Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, πάντα με βοηθάτε τόσο πολύ. Έχω δίδυμα κοριτσάκια 17 μηνών τα οποία γεννήθηκαν την 36η εβδομάδα. Το θέμα μου είναι με τη μια η οποία είναι τώρα 80 εκ. ύψος κ 9200 (γεννήθηκε 2400 κ 47εκ). Με απασχολεί το βάρος της. Τρώει από όλα τα φαγητά όμως μικρές ποσότητες, γάλα πίνουμε με το ζόρι 250 ml την ημέρα. Στις εξετάσεις που κάναμε στους 12 μήνες όλα ήταν φυσιολογικά. Είναι τρομερά υπερκινητική, όλη μέρα δε στέκεται πουθενά. Περπάτησε στους 13 μήνες. Κοιμάται 2 ώρες το μεσημέρι κ 10-11 ώρες το βράδυ. Πρέπει να ανησυχώ; Μου φαίνεται πολύ αδυνατούλα συγκρίνοντάς την κ με την αδερφούλα της, η οποία είναι 10.600 κ 83 εκ.(γεννήθηκε 49εκ κ 2700), δεν είναι όμως τόσο ζωηρή κ περπάτησε στους 16 μήνες. Πρέπει να της κάνω κάποιες παραπάνω εξετάσεις; Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, βάσει αυτών που μου περιγράφεις το ύψος του παιδιού σου βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή στη μέση άρα δεν είναι ούτε ψηλή ούτε κοντή και άρα όσον αφορά το ύψος δεν πρέπει να ανησυχείς. Το βάρος της πραγματικά βρίσκεται στη 12η εκατοστιαία θέση δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά αλλά στα κατώτερα όρια όπως λέμε. Φυσικά και γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχείς αφού είναι μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες διότι το παιδί σου είναι ακόμα μικρό και αφού γεννήθηκε με χαμηλό βάρος θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος προκειμένου να αυξήσει το βάρος της. Παρόλα αυτά εάν έχεις κάνει εξετάσεις και βλέπεις ότι είναι φυσιολογικές θα μπορούσες να συμπληρώσεις κάνοντας εξετάσεις για θυρεοειδή και ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να δεις την οστική ηλικία του μωρού, δηλαδή αν συμβαδίζει το βάρος της με το ύψος της. Επίσης καλό θα ήταν να μετρήσεις τη βιταμίνη D, η οποία έχει σχέση με τη δομή των οστών που σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντική.
Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ για άλλη μια φορά θα χρειαστώ τη βοήθεια σας. Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών 9300 με ύψος 72.5 εκ.βαρος γέννησης 3800 και 54 πόντους ύψος. Πρώτον θα ήθελα να ρωτήσω για τον τρόπο βρασμού του αυγού αν πρέπει να είναι σφιχτό ή μελάτο; Δεύτερον για την ποσότητα της φρουτόκρεμας και του μεσημεριανού γεμάτος γιατί πολλές φορές όταν τελειώνει το φαγητό παραπονιέται και φωνάζει μαμ. Εγώ του δίνω περίπου 300 γρ. φρούτα αλεσμένα και 250 γρ.φαγητο. Τρίτον αν μπορώ να του δίνω κανένα μπισκότο ή ψωμί. Ξέχασα να αναφέρω ότι θηλάζει πρωί και βράδυ αλλά θα ήθελα σιγά σιγά να κόψω το πρωί γιατί αγχώνομαι λόγω ώρας επειδή πρέπει να φύγω για δουλειά. Ποια η γνώμη σας με ποιο τρόπο να το κάνω και με ποιο γάλα να ξεκινήσω και ποσότητα; Συγγνώμη αν σας κούρασα…. Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα όσον αφορά το αυγό η αλήθεια είναι ότι πρέπει να το τρώμε πολύ καλά μαγειρεμένο είτε αυτό είναι βρασμένο είτε είναι τηγανιτό. Ο λόγος είναι ότι φοβόμαστε μόλυνση από ένα μικρόβιο που ονομάζεται “σαλμονέλα” και αν κολλήσει το παιδί θα είναι κάτι πολύ σοβαρό. Όσον αφορά την ποσότητα του φαγητού που αναφέρεις θεωρώ ότι είναι αρκετά ικανοποιητική αλλά όμως μπορεί το παιδί να θέλει και κάποιο άλλο συμπλήρωμα προκειμένου να ικανοποιήσει την πείνα του για παράδειγμα δεν μου γράφεις τι τρώει το απόγευμα. Δηλαδή τρώει μόνο γάλα; Έχεις βάλει γιαούρτι; Σε αυτή την ηλικία πάντως εάν δεν το θηλάζεις το απόγευμα θα μπορούσες να του δίνεις κάτι παραπάνω χορταστικό από το γάλα όπως είναι σκέτες χυλοπίτες, ή τραχανά ή χορτόσουπα ή ένα πιάτο που να έχει λίγο τυράκι, πατατούλα, ντοματούλα, ψωμάκι. Στην τρίτη σου ερώτηση βεβαίως σε αυτή την ηλικία μπορείς να δίνεις αυτά τα τρόφιμα όπως επίσης και κάποιο παξιμάδι σκληρό που θα βοηθήσει το παιδί να ανακουφίζεται και από τους πόνους των δοντιών καθώς το τρίβει στα ούλα του. Όσον αφορά το γάλα που θέλεις να αλλάξεις, να επιλέξεις ένα γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, τα νούμερο δύο που λέμε, μέχρι να γίνει το παιδί σου 12 μηνών και μετά θα του χορηγήσεις ένα γάλα νούμερο 3 μέχρι την ηλικία των 3 ετών.
