Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 27 μηνών. Να του κάνω το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας β; Θεωρείται επικίνδυνο; Ποια η δική σας άποψη;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν θεωρείται επικίνδυνο όπως και για κανένα άλλο εμβόλιο δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνο. Όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και αυτό θα μπορούσε να κάνει πυρετό για ένα με δύο 24ωρα ή να δημιουργηθεί οίδημα (πρήξιμο), πόνος και κοκκίνισμα στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο. Όλες οι παρενέργειες είναι παροδικές και ανεκτές από όλα τα παιδιά.

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το χαμομήλι που κάποιοι παιδίατροι πιστεύουν ότι καλό είναι να δίνεται κατά την διάρκεια της νύχτας στα βρέφη 3 μηνών που πίνουν αποκλειστικά ξένο γάλα όταν ξυπνάνε με σκοπό να αλλάξει το ωράριο τους, να τους ηρεμεί κ να μην ξαναξυπνούν. Δεν τους φουσκώνει; Επίσης τώρα που πλησιάζει καλοκαίρι χρειάζεται να τους το δίνουμε για να ξεδιψούν;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς, όλα τα μωρά μέχρι 6 μηνών σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρέπει να πίνουν αποκλειστικά και μόνο γάλα. Μερικές φορές μπορεί να χορηγήσουμε χαμομήλι για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό όπως για παράδειγμα εάν έχουν δυσκοιλιότητα ή εάν έχουν πονάκια στην κοιλίτσα του και εφόσον οι άλλοι μέθοδοι που υπάρχουν δεν προσφέρουν καμία βοήθεια. Επίσης εάν κάνει ζέστη τα μωρά είτε θηλάζουν είτε πίνουν ξένο γάλα παίρνουν αρκετή ποσότητα νερού διότι και στη μία περίπτωση και στην άλλη το γάλα κατά 70% περιέχει νερό. Παρόλα αυτά, κάτω από ορισμένες συνθήκες που κάνει πολλή ζέστη θα μπορούσαμε να δώσουμε σε ένα παιδί να πιει νερό προκειμένου να μην αφυδατωθεί. Το χαμομήλι πολλές φορές το πίνουν τα μωρά σαν αναψυκτικό επειδή τους αρέσει η γεύση και όχι επειδή πραγματικά διψάνε και γι΄αυτό θα πρέπει οι μαμάδες να το προσέχουν διότι δίνουν χαμομήλι νομίζοντας ότι το παιδί διψάει ενώ το παιδί το πίνει σαν αναψυκτικό με αποτέλεσμα να γεμίζει το στομαχάκι του υγρά και μετά μπορεί να μειώσει την ποσότητα του γάλακτος που πίνει. Συμπερασματικά, η χορήγηση του χαμομηλιού γίνεται στα μωρά αλλά οπωσδήποτε με την προτροπή του παιδιάτρου ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού αν δηλαδή έχει αλλεργίες ή όχι και για ποιο λόγο θα το χορηγήσει.

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη και συγχαρητήρια για το έργο σας! Τι προτείνετε για ένα μωράκι 3 μηνών που πίνει ξένο γάλα κ έχει προκύψει τώρα πρόβλημα δυσκοιλιότητας;Δίνουμε χαμομήλι μαζί με το γάλα;Και αν ναι το έτοιμο τύπου Κίντερτε ή αποξηραμένο; Παρακαλώ ενημερώστε με κ για τον τρόπο παρασκευής του (ποσότητα, βράσιμο, συχνότητα). Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει δυσκοιλιότητα, διότι πολλές φορές το παιδί δεν είναι δυσκοίλιο. Δηλαδή δυσκοιλιότητα είναι όταν ένα παιδί κάνει τα κακά του πολύ σκληρά, βόλους-βόλους σαν της κατσίκας όπως λέμε. Εάν ένα παιδί κάνει κακά κάθε 2, 3 ή 4 μέρες αυτό δεν είναι δυσκοιλιότητα όπως πολλές μητέρες νομίζουν. Στην περίπτωση λοιπόν που ένα παιδί έχει πραγματικά δυσκοιλιότητα και βρίσκεται σε αυτή τη μικρή ηλικία καταρχάς υπάρχουν διάφορα ειδικά γάλατα που μπορεί λόγω της σύστασής τους να βοηθήσουν ώστε τα κακά να μαλακώνουν και έτσι να λυθεί το πρόβλημα του παιδιού αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσουμε και χαμομήλι το οποίο είτε το φτιάχνουμε σαν χαμομηλόνερο και με αυτό διαλύουμε το γάλα ή το χορηγούμε ξεχωριστά. Καλό είναι να ελέγχουμε τα έτοιμα σκευάσματα χαμομηλιού ή βοτάνων καθώς μερικά από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και όπως ξέρουμε αυτό δεν είναι και το καλύτερο για ένα παιδί. Εάν πάρετε φυσικό χαμομήλι όπως λέμε, πρώτα θα βράσετε το νερό για 10 λεπτά και προς το τέλος του βρασίματος θα ρίξετε μια μικρή τζούρα από το χαμομήλι προκειμένου να γίνει ένα πολύ αραιό χαμομηλόνερο. Αυτό κατόπιν μπορείτε να το σουρώσετε με ένα χάρτινο φίλτρο από αυτά που χρησιμοποιούμε στην καφετιέρα του γαλλικού καφέ.

