Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, μπράβο σας για το σπουδαίο έργο σας. Θα ήθελα μια βοήθεια στο δικό μου πρόβλημα. Έχω πέντε σπουδαία και πολύ καλά αγοράκια, 15, 12, 4, 2 ετών και τριών μηνών. Έχουμε θέμα με τον ύπνο. Ενώ το βρέφος κοιμάται καλά, τα δύο μικρότερα (δύο και τεσσάρων χρονών) έρχονται στο κρεβάτι μας, με αποτέλεσμα εγώ και ο άντρας μου να πηγαινοερχόμαστε από το ένα κρεβάτι στο άλλο. Τους γυρίζουμε στο κρεβάτι τους, καθόμαστε για λίγο μαζί τους και μόλις σηκωνόμαστε, έρχονται μαζί μας. Πώς να το αλλάξουμε αυτό χωρίς να τους δώσουμε άσχημη εντύπωση; Να γράψω και κάτι τελευταίο, αυτό ξεκίνησε από τότε που ήμουν έγκυος. Σας ευχαριστώ και θα περιμένω απάντησή σας.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς συγχαρητήρια που είσαι μια πολύτεκνη μανούλα! Όπως αντιλαμβάνεσαι, όλα αυτά συμβαίνουν διότι τα παιδιά που αναφέρεις ζηλεύουν, καθώς ουσιαστικά είναι τα μεσαία παιδιά. Δηλαδή, αποτελούν αυτό που εμείς ονομάζουμε “παιδί σάντουιτς”, επειδή υπάρχουν στην οικογένεια μεγαλύτερα, αλλά και μικρότερα αδέλφια. Το μεσαίο παιδί γενικά βγάζει τέτοια συμπεριφορά ζήλιας και την εμφανίζει με διάφορους τρόπους προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον της μαμάς. Βασικά, δεν υπάρχουν στάνταρ οδηγίες για το πώς θα βελτιώσεις αυτή την κατάσταση. Και αυτά έχουν δίκιο και εσύ έχεις το δίκιο σου που θέλεις να ξεκουράζεσαι. Αν βλέπεις ότι το πήγαινε- έλα στο δωμάτιό τους δεν σταματάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε δοκίμασε να βάλεις και το βρέφος να κοιμάται μαζί τους σε άλλο δωμάτιο, μήπως και έτσι ηρεμήσουν. Δηλαδή σου προτείνω μια μεταβατική και ενδιάμεση λύση.
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλημέρα και καλή εβδομάδα. Έχω μια κόρη που τον άλλο μήνα θα κλείσει τα πέντε. Το θέμα μου είναι ότι ενώ τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και φοράει μόνο βαμβακερά ρούχα, μυρίζουν οι μασχάλες της. Δεν έχω παρατηρήσει βέβαια κάτι άλλο που να με παραπέμπει σε ορμονική διαταραχή (πχ. τριχοφυΐα κτλ.). Απλά με έχει προβληματίσει όλο αυτό και δεν ξέρω στην ουσία αν πρέπει να κάνω κάτι κι αν ναι, τι είναι αυτό. Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, πρόσφατα έχω δημοσιεύσει ένα κείμενο ακριβώς για το θέμα που σε απασχολεί και θα το βρεις εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές! Θα ήθελα κι εγώ να σας κάνω μια ερώτηση. Ο σύζυγός μου έχει το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας και ο γιος μου (2,5 ετών) έχει αιματοκρίτη 31. Η παιδίατρος μας είπε ότι το πιο πιθανό είναι να έχει και ο μικρός το στίγμα. Αρχικά, πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, θα νιώθει πιο κουρασμένο; Θα έχει πιο αυξημένες διατροφικές ανάγκες; Και επιπλέον, μπορώ να κάνω κάτι για να το βοηθήσω; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, για να ξέρεις αν το παιδί σου είναι φορέας μεσογειακής αναιμίας θα πρέπει να κάνει μια ειδική εξέταση που λέγεται ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Συνήθως αυτά τα άτομα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι που μπορούν να κάνουν και σπορ και πρωταθλητισμό.
Ερώτηση:
“Καλημέρα, γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών και εδώ και περίπου δύο ημέρες έχει πολλή γκρίνια, προφανώς από τα δοντάκια του. Γιατί βάζει συνεχώς τα χεράκια στο στόμα και βγάζει πολλά σάλια. Η γκρίνια στη συνέχεια γίνεται τσιρίδα… τσιρίζει και από χαρά! Αν τον αφήσω για ένα λεπτό μόνο του, ξεσηκώνει τον κόσμο από την τσιρίδα! Μόλις με βλέπει σταματάει. Αυτό που με αγχώνει είναι η έντονη τσιρίδα του! Ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα μωρά με το κλάμα τους προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Μερικά το κάνουν με πιο έντονο και θορυβώδη τρόπο. Εξαρτάται, βέβαια, και με ποιους γονείς ή με πιο περιβάλλον έχουν να κάνουν. Δηλαδή, αν βλέπουν ότι με τη φωνή καταφέρνουν να περνούν το δικό τους, τότε το επαναλαμβάνουν και με πιο δυνατό τρόπο. Η λύση είναι μία: Να μην σε πιάνει πανικός. Να προσπαθείς να παρασέρνεις το μωρό με κάτι άλλο ενδιαφέρον, χωρίς να καταλαβαίνει ότι το κάνεις επίτηδες, να είσαι ήρεμη έως αδιάφορη, να είσαι πειστική και σιγά- σιγά θα αλλάξει και το μωρό τη συμπεριφορά του.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ, είμαι οκτώμισι μηνών έγκυος και όταν έμπαινα στον όγδοο μήνα κόλλησα κοξάκι. Τι γίνεται με το έμβρυο όταν γεννηθεί, υπάρχει περίπτωση να το κρατήσουν στο νοσοκομείο;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όταν μια έγκυος γυναίκα κολλάει μια ίωση δεν είναι το καλύτερο, καθώς υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί το έμβρυο. Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία κύησης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, καθώς δεν έχουν σχηματισθεί ακόμη καλά τα όργανα του μωρού. Εσύ, επειδή διανύεις το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν διατρέχεις πολύ μεγάλο κίνδυνο, όμως πρέπει να είναι ενημερωμένος ο γιατρός σου και οι παιδίατροι στο μαιευτήριο, ώστε αν κρίνουν απαραίτητο να κάνουν κάποιες εκτάσεις.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Αν μπορείτε να μου απαντήσετε σύντομα, γιατί δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Το κοριτσάκι μου είναι 7, 5 μηνών και θέλω να ρωτήσω αν μπορείτε να μου πείτε πόσα περίπου ml γάλα και στερεές τροφές πρέπει να τρώει. Πρωί και βράδυ γάλα και ενδιάμεσα φρουτόκρεμα, κρεατοχορτόσουπα, φαρίν λακτέ κτλ. τρώει. Από βάρος είμαστε στα 7920 gr και 68 πόντους.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, γενικά υπάρχει ένας “μπούσουλας” για το τι πρέπει να τρώει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται, αλλά αυτό εξατομικεύεται στο κάθε παιδί. Βασικά, μας ενδιαφέρει το παιδί να αναπτύσσεται σωστά όσον αφορά το βάρος, το ύψος του και την νευρολογική συμπεριφορά του. Σε γενικές γραμμές, το διατροφικό πρόγραμμα που περιγράφεις είναι μέσα στα προβλεπόμενα για την ηλικία του μωρού σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