αλλά και πάλι τίποτα. Έχω την εντύπωση ότι συνεχώς είναι ερεθισμένο το δερματάκι της ακόμα κι όταν δεν φαίνεται, γιατί όταν προσπαθεί να ενεργηθεί δεν χαλαρώνει, αντιθέτως προσπαθεί να το σταματήσει και μπαίνουμε στη διαδικασία να της κρατάμε τα πόδια της για να μην τα σφίγγει. Είναι ψυχολογικό ή πραγματικά πονάει και γι’ αυτό αντιδρά έτσι; Τι φταίει για τα συγκάμματα; Οι παιδίατροι μου έχουν πει διάφορα, ακόμα και ότι ίσως οφείλεται στο ότι βγάζει δόντια. Πραγματικά θα ήθελα τη γνώμη σας!”
Απάντηση
Τα προβλήματα του μωρού σας είναι δύο: το ένα είναι ότι συγκαίγεται και το άλλο είναι η δυσκοιλιότητα. Όσον αφορά στη δυσκοιλιότητα είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή το μωρό σας πόνεσε για να κάνει τα κακά του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ψυχολογικό πρόβλημα και να αποφεύγει να ενεργηθεί όταν δημιουργείται η ανάγκη. Δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε: το ένα να προσπαθήσουμε να το ηρεμήσουμε ψυχολογικά να μη είσαστε βίαιοι και όλοι από πάνω του όταν θέλει να κάνει κακά διότι και αυτό μπορεί να το εκμεταλλεύεται για να σας προκαλεί την προσοχή. Επίσης θα το βοηθήσετε πάρα πολύ με τη διατροφή. Στην ηλικία του δεν πρέπει να τρώει καρότο, μήλο, μπανάνα, ρύζι, θα πρέπει να δίνετε οπωσδήποτε κάθε μέρα ακτινίδιο, δαμάσκηνο, κουάκερ, λάδι ωμό και δύο κουταλάκια μέλι. Όσον αφορά στο σύγκαμα δεν μου γράφετε πόσα κιλά είναι το παιδί. Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες αν ένα παιδάκι είναι λίγο παχουλό επειδή εφάπτονται τα ποδαράκια του μπορεί να δημιουργηθεί υπερθέρμανση και από την τριβή να συγκαίγεται. Επίσης σε περιόδους που βγάζει δοντάκια όπως σας είπε και ο παιδίατρός σας ή περνάει κάποια ίωση μπορεί να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό και με τροφές οι οποίες με τα ούρα και τα κακά μπορεί να ερεθίζουν την περιοχή. Μπορείτε να κόψετε για ένα διάστημα τις τροφές εκείνες που είναι πολύ όξινες. Επίσης ερευνήστε μήπως πρόκειται για μία μυκητίαση οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιμυκητισιακή θεραπεία.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 4,5 μηνών. Σε γενικές γραμμές είναι πολύ ήσυχος .Μόλις έκανε το εμβόλιο όμως άρχισε να γκρινιάζει για μέρες. 4 μέρες μετά το εμβόλιο σταμάτησε να κάνει κακά. Τώρα είμαστε 4 μέρες χωρίς κακά. Να σημειώσω ότι θηλάζω αποκλειστικά και πάντα έκανε κακά τουλάχιστον 1 φορά τη μέρα. Ολες αυτές τις μέρες έχει απίστευτη γκρίνια.Α κόμη και το βράδυ. Σκέφτομαι οτι όλα αυτά απλά συνέπεσαν μαζί και του δημιουργουν ανησυχία. Ή είναι και τα δόντια που τον ενοχλούν; Tι να κάνω για να κάνει κακά ;Μήπως πονάει και δεν μπορεί να κάνει;”
Απάντηση
Απ’ ό,τι φαίνεται την ημέρα που έγινε το εμβόλιο το παιδί έπαθε ένα μικρό σοκ από την όλη διαδικασία. Ίσως αυτό του δημιουργεί αναστολή όταν θέλει να κάνει τα κακά του. Εφόσον θηλάζεται δεν χρειάζετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να συνεχίσετε το θηλασμό και σιγά σιγά θα ηρεμήσει το παιδί θα ξεχάσει το περιστατικό και θα μπορέσει να κάνει κακά του. Εάν έρθει κάποια στιγμή που δεν μπορεί, προσπαθεί και σφίγγεται τότε μπορείτε να σηκώσετε τα ποδαράκια του και να χρησιμοποιήσετε ένα βρεφικό υπόθετο γλυκερίνης . Έχετε υπόψη σας πάντως ότι τα μωρά που θηλάζουν κάνουν διαφορετικό αριθμό κενώσεων, δηλαδή μπορεί να κάνει 10 φορές την ημέρα αλλά να περάσουν και 5-7 μέρες χωρίς να κάνει κακά και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δυσκοιλιότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