Ερώτηση
“Έχω μια δερματίτιδα στο χέρι και στο πόδι και ο δερματολόγος μου έγραψε μια κρέμα κορτιζόνης mofur και μια άλλη αντιβιοτική fucidic acid. Θηλάζω όμως το μωρό μου που είναι 1 έτους πρωί- βράδυ και ίσως καμιά φορά και ενδιάμεσα την νύχτα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να τις χρησιμοποιήσω στο δέρμα μου αυτές τις κρέμες ή θα κάνω ζημιά στο μωρό. Ο δερματολόγος δεν ήξερε να μου πει. Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πραγματικά και οι αλοιφές που βάζουμε στο δέρμα μας σε μικρή ποσότητα απορροφώνται και μπορεί να φτάσουν μέχρι το παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος. Θα σε συμβούλευα να τις χρησιμοποιήσεις όσο μπορείς σε μικρότερη ποσότητα για να ωφεληθείς εσύ και να μη σταματήσεις το θηλασμό, δεδομένου ότι αν το κάνεις αυτό όπως σου λέω η ποσότητα που θα απορροφιέται θα είναι πάρα πολύ μικρή με αποτέλεσμα να μην κάνει κακό στο παιδί και με την προϋπόθεση ότι η χρήση τους θα είναι για κάποιες συγκεκριμένες μέρες.
Ερώτηση
“Γιατρέ ο γιος μου 4 ετών γεννήθηκε με ένα σημαδάκι λίγο πιο ανοιχτό από το χρώμα του δέρματός του, είναι ανοιχτόχρωμο και τώρα που έχει μαυρίσει από τον ήλιο είδα άλλο ένα μικρο στο χέρι του. Τι μπορεί να είναι; Σας παρακαλώ απαντήστε μου. Το σημαδάκι που έχει στην μέση του το ίδιο έχει και ο μπαμπάς του”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάγνωση σε ένα δερματικό πρόβλημα χωρίς ο γιατρός να έχει ζωντανή εικόνα. Παρόλα αυτά υποψιάζομαι ότι αυτό που λες είναι μια μικρή κηλίδα ανοιχτού χρώματος την οποία συναντούμε πολύ συχνά στο δέρμα των παιδιών και αντίστοιχα θα μπορούσε να ήταν χρώματος καφέ. Επίσης λόγω της “ηλιοθεραπείας” που έκανε το παιδί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς μαύρισε η γύρω περιοχή αυτό φάνηκε περισσότερο. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ίδιο έχει και ο μπαμπάς που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια κληρονομικότητα. Μην ανησυχείς παρά μόνο εάν δεις ότι ξαφνικά αρχίζει το παιδί να γεμίζει με παρόμοια λευκά στίγματα οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το δει παιδοδερματολόγος.
