Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Καλησπέρα κε Μαζάνη και συγχαρητήρια για την αγάπη που δείχνετε στα παιδιά βοηθώντας εμάς τους γονείς. Η κόρη μου είναι 4,5 χρονών και έκανε το bexsero στις 5/1/16. Ο γιατρός σημείωσε την δεύτερη δόση για τις 5/3/16 όμως λόγω κάποιας ίωσης το εμβόλιο το έκανε στις 28/3/16.Υπάρχει πρόβλημα λόγω της καθυστέρησης; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Κατηγορηματικά όχι! Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι οδηγίες λένε να γίνει η 2η δόση τουλάχιστον 2 μήνες μετά την 1η δόση και επομένως είσαστε μέσα στα όρια.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών και λόγω δυσκοιλιότητας η παιδογαστρεντερολόγος μας άλλαξε το γάλα σε κατσικίσιο, μας έδωσε το capricare. Έγω όμως δεν θέλω τις σκόνες και αναρωτιόμουν δεν μπορώ να του δώσω κάποιο γάλα όπως το ΕΒΟΛ το βιολογικό ή είναι ακόμα μικρός για τέτοιο γάλα; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Aγαπητη φίλη ούτε το ένα ούτε το άλλο! Το καλύτερο είναι το γάλα νο 3 και μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Τέτοια γάλατα υπάρχουν και σε υγρή μορφή σε συσκευασία χάρτινη ή μπουκάλι πλαστικοποιημένο όπως της Milupa, της Nutricia, της Friesland και της Frezylac. Παρόλα αυτά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας δεν θα λυθεί μόνο με το γάλα αλλά περισσότερο με τις άλλες τροφές που ορισμένες πρέπει και άλλες δεν πρέπει να τις τρώει.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις που μου έχετε δώσει ως τώρα. Θέλω να ρωτήσω: η τρίτη κόρη μου είναι σχεδόν 4, έχουμε βγάλει το μπειμπιλινο το βράδυ όμως έχω πρόβλημα. Αν ξυπνήσω και την πάω εγώ έχει καλώς, αλλιώς θα τα κάνει επάνω της. Τι πρόγραμμα να ακολουθήσω; Να την ξυπνάω ή όχι;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα ακόμη η κόρη σου δεν έχει ωριμάσει τους σφιγκτήρες της όμως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και έχεις περιθώριο μέχρι τα 6 χρόνια της. Μια καλή μέθοδος είναι να την ξυπνάς κάθε βράδυ 2 ώρες μετά τον ύπνο και να την πηγαίνεις στην τουαλέτα αλλά πραγματικά να έχει ξυπνήσει αλλιώς νομίζει ότι τα κάνει πάνω της. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά συνηθίζει να ελέγχει τους σφιγκτήρες της.
Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για το έργο σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος για ένα παιδί και πότε είναι τα λεγόμενα δέκατα. Ο γιος μου είναι 33 μηνών. Πέρασε αυτή την εβδομάδα μια ίωση που τα 3 πρώτα εικοσιτετράωρα είχε πυρετό έως 38.3 ο οποίος έπεφτε πολύ γρήγορα με αντιπυρετικό. Κανένα άλλο σύμπτωμα και διάθεση για παιχνίδι και βόλτες στα ύψη! Όμως ακολούθησε ένα εικοσιτετράωρο και κάτι που το θερμόμετρο έδειχνε από 37.1 έως 37.5 στα οποία δεν έδινα αντιπυρετικό και ένα μικρο μπούκωμα που το αντιμετώπιζα με φυσιολογικό ορό. Η διάθεση μειώθηκε αλλά όταν τον παρακινούσα σε οτιδήποτε, ακολουθούσε. Να σας πω ότι χρησιμοποιώ υδραργυρικό θερμόμετρο (με μεγάλη προσοχή βεβαίως) στη μασχάλη. Παίζει ρόλο η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεδομένου ότι αυτές τις μέρες έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες; Σας χαιρετώ από το Ηράκλειο της Κρήτης!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη από το Ηράκλειο της Κρήτης έχουμε ένα σχετικό θέμα που μπορείς να δεις εδώ για την αντιμετώπιση του πυρετού στο σπίτι. Σε γενικές γραμμές μέχρι 37,2 θεωρείται ότι είναι φυσιολογική η θερμοκρασία. Από 37,2-38 θεωρείται ότι έχει δέκατα και από 38 και πάνω λέμε ότι έχει πυρετό και τότε κανονικά δίνουμε αντιπυρετικό εκτός και αν έχουμε άλλες οδηγίες από τον παιδίατρο.
