Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας και πάλι. Σας είχα ξαναστείλει την απορία μου σχετικά με τον αν ο γιος μου που είναι χρήστης κοχλιακού εμφυτεύματος, έπρεπε να πάει σταθμό. Με είχατε προτρέψει κ ακολούθησα την συμβουλή σας. Το παιδί (γενν Μάιο του 2013), ξεκίνησε 1η Σεπτέμβρη και τον πρώτο μήνα πήγε όλες τις ημέρες από την αρχή κ με πολύ χαρά! Καμιά μέρα δεν με πήραν να μου πουν πως κλαίει, το αντίθετο. Πηγαινοέρχεται με σχολικό. Ακολουθεί το βασικό ωράριο 9-1.15 γιατί τις περισσότερες μέρες δεν τρώει σχεδόν τίποτα εκεί, οπότε όταν δοκίμασα το 2.30 είδα ότι ερχόταν σπίτι θεονήστικος και με νεύρα. Αντιθέτως, 1.15 έχει πολλή όρεξη κ τρώει και φαγητά που δεν έτρωγε παλιά. Η δασκάλα του έχει να πει μόνο καλά, είναι όπως σας είχα πει δοτικός, πρόθυμος κ δεν σηκώνει χέρι σε παιδάκι. Επιπλέον, όλο αυτό του έχει δώσει τρομερή ώθηση στην αυτοπεποίθηση. Τις τελευταίες μέρες παρόλα αυτά, αρνείται να πάει. Όταν τελικά μπει με το ζόρι στο σχολικό, είναι μια χαρά κ η μέρα του εκεί είναι νορμάλ. Να σας πω ότι τα 3 χρονιά που ήμουν με άνευ αποδοχών, η ζωή του ήταν γεμάτη ατελείωτες βόλτες, παιχνίδια και ερεθίσματα. Να σας πω ότι έχει κόψει μαχαίρι τον μεσημεριανό ύπνο κ ότι αυτό μας δυσκολεύει στο να τον πάρω κ να κάνουμε έστω και κάποια λίγα, ωραία πράγματα το απόγευμα. Επίσης ότι συνεχώς ταλαιπωρείται από ιώσεις με βήχα και εμετούς και κάποιες μέρες αναγκάζομαι να μην τον στείλω, ενώ άλλες τον στέλνω για να μην ξεσυνηθίσει. Δεν ξέρω στ’ αλήθεια, ποιο είναι το σωστό. Επίσης, στο σπίτι αν δεν βάλει πάνα δεν κάνει καμία ανάγκη του. Πάει δηλαδή κ τη φέρνει μόνος του! Στο σχολείο ουρεί στην τουαλέτα. Τέλος, με τον πατέρα του η σχέση μας περνάει μεγάλη κρίση, η οποία είμαι σίγουρη πως γίνεται αντιληπτή από το παιδί, παρότι δεν μαλώνουμε μπροστά του. Ακόμα να σας πω ότι πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου κ δεν ξέρω πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή, αφού δεν θέλω να του πέσουν όλες οι αλλαγές μαζί! Ισχύει αυτό που λένε ότι τα παιδιά είναι πιο ευπροσάρμοστα από εμάς; Η γιαγιά θα τον βάζει στο σχολικό και μια κυρία που τον αγαπά, θα τον παίρνει. Εγώ θα έχω πολύ πρωινό ωράριο. Ανησυχώ και με απασχολεί αυτό που θα είναι καλύτερο για την ψυχούλα του. Σας ευχαριστώ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η περιγραφή σου είναι πολύ κατανοητή. Το παιδί σου βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Η συμπεριφορά του δεν είναι ιδιαίτερα περίεργη και βρίσκεται μέσα σε αυτά που λέμε “φυσιολογικά όρια”. Δεν μου γράφεις μόνο αν κοιμάσαι με το παιδί στο ίδιο κρεβάτι. Αν συμβαίνει αυτό τότε πρέπει σιγά-σιγά να το περιορίσεις. Ο γιος σου δείχνει ακόμη μια μικρή ανωριμότητα, η οποία σιγά-σιγά θα αποκατασταθεί. Είναι ακόμη προσκολλημένος στη μαμά του. Πρέπει να του δώσεις να καταλάβει ότι όλοι στην οικογένεια (δηλαδή μαμά και μπαμπάς) κάθε πρωί πηγαίνουν στη δουλειά τους, ώστε να μην σκέφτεται ότι εσύ μένεις στο σπίτι, πράγμα που τον αποτρέπει, διότι προτιμάει ακόμη την δική σου παρέα από εκείνη του σχολείου. Επίσης η κρίση με τον σύζυγό σου που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη από τον μικρό, του δημιουργεί ανασφάλεια και προσκολλάται περισσότερο στη μαμά του. Επίσης είναι 31/2 χρόνων, δηλαδή είναι αρκετά “μεγάλος” ώστε να μιλάει και να εκφράζει αυτό που τον ενοχλεί στο σχολείο ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει. Συμπερασματικά δες το λίγο πιο χαλαρά, παρότρυνε τον πατέρα του να κάνει περισσότερο παρέα με το παιδί (να πηγαίνουν οι δυο τους περίπατο ή να ψωνίσουν στην αγορά κλπ) ώστε να ξεκολλήσει λίγο από εσένα. Μην φοβάσαι ότι δεν θα σε θέλει. Είσαι πάντα η μαμά του και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Απλώς θα τον κάνεις λίγο πιο “αντράκι”.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη σας ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμε συμβουλές! Θα ήθελα τη βοήθεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι 27 μηνών. Κάναμε πριν 15 μέρες προληπτικά εξετάσεις αίματος, στις οποίες φάνηκε ότι τα λευκά της αιμοσφαίρια ήταν αρκετά ανεβασμένα 15.300. Η παιδίατρος μας συνέστησε επανάληψη σε 15 μέρες. Σήμερα λοιπόν ξανακάναμε εξετάσεις και τα λευκά ανέβηκαν κι άλλο 16.400. Εμφανώς δεν έχει κάτι, λίγες μύξες και τίποτα άλλο. Η γιατρός μας είπε ότι πρέπει να είναι ίωση αλλά συνέστησε επανάληψη σε 10 μέρες και περαιτέρω έλεγχο με ειδικές εξετάσεις. Έχω ανησυχήσει πολύ… ίσως να είναι κάτι σοβαρό; Και τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα μωρά συνήθως έχουν αυξημένα τα λευκά καθώς όλο και κάτι τα “περιτριγυρίζει”, όπως ιώσεις, που συνήθως τις περνάνε “στο πόδι” όπως λέμε. Δηλαδή ενώ δεν έχουν εμφανή κλινικά συμπτώματα μπορεί οι εξετάσεις αίματος να είναι λίγο επηρεασμένες. Εκείνο που ίσως θα έπρεπε να ζητήσετε από τον μικροβιολόγο είναι να κάνει ένα πολύ καλό πλακάκι, με το οποίο θα δει ξεχωριστά τα κύτταρα του αίματος και θα μπορεί να σας πει με ακρίβεια αν είναι ίωση ή κάτι άλλο. Αυτή η εξέταση γίνεται πολύ εύκολα με το ίδιο αίμα που παίρνετε για να κάνετε τις συνηθισμένες εξετάσεις και δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα την γνώμη σας σε ένα θέμα που με απασχολεί με τον γιο μου. Είναι 13 μηνών κ δεν έχει κοιμηθεί ποτέ ένα ολόκληρο βράδυ. Την ημέρα κοιμάται συνολικά 3 ώρες κ το βράδυ τον βάζω για ύπνο στις 10 περίπου αφού έχει πιει 200 με 230 ml γάλα. Μπορεί να μου ξυπνήσει κ σε μια ώρα κ αμέσως σηκώνεται όρθιος μέσα στην κούνια μέχρι να πάω κ να τον ηρεμήσω. Σας παρακαλώ πείτε μου την γνώμη σας για λίγο πιο εύκολες νύχτες… Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, θίγεις το τεράστιο και πιο δημοφιλές θέμα που είναι ο ύπνος την παιδιών. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και θέλει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης. Συνήθως ένα μωρό σαν και το δικό σου το κάνει διότι δεν του φτάνει να περνάνε πολλές ώρες χωρίς να βλέπει την μαμά του. Επίσης υπάρχουν μωρά που η νύχτα τα φοβίζει καθώς μπορεί να είχαν κάποιο επεισόδιο στρεσογόνο στο σκοτάδι ακόμα και κατά την εμβρυϊκή ζωή, όταν δηλαδή ήταν μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Επίσης πολλά μωρά υπνοβατούν χωρίς τον κλασικό τρόπο που σηκώνονται και περπατάνε αλλά σηκώνονται και κλαίνε. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης είναι να στερήσεις τον ημερήσιο ύπνο του, ώστε αφού πρέπει να συμπληρώσει κάπου τον ύπνο του θα το κάνει λογικά την περίοδο της νύχτας. Επίσης για δοκίμασε το βράδυ που ξυπνάει να πάει κάποιος άλλος (μπαμπάς) να το παρηγορήσει ώστε να δούμε αν θα ηρεμήσει ή θέλει μόνο εσένα;
