Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 17 μηνών ο οποίος είναι αρκετά ζωηρός. Τώρα τελευταία έχει αποκτήσει τη συνήθεια να προκαλεί εμετό στον εαυτό του, συνήθως όταν θέλει να περνά το δικό του ή όταν έχει ανία. Έχω προσπαθήσει με όποιον τρόπο υπάρχει για να σταματήσει, με το κάλο, με τις φωνές, χτυπώντας του ελαφρά το χεράκι κ.λπ. αλλά τίποτα. Αυτό μπορεί να γίνεται και 20 φόρες την ήμερα. Τι να κάνω; Έχω απελπιστεί!”

Απάντηση
Έχετε κάνει τα πάντα προκειμένου να του προκαλέσετε την προσοχή ώστε από περιέργεια να επαναλαμβάνει αυτό που σας ενοχλεί. Δεν έχετε κάνει το πιο σημαντικό: να αδιαφορήσετε τη στιγμή που κάνει τον εμετό. Εάν καταλάβει ότι δεν σας ενδιαφέρει πια και δεν σας ανησυχεί είναι σίγουρο ότι σιγά-σιγά θα σταματήσει να το κάνει. Πολύ πιθανόν να ανακαλύψει κάτι άλλο προκειμένου να κερδίσει την προσοχή σας. Καλή επιτυχία!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών. Από την αρχή είχα προβλήματα με τον ύπνο του, βασανιστικές αϋπνίες, έως τους 18 μήνες που έκανα το λάθος και τον πήρα στο κρεβάτι μου. Εκεί φυσικά κοιμόταν πολύ καλά, άλλα θέλησα να κόψω αυτή τη συνήθεια. Έχω μια βδομάδα που με το ζόρι τον βάζω στο κρεβάτι του, το πήρε απόφαση, άλλα ξυπνάει μέχρι και 4 φόρες γιατί με αναζητάει. Φυσικά και προσπαθώ να τον κοιμίσω πάλι και να μη λυγίσω να τον πάρω στο δωμάτιό μου. Πιστεύετε ότι αν συνεχίσω θα τελειώσει κάποτε αυτό το μαρτύριο και αν είστε υπέρ της μεθόδου που προτείνεται στο βιβλίο “Κοιμίσου, παιδί μου”, όπου το αφήνουμε να κλαίει και μπαίνουμε στο δωμάτιο σε συγκεκριμένους χρόνους. Και τέλος αν προτείνετε κρέμες όπως το “κοιμάμαι μεγαλώνω” της ΝΟΥΝΟΥ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, φυσικά και δεν πρέπει να πισωγυρίσετε σε αυτό που επιτέλους έχετε αποφασίσει να κάνετε. Μην προσπαθείτε να διορθώσετε τα κακώς κείμενα με άλλα λάθη. Πρέπει να είστε σταθερή στον τρόπο που χρησιμοποιείτε μέχρις ότου το παιδί να αντιληφθεί ότι καταρχήν δεν κινδυνεύει, είναι ασφαλές στο δωμάτιό του και η μαμά του είναι εκεί δίπλα. Φυσικά θα περάσουν αρκετά βράδια που θα πηγαινοέρχεστε στο δωμάτιό του αλλά ποτέ μην το ξαναπάρετε στο δωμάτιό σας. Σε μεγάλη ανάγκη κάποιο βράδυ μπορείτε να κοιμηθείτε στο δωμάτιό του και μόλις το παιδί αποκοιμηθεί, τότε να φύγετε. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί αρκετά βράδια μέχρις ότου το παιδί συνηθίσει στη νέα κατάσταση. Όσον αφορά στις κρέμες και το γάλα που αναφέρετε είναι πράγματα που δίνουμε στα παιδιά εκείνα που δεν χορταίνουν και με τα προϊόντα αυτά αποκαθιστούμε την έλλειψη τροφής κι έτσι κοιμούνται καλύτερα. Δεν σας συνιστώ όμως να το κάνετε στην περίπτωση του παιδιού σας διότι δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θέλω τη βοήθειά σας. Έχω ένα γιο 3,5 ετών και εδώ και τρεις μέρες όταν του μιλάω και του λέω κάτι τις περισσότερες φορές δεν μου απαντάει αλλά μου λέει: “τι; πώς; τι είπες;” ενώ άλλες φορές είναι μια χαρά, ό,τι πω θα απαντήσει κανονικά όπως έκανε πάντα. Έχω προβληματιστεί πάρα πολύ με αυτό. Μήπως είναι κάτι σημαντικό;”

Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία αρκετά παιδιά συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο διότι όταν τους μιλάμε αδιαφορούν καθώς έχουν στραμμένη την προσοχή τους κάπου αλλού. Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ και να του ψιθυρίζετε λεξούλες πίσω από το κεφάλι του για να δείτε αν θα ανταποκριθεί. Σε περίπτωση που έχετε απορίες θα πρέπει να γίνει ένα ακουόγραμμα από ειδικό παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο. Είναι μία απλή εξέταση που θα σας βγάλει από το δίλημμα εάν και κατά πόσον το παιδί σας ακούει.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες 3140 κιλά, 50 cm. Τώρα είναι 7460 κιλά και 70.5 cm. Γενικά δεν τρώμε πολύ καλά και εδώ και ένα μήνα έτρωγε 3-4 κουταλιές από το μεσημεριανό της με κλάματα και έτσι δεν την πίεζα (δεν ξέρω αν έπρεπε) και τελικά θήλαζε(ενώ έτρωγε πολύ καλύτερα πριν ένα μήνα). Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι βγάζει δόντια ή ότι ξεκίνησα να δουλεύω. Το πρωινό που είναι γιαουρτάκι με δύο μπισκοτάκια το τρώει ευχάριστα (η φρουτόκρεμα δεν της αρέσει,ούτε το αυγό) και το απόγευμα την φαρίν λακτέ (την τρώει αλλά δεν τρελαίνεται κιόλας). Αυτό το μήνα πήρε 160 γραμμάρια..Ανησυχώ, γιατρέ, γιατί δεν βλέπω να τριπλασιάζει το βάρος γέννησής της και δεν ξέρω αν της αρκεί το δικό μου γάλα (θηλάζει ανά δύο ώρες από την στιγμή που ξεκινάμε το βραδινό μέχρι το πρωί που θα φύγω για δουλειά). Μήπως πρέπει να ξεκινήσω με αυτά του εμπορίου για να πάρει περισσότερο βάρος; Να σημειώσω ότι 6,5 μηνών πάθαμε ουρολοίμωξη. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν θα πρέπει να επαναλάβετε μία ουροκαλλιέργεια προκειμένου να διαπιστώσετε ότι αυτή τη στιγμή δεν υποβόσκει μία ουρολοίμωξη που δημιουργεί διαταραχές στην όρεξη του παιδιού. Δεύτερον το βάρος το παιδί σας πρέπει να το τριπλασιάσει σε τρεις μήνες. Άρα υπάρχει ακόμα πολύς καιρός. Τρίτον, απ’ ό,τι φαίνεται το παιδί τελικά τρώει αλλά αυτά που θέλει και όχι αυτά που νομίζετε εσείς ότι θα έπρεπε να φάει. Επίσης το γεγονός ότι βγάζει δόντια και ξεκινήσατε να δουλεύετε είναι δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το παιδί όσον αφορά στη συμπεριφορά του και την όρεξή του. Ιδιαίτερα επειδή έχετε αρχίσει να λείπετε το παιδί ψάχνει να βρει τρόπους που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον για να ασχολείστε μαζί του. Πιστεύω ότι δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, είναι καθαρά θέμα χειριστικό. Με πολλή υπομονή και εφόσον δείξετε ότι δεν σας δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια αυτό που κάνει το παιδί σιγά-σιγά θα δει ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον να το προκαλεί και θα αρχίσει να τρώει όλες τις τροφές.