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 13 μηνών, είναι 9.500 κιλά κ έχει ύψος 78 πόντους! Εδώ κ δέκα μέρες δεν τρώει το μεσημεριανό της! Πίνει 270ml γάλα το πρωί κ άλλα τόσα το βράδυ, φρουτόκρεμα κ αυγό με ψωμί για δεκατιανό κ γιαούρτι το απόγευμα! Ενδιάμεσα τρώει μπισκότα κ κανένα φρούτο! Με αγχώνει όμως το μεσημεριανό! Τι να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το βλέπουμε πολύ συχνά ένα παιδί ξαφνικά να μην τρώει όπως και πριν και μετά από λίγες μέρες να επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση. Στην δική σου περίπτωση θα ανησυχούσαμε αν το παιδί σου δεν έτρωγε τίποτα αλλά εδώ περιγράφεις ότι τρώει αρκετά. Σου προτείνω να σταματήσεις εντελώς τα γλυκίσματα και ό,τι άλλο περιττό και να αλλάξεις συνταγές και μαγείρεμα. Για παράδειγμα μήπως έχει βαρεθεί τα δικά της φαγητά και θέλει γεύσεις από τα δικά σας; Μήπως βαρέθηκε τις σούπες και τα θέλει πιο σκληρά; Μήπως θέλει να φάει με το χέρι και βαρέθηκε το κουτάλι και τα κρεμώδη;
Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω έναν γιο δωδεκάμισι μηνών. Κοιμάται το μεσημέρι κανονικά και το βράδυ γύρω στις 23:30, αφού τον έχω θηλάσει 22:00. Τη νύχτα ξυπνά γύρω στις 04:00 για γάλα (τον θηλάζω αποκλειστικά) και μετά γύρω 07:00 πάλι για γάλα. Έχει τύχει να τον θηλάσω 02:30, 05:00 και 08:00. Τώρα του έχω προσθέσει και ξένο γάλα το βράδυ πριν κοιμηθεί μήπως δεν ξυπνήσει τη νύχτα, αλλά δεν άλλαξε τίποτε. Ο μικρούλης μου συνέχεια πεινάει. Γενικά είναι φαγανό παιδάκι αν και είναι μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες βάρους. Την υπόλοιπη μέρα τρώει τα κανονικά γεύματα που πρέπει να φάει. Εν τω μεταξύ ήταν για 11 μήνες 24 ώρες το 24ωρο με μένα & τώρα ξεκίνησα πάλι δουλειά & λείπω από κοντά του κάποιες ώρες. Γιατί άραγε ξυπνά ακόμα τη νύχτα, όπως όταν ήταν πολύ μωρό; Μπορώ να κάνω κάτι για ν’ αλλάξει αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα νομίζω πως κάτω από τις λέξεις σου ξέρεις και την απάντηση. Το μωράκι σου ξαφνικά σε στερήθηκε και γι’ αυτό ξυπνάει την νύχτα προσπαθώντας να αναπληρώσει τις ώρες που σε στερείται και αυτό το συνδυάζει και το πετυχαίνει με το να τρώει διότι ξέρει ότι έτσι θα σε πείσει να ασχοληθείς μαζί του. Σιγά σιγά θα συνηθίσει τις καινούργιες συνθήκες ζωής και θα προσαρμοστεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