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 13 μηνών κ από τον 6ο μήνα που ξεκινήσαμε τις κρέμες το απόγευμα εντοπίσαμε ότι έχει αλλεργία δερματική στο γάλα εξ επαφής, οπότε κ αρχίσαμε τελικά τις υποαλλεργικές τύπου HA κρέμες. Εδώ κ ένα μήνα διέκοψα κ το θηλασμό κ του δίνω εξίσου υποαλλεργικό γάλα. Ήθελα να ρωτήσω πότε θα μπορέσω να περάσω σε κάποια πιο φυσική λύση όπως το κατσικίσιο που αποδεδειγμένα δεν το πειράζει ή έστω υπάρχει ελπίδα να περάσει αυτή του η αλλεργία; Να τονίσω ότι είναι μόνο δερματική, δλδ μόλις έρθει σε επαφή με το γάλα ή προϊόντα γάλακτος βγάζει έναν ερεθισμό στο πρόσωπο που περνάει μετά από μισή ώρα”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, υπάρχει μια περίπτωση η αλλεργία αυτή να είναι παροδική, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να το ξέρουμε. Καλό θα ήταν να συνεχίσετε το υποαλλεργικό γάλα για ένα ακόμη διάστημα και μετά να κάνετε δοκιμές με άλλα γάλατα. Επειδή βέβαια λες ότι η αλλεργία του είναι μόνο δερματική και περνάει μετά από μισή ώρα, θα μπορούσες να δοκιμάσεις στο δέρμα του την επαφή και με άλλα γάλατα για να δεις πειραματικά αν τον πειράζει. Ένα από αυτά τα γάλατα είναι και το γάλα γαϊδούρας.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 18 μηνών. Πρέπει να κάνει αντιγριπικό εμβόλιο; Δεν έχει προβλήματα υγείας όμως ο ένας γονιός είναι γιατρός και ο άλλος καθηγητής. Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο της γρίπης το συστήνουμε να γίνεται σε όλα τα υγιή μωρά από 6 μηνών και πάνω.
Ερώτηση
“Έχω δύο κοριτσάκια η μεγάλη τέλος Νοεμβρίου θα γίνει τεσσάρων χρονών γεννήθηκε 2780 κιλά κ 50 πόντους τώρα είναι 16 κιλά και 103 ύψος (οι μετρήσεις είναι τον Ιούνιο δεν την έχω πάει τώρα για να δω αν έχει πάρει κιλά). Θα ήθελα να μου πείτε πως είναι οι αναλογίες της. Η άλλη μου κόρη είναι 8 μηνών γεννήθηκε 3090 και 49 πόντους τώρα είναι 7935 κιλά και 68 πόντους. Εγώ τη θηλάζω ακόμα αλλά το βράδυ όλο ξυπνάει κάθε μία ώρα κ θέλει να φάει. Η παιδίατρος μου είπε να τη ξεκινήσω συμπλήρωμα γιατί μάλλον δεν χορταίνει. Έτσι κ έκανα ξεκίνησε να πίνει 60γρ γάλα κ φτάσαμε στα 120γρ και εννοείται και δικό μου. Το αποτέλεσμα είναι ότι και πάλι ξυπνάει, απλά τώρα μπορεί όχι στη μία ώρα στις δύο ώρες κ πάλι μπορεί να της φτιάξω κ άλλο γάλα για να κοιμηθεί. Το θέμα μου είναι ότι από νεογέννητο είχε κολικούς που κράτησαν τους πρώτους 4 μήνες και μέχρι τώρα ξυπνάει συνέχεια κ δεν μπορώ άλλο. Γιατί μπορεί να το κάνει αυτό; Πάλι δεν χορταίνει; Θέλει να ξυπνάει για να με βλέπει;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς για να είσαι σίγουρη ότι το μωρό σου χορταίνει θα πρέπει να φτιάχνεις κατευθείαν περισσότερο γάλα στο μπιμπερό ώστε από μόνο του να αφήνει στο τέλος μια ποσότητα. Το ότι ξυπνάει μπορεί να είναι ψυχολογικό αφού βρίσκεται σε μια περίοδο απογαλακτισμού από το μητρικό γάλα. Αν όμως την ανησυχία στην κάνει και την μέρα τότε θα πρέπει να κοιτάξεις μήπως σου κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς να φαίνεται, δηλαδή μήπως γυρίζει λίγο γάλα από το στομάχι προς τον οισοφάγο και αυτό του προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Το βάρος και το ύψος των παιδιών σου βρίσκονται μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