Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που μας δίνετε. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχω 2 παιδάκια. Ο γιος μου είναι 5 χρονών και 3 μηνών, έχει ύψος 1.22 και βάρος 22 κιλά, γεννήθηκε την 37η εβδομάδα, 3450 και 53 πόντους. Θα ήθελα τη γνώμη σας γιατί σε αυτά τα κιλά είναι αρκετό καιρό και με το φαγητό του είμαι ικανοποιημένη αλλά δεν παίρνει εύκολα βάρος. Έχει ξεκινήσει όμως και ποδόσφαιρο. Μήπως παίζει ρόλο και αυτό; Η κόρη μου γεννήθηκε πρόωρα την 34η εβδομάδα και 5 ημέρες, 2320 και 49 πόντους. Τώρα είναι 16 μηνών, 10.5 και 83 πόντους. Τρώει το πρωί 250 ml γάλα φρέσκο, μετά αυγό, μετά φρουτόκρεμα με πολλά φρούτα και 5 μπισκότα, το μεσημέρι τρώει το φαγητό της, το απόγευμα γιαούρτι ή κρέμα, λίγο πιο μετά, την ώρα που θα φάμε κι εμείς, τρώει λίγο και μετά πίνει άλλα 250 ml γάλα. Περπάτησε 10 μηνών και όλη μέρα δεν κάθεται λεπτό. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στο πρώτο σου παιδί, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου, ειδικότερα αφού το παιδί σου κάνει ποδόσφαιρο αρκετές φορές την εβδομάδα από ό,τι φαίνεται. Σίγουρα η γυμναστική αυτή κάνει το παιδί να χάνει αρκετές θερμίδες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον σιτίζεται καλά. Όσον αφορά στο δεύτερο παιδάκι σου αυτά που περιγράφεις θεωρώ ότι είναι άριστα και δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 9 ετών και στην πλάτη του έχει μια κρεατοελιά στο μέγεθος της μικρής φακής. Πριν 3 ημέρες έκανε κούνια και την τραυμάτισε έβγαλε λίγο αίμα εκείνη τη στιγμή (πρώτη φορά έγινε αυτό). Τι να κάνω; Να την αφαιρέσει χειρούργος για να μην έχει συνέχεια αυτό το άγχος και ο ίδιος ότι θα τραυματίσει την ελιά;”

Απάντηση
Το μέγεθος της ελιάς είναι πάρα πολύ μικρό για να αποτελεί κάποια τόσο σοβαρή ανησυχία. Φυσικά ένας τραυματισμός οποιασδήποτε ελιάς μπορεί να οδηγήσει στη μετάλλαξή της και να δημιουργηθεί κάτι σοβαρό. Οπωσδήποτε θα πρέπει να τον δει κάποιος παιδοδερματολόγος, ο οποίος με ειδικό φακό θα κρίνει εάν η συγκεκριμένη ελιά ή η εμφάνισή της μετά τον τραυματισμό της είναι αιτία για να την αφαιρέσει.

Ερώτηση
“Θα ήθελα τη γνώμη σας για την ανάπτυξη του γιου μου. Είναι 21 μηνών και έχει ύψος 80 πόντους και 10 κιλά, πολύ μικροκαμωμένος. Γεννήθηκε με 52 ύψος, 3350 κιλά. Πάντα έπαιρνε λίγο βάρος και ύψος. Εγώ έχω ύψος 1.55 και ο μπαμπάς του 1.70. Ο παιδίατρός μας θεωρεί ότι αυτό είναι το σουλούπι του και δεν υπάρχει θέμα παθολογικά. Εξετάσεις αίματος που κάναμε, φυσιολογικές. Κατά τα αλλά είναι πολύ δραστήριος και πανέξυπνος και ο λόγος του πολύ καθαρός. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, βάσει των σματομετρικών στοιχείων που έχεις εσύ και ο σύζυγός σου, το παιδάκι σου θα γίνει το λιγότερο 1.68,5 εκατοστά. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι ικανοποιητικό αλλά καμιά φορά από τα γονίδια δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Παρόλα αυτά υπάρχουν παιδιά τα οποία ενώ στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι κοντά βλέπουμε ακόμα και στα 15 χρόνια τους να παίρνουν 20-25 εκατοστά ύψος.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 3,5 χρονών. Ενώ εδώ και ένα χρόνο πηγαίνει στην τουαλέτα για τα τσίσα του, θέλει πάνα για τα υπόλοιπα. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Με έχει αγχώσει όλο αυτό”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα καταρχήν γι’ αυτά τα πράγματα δε χρειάζεται να έχεις άγχος διότι είναι κακός σύμμαχος. Σε άλλα παιδάκια ωριμάζουν πιο γρήγορα οι σφιγκτήρες τους προκειμένου να ελέγξουν τα κακά τους και άλλα καθυστερούν λίγο. Έχουμε περιθώριο ακόμα και μέχρι τα 5 χρόνια του. Πρώτα πρώτα λοιπόν πρέπει να σταματήσεις να αγχώνεσαι και να το καταλαβαίνει αυτό το παιδί σου διότι μπορεί από κει να δημιουργείτα αυτή η αντίδραση.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη έχω δίδυμα αγοράκια 22 μηνών. Τώρα τελευταία έχω ένα φόβο μη μου πάθουν τίποτα τα παιδάκια μου. Νομίζω όλες οι μανούλες το σκέφτονται αυτό. Ήθελα να ρωτήσω πότε κάνουμε γενικές εξετάσεις στα παιδάκια (αίμα, ούρα κ.λπ.)”.

