Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι, το οποίο σε λίγες μέρες θα γίνει 11μηνών. Το θηλάζω πρωί- βράδυ και κατά τη διάρκεια της ημέρας τρώει φαγητό. Θέλω σιγά- σιγά να το απογαλακτίσω, γιατί θα γυρίσω στη δουλειά και γιατί έχω κουραστεί και λίγο. Θα ήθελα τη γνώμη σας όσον αφορά με ποιο γάλα να ξεκινήσω, με το φρέσκο ή με φόρμουλα; Με έχει προβληματίσει πάρα πολύ, καθώς δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τη λέξη “φρέσκο” γάλα. Καταρχάς, σε παραπέμπω να ενημερωθείς για το παστεριωμένο ή νωπό γάλα στο σχετικό link. Επειδή πραγματικά υπάρχει μια σύγχυση στους γονείς σε ενημερώνω για το τι ισχύει εδώ και 6-7 χρόνια στη σύγχρονη παιδιατρική, όσον αφορά το γάλα του παιδιού: Από 12 μηνών και μετά και μέχρι τα τρία χρόνια, τα παιδιά δεν θεωρούνται ότι είναι “μικροί ενήλικες”, ώστε να πίνουν το γάλα των ενηλίκων, αλλά πρέπει να πίνουν τα λεγόμενα γάλατα νούμερο 3. Τέτοια υπάρχουν σε μορφή σκόνης και σε υγρή μορφή και σχεδόν όλες οι γαλακτοκομικές εταιρείες τα διαθέτουν στα σούπερ μάρκετ. Μπορείς να διαλέξεις όποιο θέλεις, καθώς οι διάφορες βρίσκονται μόνο στη γεύση.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι πέντε ετών. Μετά τα Χριστούγεννα, μόλις ξεκίνησαν τα σχολεία, άρχισε να έχει καταρροή και λίγο βήχα. Η παιδίατρος μου είπε ότι έχει ίωση. Όμως, έχουν περάσει 15 ημέρες και οι μύξες συνεχίζονται, είναι λίγες βέβαια και διαυγείς. Την εξέτασε και παιδο- ΩΡΛ, επειδή είχε ενόχληση στα αυτιά της, ο οποίος είπε ότι έχει υγρό και συνέστησε να μασάει τσίχλες και να φουσκώνει μπαλόνια. Είναι φυσιολογικό να έχει τόσες ημέρες μύξες; Να σημειώσω ότι η μύτη της δεν “τρέχει”, απλά βγαίνουν λίγες εκκρίσεις όταν της βάζω ορό. Ανησυχώ, γιατί όσο έχει μύξες, δεν θα μπορούν να καθαρίσουν τα αυτιά της. Ευχαριστώ εκ των πρότερων για την απάντησή σας.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καμιά φορά μετά από μια λοίμωξη μπορεί ένα παιδί να αρρωσταίνει πιο συχνά. Αυτό εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο ζει (παιδικός σταθμός, υγρασία, πολλά άτομα στο σπίτι κλπ), καθώς και σε προσωπικές ευαισθησίες, όπως κρεατάκια στη μύτη, υγρό στα αυτιά κλπ. Στη δίκη σου περίπτωση, αφού έχει διαγνωστεί υγρό στα αυτιά, πρέπει να καθαρίζεις πολύ καλά και συχνά τη μύτη του παιδιού και να κάνεις γενικά αυτά που σου πρότεινε ο ΩΡΛ, προκειμένου να απορροφηθεί το υγρό, καθώς είναι η αιτία των συνεχόμενων λοιμώξεων. Μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσεις και κάποια φάρμακα αποσυμφορητικά και σε ειδικές περιπτώσεις γίνεται και χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί το υγρό.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 5,5 μηνών που μας δυσκολεύει πολύ στο φαγητό του. Από τότε που μπήκε στον πέμπτο μήνα, τρώει λιγότερο γάλα, από 150 στα 100 ml με το ζόρι. Γεννήθηκε 2800. Τώρα είναι 6,500 και έχει ύψος 64 εκ. Ανησυχώ πολύ για την ανάπτυξή του.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς φαίνεται ότι δεν πρέπει να ανησυχείς, καθώς το σημερινό βάρος του μωρού σου είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κανονικά ένα μωρό, όταν θα γίνει πέντε μηνών θα πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και βλέπω ότι το δικό σου μωρό το έχει ξεπεράσει. Επομένως, σκέφτομαι μήπως το μωρό σου θέλει να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων που κάνει; Σε αυτή την ηλικία τα μωρά τρώνε περίπου τέσσερα γεύματα την μέρα. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να κόψουν κάποια γεύματα και ύστερα θα αυξήσουν την ποσότητα των ml σε κάθε γεύμα. Επίσης, αν το μωρό σου είναι υγιές και παίρνει βάρος, δεν έχει τόση σημασία πόση ποσότητα σε ml πίνει.
