Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Έχω ένα αγοράκι δυόμισι ετών. Ενώ μετά τον έκτο μήνα άρχισε να τρώει κανονικά φαγητό, ξαφνικά μετά το δωδέκατο μήνα σταμάτησε να τρώει και θέλει μόνο γάλα. Του έδινα το φαγητό και το έφτυνε. Τρώει μόνο αλεσμένο κι αυτό όχι πάντα και όχι όλα. Του βάζω το φαγητό και ούτε το αγγίζει! Τι να κάνω για να επανέλθει; Νιώθω ότι μένουμε πίσω.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το πρόβλημα του μωρού σου είναι ψυχοσωματικό. Δηλαδή, για κάποιο λόγο που ενόχλησε και ενοχλεί ακόμα το μωρό σου, μετέτρεψε το φαγητό σε είδος άμυνας και επικοινωνίας. Με λίγα λόγια, το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, άλλα με αυτή την άρνηση να φάει τις τροφές που φυσιολογικά θα έπρεπε να τρώει ένα παιδί της ηλικίας του, θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου και να σου πει “πρόσεξέ με, με ενοχλεί αυτό ή το άλλο”. Μπορεί για παράδειγμα, το μωρό σου να μην θέλει ακόμα να μεγαλώσει και έχει συνδυάσει το στέρεο φαγητό με την έννοια της ωρίμανσης και άρα αποφεύγει να το φάει. Ψάξε , λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση Για να διορθώσεις αυτο το κάτι που το εχει ενοχλήσει. Επίσης, αφού πεινάει θα πρέπει να εκμεταλλευθείς την πείνα του και να το αφήνεις “νηστικό” απο αυτά που προτιμάει και να του προσφέρεις μόνο αυτά που “πρέπει”, ώστε αφού το νικήσει η πείνα να αρχίσει να τα τρώει. Δεν πρέπει, όμως, να φανεί ότι το κάνεις επίτηδες και δεν πρέπει να ανησυχήσεις αν περάσουν αρκετές ώρες χωρίς να φάει. Είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να έχει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και αφού υπάρχει φαγητό να το φάει.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, θέλω να ρωτήσω το εξής: η κόρη μου γεννήθηκε με κάτι σκουρόχρωμα μεγάλα σημάδια στο σώμα της. Στην κοιλιά και πίσω στην πλάτη. Γεννήθηκε μελαμψούλα, δεν ξέρω αν έχει σχέση. Θα ήθελα να μάθω τι μπορεί να είναι και παρότι έγινε ενός χρόνου δεν έχουν φύγει καθόλου. Θα φύγουν ποτέ; Μήπως γνωρίζετε κάτι;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα σημάδια πρέπει κανείς να τα δει για να έχει κάποια αξιόπιστη γνώμη. Φαντάζομαι ότι κάποιος γιατρός θα τα έχει δει και θα σου έχει πει τη γνώμη του και αφού δεν έχεις κάνει κάποιες εξετάσεις, μάλλον θα θεωρεί ότι δεν είναι κάτι παθολογικό. Αν πρόκειται για καφέ κηλίδες που τις έχει από τη στιγμή της γέννησής της, πιθανόν να είναι άνευ σημασίας και θα πρέπει απλώς να τις παρακολουθείς μήπως και αλλάξουν σχήμα ή μεγαλώσουν απότομα ή πολλαπλασιαστούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τις δει ένας παιδίατρος ή δερματολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι οκτώ μηνών το οποίο εδώ και περίπου δύο μήνες ξυπνάει τη νύχτα το λιγότερο τρεις φορές. Άλλες γιατί έχει γυρίσει μπρούμυτα και δεν μπορεί να γυρίσει ξανά ανάσκελα. Άλλες πάλι τον βρίσκω να κλαίει ανάσκελα και δεν ησυχάζει αν δε πιει έστω μια γουλιά γάλα, νερό ή τσάι. Με μια γουλιά μόνο θα ικανοποιηθεί και θα ξανακοιμηθεί. Αλλιώς κλαίει. Να σημειώσω πως μέχρι και τους εξήμισι μήνες έτρωγε το τελευταίο γεύμα στις εννιά και ξυπνούσε στις εφτά. Τι έφταιξε και πότε θα μπορέσει να γυρίζει μόνος του από μπρούμυτα ανάσκελα και στον ύπνο του, γιατί στη καθημερινότητα το κάνει μια χαρά.