Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω μια κόρη 6 ετών η οποία εδώ και τρία χρόνια έχει πρόβλημα με την τουαλέτα. Με αφορμή ραγάδα η οποία παρουσιάστηκε σε μια επίπονη κένωση δεν ήθελε για αρκετό καιρό να κάνει κακά, για 2 χρόνια. Όταν η ραγάδα ήταν σε ύφεση έκανε με μεγαλύτερη ευκολία, όταν ήταν σε έξαρση οι κενώσεις ήταν επίπονες και η ίδια εντελώς αρνητική στο να κάνει κακά. Πριν ένα χρόνο κατά τη διάρκεια κένωσης της δημιουργήθηκε η αίσθηση πως τα κακά της κρέμονται και δεν θέλει να τα κάνει καθόλου. Συνέπεια της δικής της άρνησης και της δικής μου συμπεριφοράς, μαλώματα, απειλές πως θα πάμε στο γιατρό, θυμός και άλλα είναι να έχει τώρα λεκτικούς καταναγκασμούς, θέλει να απαντάμε στις ερωτήσεις της με συγκεκριμένο τρόπο, μας ρωτάει πολλές φορές το ίδιο πράγμα. Αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση, αρχικά φαινόταν με τις ερωτήσεις της να αποζητά προσοχή και ασφάλεια, τώρα αν αρνηθώ να της απαντήσω δεν ηρεμεί. Τη συμπεριφορά αυτή δεν την μεταφέρει στο σχολείο ή πουθενά έξω από το σπίτι. Τι μπορώ να κάνω για να ηρεμήσει το παιδί; Είναι η δική μου συμπεριφορά που το δημιουργεί; Τι πρέπει να κάνω;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η κόρη σου βρίσκεται σε μια ηλικία που καταλαβαίνει πολύ καλά από ότι περιγράφεις αυτά που κάνει. Φαίνεται ότι σας χειρίζεται κανονικά αφού στο σχολείο η συμπεριφορά της είναι τελείως διαφορετική! Θέλει να σας δείξει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση στο σπίτι της και συμπεριφέρεται έτσι και να σας κάνει να την προσέξετε και να φροντίσετε να βελτιώσετε αυτά που την ενόχλησαν στο παρελθόν αλλά και ότι την ενοχλεί σήμερα. Το θέμα σας θέλει δουλειά σε ψυχολογικό επίπεδο με τρόπο μεθοδικό και επιστημονικό θα έλεγα. Δηλαδή θέλετε την βοήθεια ειδικού ψυχολόγου ώστε να βάλετε κάτω το οικογενειακό ιστορικό σας, να βρείτε τι έχει πάει στραβά και τι δεν κάνετε τώρα καλά και να προγραμματιστείτε από την αρχή. Σίγουρα το θέμα σας θα λυθεί αλλά εγώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο διότι δεν έχω πλήρη στοιχεία του οικογενειακού ιστορικού σας.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, διαβάζω φανατικά τις συμβουλές σας και έχω βοηθηθεί πολύ! Έχω ένα κοριτσάκι 23 μηνών, το οποίο μεγάλωσε αποκλειστικά στο σπίτι. Για οικονομικούς λόγους αναγκαστήκαμε να την γράψουμε στον παιδικό σταθμό στις αρχές Απριλίου. Πήγε 3 μέρες, έπαθε ίωση, έμεινε στο σπίτι 3 μέρες. Ξαναπήγε στον παιδικό 2 μέρες, ξανά ίωση,ξανά στο σπίτι για 3 μέρες. Μετά πήγε άλλες 4 μέρες και ανέβασε 40 πυρετό ακατέβατο. Η παιδίατρος μου έδωσε αντιβίωση (την πρώτη της) αλλά επειδή εξακολουθούσε να μην κατεβαίνει ο πυρετός την τρίτη μέρα πήγαμε στο νοσοκομείο. Νοσηλεύτηκε 5 μέρες γιατί κάποιο μικρόβιο είχε περάσει στο αίμα της. Μετά από καραντίνα 20 ημερών την ξαναέστειλα στον παιδικό σταθμό. Κατάφερε να πάει 2 εβδομάδες και μετά έπαθε πυώδη αμυγδαλίτιδα και πυώδη ωτίτιδα… που σημαίνει άλλες 12 μέρες αντιβίωση. Όπως καταλαβαίνετε έχω απελπιστεί και κοντεύω να χάσω τη δουλειά μου! Μπορώ να κάνω κάτι για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό της σύστημα;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα έχεις πέσει στην περίπτωση των παιδιών που αρρωσταάνουν συχνά στον παιδικό σταθμό τουλάχιστον το πρώτο διάστημα μέχρι να συνηθίσουν την προσαρμογή. Η καλύτερη λύση θα ήταν για ένα διάστημα 1-2 μήνες να απέχει από το σχολείο και να επανέλθει μήπως και έχει δυναμώσει. Επίσης δεν θα ήταν περιττό να κάνατε έναν έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος με αιματολογικές εξετάσεις. Όσον αφορά την ενίσχυση του οργανισμού της αυτό γίνεται με “έγχρωμη” διατροφή, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ελιές, λάδι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Είστε εξαιρετικός γιατρός, σας διαβάζω κ όσα λέτε πραγματικά συμβαίνουν. Έχω ένα μωρό 4 μηνών. Όποτε βγαίνουμε έξω ουρλιάζει, δεν μπορώ να πάω πουθενά. Άλλες φορές κλαίει σιγά κ άλλες δυνατά. Τώρα τελευταία του συμβαίνει αυτό. Πριν καθόταν παντού κ με ξένους κ θόρυβο. Πόσο θα κρατήσει αυτό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις είναι κάτι σαν παιδική αγοραφοβία, δηλαδή κάτι έχει συμβεί στο παιδί και έχει φοβηθεί και όταν βγαίνει έξω το θυμάται και αγριεύει. Θέλει πολλή υπομονή για να το ξεχάσει και να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη. Για ένα διάστημα μην το προκαλείτε και κατόπιν σιγά σιγά να αρχίσετε τις εξόδους. Επίσης για ένα διάστημα προσπαθήστε να μιμηθείτε μέσα στο σπίτι τους θορύβους του έξω χώρου με μειωμένη ένταση ώστε σιγά σιγά να συνηθίσει και να αντιληφθεί ότι δεν ενοχλείται ούτε κινδυνεύει από αυτά που μέχρι τώρα το προβληματίζουν.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, πρώτον συγχαρητήρια για την πολύτιμη στήλη σας και δεύτερον θα ήθελα να μου απαντήσετε στην ερώτηση μου κατά ποσό μια έγκυος γυναίκα εδώ στην Ελλάδα κινδυνεύει από τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Σας ευχαριστώ πολύ, γιατρέ μου”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει καταγράφει κανένα κρούσμα και λογικά δεν υπάρχει κίνδυνος. Πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η παρουσία των κουνουπιών-τίγρης και στην Ελλάδα δεν αποκλείει την περίπτωση να υπάρξουν τέτοια κρούσματα γι’ αυτό συνεχώς υπογραμμίζουμε ότι πρέπει να παίρνουμε τα απαιτούμενα μέτρα και προφυλάξεις κατά των κουνουπιών.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 μηνών. Το βάρος του είναι 6250 και το ύψος του 63cm. Κάνει 5 γεύματα την ημέρα και πίνει 3 από 150 και 2 από 180.Πριν 15 ημέρες ξεκίνησε για ακόμα μια φορά (το παρουσιάζει ανά διαστήματα ύστερα από το 2 μήνα) πολλές γουλιές και κατά το ρέψιμο και μετά από ώρες ενδιάμεσα στα γεύματα. Η ποσότητα γάλακτος ήταν σταθερή και μου έδειχνε ότι πεινάει. Έχει 3 μέρες τώρα και πίνει 50 ή 60 σε κάθε γεύμα και δεν δέχεται με τίποτα παραπάνω γάλα. Να ανησυχώ;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολύ πιθανόν το μωράκι σου μπορεί να έχει ΓΟΠ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), δηλαδή το γάλα να γυρίζει από το στομάχι προς τον οισοφάγο και αυτό να προκαλεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό δεν θέλει να πίνει γάλα. Σου προτείνω να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού πρώτα μείνει νηστικό για 3 ώρες και αν έχει ΓΟΠ θα πάρει ειδικό αντιαναγωγικό γάλα και ειδικό σιρόπι που θα βοηθήσει το παιδί.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω: έχω ένα μωρό 8 μηνών, εδώ και 3 μήνες μελανιάζει το κάτω χείλος του. Στο κέντρο ο παιδίατρός του μου είπε ότι δεν είναι κάτι όμως ανησυχώ. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι; Είναι ένα πολύ ανεπτυγμένο κ δραστήριο μωρό”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφεις μπορεί να είναι εντελώς αθώο, αλλά μπορεί να κρύβει και κάτι πιο σοβαρό. Καταρχάς καλό θα ήταν αν μπορούσε να το δει κάποιος παιδίατρος ή να το βιντεοσκοπήσετε με κινητό διότι έχει σημασία να ξέρει κάποιος τι ακριβώς κάνει, πόσο διαρκεί, πόση είναι η έκτασή του, αν την στιγμή που το κάνει έχει επίπεδο συνείδησης ή έχει προσηλωμένο το βλέμμα του κλπ. Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά όπως καταλαβαίνεις μερικά πράγματα δεν μπορείς να τα καταλάβεις αν δεν έχεις πλήρη εικόνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