Ερώτηση:
“Καλημέρα γιατρέ, θα ήθελα και εγώ τη γνώμη σας για ένα θέμα που με απασχολεί. Ανησυχώ για την ανάπτυξη του γιου μου και κυρίως να μην είναι υπέρβαρος και τι να κάνω, ώστε να προλάβω. Είναι 26 μηνών 15,4 κιλά και 93 εκατοστά. Έχει λίγη κοιλίτσα, όχι όμως έντονη και λίγο φουσκωμένα μπουτάκια. Γενικά, δεν τρώει μεγάλες ποσότητες και αυτά τα κιλά τα διατηρεί εδώ και πέντε μήνες. Βρίσκετε κάτι επικίνδυνο στις μετρήσεις του; Γενικά κινείται αρκετά. Τι μπορώ να κάνω, ώστε να μην γίνει υπέρβαρο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Θα έπρεπε να έχω πλήρη εικόνα της πορείας του βάρους του, από τότε που γεννήθηκε μέχρι και τώρα. Ήταν πάντα λίγο πιο παχύς ή έγινε από κάποια περίοδο και μετά; Σε γενικές γραμμές, επειδή είναι απαγορευτικό να κάνουμε δίαιτα στερητική σε ένα παιδί, προσπαθούμε να μην του δίνουμε αυτό που λέμε “περιττές τροφές”, όπως είναι τα γλυκά και τα πολλά λιπαρά και αυξάνουμε λίγο την άσκηση, όσο είναι εφικτό ανάλογα με την ηλικία του. Έτσι, σιγά- σιγά αφού δεν παίρνει περιττές θερμίδες, με την πάροδο του χρόνου το βάρος του θα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, ο γιος μου είναι 14 μηνών και δεν έχω δει ποτέ το πουλάκι του σε στύση. Ούτε σε αλλαγή πάνας, ούτε στο μπάνιο. Κάτι που δεν ισχύει για το μεγαλύτερο γιο μου. Θα πρέπει να ανησυχώ; Υπάρχει κάποια εξέταση να δούμε αν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία; Σας ευχαριστώ θερμά.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, κανονικά θα έπρεπε τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ούρησης να είναι εφικτό να βλέπεις το πουλάκι του σε στύση. Αν, λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να το δει ένας παιδοχειρουργός ή παιδο- ουρολόγος, ώστε να ξέρεις αν πραγματικά υπάρχει ή όχι κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, κάποιες μικρές ανατομικές παρεκκλίσεις που χρειάζονται χειρουργική διόρθωση ή και κάποιες δυσλειτουργίες.
Ερώτηση:
“Έχω έναν μπέμπη έξι μηνών και ακόμα ξυπνάει το βράδυ, μπορεί και ανά δίωρο. Έχω αποκλείσει το ενδεχόμενο της πείνας, τι μπορεί να συμβαίνει; Πέρα από εξαντλημένη είμαι και ανήσυχη.”
Απάντηση:
Το θέμα του ύπνου των μωρών είναι ίσως το πιο δημοφιλές πρόβλημα των σύγχρονων μαμάδων, οι οποίες συνήθως επιβαρύνονται και με τις πολλαπλές υποχρεώσεις που έχουν στο σπίτι και ενδεχομένως και στην εργασία τους. Είναι πολλοί οι λόγοι που ένα μωρό ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αποκλείσουμε την πείνα, μπορεί να είναι ότι αισθάνεται ανασφάλεια και θέλει να βλέπει πιο συχνά τη μαμά του, ειδικότερα αν το μωρό έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μαμά, λόγω μητρικού θηλασμού. Επίσης, σε αυτή την ηλικία αρχίζει και η οδοντοφυΐα και έχει κάποια πονάκια τα οποία το κάνουν να έχει πιο ελαφρύ ύπνο και γι’ αυτό ξυπνάει. Πάντως, σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι και η κάθε μανούλα με την παρατηρητικότητά της τους εντοπίζει και σιγά- σιγά τους διορθώνει, ειδικά όταν φτάνει σε ακραίες αντοχές, όπως είσαι εσύ τώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