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι καθαρά θέμα χρόνου να μπορεί να γυρίζει και στον ύπνο του, αφού όπως λες τα καταφέρνει στο ξύπνιο του. Απλώς στον ύπνο είναι λίγο περισσότερο χαλαρωμένο και δεν αποφασίζει να βάλει δύναμη. Επίσης, σε αυτή την ηλικία τα μωρά λόγω της οδοντοφυΐας έχουν πονάκια και ενόχληση στα ούλα τους και γι’ αυτό ξυπνάνε και θέλουν λίγη θαλπωρή που άλλες φορές είναι η πιπίλα και άλλες φορές είναι λίγο γάλα ή νερό.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ! Το κοριτσάκι μου είναι 3,5 μηνών και στην τελευταία επίσκεψή μας στον παιδίατρο μου είπε ότι τη βλέπει λίγο χλωμή και ότι είναι μεγαλόσωμη (7,3 κιλά και 66 εκ.) και γι’ αυτό μου πρότεινε να της δίνω προληπτικά τέσσερις σταγόνες σιδήρου την ημέρα!Δεν έχουμε κάνει όμως εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη σιδήρου! Πιστεύετε ότι είναι καλό για τη μικρή μου να της δώσω συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς να κάνω πρώτα εξετάσεις; Να σας πω ότι θηλάζω αποκλειστικά. Σας ευχαριστώ!”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καμιά φορά ο παιδίατρος για να μην “τρυπάμε” το μωρό δίνει σίδηρο και χωρίς εξετάσεις, αν από την εμπειρία του και από τη γνώση του ιστορικού του συγκεκριμένου παιδιού κρίνει ότι πρέπει να το κάνει. Είναι σαφές ότι αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι 100% για τις τιμές κάποιων εξετάσεων, τότε θα πρέπει να γίνει αιμοληψία.
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Η δεύτερη κόρη μου είναι 20 μηνων και δεν έχει περπατήσει μόνη της. Θέλει να την κρατάμε από το ένα χέρι ή να κρατιέται η ίδια από κάπου για να κάνει βήματα. Όταν ξεχνιέται στο παιχνίδι κάνει 4- 5 βήματα μόνη της, αλλά πηγαίνοντας σε κάποιο έπιπλο για να κρατηθεί. Να σημειώσω ότι έχει πέσει 2- 3 φορές και έχει μικροτραυματιστεί. Λέτε να φταίει αυτό; Είναι ανησυχητικό;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, είναι θέμα λίγου χρόνου και το μωρό σου θα περπατήσει και μόνο του χωρίς στήριξη. Βεβαίως και τα πεσίματα την έχουν φέρει λίγο πίσω, διότι έχει φοβηθεί, αλλά γρήγορα θα το ξεπεράσει. Εσύ το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μην την πιέζεις και να την βοηθάς διακριτικά.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, πρόσφατα έχουμε αλλάξει γάλα στο μωρό μας που είναι τώρα τριών μηνών. Δεν κάνει κάθε μέρα κακά της, καμιά φορά μέρα παρά μέρα, καμιά φορά μετά από δύο ημέρες. Στην αρχή έχει κακά σαν της κατσίκας, αλλά μετά κανονικά κακά μωρού. Δεν δυσκολεύεται να κάνει τα κακά της, ούτε βλέπω να έχει δυσφορία. Εσείς τι πιστεύετε, χρειάζεται να αλλάξουμε γάλα, λόγω του ότι δεν κάνει κάθε μέρα κακά, ή να περιμένουμε μήπως δεχθεί ο οργανισμός το γάλα; Το πίνει εδώ και δύο εβδομάδες. Ευχαριστώ!”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αλλάξεις το γάλα. Το μωρό σου δεν έχει δυσκοιλιότητα. Θα είχε δυσκοιλιότητα αν τα κακά του ήταν βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας. Δεν έχει τόση σημασία κάθε πότε κάνει τα κακά του, αλλά πώς είναι η υφή τους.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