Ερώτηση
“Είμαι μαμά δίδυμων, αγόρι κ κορίτσι, 11 εβδομάδων, τα οποία γεννήθηκαν την 37η εβδομάδα, υγιέστατα, 2.500 κιλά περίπου το καθένα. Τώρα το αγόρι είναι 5.500 kg με ύψος 55 και το κορίτσι 4.500 kg με ύψος 55 επίσης κ πίνουν ξένο γάλα 180 ml 5 φορές την ημέρα κ θέλουν κ άλλο! Μπορώ να αυξήσω την ποσότητα; Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας για το εμβόλιο Rotarix -πόσιμο εναιώρημα- που είναι προαιρετικό κ πολλοί παιδίατροι προτείνουν. Σημειώστε ότι δεν έχω άλλα παιδάκια και δεν σκοπεύω να τα πάω παιδικό σταθμό έως ότου κλείσουν τα 2 έτη. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, φυσικά και πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα του γάλακτος και να μην αφήσεις τα μωρά σου νηστικά. Αυτό σημαίνει ότι θα φτιάχνεις πάντα λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που ήπιαν την προηγούμενη φορά ώστε αφού χορτάσουν να μένει στο μπιμπερό μια μικρή ποσότητα γάλακτος (10-20 γραμμ.) ώστε έτσι να είσαι σίγουρη ότι το παιδί χόρτασε. Δεν υπάρχει ένα όριο προς τα επάνω στην ποσότητα που πρέπει να πιει ένα παιδί αλλά όπως σου είπα πρέπει να μένει γάλα στο μπιμπερό ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό αυξάνοντας την ποσότητα του γάλακτος το παιδί λογικά κάποια στιγμή θα αραιώσει και τα γεύματα που κάνει μέσα στο 24ωρο. Όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο, φυσικά και συστήνεται όπως και ένα άλλο παρόμοιο που λέγεται rotatek. Αυτό το εμβόλιο προστατεύει το μωρό από κάποιες πολύ σοβαρές γαστρεντερίτιδες οι οποίες έχουν και αίμα μέσα στα κακά τους.

Ερώτηση
“Γιατρέ η κόρη μου είναι 8,5 ετών. Ήδη ξεκίνησε η τριχοφυΐα της κ έχει πρηστεί το στήθος της. Ανησυχώ μήπως αδιαθετήσει. Δεν είναι πολύ νωρίς; Έχει καλή ανάπτυξη, είναι 1.40 κ 33 κιλά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς τριχοφυΐα με τριχοφυΐα έχει διαφορά. Θέλω να πω ότι σε αυτή την ηλικία ξεκινούν τα κοριτσάκια να εμφανίζουν κάποιες τριχούλες στην περιγεννητική περιοχή και ίσως και μία δύο τριχούλες στη μασχάλη. Ο γιατρός όμως που θα δει το παιδί μπορεί να καταλάβει εάν ο αριθμός των τριχών που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η κόρη σου σε συνδυασμό με το μέγεθος του στήθους αποτελούν ένδειξη για να γίνει ορμονολογικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη της προεφηβείας ή κάποιο άλλο πρόβλημα το οποίο χρειάζεται αντιμετώπιση.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Έχω ένα αγοράκι 16 μηνών που γεννήθηκε στις 34 εβδομάδες λόγω επιπλοκών του διαβήτη τύπου 1 δικού μου! Έμεινε 10 μέρες στην ΜΕΝΝ κ όλα καλά! Όταν έγινε 12 μηνών έπαθε μια ιογενή εγκεφαλίτιδα κ νοσηλεύτηκε για 16 μέρες. Από το νοσοκομείο αλλά κ η δική μας παιδίατρος μας βεβαιώνουν ότι όλα είναι πλέον παρελθόν αλλά εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι ο μικρός δεν περπατά μόνος του παρά μόνο με βοήθεια κ με δυσκολία! Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στην εγκεφαλίτιδα; Νοητικά όλα δείχνουν καλά. Συγγνώμη για το μεγάλο γράμμα μου!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω την ανησυχία σου αλλά το μωρό σου βρίσκεται ακόμα σε οριακή ηλικία για να θεωρείς ότι πρέπει να περπατάει κανονικά. Άλλα παιδάκια περπατούν πιο νωρίς και άλλα καθυστερούν. Επίσης το δικό σου μωρό γεννήθηκε πρόωρο που σημαίνει ότι βρίσκεται στην οριακή ηλικία που ακόμα το ακολουθεί η προωρότητά του και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται λογικά με ένα παιδί που γεννήθηκε στις 38 και 40 εβδομάδες. Κατά συνέπεια εάν η νευρολογική εξέλιξη του μωρού βελτιώνεται συνεχώς καθώς περνάνε οι μήνες, λογικά δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος διότι πραγματικά μια εγκεφαλίτιδα, για την οποία στην περίπτωσή σου δεν έχω καθόλου γνώση τι ακριβώς ήταν, θα μπορούσε σε μικρό ποσοστό να προκαλέσει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα που να φαίνεται με μυϊκή αδυναμία.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164