Απάντηση
Φυσικά και κάθε μανούλα έχει άγχος για τα παιδιά της και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συνήθως όταν ένα παιδάκι κλείνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, είθισται να κάνει μία γενική αίματος και μία γενική ούρων. Από κει και πέρα, εάν ο παιδίατρος διαπιστώνει ή υποψιάζεται ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τότε μπορεί να συστήσει οποιαδήποτε στιγμή διάφορες εξετάσεις.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 10 μηνών το οποίο γεννήθηκε τελειόμηνο και μέχρι στιγμής είναι υγιέστατο. Το μοναδικό μας πρόβλημα είναι ο βραδινός της ύπνος. Η μικρή πέφτει για ύπνο στις 10 και μέχρι τη 1 ξυπνάει ανά μισάωρο όπως ακριβώς και στους ημερήσιους ύπνους της. Θηλάζει ακόμα αλλά δεν της προσφέρω στήθος κάθε φορά που ξυπνάει και προσπαθώ να την ξανακοιμίσω λικνίζοντάς την. Τι συμβαίνει; Πότε θα ρυθμίσει τους κύκλους του ύπνου της; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα μωράκια που θηλάζουν έχουν το καθένα το δικό του βιολογικό ρυθμό, ο οποίος έχει σχέση και με την όρεξή του αλλά και με τις ψυχολογικές του ανάγκες. Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά τα μωράκια αυτά επειδή δεν θέλουν να αποχωριστούν τη μανούλα τους και θέλουν να τη βλέπουν, να την ακούν και να τη μυρίζουν να ξυπνούν πολύ συχνά και αυτό το συνδυάζουν με φαγητό οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Σίγουρα το παιδί σου δεν έχει κάτι σοβαρό, είναι καθαρά διαδικαστικό και πρέπει σιγά σιγά εσύ, με διακριτικό τρόπο, να καθυστερείς τα γεύματα, να προσφέρεις στο παιδί σου την αγαπή σου αλλά αργά η γρήγορα θα απαλλαγείς από αυτή τη συμπεριφορά καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 11 χρονών και πριν από κάθε επίσκεψη στην παιδίατρο για χαρτί για γυμναστική ή εμβόλιο σοκάρεται στο ενδεχόμενο η γιατρός να του ζητήσει να γδυθεί. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται και μετά από την επίσκεψη στο σπίτι. Κλαίει συνεχώς. Είναι απαραίτητο οι γιατροί να ζητούν από το παιδί να βγάλει τα ρούχα του; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Φυσικά και είναι απαραίτητο ο γιατρός προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την υγεία του παιδιού να ζητάει να γδυθεί. Είναι σύνηθες πολλά παιδάκια και σε αυτή την ηλικία να ντρέπονται, και αγοράκια και κοριτσάκια. Θα πρέπει να δουλέψετε στο σπίτι προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να πείσετε το παιδί ότι δεν πρέπει να ντρέπεται, να του εξηγήσετε ότι ο γιατρός αυτός έβλεπε το παιδί ακόμη και όταν ήταν πολύ μικρό, ότι είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης, ότι το κάνει μόνο για το καλό του και ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να πάρει το πιστοποιητικό υγείας του ή όταν είναι άρρωστο ο γιατρός για να κάνει σωστή διάγνωση και να το βοηθήσει στη θεραπεία του θα πρέπει να κάνει όλα αυτά που του ζητάει. Είναι κάτι που γίνεται για όλους τους ασθενείς όταν πηγαίνουν στο γιατρό, για όλες τις ειδικότητες, για όλες τις ηλικίες. Από κει και πέρα εάν νομίζετε ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για το παιδί σας θα πρέπει να το συζητήσετε με κάποιον ψυχολόγο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θέλω να ρωτήσω σε ποια ηλικία το παιδί πρέπει να βάζει γυαλιά ηλίου. Η κόρη μου είναι 21 μηνών”.