Ερώτηση
“Κυριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι τεσσάρων χρονών, από τα τρία του χρόνια ξεκίνησε να μου λέει άσχημες λέξεις. Βέβαια το παιδί τις άκουγε και από τότε τις έχει πλέον στο λεξιλόγιό του. Η δική μας στάση ήταν να μην του δίνουμε σημασία όπως μας είχαν συμβουλέψει. Τώρα είναι τεσσάρων και συνεχίζει τις λέξεις αυτές και μάλιστα όταν του απαγορεύω να κάνει κάτι που θέλει εκείνος μου αντιμιλάει και μου λέει τις άσχημες λέξεις. Εφόσον βλέπω ότι συνεχίζει να μιλάει έτσι άρχισα να του εξηγώ ότι δεν είναι σωστό να λέμε αυτές τις λέξεις, μόνο τις καταπίνουμε. Στην αρχή το ξεκινήσαμε καλά τώρα πάλι τα ίδια. Δεν ξέρω εάν κάνω καλά με τον τρόπο που το χειρίζομαι αλλά, γιατρέ μου, είμαι πολύ προβληματισμένη και του χρόνου πηγαίνει προνήπιο. Εύχομαι να μπορούν να το χειριστούν στο σχολείο. Σας ευχαριστώ που απαντάτε στα ερωτήματα μας να σας έχει καλά η Παναγία”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σίγουρα το παιδί σας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο διότι έχει καταλάβει ότι σας ενοχλεί και το κάνει είτε από παιχνίδι είτε να σας τιμωρήσει στις περιπτώσεις εκείνες που του απαγορεύετε κάτι. Επειδή ουσιαστικά δεν ξέρει τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις αλλά τις επαναλαμβάνει σαν παπαγαλάκι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αδιαφορήσετε εντελώς και φυσικά να μην καταλάβει ότι το κάνετε επίτηδες, απλώς για να δείξετε ότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό που λέει, δεν δημιουργεί καμία αντίδραση άρα αυτό που κάνει πέφτει στο κενό. Πολύ διακριτικά θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να το απασχολείτε με άλλα πράγματα πιο δημιουργικά και χωρίς φυσικά να καταλαβαίνει ότι το κάνετε επίτηδες μέχρις ότου καθώς περνούν οι μέρες βλέποντας την αδιαφορία σας θα σταματήσει να λέει αυτές τις λέξεις. Όσον αφορά στο σχολείο μην ανησυχείτε, το παιδί βρίσκεται σε ηλικία που θα κοινωνικοποιηθεί εύκολα και με τη βοήθεια της δασκάλας του θα προσαρμοστεί σε αυτό που κάνουν τα υπόλοιπα παιδάκια.

Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 3 ετών και 4 μηνών. Έχει ύψος 97 εκατοστά και είναι 15 κιλά. Γεννήθηκε την 35η εβδομάδα με καισαρική, 46 πόντους και 2,5 κιλά. Τις τελευταίες μέρες πεινάει υπερβολικά και ζητάει κάθε μία ώρα φαγητό. Σε ένα σύνηθες 24ωρο τρώει: πρωί 250 ml γάλα, δεκατιανό 2 φέτες με βούτυρο-μέλι, (στον παιδικό) μεσημεριανό. Το απόγευμα ένα γιαουρτάκι με δημητριακά και ένα τοστ με τυρί-γαλοπούλα και ένα φρούτο. Κατά τις 8 κάτι θα τσιμπήσει πάλι π.χ. 3-4 μπισκοτάκια βουτύρου (μικρό μέγεθος) και στις 9.30 250 ml γάλα. Μετά τον παιδικό το μεσημέρι ενώ το έχω ρωτήσει ότι έχει φάει πλήρες μεσημεριανό, ζητάει να φάει πάλι μαζί μα και το απόγευμα κάθε μία ώρα. Λέει “μαμά πεινάω”. Είναι πάνω στην ανάπτυξη; Είναι θέμα ηλικίας; Μήπως τρώει λιγότερα από ό,τι πρέπει θερμιδικά; Ανησυχώ μήπως γίνει παχύσαρκη. Προσπαθούμε και τρώμε υγιεινά χωρίς υστερίες αλλά και τις λιχουδιές δεν τις στερείται καθόλου αλλά με μέτρο. Είναι εντάξει τα κιλά της ή είναι παχουλή; Πρέπει να τρώει παραπάνω από αυτά που γράφω ημερησίως;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα κιλά του παιδιού σας είναι ικανοποιητικά και τα γεύματα που περιγράφετε θα έλεγα ότι είναι παραπάνω από αρκετά. Το παιδί σας συμπεριφέρεται έτσι για δύο λόγους: ή είναι καθαρά ψυχολογικό, είναι δηλαδή συνήθεια, ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενδοκρινολογικό. Σας προτείνω να καταγράψετε τουλάχιστον για 10 μέρες τι τρώει το πρωί και καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, με τον παιδίατρό σας να υπολογίσετε τις θερμίδες που παίρνει και αν κρίνει απαραίτητο να κάνετε έναν έλεγχο για τον θυρεοειδή και για σάκχαρο αίματος.