Ερώτηση
“Γιατρέ μας έχω ένα πρόβλημα με την κόρη μου η οποία είναι 2,5 ετών, μιλάει λέει λεξούλες αλλά δεν κάνει προτάσεις. Λέει όλα τα φωνήεντα, στα σύμφωνα μπερδεύεται. Με αγχώνει το γεγονός που έχει αργήσει για προτάσεις. Θέμα ακοής δεν υπάρχει, ακούει τα πάντα κ απαντάει με τον τρόπο της. Εδώ και δυο βδομάδες εκεί που καθόμαστε αρχίζει κ ουρλιάζει. Να φταίει το γεγονός ότι δεν μιλάει ακόμη; Τι με συμβουλεύετε να κάνω;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να ηρεμήσεις και να μη δείχνεις αυτό το άγχος που έχεις στο παιδί σου διότι αυτό του δημιουργεί και εκνευρισμό και άγχος και δεν θα βοηθήσει στο να προχωρήσει η ομιλία του. Εφόσον ακούει και έχει πει κάποιες λέξεις σίγουρα σιγά σιγά θα βάζει 2 και 3 λέξεις μαζί προκειμένου να κάνει μικρές προτάσεις. Δεν είναι πολύ μεγάλο το παιδί σου αλλά ούτε και πολύ μικρό. Είναι οριακό όσον αφορά την ομιλία σε αυτά που περιμένεις γι αυτό καλό είναι να υπάρξει υπομονή και αν έχεις τη δυνατότητα να στείλεις το παιδί σου σε βρεφονηπιακό σταθμό ή να κάνει παρέα με παιδάκια της ηλικίας της ή και μεγαλύτερα διότι έτσι θα παρασυρθεί και στην προσπάθειά της να επικοινωνήσει με συνομήλικά παιδιά θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα η ομιλία της. Ένας άλλος παράγοντας τέλος που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι η κληρονονομικότητα δηλαδή εάν κάποιος από το σόι το δικό σου ή του πατέρα του παιδιού καθυστέρησε να μιλήσει αντίστοιχα περιμένουμε και το παιδί αυτό να πάρει τον ίδιο δρόμο.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη θα ήθελα κ εγώ να σας μεταφέρω τις απορίες μου, έχω ένα γιο σχεδόν 2,5 χρόνων. Εδώ κ 5 μήνες αρνείται να φάει, πίνει πάρα πολύ γάλα κ θέλει μόνο γλυκά, ψωμί κ κάθε 2 μέρες θα φάει ένα σουβλάκι σπιτικό, πίνει χυμό, γιαούρτι. Είναι 11,500 κιλά, υπάρχει κάποιος τρόπος; Φτιάχνω όμορφα παιδικά γεύματα, πήρα νέο σερβίτσιο για κείνον. Δεν ξέρω τι να κάνω. Επίσης παραμιλάει στον ύπνο του. Δείχνει κάτι αυτό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το παιδί σου δεν αρνείται να φάει όπως γράφεις αλλά απλώς έχει τις δικές του επιθυμίες όσον αφορά τις τροφές. Βλέπουμε λοιπόν από αυτά που περιγράφεις ότι το παιδί σου τρέφεται πάρα πολύ καλά διότι και πολύ γάλα πίνει και γλυκά και διάφορα άλλα τα οποία έτσι κι αλλιώς το χορταίνουν. Πιθανόν να θεωρείς ότι δεν τρώει αυτά που θα έπρεπε όσον αφορά την ποιότητά τους. Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου αλλά σίγουρα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχεις ένα ανόρεχτο παιδί διότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να κάνουμε ειδικές εξετάσεις. Η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που από ό,τι φαίνεται έχει αρχίσει να σε χειρίζεται και εσύ πέφτεις σε αυτή την παγίδα και κάνεις όλα αυτά που κάνεις προκειμένου να φάει αυτά που θέλεις αλλά στην ουσία υποχωρείς και τρώει αυτά που θέλει αυτό. Πρέπει λοιπόν να ηρεμήσεις και να αλλάξεις τακτική. Να μειώσεις το γάλα αρκετά, δηλαδή να μην πίνει πάνω από 500 ml την ημέρα, να εξαφανίσεις εντελώς τα γλυκά από το σπίτι, και να αφήσεις κατά κάποιον τρόπο το μωρό να πεινάσει αλλά με διακριτικό τρόπο, για να μην εκνευρίζεται και σιγά σιγά θα δεις ότι θα το οδηγήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και θα αρχίσει να τρώει και τις άλλες τροφές αφού φυσικά δει ότι εσύ δεν έχεις πλέον άγχος και δεν ενδιαφέρεσαι αν θα φάει ή όχι αλλιώς θα διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση για πολύ καιρό και την επόμενη φορά θα είσαι ακόμα πιο προβληματισμένη. Συμπερασματικά το τι θα φάει το παιδί σου εξαρτάται από τη δική σου συμπεριφορά διότι δεν πρέπει να παρασύρεσαι και αφήνεις να σε χειρίζεται το παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