Απάντηση
Το θέμα με τα γυαλιά ηλίου είναι πάντα επίκαιρο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα όταν πηγαίνετε σε ηλιόλουστα μέρη, ειδικότερα στα βουνά που έχει χιόνι και μεγαλη αντανάκλαση του ήλιου. Δεν υπάρχει μια καθορισμένη ηλικία, πολλά παιδιά όμως ακόμη και 6 και 7 μηνών δέχονται τα γυαλιά ηλίου στο πρόσωπό τους, τους φαίνεται κάτι ιδιαίτερο ενώ άλλα καθυστερούν, τα βγάζουν και δεν τα δέχονται. Είναι λοιπόν καθαρά θέμα παιδιού και όχι επιστημονικό εφόσον τα γυαλιά που έχετε αγοράσει είναι ποιοτικά, κατάλληλα για τα παιδιά.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, η κόρη μου πέρσι μετά από μια μόλυνση που είχε στο δάχτυλο του ποδιού άρχισε τον περασμένο Αύγουστο να μεγαλώνει νέο νύχι κάτω από το υφιστάμενο που είχε. Φέτος, ένα χρόνο αργότερα και ενώ είχε μείνει λίγο από το παλιό μπροστά (προχωρούσαν παράλληλα κόβαμε παλιό και προχωρούσε το καινούργιο,) φαίνεται στη ρίζα ότι ετοιμάζεται να βλαστίσει άλλο νύχι. Τι μπορεί να συμβαίνει;; Το έχω ψάξει με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων χωρίς απάντηση”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το διευρευνήσεις μόνο με παιδοδερματολόγο και όχι με όλες τις ειδικότητες, δεν ξέρω ποιες εννοείς. Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου, το παιδί τραυματίζει το δάχτυλό του είτε σε κάποιο παιχνίδι είτε από παπούτσι που φοράει διότι εξαρτάται και από τον τρόπο που περπατάει και αυτός ο τραυματισμός νεκρώνει τη ρίζα του νυχιού με αποτέλεσμα από κάτω να βγαίνει καινούργιο. Ξέρουμε ότι όταν ξεκινήσει ένα νύχι να βγαίνει, θέλει τουλάχιστον 8 με 10 μήνες να ολοκληρώσει την πορεία του και ίσως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να συμβαίνει αυτό που σου λέω.

Ερώτηση
“Έκανα στον 5 χρονών γιο μου εξετάσεις και βγήκαν τα antiTG θετικά 4.3, TSH 1.631μlU/ml, FT3 3.0pg/ml, FT4 10.5, anti tpo αρνητικά 1.0, Τ3 1.0ng/ml, T4 60.3. Είναι 18 κιλά και 1.15 στο ύψος. Πιστεύετε ότι είναι λόγος να απευθυνθώ σε ενδοκρινολόγο; Σημαίνει ότι έχει θυρεοειδίτιδα; Ευχαριστώ θερμά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, για να μην ταλαιπωρείσαι άλλο, και επειδή και σε αυτό το mail σου δεν μου αναφέρεις τις φυσιολογικές τιμές που δίνει το συγκεκριμένο εργαστήριο για τις εξετάσεις που έχει κάνει ο γιος σου καλό είναι αφού αποκτήσεις τις φυσιολογικές τιμές να απευθυνθείς σε παιδοενδοκρινολόγο προκειμένου να λύσεις μία και καλή το πρόβλημα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164