Ερώτηση
“Έχω δύο αγοράκια ηλικίας 8 και 5,5. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορώ να τα κάνω να δοκιμάζουν όλα τα φαγητά γιατί με παιδεύουν στο τι να τους μαγειρεύω. Επίσης ο μεγάλος στην ηλικία των 4 έκοψε το μπιμπερό άρα κόπηκε και το γάλα και δεν μπορώ να τον πείσω με τίποτα να το δοκιμάσει πάλι. Τι να κάνω; Να τον αφήσω κι ας μην πιει ποτέ; Σας ευχαριστώ και θα περιμένω τη συμβουλή σας!”

Απάντηση
Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μια δύσκολη ηλικία όσον αφορά στη συμπεριφορά τους γιατί έχουν άποψη και απαίτηση γι’ αυτό που τρώνε. Επίσης επηρεάζονται από τους φίλους τους και από το σχολείο. Θα πρέπει σιγά σιγά να βάλετε μία τάξη, να μην υπάρχουν μέσα στο σπίτι τρόφιμα που δεν θα θέλατε να δοκιμάσουν, όσοι ζείτε στο ίδιο σπίτι θα πρέπει να ακολουθείτε έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής και να αδιαφορήσετε τη στιγμή που σας ζητούν πράγματα που εσείς θεωρείτε ότι δεν πρέπει να τα φάνε. Όσον αφορά στο μεγάλο που έκοψε το μπιμπερό, δεν υπάρχει ένας κανόνας που να λέει ότι όταν το παιδί κόβει το μπιμπερό κόβει και το γάλα. Θα πρέπει να δοκιμάσετε με άλλον τρόπο όπως με ειδικά ποτηράκια με στόμιο ή ακόμα και με καλαμάκι ή ακόμα και με το κουτάλι. Επίσης εάν τρώει γιαούρτι και τυριά μπορεί να αντικαταστήσουν ισάξια την ποσότητα του γάλακτος που είναι απαραίτητη καθημερινά. Γενικά από ό,τι φαίνεται πρέπει να μπουν κάποιοι όροι και ένα πρόγραμμα όσον αφορά στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 12 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Όταν ήταν πιο μικρός είχε παλινδρόμηση επειδή όμως τον θήλαζα δεν χρειάστηκε να του δώσω αντιαναγωγικό γάλα και γύρω στους έξι μήνες που ξεκινήσαμε τις κρέμες σταμάτησαν και οι γουλίτσες. Την τελευταία εβδομάδα όμως παρατηρώ ότι το βράδυ που του δίνω το γάλα αφού το πιει και μετά ρευτεί απαραιτήτως, κάνει σαν να καταπίνει κάτι. Να σας πω επίσης ότι έχει βγάλει 8 δόντια και ετοιμάζονται να σκάσουν και οι 2 τραπεζίτες. Υπάρχει περίπτωση να είναι από τα σάλια του; Διαφορετικά τι άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει;”

Απάντηση
Όπως τα περιγράφετε φαίνεται να είναι απομακρυσμένη η ιδέα ότι εξακολουθεί να κάνει ΓΟΠ. Το πιθανότερο από όλα είναι ότι τα σάλια του που συσσωρεύονται στο λαιμούλη του το κάνουν να καταπίνει με αυτόν τον τρόπο και εφόσον το παιδί είναι ήρεμο, δεν δείχνει δηλαδή να έχει καούρες, τσουξίματα ή να πονάει δεν πρέπει να ανησυχείτε.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι 11,5 χρονών. Έχει βάρος 49,5 κιλά και ύψος 42 εκ. Τα δύο τελευταία χρόνια παίρνει ύψος 2 εκατοστά το χρόνο και λιγότερο. Απευθύνθηκα πέρυσι τον Οκτώβρη στο Παίδων, έκανε αιματολογικές εξετάσεις και ουρολογικές καθώς και ακτινογραφία καρπού και παλάμης και μου είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό και ότι η εφηβεία θα εκδηλωθεί γύρω στα 14. Όμως εξακολουθεί να είναι σχεδόν μηδενική η αύξηση του ύψους του. Τι μού προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!”

