Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών και τους τελευταίους δύο μήνες δαγκώνει την γιαγιά του και εμάς στα χέρια στα πόδια και γενικά όπου του έρθει. Του έχω εξηγήσει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό κι ότι αν του το κάνει κάποιος άλλος δεν θα του αρέσει. Παρατηρώ βέβαια ότι το κάνει όταν χαίρεται πάρα πολύ αλλά υπάρχουν και άσχετες στιγμές. Φοβάμαι μήπως δαγκώσει κάποιο παιδάκι. Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω αν το ύψος του 95εκ και το βάρος του 15,5 κιλά είναι εντάξει για την ηλικία του (θα γίνει 2,5 χρονών τέλος Απριλίου, γεννήθηκε στις 33 εβδομάδες). Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αυτή η συμπεριφορά που κάνει το μωρό σας είναι κάτι πολύ συνηθισμένο δεδομένου ότι τα παιδιά το κάνουν συνήθως από χαρά και επειδή βλέπουν ότι οι ενήλικες αντιδρούν τρομαγμένοι ή ξαφνιάζονται αυτό τους δημιουργεί κάποιο αίσθημα αστείου και τείνουν να το επαναλάβουν. Συνήθως όταν βρεθεί ένα άλλο παιδί συνομήλικο να του κάνει το ίδιο, οπότε το παιδί από θύτης γίνεται θύμα τότε αντιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να το κάνει και το περιορίζει. Σίγουρα όμως πρέπει να επιμένετε και να του εξηγείται διότι το παιδί καταλαβαίνει τελικά ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό. Επίσης να ξέρετε ότι αυτή η κακή συνήθεια είναι πάρα πολύ επικίνδυνη γιατί μόνο στο στόμα των ανθρώπων βρίσκεται το μικρόβιο της γάγγραινας και έτσι ένα δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλο κακό. Όσον αφορά στα σωματομετρικά του μωρού σας βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς το βάρος του είναι στην 85η εκατοστιαία θέση και το ύψος του στην 75η εκατοστιαία θέση.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρόνων, είναι 13 κιλά και 85 πόντους. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν τρώει φαγητό, πίνει πολύ γάλα, τρώει φρούτα, άλλες φορές 2-3 την μέρα, άλλες φορές μισή μπανάνα ή μισό αχλάδι. Σταμάτησα να του δίνω μπισκότα και τσουρέκια που έτρωγε μπας και πεινάσει αλλά τίποτα. Τις τελευταίες μέρες πίνει πολύ γάλα, τρώει μισή μπανάνα, κριτσίνια 1-2 και δημητριακά που του δίνω σαν τσιπ. Έχουμε κάνει εξετάσεις και είχε χαμηλό σίδηρο οπότε του δίνουμε σίδηρο και του δίνω και μουρουνέλαιο μήπως του άνοιγε την όρεξη αλλά τίποτα. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έχεις την ίδια λανθασμένη εντύπωση που έχουν πάρα πολλοί γονείς όταν συμπεριφέρεται το μωρό τους με αυτόν τον τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι το μωρό σου δεν έχει ανορεξία. Αντίθετα, τρώει και αρκετά καλά μια που περιγράφεις ότι πίνει πάρα πολύ γάλα. Το γάλα όμως και τα γαλακτοκομικά από τη μια το χορταίνουν και από την άλλη του δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερό του όταν ταυτόχρονα τρώει και τροφές που περιέχουν σίδηρο. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να του μειώσεις την ποσότητα του γάλακτος που θα πίνει ημερησίως, δηλαδή να μην υπερβαίνει τα 500 cc την ημέρα. Επίσης δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κυνηγάς να φαέι γιατί έχει στο μυαλό του την εικόνα μια μαμάς με το κουτάλι στο χέρι που το κυνηγάει για να του δώσει να φάει με αποτέλεσμα να του κάνει αντίδραση. Άφησέ το να πεινάσει. Θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και σιγά σιγά θα αρχίσει από μόνο του να τρώει. Είναι μία μέθοδος αλάνθαστη που την έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές στα παιδιατρικά συνέδρια και είναι η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Όσον αφορά στο βάρος του βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση (είναι λίγο αδυνατούλης) και το ύψος του στην 3η εκατοστιαία θέση, δηλαδή λίγο κοντό, πλην όμως αυτά δεν έχουν σχέση με την υπολοιπη συμπεριφορά του. Εφόσον έχει χαμηλό σίδηρο οπωσδήποτε πρέπει να του χορηγήσετε αλλά θα πρέπει να υπολογίσετε τη σωστή δόση βάσει του βάρους του και τον σίδηρο που του λείπει μέχρι να φτάσει τα φυσιολογικά επίπεδα που σας δείχνουν οι εξετάσεις.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 14 μηνών το οποίο ως τώρα θηλάζει, τους πρώτους μήνες έπαιρνε ένα γεύμα ξένο με το μπουκάλι ενώ μετά τον 4ο μήνα μου το έκοψε και αυτό και θηλάζει μόνο. Επειδή τώρα θεωρώ ότι δεν έχω την ποσότητα του γάλακτος που είχα κ έχω κουραστεί και εγώ πάρα πολύ πώς μπορώ να την κόψω από το στήθος και να βρω κάποιο γάλα να της αρέσει; Φανταστείτε για να είμαι σίγουρη ότι το παιδί παίρνει ασβέστιο το βράδυ της κάνω με γάλα την φαρίν λακτέ. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν γράφεις το βάρος που έχει το μωρό σου για να δούμε αν είναι επαρκές. Δεν θα συνηγορούσα να κόψεις τον μητρικό θηλασμό καθώς μπορείς να θηλάζεις άνετα ακόμη και μέχρι να γίνει το παιδί σου 2 χρονών. Αν όμως πραγματικά έχεις κουραστεί τότε είναι δική σου απόφαση. Το μωρό ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το καλό και γι’ αυτό δεν θέλει να φάει τίποτε άλλο εκτός από το μητρικό γάλα και ειδικότερα απεχθάνεται τα γαλακτοκομικά που του θυμίζουν ότι πρέπει να του τα χορηγεί η μαμά του. Εν πάσει περιπτώσει, δύο είναι οι τρόποι για να κόψεις το μητρικό θηλασμό και να δώσεις ξένο γάλα. Πρώτος τρόπος: παίρνεις ένα συγκεκριμένο χαπάκι το οποίο μέσα σε 24 ώρες σταματάει τη ροή του γάλακτος και εφόσον το παιδί καταλάβει κάποια στιγμή ότι δεν υπάρχει γάλα από τη μαμά του θα το νικήσει η πείνα και σιγά σιγά θα αρχίσει να τρώει και τις υπόλοιπες τροφές. Δεύτερος τρόπος: μειώνεις σιγά σιγά τον χρόνο που βάζεις το παιδί στο στήθος σου ώστε με την πάροδο του χρόνου να ξεσυνηθίσει και να μπορέσει να περάσει σε άλλες τροφές.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σας!! Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών γεννήθηκε, 2,800 και 56 εκατοστά και την τελευταία φορά που πήγαμε στην παιδίατρο (21 Μαρτίου) ήταν 5,850 και 59 εκατοστά. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τον ξυπνάω όταν κοιμάται γιατί κάποιες φορές κοιμάται πολύ την ημέρα και το βράδυ αργεί να κοιμηθεί ή ξυπνάει μέσα στην νύχτα και κάθεται”.
Απάντηση
Επειδή τα σωματομετρικά του μωρού σας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα το πρόβλημά σας είναι καθαρά να αλλάξετε το βιολογικό ρολόι του μωρού σας και να το προσαρμόσετε στις ώρες που θέλετε εσείς. Αυτό μπορεί να γίνει σιγά σιγά είτε ξυπνώντας το παιδί λίγο πιο νωρίς την ώρα που εσείς υπολογίζετε ότι πρέπει να γίνει είτε να το καθυστερείτε να κοιμηθεί τεταρτάκια τεταρτάκια έστω και γκρινιάζοντας λίγο προκειμένου να αλλάξετε λίγο το βιολογικό του ρολόι.
Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών, γεννήθηκε στην 39η εβδομάδα 3,300kg και 51 εκ., σήμερα είναι 13kg και 86εκ. Έχει βγάλει 18 δόντια εκτός από τους τελευταίους 4 τραπεζίτες. Ενώ έτρωγε όλα του τα γεύματα κανονικά, έχει ξεκινήσει τώρα 2 μέρες και τρώει 6 κουταλιές φρουτόκρεμα, μισό μπολ μεσημεριανό φαγητό ενώ το απογευματινό του γεύμα μέχρι στιγμής το τρώει όλο. Έχει μειώσει και το γάλα στα 400-450ml. Βλέπω ότι βάζει τα δαχτυλάκια του πίσω στα ούλα του και τα μασάει. Δεν είναι όμως λίγο νωρίς για να τον ενοχλούν; Μπορεί να φταίει κάτι άλλο; Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό που ακόμα δεν λέει λεξούλες μόνο μπαμπά, μαμά, παππού και συλλαβούλες πχ. τατατα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, επειδή τα σωματομετρικά του μωρού σου είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα δηλαδή το βάρος του βρίσκεται στην 80η εκατοστιαία θέση και το ύψος του στην 75η εκατοστιαία θέση δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου για την ανάπτυξή του. Πολύ πιθανόν σε αυτή την ηλικία επειδή βγάζει τα τελευταία του δόντια έχει μια αναστάτωση όσον αφορά στην όρεξή του και να συνδυάζεται και με την άνοιξη όπου αρχίζουν οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και αυτό δημιουργεί κάποια ανωμαλία στην όρεξη του παιδιού. Κάνε λίγο υπομονή, πιστεύω ότι είναι μία μεταβατική περίοδος που γρήγορα θα συνέλθει και θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Όσον αφορά στην ομιλία του, οι λεξούλες που λέει δεν είναι πάρα πολλές πλην όμως αφού έχει μιλήσει θα περιμένετε. Εφόσον το παιδί επικοινωνεί μαζί σας και ακούει σίγουρα σιγά σιγά θα αρχίσει να βελτιώνει το λεξιλόγιό του. Για να το βοηθήσετε προσπαθήστε να του μιλάτε αρκετά, να του διαβάζετε παραμύθια και ιστοριούλες και να βλέπει όσο γίνεται λιγότερο τηλεόραση και παιδικά παιχνίδια στις οθόνες.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για την στήλη σας καταρχάς. Είμαι μαμά 2 κοριτσιών 13 μηνών. Γεννήθηκαν την 37η βδομάδα και 1 μέρα. Η μια γεννήθηκε 2770 και 47 εκατοστά, και η άλλη 2450 και 45 εκατοστά. Τώρα η πρώτη είναι 8800 και 77 εκατοστά, ενώ η δεύτερη 8200 και 79 εκατοστά. Η τελευταία παίρνει 8-9 σταγόνες σίδηρο ημερησίως από τον Οκτώβρη, η παιδίατρος στην τελευταία της επίσκεψη έκρινε ότι έχει αναιμία και συνιστά να κάνουμε εξετάσεις γενικές και θυρεοειδούς. Να σημειώσω ότι έχει μια νευρικότητα και πολλές φορές ξαπλώνει χωρίς να κοιμάται, απλά με ένα παιχνιδάκι στο χέρι ή χωρίς αλλά σφίγγοντας τα άκρα, όταν είναι σε αυτή την κατάσταση και της απευθύνω τον λόγο, ανταποκρίνεται. Δείχνει ότι έτσι ηρεμεί. Κατά τα άλλα έχει ενέργεια και συμμετέχει σε παιχνίδια που αφορούν την κίνηση, όχι τόσο στο να επαναλάβει λέξεις. Η άλλη δείχνει μεγαλύτερο ζήλο για το μιμητικό. Ούτε η μια ούτε η άλλη έχουν ακόμα πει μαμά/μπαμπά, μόνο εντάξει. Ούτε περπατάνε, μπουσουλάνε και στηριζόμενες σηκώνονται. Εγώ τους μιλάω κυρίως στα αγγλικά και ο μπαμπάς στα ελληνικά. Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε γενικές γραμμές, αυτά που περιγράφεις δεν εμπνέουν κάποια ανησυχία. Καταρχάς, επειδή τα παιδιά ακούν δύο γλώσσες μέσα στο σπίτι είναι λογικό να καθυστερήσουν κάπως να μιλήσουν πλην όμως είναι τυχερά διότι έτσι ταυτόχρονα θα μάθουν δύο γλώσσες πράγμα που όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τη ζωή τους. Όσον αφορά στη συμπεριφορά του ενός παιδιού πιστεύω ότι το κάνει προκειμένου να το προσέξετε περισσότερο και να ασχοληθείτε μαζί του ή εάν έχει σιδηροπενική αναιμία όπως έχει πει η παιδίατρός σας, μπορεί μερικές φορές την ημέρα να κουράζεται ιδιαίτερα και να θέλει να ξεκουραστεί. Μετά από 1 με 2 μήνες που θα παίρνει το σίδηρο που της χορηγείτε είναι σίγουρο ότι και αυτή θα βελτιώσει τη συμπεριφορά της εφόσον αποκατασταθεί ο σίδηρος στο αίμα της.
Ερώτηση
“Γιατρέ, η δισχιδής ράχη επηρεάζει την ομιλία του παιδιού; Το κοριτσάκι μου είναι 2 ετών και δεν λέει λεξούλες”.
Απάντηση
Όταν ένα παιδί έχει δισχιδή ράχη δεν έχει οπωσδήποτε και καθυστέρηση ομιλίας ή άλλο πρόβλημα νοημοσύνης. Όταν ένα παιδί έχει νοητικό πρόβλημα μπορεί να υπάρχει και δισχιδής ράχη. Με άλλα λόγια, οι επιπλοκές από τη δισχιδή ράχη μπορεί να κυμαίνονται από μικρά προβλήματα μέχρι και σοβαρά σωματικά ή διανοητικά και εξαρτάται από τη θέση που βρίσκονται τα νεύρα που επηρεάζει η δυσμορφία που έχει το παιδί. Αυτά που σας λέω είναι γενικές απόψεις και το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδονευρολόγο και παιδοχειρουργό.
Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Η κόρη μου είναι 8,5 χρονών και έχει αλλεργική ρινίτιδα. Δεν της έχουμε κάνει αλλεργικό τεστ. Όλο το χειμώνα έχει μπουκωμένη μύτη. Τα φάρμακα που μας έχουν γράψει η παιδίατρος και ο ΩΡΛ είναι το AERIUS, το NASONEX και το SINGULAIR. Απλά με ανησυχεί το ότι παίρνει συνέχεια αυτά τα φάρμακα και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πρέπει να παίρνει τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη όταν λέμε αλλεργική ρινίτιδα εννοούμε ότι το παιδί βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου εισπνέει αλλεργιογόνα τα οποία προκαλούν οίδημα του βλενογόνου της μύτης με αποτέλεσμα να έχει συνεχές μπούκωμα. Άρα, το κυριότερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε και να ψάξετε να βρείτε τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί σας προκειμένου να αποκλείσετε την παρουσία του αλλεργιογόνου από τη ζωή του. Είναι βέβαια αρκετά δύσκολο πλην όμως υπάρχουν αρκετά τεστ αλλά τις περισσότερες φορές η παρατηρητικότητα των γονιών είναι που βοηθάει στη λύση του προβλήματος. Για παράδειγμα μήπως είναι αλλεργικό στη σκόνη του σπιτιού, τα ακάρεα, πούπουλα που υπάρχουν στο μαξιλάρι της, στα προϊόντα που υπάρχουν μέσα στο στρώμα της, στα λουλούδια μέσα στο σπίτι, σε ζώα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι και έξω όπως γάτες, πουλιά κ.λπ;
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, το μωράκι μου γεννήθηκε 2750, τώρα είναι 16 μηνών και είναι 9900 και 82 πόντοι. Μου είπατε ότι είναι αδύνατο αλλά κανένας δεν το βλέπει έτσι γιατί είναι ένα παιδάκι με τις δίπλες στα μπουτάκια, κοιλίτσα φουσκωτή και μαγουλάκια. Η παιδίατρος που είναι υπέροχη μου είπε όλα καλά, είναι ένα παιδάκι φυσιολογικό, δεν υπάρχει ανησυχία. Σεις λίγο με φοβίσατε. Θα ήθελα μια απάντηση γιατί άμα την βλέπατε δεν θα την θεωρούσατε αδύνατη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη και μανούλα, σύμφωνα με τις σωματομετρικές καμπύλες αύξησης που διαμορφώθηκαν για την Ελλάδα το 2001 από την 1η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, το βάρος του μωρού σας βρίσκεται περίπου στη 10η έως 12η εκατοστιαία θέση και το ύψος του στην 75η εκατοστιαία θέση. Με άλλα λόγια, το λιγότερο που θα έπρεπε να ζυγίζει σε αυτή την ηλικία είναι 9 κιλά και το περισσότερο 13.500. Ο μέσος όρος είναι περίπου στα 11,5 κιλά. Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω, ότι βάσει των ειδικών πινάκων που υπάρχουν το παιδί σας βρίσκεται μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες αλλά στα κατώτερα φυσιολογικά.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Ο γιος μου που κλείνει τα 4 χρόνια σε δυο μήνες, όταν θέλει τα κακά του μου ζητάει να του φορέσω πάνα, μόνο εκεί αισθάνεται άνετα για να ενεργηθεί. Έχω δοκιμάσει τα πάντα όπως γιο γιο και άλλα. Μόνο τα τσίσα κάνει στην τουαλέτα. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω και να τον πείσω να κάτσει επιτέλους στην λεκάνη;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχετε ακόμα ένα χρόνο περιθώριο προκειμένου να συνηθίσει το παιδί σας να κάνει τα κακά του χωρίς την πάνα. Συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο διότι ακόμα δεν έχουν ωριμάσει οι σφιγκτήρες του και δεν θέλει να αποχωριστεί τα κακά του τα οποία πιθανόν να τα θεωρεί δικά του και δεν θέλει να τα χάσει. Μην το πιέζετε πολύ. Όταν αισθάνεστε ότι θέλει να κάνει κακά του τότε πρέπει να το οδηγείτε στο γιογιο ή καλύτερα να προσθέσετε ένα μικρό καπάκι στην τουαλέτα σας προκειμένου να παρασυρθεί από τη συμπεριφορά των ενηλίκων και να αρχίσει να αφοδεύει στην κανονική λεκάνη. Μην το πιέζετε, ό,τι κάνετε πρέπει να είναι με διακριτικό τρόπο και σιγά σιγά θα λυθεί το πρόβλημα από μόνο του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