Απάντηση
Δεν μου δίνετε επαρκή στοιχεία όσον αφορά στα αποτελέσματα των εξετάσεων για να δω τι ακριβώς έχετε κάνει και ποια είναι τα συμπεράσματα. Υποθέτω ότι έχει γίνει πλήρης έλεγχος και αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό θα πρέπει να κάνετε υπομονή διότι φαίνεται ότι το παιδί σας εντός φυσιολογικών βρίσκεται πιο πίσω στην ωριμότητα σε σχέση με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο 7,5 μηνών ο οποίος ζυγίζει 8.500 κιλά, τον θηλάζω αποκλειστικά και το πρόβλημα μου είναι το εξής: έχει αρχίσει και βγάζει δοντάκια και με δαγκώνει πολλές φορές την ώρα του θηλασμού έτσι αποφάσισα να του ξεκινήσω ξένο γάλα το οποίο δεν το θέλει με τίποτα το δοκίμασε 1 φορά και δεν του άρεσε καθόλου και όταν τον πλησιάζω με το μπιμπερό κλείνει το στοματάκι του και κλαίει με λυγμούς. Δοκίμασα με το κουταλάκι τίποτα, έχω πάρει αρκετές μάρκες και έχω αλλάξει και πολλά μπιμπερό και έχει προσπαθήσει και ο άντρας μου να του το δώσει για να μην του μυρίζει το δικό μου γάλα. Έχω κάνει τα πάντα πραγματικά! Σας παρακαλώ πείτε μου τι μπορώ να κάνω σε αυτήν την περίπτωση!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως καταλαβαίνεις, η φύση οδηγεί το παιδί σου, το οποίο ξέρει ποιο είναι το καλό. Το καλό είναι το γάλα σου. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το στήθος της μαμάς τους για να σιτίζονται αλλά και για να παίζουν, να περνούν την ώρα τους, να παρηγοριούνται και να επικοινωνούν με τη μαμά τους. Άρα λοιπόν έχεις ένα παιδί που έχει πετύχει πλήρως το θηλασμό και γι’ αυτό αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθειά σου να του δώσεις ξένο γάλα. Σου συστήνω να πάψεις πια να ασχολείσαι με το μπιμπερό και να απολαύσεις το παιδί σου και να επικοινωνήσεις περισσότερο μαζί του διότι όλα αυτά που κάνει είναι φυσιολογικά και πρέπει να είσαι χαρούμενη που έχεις πετύχει τόσο καλά το μητρικό θηλασμό.

Ερώτηση
“Μπορεί ένα παιδί να ξανακολλήσει την ίδια ίωση; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Υποτίθεται ότι όταν ένα παιδί περνάει κάποια ίωση, ο οργανισμός του δημιουργεί αντισώματα και δεν ξαναπερνάει την ίδια αρρώστια. Επειδή όμως οι ιοί κατάσσονται σε πολλές κατηγορίες με πολλούς διαφορετικούς οροτύπους μπορεί να φαίνεται ότι είναι η ίδια ίωση που περνάει αλλά στην πράξη να είναι ένα ξαδελφάκι της προηγούμενης ίωσης.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα γιο 5 χρονών. Δεν τρώει σχεδόν κανένα φαγητό καθώς ούτε φρούτα, αυγό, λαχανικά. Τρώει σπάνια φρουτόκρεμα, μακαρόνια και αρκετά συχνά μπιφτέκι. Πίνει όμως αρκετό γάλα σε σκόνη, περίπου ένα λίτρο την ημέρα. Μήπως του κάνει κακό τόσο γάλα που πίνει και επιπλέον παίρνει μόνο από αυτά που τρώει όλες τις βιταμίνες που είναι απαραίτητες;”

Απάντηση
Στην ηλικία που είναι το παιδί σας, δεν χρειάζεται να πίνει τόσο πολύ γάλα. 500 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά. Ένα λίτρο που πίνει του δίνει πάρα πολλές θερμίδες με αποτέλεσμα το παιδί να μη θέλει να φάει άλλα πράγματα. Μειώστε, λοιπόν το γάλα σε αυτήν την ποσότητα που σας λέω και εφόσον πεινάσει σιγά σιγά θα αρχίσει να τρώει και τις άλλες τροφές.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164